Ο Massa πήρε την pole position στη Μαλαισία
Οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Μαλαισίας διεξήχθησαν κάτω από την απειλή της βροχής που τελικά δεν ήρθε ποτέ. Τα βαριά σύννεφα στέκονταν πάνω από το Sepang International Circuit αλλά δεν πραγματοποίησαν την απειλή τους, και ο Felipe Massa βρήκε την ευκαιρία και τρέλανε τα χρονόμετρα.
Οι κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Μαλαισίας διεξήχθησαν κάτω από την απειλή της βροχής που τελικά δεν ήρθε ποτέ. Τα βαριά σύννεφα στέκονταν πάνω από το Sepang International Circuit αλλά δεν πραγματοποίησαν την απειλή τους, και ο Felipe Massa βρήκε την ευκαιρία και τρέλανε τα χρονόμετρα. Ο Βραζιλιάνος της Ferrari πήρε με έναν πάρα πολύ γρήγορο γύρο την pole position και θα ξεκίνησει τον αυριανό αγώνα από την πρώτη θέση. Δίπλα του θα έχει τον Kimi Raikkonen, σε μια κακατόκκινη πρώτη σειρά. Μονοθέσια της ίδιας ομάδας θα έχει και η 2η σειρά, καθώς ο Heikki Kovalainen ήταν 3ος και ο Lewis Hamilton ήταν 4ος. Ακολούθησαν οι Jarno Trulli, Robert Kubica, Nick Heidfeld, Mark Webber, Fernando Alonso και Timo Glock.
1ο Μέρος (Q1)
Το πρώτο μέρος των κατατακτηρίων ξεκίνησε με τα σύννεφα να κρέμονται πάνω από την πίστα της Sepang αλλά τη βροχή να μην κάνει αρχικά την εμφάνισή της. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν ορατός οπότε σχεδόν όλοι βγήκαν στην πίστα από την αρχή για να κάνουν τουλάχιστον ένα γρήγορο γύρο, έτσι ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων. Οι μόνοι που έμειναν στα γκαράζ των ομάδων τους ήταν ο Heikki Kovalainen και οι δύο οδηγοί της BMW Sauber.
Ο Kimi Raikkonen ήταν ο πρώτος που έκανε γρήγορο γύρο και πέρασε εμπρός από τον ομόσταβλό του και τον Webber αλλά οι Massa και Hamilton είχαν έτοιμη την απάντησή τους και πέρασαν πρώτος και δεύτερος αντίστοιχα. Περίπου 10 λεπτά πριν από το τέλος του 20λέπτου οι δύο BMW Sauber βγήκαν επιτέλους στην πίστα, την ώρα που ο Kovalainen έγραφε τον ταχύτερο χρόνο. Οι Heidfeld και Kubica πήραν αμέσως τις θέσεις 5 και 6 εξασφαλίζοντας έτσι το εισιτήριο για το επόμενο μέρος. Ο Jarno Trulli με την Toyota άφησε πολύ κόσμο άφωνο, κάνοντας έναν πολύ γρήγορο γύρο και ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση του πίνακα των χρόνων.
Μόλις 5 λεπτά απέμεναν στο ρολόι και στην κατάταξη υπήρχαν ορισμένα αξιοσημείωτα: ο Fernando Alonso με τη Renault βρισκόταν 17ος και κινδύνευε να μη συνεχίσει, έχοντας πάνω του στη 16η θέση τον Rosberg με τη Williams, την ώρα που ο Giancarlo Fisichella με τη Force India στρογγυλοκαθόταν στη 12η θέση. Ωστόσο, η τάξη αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα, με τον Rosberg να ανεβαίνει 9ος και τον Alonso να φτάνει στην 11η θέση. Το δράμα των τελευταίων λεπτών αφορούσε τους 6 οδηγούς που δεν θα κατάφερναν να περάσουν στο επόμενο μέρος των κατατακτηρίων. Τελικά, αυτοί ήταν οι Giancarlo Fisichella, Kazuki Nakajima, Sebastien Bourdais, Takuma Sato, Adrian Sutil και Anthony Davidson. Οι Vettel και Barrichello εξασφάλισαν την τελευταία στιγμή τις προνομιούχες θέσεις, εκτοπίζοντας για λίγα χιλιοστά τον Fisichella.
2o Μέρος (Q2)
Και το 2ο μέρος των κατατακτηρίων ξεκίνησε χωρίς βροχή, ωστόσο οι οδηγοί των McLaren και Ferrari βγήκαν αμέσως στην πίστα. Οι Kovalainen και Hamilton είχαν στα μονοθέσιά τους τα μαλακότερα ελαστικά, επιλογή που υιοθέτησαν και οι Raikkonen, Massa. Σε αυτό το 2ο μέρος τα μονοθέσια συνήθως σημειώνουν τους ταχύτερους χρόνους καθώς δεν κουβαλούν πολύ καύσιμο. Προφανώς αυτό είχε υπόψη του ο Raikkonen, ο οποίος με 1:34.188 ήταν πάνω από μισό δευτερόλεπτο από τον 2ο μέχρι εκείνη τη στιγμή Kovalainen. Ο Hamilton είχε αρκετά γλιστρήματα στο γύρο του και δεν μπόρεσε να πάει πάνω από την 5η θέση ενώ ο Trulli ανέβηκε 3ος.
Με κριτήριο τις πολύ μικρές διαφορές που είδαμε στο 1ο μέρος η μάχη για το σχηματισμό της τελικής 10άδας αναμενόταν πολύ σκληρή. Στο μέσον περίπου της περιόδου οι BMW Sauber έδειξαν τα δόντια τους, με τον Heidfeld να ανεβαίνει στη 2η θέση και τον Kubica στην 4η. Στα τελευταία λεπτά έγιναν οι τελευταίες προσπάθειες για όσους ήθελαν να διεκδικήσουν τις προνομιούχες θέσεις τις 10άδας, οι οποίες δεν ήταν ακριβώς 10, αφού οι οδηγοί των Ferrari, McLaren και BMW Sauber, μαζί με τον Trulli δεν ήταν δυνατό να κουνηθούν.
Ο Nico Rosberg με τη Williams έκανε πρώτος την προσπάθειά του αλλά δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 13η θέση, την ώρα που ο Vettel έδινε μεγάλη μάχη για τη 10η θέση, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει. Ο Glock επιβεβαίωσε τη φόρμα της Toyota, o Webber εξασφάλισε την παρουσία της Red Bull στη 10άδα ενώ ο Fernando Alonso την τελευταία στιγμή εξασφάλισε τη 10η προνομιούχο θέση. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Jenson Button, David Coulthard, Nelson Piquet, Rubens Barrichello, Sebastian Vettel και Nico Rosberg. Τρομερή εμφάνιση από Toyota, απογοήτευση για τη Williams.
3o Μέρος (Q3)
Το 3ο μέρος, που από φέτος διαρκεί 10 λεπτά, ξεκίνησε επίσης χωρίς βροχή, με τους οδηγούς των McLaren και Ferrari να κάνουν ουρά στο pit lane, περιμένοντας το πράσινο φως για να βγουν στην πίστα. Σταδιακά τους ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, με τον Massa να είναι προσωρινά ταχύτερος, μπροστά από τον Raikkonen. Εκτός από τον Massa οι υπόλοιποι είχαν τα σκληρότερα ελαστικά στα μονοθέσιά τους, καθώς προφανώς φυλούσαν ένα σετ με πιο μαλακά για την τελική τους προσπάθεια.
Η μάχη για την pole position δόθηκε ανάμεσα στους οδηγούς της Ferrari. Οι Massa και Raikkonen έδειξαν από την αρχή ότι είναι ταχύτεροι, με τον Βραζιλιάνο να εντυπωσιάζει και να παίρνει με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση στην εκκίνηση του αυριανού αγώνα. Ο Raikkonen ακολούθησε σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πίσω ενώ ακόμα πιο πίσω, με διαφορές που πλησίαζαν το 1 δευτερόλεπτο έμειναν οι Kovalainen (3ος) και Hamilton (4ος). Ο Jarno Trulli Με την Toyota πήρε την εκπληκτική 5η θέση και ακολούθησαν οι Kubica, Heidfeld, Webber, Alonso και Glock.
Συμπέρασμα
Η αδύναμη και προβληματική Ferrari της Αυστραλίας δεν πήγε στη Μαλαισία. Αντ’ αυτής, είδαμε στις κατατακτήριες του Grand Prix Μαλαισίας μια ομάδα που κυριάρχησε. Ο χρόνος του Massa ήταν εκπληκτικός και η διαφορά του από τους υπόλοιπους δίνει λαβές για διάφορες εικασίες σχετικά με τη στρατηγική του, ωστόσο και ο Raikkonen ήταν αρκετά δέκατα ταχύτερος από τους οδηγούς της McLaren που ακολούθησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν πραγματική απειλή.
Η BMW Sauber έκανε άλλη μία πολύ δυνατή εμφάνιση σε κατατακτήριες αλλά επισκιάστηκε από τον απίστευτο Jarno Trulli, ο οποίος με τη δεδομένη ικανότητά του στον ένα γρήγορο γύρο και τη σαφώς βελτιωμένη Toyota TF108 πήρε την 5η θέση και άφησε τους Kubica και Heidfeld πίσω του. Ο Ιταλός μάλιστα έχασε την 4η θέση για μόλις 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο Mark Webber έσωσε τα προσχήματα για τη Red Bull ενώ ο Fernando Alonso με φανερή υπερπροσπάθεια κατάφερε να ανέβει μέχρι την 9η θέση και να γλιτώσει την ντροπή του αποκλεισμού από τη 10άδα.
Έναν αποκλεισμό που δεν μπόρεσε να αποφύγει ο Nico Rosberg με τη Williams, ο οποίος έμεινε στη 16η θέση. Η ομάδα του, που παρουσιάστηκε πολύ ανταγωνιστική στην Αυστραλία, τα περίμενε όλα από αυτόν, καθώς ο Nakajima είχε την ποινή των 10 θέσεων από τη Μελβούρνη και δύσκολα θα απέφευγε την ουρά του grid. Συνεχώς βελτιώνεται η Honda, καθώς ο Button πάλεψε μέχρι το τέλος για να μπει στη 10άδα.
Ο αγώνας της Κυριακής αναμένεται να έχει μεγάλο πρωταγωνιστή τον καιρό. Οι σποραδικές καταιγίδες που προβλέπεται να πλήξουν τη Sepang το απόγευμα της Κυριακής είναι πιθανό να κάνουν το Grand Prix περισσότερο ρωσική ρουλέτα παρά αγώνα όλα μπορεί να συμβούν. Το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και τον περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Μείνετε συνδεμένοι στο MSFREE, ακολουθούν οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών και όλα τα νέα από τη Μαλαισία.
» Αποτελέσματα