O νέος ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ήταν (παν)έτοιμος από καιρό

Η Μαρία Καούκη πλέκει το προφίλ του πάντα 'άριστου' Γιώργου Μαυρωτά, μέσα από τις αφηγήσεις παλιών του συμπαικτών στο Contra.gr.

O νέος ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ήταν (παν)έτοιμος από καιρό
Ο Γιώργος Μαυρωτάς στη Βουλή EUROKINISSI

Υπάρχει ένα λάθος στο χαρακτηρισμό 'ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού' που συνοδεύει τις τελευταίες ώρες τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά. Αυτό είναι η λέξη 'νέος'. Θα μπορούσε (κατά πολλούς θα έπρεπε) να βρίσκεται ήδη σε αυτή τη θέση. Ήταν έτοιμος, εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως πριν ακόμη φανταστεί τη ζωή του στην πολιτική. Εν αγνοία του προετοίμαζε τον εαυτό του για μια θέση στα έδρανα της Βουλής, στο πάρκινγκ του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. "Περίμενε τα παιδιά του να τελειώσουν την προπόνηση. Εκεί, κρατούσε σημειώσεις για το βιβλίο του, 'Το Θεώρημα της Επτάδας'", είπε στο Contra.gr ο παλιός συμπαίχτης του στη Βουλιαγμένη, αλλά και στην Εθνική ομάδα, Γιώργος Ρέππας, ο οποίος εξήγησε το μεγάλο ντόμινο των εξελίξεων έως την πολιτική καριέρα του Μαυρωτά, που άρχισε στο πάρκινγκ και συνεχίζεται.

Ο νυν ΓΓΑ δεν σταμάτησε να γράφει. Σύντομα μετά την έκδοση του βιβλίου του (τέλη 2010), θα γνώριζε τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το Ποτάμι ιδρύθηκε το 2014 και ο Γιώργος Μαυρώτας ακολούθησε τη ροή του. Σε μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του Ρέππα γίνεται αντιληπτό ότι ο 52χρονος Μαυρωτάς (γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1967) αξιοποιεί κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του παραγωγικά. Δεν ανέβαινε στο εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου, όσο έκαναν προπόνηση οι γιοι του. Ίσως επειδή εκεί δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πλήρως στις σκέψεις του για 'Το Θεώρημα της Επτάδας'. Η Βουλιαγμένη είναι -επίσης- 'οικογένειά' του. Είναι πολύ αγαπητός στους ανθρώπους της και όλοι έχουν να πουν κάτι μαζί του.

Βρίσκεται εκεί από τότε που ήταν 10 χρόνων. Αρχικά ως κολυμβητής, από το 1977 έως το 1980. Έπειτα, δοκίμασε τις δυνάμεις του στην υδατοσφαίριση. Το οξύ βλέμμα του Χοσέ Μπράσκο Κατά τον εντόπισε. Τον κάλεσε στην Εθνική ομάδα ενώ ήταν 17 ετών. Ο 'Πέπε' δέχθηκε και κριτική, επειδή δήθεν έπαιρνε ρίσκο δίνοντας χρόνο συμμετοχής στον πιτσιρικά που του 'γυάλισε'. Στο αργό και βαρύ πόλο της εποχής πέταξε μια... σβούρα κι έκανε τη διαφορά! Τόσο υπερκινητικός και γρήγορος για την εποχή ήταν ο Μαυρωτάς. Ο Ισπανός κόουτς ήταν δεδομένο ότι ήξερε καλύτερα τι κάνει από αυτούς που τον σχολίαζαν. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε και τον τεράστιο Μανουέλ Εστιάρτε ('αδερφός' του Πεπ Γκουρδιόλα και πιστός συνοδοιπόρος του σε Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Σίτι) δύσκολα θα έκανε λάθος.

O νέος ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, ήταν (παν)έτοιμος από καιρό
Ο Γιώργος Μαυρωτάς στην παρουσίαση του βιβλίου του, 'Το Θεώρημα της Επτάδας' EUROKINISSI

Ο Ισπανός υδατοσφαιριστής έγινε προσωπικός αντίπαλος του Μαυρωτά στο νερό, αλλά και φίλος. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας ήταν για την ελληνική υδατοσφαίριση ό,τι ο Εστιάρτε  για την ισπανική. Τελείωσαν μαζί την καριέρα τους στις εθνικές ομάδες το 2000. Ο Ισπανός 'κάπτεν' υπηρέτησε 23 χρόνια την ομάδα της πατρίδας του, εκ των οποίων τα 20 ήταν αρχηγός και είχε 580 συμμετοχές. Ο κατά έξι χρόνια μικρότερός του Μαυρωτάς έπαιξε 20 χρόνια στην Εθνική με 511 συμμετοχές.

Ένα χρόνο πριν βάλουν τέλος στην καριέρα τους και μία ημέρα μετά το φονικό σεισμό της Αθήνας, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1999, άλλαξαν λαβαράκια ως αντίπαλοι στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Φλωρεντίας. "Είναι καλά η οικογένειά σου;", τον ρώτησε ο Εστιάρτε. Εκεί, μπροστά σε όλους. Σε αυτό το τετ-α-τετ το παιχνίδι πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όπως έπρεπε να γίνει. Ο Μαυρωτάς και οι υπόλοιποι 12 της 'γαλανόλευκης' είχαν δέσει μαύρες κορδέλες στα σκουφιά τους. Κατά τραγική σύμπτωση, πέρυσι, μία ημέρα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών αντιμετώπισε την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

"Όταν είχε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, για παράδειγμα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός σε ημιτελικά Final 4 στην Ευρωλίγκα, ο Γιώργος μάθαινε από εμάς τι είχε γίνει την επόμενη ημέρα. Του το λέγαμε στην πρωινή προπόνηση. 'Είδα τα πρώτα λεπτά και μετά κοιμήθηκα', μας έλεγε. Δεν ξέφευγε στο ελάχιστο από το πρόγραμμά του. Το πρωί έκανε προπόνηση, μετά πήγαινε στο πανεπιστήμιο, έπειτα πάλι προπόνηση και κοιμόταν πολύ νωρίς. Τέτοιος άνθρωπος είναι, γι' αυτό έγινε αυτό που έγινε σε όλους τους τομείς. Ήταν το πρότυπό μας. Ιδανικός αρχηγός, αν και εσωστρεφής. Δεν μιλούσε πολύ, αλλά δεν χρειαζόταν να μας πει πολλά. Έδινε το παράδειγμα με τον τρόπο ζωής του. Για τον προπονητή μας, τον Γιάννη Γιαννουρή ο Μαυρωτάς ήταν η απάντηση σε όλα τα 'δεν μπορώ, είμαι κουρασμένος' των υπόλοιπων παιχτών", τόνισε ο Ρέππας.

Όταν άρχισε την καριέρα του στην Εθνική ομάδα μπήκε στο Πολυτεχνείο. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού αναφέρει για τις σπουδές του στο βιογραφικό του:"Το 1984 μπήκα 12ος στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και το 1990 πήρα το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού με βαθμό 8.32. Το 2000 πήρα το διδακτορικό μου από το ΕΜΠ με αντικείμενο την Επιχειρησιακή Έρευνα και την Υποστήριξη Αποφάσεων. Από το 2004 ξεκίνησα την πανεπιστημιακή μου καριέρα ως Λέκτορας στο Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και το 2014 εκλέχθηκα Αναπληρωτής Καθηγητής. Ερευνητικά ασχολούμαι με θέματα λήψης αποφάσεων, μαθηματικής μοντελοποίησης και βελτιστοποίησης με εφαρμογές κυρίως στην ενέργεια στο περιβάλλον και στην οικονομία".

µÃˤ¹°¡»¶Á¸-꼦 ƶ¤¹ºÃª vouliagmeni-olympiakos final
Ο Γιώργος Μαυρωτάς της Βουλιαγμένης μαρκάρει τον Χατζηθεοδώρου του Ολυμπιακού, EUROKINISSI

Στο Ποτάμι ήταν τομεάρχης σε θέματα αθλητισμού και παιδείας. Οι επερωτήσεις του για το ντόπινγκ, τους ελλιπείς ελέγχους και την υπολειτουργεία του εργαστηρίου συχνά δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Έμεναν αναπάντητες. Πρόκειται για τομείς που παίζει στα δάχτυλα, καθώς από το 2003 ως το 2010 ήταν ενεργό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. "Αυτά που βλέπεις να αναφέρονται ως έλεγχοι στο μπάσκετ, είναι τα drug test που γίνονται υποχρεωτικά για να υπογράψει ένας αθλητής συμβόλαιο. Γι' αυτό εμφανίζει ελέγχους το μπάσκετ, αλλά δεν είναι ντόπινγκ κοντρόλ", μου εξηγούσε όταν συζητούσαμε σχετικά με τις επερωτήσεις του.

"Την αγάπησε πολύ την πολιτική. Ήθελε να είναι και πάλι βουλευτής. Πήγαινε στις 8 το πρωί και έφευγε τα μεσάνυχτα από τη Βουλή. Του το αναγνώριζαν όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Του έβγαζαν το καπέλο για την εργατικότητά του. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον επέλεξαν, πέρα από το γεγονός ότι είναι ιδανικός για τη θέση, καθώς γνωρίζει τις ανάγκες του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού. Η Φανή (Σταθακοπούλου), η σύζυγός του αστειεύεται που δεν τον βλέπει: 'Έλεγα παλιά για το πόλο και ότι δεν τον βλέπω, αλλά τώρα με την πολιτική τον έχασα τελείως'. Αυτός ο άνθρωπος είναι άριστος σε όλα", είπε ο φίλος, παλιός συμπαίχτης και κουμπάρος του, Γιώργος Αφρουδάκης.

Και στην υδατοσφαίριση σχολιάστηκε το γεγονός ότι επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι είχε αντίθετη θέση με τη ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από τους υδατοσφαιριστές κρίθηκε θετικά η εν λόγω κίνηση του πρωθυπουργού, καθώς έδειξε ότι επέλεξε τον ιδανικό άνθρωπο για γενικό γραμματέα Αθλητισμού αψηφώντας τα αρνητικά σχόλια. Οι περισσότεροι αθλητές με τους οποίους μιλήσαμε για τον Μαυρωτά επεσήμαναν ότι είχε δίκαιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και εξήγησαν ότι πήρε ρίσκο που δύσκολα θα έπαιρνε άλλος αθλητής, ο οποίος έχει υπάρξει αρχηγός Εθνικής ομάδας. "Όταν του έλεγα για το ρίσκο που παίρνει μου απάντησε, 'αυτό πιστεύω ότι είναι το σωστό για τη χώρα. Αυτά μας έχουν φάει στην Ελλάδα, δεν παίρνουμε σωστές αποφάσεις επειδή φοβόμαστε το πολιτικό κόστος'. Το έκανε επειδή το πίστευε. Και να σου πω κάτι; Και η ΝΔ αν ήταν κυβέρνηση -εκείνη την περίοδο- θα την περνούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όλοι το ξέρουμε. Απλά έτσι είναι η πολιτική. Χρησιμοποιήθηκε το θέμα για αντιπολιτευτικούς λόγους", τόνισε αθλητής αναφερόμενος στην αρνητική κριτική που δέχθηκε ο Μαυρωτάς από ορισμένους για την απόφασή του. Δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά του.

Ο Μαυρωτάς έπαιξε πόλο στο Ν.Ο. Βουλιαγμένης και το 2014 στον Υδραϊκό (ο γιος του Λεωνίδας είναι επίσης πολίστας). Συμμετείχε σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες  (1984, 1988, 1992, 1996, 2000), 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 8 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Από το 1995 έως το 2000 ήταν αρχηγός της Εθνικής ομάδας και το 1999 έγινε ο πρώτος Έλληνας πολίστας που έπαιξε στη Μικτή Κόσμου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK