Ο Ναδάλ δέχθηκε την πιο άβολη ερώτηση που έχει γίνει κι απάντησε με... smash

Η απάντηση του Ισπανού, του Νο1 του παγκόσμιου τένις, προτού ειρωνευτεί τον δημοσιογράφο, ήταν αυτή που όφειλε να δώσει κανείς σε μια κοινωνία εγκλωβισμένη σε στερεότυπα.

Ο Ράφα Ναδάλ στον αγώνα του με τον Σβέρεφ
Ο Ράφα Ναδάλ στον χαμένο αγώνα του με τον Σβέρεφ AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Ο Ράφα Ναδάλ έχει μόλις ηττηθεί από τον Αλεξάντερ Σβέρεφ, κατά τη δεύτερη ημέρα του ATP Finals στο Λονδίνο, όπου συμμετέχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Την ώρα μάλιστα που είναι υποχρεωμένος να μιλήσει στους δημοσιογράφους, οφείλει να διαχειριστεί την ψυχρολουσία που έχει αποφέρει το 2-6, 4-6 από τον Γερμανό αντίπαλό του σε μια πολύ κακή βραδιά για τον ίδιο, στην οποία μέτρησε μόλις 45 κερδισμένους πόντους και... 0 breaks. Κατευθύνεται στην αίθουσα Τύπου της 'O2 Arena' και κάθεται στην καρέκλα για να εξηγήσει τι έχει συμβεί. Αποκρίνεται πως "αυτή είναι η ζωή, συμβαίνουν διάφορα, πρέπει ν' αποδέχεσαι ότι κάποια πράγματα εξ αυτών δεν είναι θετικά, όπως τις περισσότερες φορές για μένα. Κάποιες φορές όμως είναι αρνητικά και πρέπει να μένεις ψύχραιμος, όπως έχω κάνει σ' όλη την καριέρα μου".

Πόσο ψύχραιμος ωστόσο να είναι όταν μία από τις επόμενες ερωτήσεις είναι η πιο άβολη, άστοχη, άτοπη, άκομψη, άκαιρη, απρεπή και τόσα άλλα επίθετα με στερητικό α- που έχει δεχθεί; Ο δημοσιογράφος που έλαβε το μικρόφωνο για ν' απευθυνθεί στον Ισπανό άρχισε με μια διαπίστωση. Ότι στον αγώνα που είχε προηγηθεί ο Ναδάλ έπαιξε σε πολλές στιγμές με χτυπήματα στο πρώτο μισό του κορτ παρόλο που "δεν είστε συνηθισμένος σε αυτό". Ως εδώ τίποτα δεν θα ήταν παράδοξο, αν δεν συνέχιζε μ' ένα δυσνόητο λογύδριο, στη διάρκεια του οποίου επιδίωξε να συνδέσει τον πρόσφατο γάμο του Ράφα Ναδάλ με την απόδοσή του στον αγώνα της Δευτέρας. Ήθελα να μάθει "αν με οποιονδήποτε τρόπο η συγκέντρωσή σας στο τένις έχει αλλάξει, παρόλο που βγαίνεται με την ίδια κοπέλα για τόσα πολλά χρόνια".

Δεν έχει μεσολαβήσει ένας μήνας από τη 19η Οκτωβρίου, την ημέρα που ο Ισπανός νυμφεύθηκε την 31χρονη Τσίσκα Περέγιο στη Μαγιόρκα ύστερα από 14 χρόνια σχέσης, αλλά επειδή ο πομπός δεν ήταν ακριβής στο μήνυμα που σκόπευε ν' αποστείλει, ο Ισπανός ζήτησε διευκρινίσεις. "Ειλικρινά με ρωτάτε αυτό το πράγμα; Είναι μια σοβαρή ερώτηση ή είναι ένα αστείο;" αναρωτήθηκε.

Ο δημοσιογράφος απάντησε καταφατικά και ο Ναδάλ, μολονότι θα είχε το δικαίωμα ν' αγνοήσει μια απορία που δεν στερούταν περιεχομένου και σε μεγάλο βαθμό υποβάθμιζε τη νοημοσύνη του (κάθε) αθλητή, επέλεξε να τοποθετηθεί. Πριν καταλήξει ότι όλα αυτά είναι "μαλ...ιες" ζητώντας να προχωρήσει η κουβέντα με ερωτήσεις στα ισπανικά, ομολόγησε πως "είναι μεγάλη έκπληξη για μένα να με ρωτάτε αυτό μετά από 15 χρόνια σχέσης με την ίδια κοπέλα, έχοντας μια πολύ σταθερή και φυσιολογική ζωή. Δεν έχει σημασία αν βάζεις ένα δαχτυλίδι ή όχι. Κατ' εμέ, είμαι ένας πολύ φυσιολογικός τύπος".

Το Νο1 του παγκόσμιου τένις είχε, ηθελημένα ή άθελά του, υπερασπιστεί την ελευθερία του ανθρώπου να ζει τη ζωή που θέλει και έχει διαλέξει, δίχως να λογαριάζει τις αγκυλώσεις και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις μιας εποχής που παραμένει καθηλωμένη σ' ένα παρελθόν άκρατων διακρίσεων. Είναι ο άλλος παντρεμένος ή ανύπαντρος; Διατηρεί μόνιμη μόνιμη σχέση ή επιλέγει μια εργένικη ζωή με συντρόφους της μιας βραδιάς; Είναι ετεροφυλόφιλος, ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος; Διαθέτει μια οικονομική βάση για να συντηρήσει οικογένεια ή ζει με 'τρεις κι εξήντα'; Διαχωρισμοί ατόμων μέσα από το πρίσμα ενός κεκαλυμμένου κοινωνικού ρατσισμού που έχει ριζώσει στις συνειδήσεις και δεν ξεραίνεται.

Μαλακ...ς, όπως εύστοχα διαπίστωσε ο Ναδάλ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK