Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αρνείται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και δεν γυρίζει

Το θέμα που προέκυψε με την αρνητική στάση του Νόβακ Τζόκοβιτς για τον εμβολιασμό, στην περίπτωση που βρεθεί, κατά του Covid-19, περισσότερο αλληγορική σημασία έχει, παρά πρακτική.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Όπεν Αυστραλίας έπειτα από τη νίκη του επί του Ντόμινικ Τιμ στον τελικό, Μελβούρνη, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Όπεν Αυστραλίας έπειτα από τη νίκη του επί του Ντόμινικ Τιμ στον τελικό, Μελβούρνη, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 AP PHOTO/ANDY WONG)=

Σαφές το tweet του Ρότζερ Φέντερερ την Τετάρτη 22 Απριλίου, είχε ως αποδέκτες τους τενίστες και τους επαΐοντες του τένις, όταν ανέφερε ότι σκέφτεται την ΑΤΡ και την WTΑ, δηλαδή τις ομοσπονδίες Ανδρών και Γυναικών, να έσονται εις σάρκα μία. Είναι ένα ζήτημα το δίχως άλλο σοβαρό, αν και όχι σε επίπεδο να συζητάται με τις πιθανότητες που του πρέπουν, αφ' ης στιγμής αναγείρεται από τον πλέον σεβάσμιο τενίστα όλων των εποχών.

Ασαφής, ο αποδέκτης του μηνύματος. Αν και οι στιγμές, το δίχως άλλο, ενδείκνυνται για μακροσκελείς συζητήσεις και για να αναλυθούν μακρόπνοα εγχειρήματα έστω και από απόσταση, ειδικά από τη στιγμή που τίθενται επί τάπητος, ο χρόνος που διάλεξε ο Ελβετός για να μιλήσει γι' αυτό το ζήτημα είναι τουλάχιστον ύποπτος. Δεν είχε περάσει παρά μία μέρα από την ανακοίνωση του Νόβακ Τζόκοβιτς για το θέμα του εμβολιασμού πριν επιστρέψουν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο τουρ. Ο Σέρβος, όμως, πρόκειται να ανταποδώσει. Ανακοίνωσε σειρά συνεντεύξεων με στενούς φίλους του. Ένας από τους στόχους του είναι να κρατήσει τη δημοσιότητα πάνω στο θέμα που ουσιαστικά δημιούργησε, ώστε να γίνει προτεραιότητα όταν έρθει η στιγμή.

Επί παραδείγματι, στις 20 Απριλίου, που ο Ελβετός μίλησε για περίπου ένα δεκάλεπτο με τον Ράφα Ναδάλ στο instagram, δεν ανέφερε τέτοιο ζήτημα. Ο Μαγιορκινός τού εξήγησε την κατάσταση στην ακαδημία του, με τα παιδιά κλεισμένα υπό το φόβο του κορονοϊού, ο Ελβετός τού μίλησε για τον τραυματισμό και την οικογένειά του, η οποία ζει κανονικά τη ζωή της σε μία χώρα προστατευμένη από τη φρενίτιδα που προκαλούν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών και μετά του ζήτησε να καλέσει στο τηλέφωνο τον Άντι Μάρεϊ, ο οποίος προετοιμάζεται για την επιστροφή του στη δράση, έπειτα από ένα διάλειμμα που ούτε ο ίδιος ήξερε αν θα ήταν η αποχώρησή του ή αν απλώς χρειαζόταν να γεμίσει τις μπαταρίες.

Ο Μάρεϊ ήδη είχε μιλήσει με τον Τζόκοβιτς, με τον οποίο είναι φίλοι παιδιόθεν και ως... σειρά (ο Σκωτσέζος είναι μεγαλύτερος του Σέρβου κατά μία εβδομάδα) έκαναν τα πρώτα βήματά τους και αντάμωσαν στο κορτ. Άλλωστε, στο Γουίμπλεντον του 2013, όπου ο Μάρεϊ έσπασε την κατάρα των 76 χρόνων χωρίς αυτό το τρόπαιο σε βρετανικά χέρια, έπρεπε να τον νικήσει.

Εδώ έχει γραφτεί, πριν από τον τελικό του Γουίμπλεντον το 2019, πώς η έφεση της ιερής αγελάδας του τένις είναι να μη συγχρωτίζεται με τον Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος είναι εκπρόσωπος των παικτών στο τουρ και μία εκρηκτική φωνή που προσπαθεί να ακουστεί σε ένα κατά τη γνώμη του αρτηριοσκληρωτικό περιβάλλον, όχι μόνο μεταξύ των παραγόντων αλλά και των παικτών. Η αποτυχία του να φέρει κυρίως τον Ναδάλ προ τετελεσμένου σε συζήτηση για τους μισθούς των τενιστών, οι οποίοι είτε δεν έχουν θετικό πρόσημο στον προϋπολογισμό τους είτε ξεκάθαρα στηρίζονται από το οικογενειακό περιβάλλον τους, έπεσε εις ώτα μη ακουώντων. Ο Ναδάλ αντέδρασε διπλωματικά, τονίζοντας ότι δεν ρωτήθηκε ουσιαστικά για να πει τη γνώμη του κι αυτή η μάχη του 'Νόλε' πήγε άπατη.

Τώρα, ο Τζόκοβιτς ανοίγει ένα κεφάλαιο που προϋποθέτει περισσή ευθύνη και ένα αίσθημα δικαίου, σε ό,τι αφορά το πού απευθύνεται. Ενδεχόμενος εμβολιασμός των παικτών στο τουρ τον βρίσκει αντίθετο -και αυτό κατέστησε σαφές με τον πιο πειστικό τρόπο, δηλαδή με δήλωση σε Σέρβους συναθλητές του με τους οποίους συνομιλούσε σε δίκτυο ευρυζωνικότητας την Κυριακή 19 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, η τοποθέτηση ήταν άκαιρη, υπό την έννοια ότι πριν από τις 13 Ιουλίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να γίνει το 250άρι του Αμβούργου στο χώμα, δεν υπάρχουν τουρνουά. Τον Σεπτέμβρη πρόκειται να γίνουν δύο Major, με το Ρολάν Γκαρός να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα, μετά το US Open. Αλλά σίγουρα δεν ήταν αχρείαστη, υπό την έννοια ότι ο εμβολιασμός για να προστατευθούν αθλητές διάφορων εθνοτήτων μοιάζει υπεραπαραίτητος. Πέραν του tweet της Αμελί Μορεσμό, κατόχου δύο Major, πρώην νούμερου ένα στον κόσμο και προπονήτριας του Μάρεϊ, ότι χωρίς εμβόλιο τένις δεν γίνεται να παιχθεί, υπάρχουν φυσικά αμφιβολίες και τα όργανα του επαγγελματικού τένις προφανώς ακολουθούν μια πορεία η οποία θα είναι αλυσιδωτή και θα αφορά σε όλα τα σπορ. Βεβαίως, για να γίνει εμβολιασμός θα πρέπει να βρεθεί το εμβόλιο, ωστόσο λόγω της 'καταιγίδας' που προκάλεσε το σχόλιό του, οι περισσότεροι συμπεριφέρονται σαν να έχει βρεθεί.

Ο Τζόκοβιτς, σχεδόν επωφελούμενος της ευκαιρίας που του έδωσε το θέμα, εξήγησε στον Σταν Βαβρίνκα, μιλώντας και για την προσφορά των παικτών στο Players Relief Fund, τη δήλωσή που έκανε στους συμπατριώτες του και επέμεινε ότι αυτή είναι η γνώμη του, την οποία δικαιούται να εκφράσει. Σε αυτό το σημείο, η τοποθέτησή του είναι σαν επίσημη ανακοίνωση. Το δικό του πρόβλημα θα είναι αν η απορία του, τι θα γίνει στην περίπτωση που ο εμβολιασμός καταστεί υποχρεωτικός, απαντηθεί καταφατικά. Εξάλλου, μέχρι την ώρα που αναβλήθηκαν οι διοργανώσεις, ήταν ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στον κόσμο. Με 3 νίκες κάβα από το 2019, έκανε 18-0 το 2020, κατακτώντας το Αυστραλιανό Όπεν, το 17ο Major της καριέρας του. Η περίπτωση που ο ίδιος αρνηθεί να εμβολιαστεί θα σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει μαζί με τους υπόλοιπους στο κορτ και, άρα, θα χάσει σημαντικό έδαφος και την ευκαιρία να διεκδικήσει τρόπαια τα οποία θα τον φέρουν πιο κοντά στο στάτους του κορυφαίου όλων των εποχών.

Για να τεθεί απλούστερα και με ειλικρίνεια, αν ήταν ο Φέντερερ που είχε κάνει αυτήν τη δήλωση, οι ιθύνοντες της ΑΤΡ θα... έτρωγαν τα τραπέζια. Σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου θα γινόταν ένα τουρνουά με τους 64 καλύτερους τενίστες όλων των εποχών και όλοι θα ζητούσαν να έχουν την προνομιούχο θέση των νυχτερινών ματς, η σειρά με την οποία θα έκαναν το χατίρι από την Ομοσπονδία θα πήγαινε κάπως έτσι: Φέντερερ, Ροντ Λέιβερ, Ναδάλ ή Μπιορν Μποργκ, Άρθουρ Ας (κυρίως για το φυλετικό στοιχείο) και μετά Τζόκοβιτς. Ούτως ή άλλως, δεν λογίζεται κάτι λιγότερο από ταραχοποιό στοιχείο, οπότε είναι σχετικά εύκολη η απόφαση, όσο κι αν θα πρέπει να στηριχθεί στη διπλωματία.

Το γενικότερο πρόβλημα είναι ότι ο Τζόκοβιτς έχει αποκτήσει θεϊκή υπόσταση στη Σερβία. Στο Βελιγράδι, όπου ακόμη πωλούνται μπλουζάκια και ενθύμια με τους ήρωες του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, δεν αφήνεται αμφισβήτηση για το ποιος θεωρείται ο κορυφαίος Σέρβος αθλητής όλων των εποχών. Το 2007, όταν είχε φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός και η συμπατριώτισσά του, Άνα Ιβάνοβιτς, το είχε κατακτήσει, ο κόσμος που βρισκόταν κάτω από το μπαλκόνι του δημαρχείου αποτελούσε ένα σεβαστό αριθμό, εφάμιλλο με εκείνον που μαγνήτιζαν οι επιτυχίες των εθνικών ομάδων στα ομαδικά σπορ. Τώρα, ο Τζόκοβιτς, ο οποίος απέβαλε τη γλουτένη από τη διατροφή του όταν έμαθε ότι ήταν αλλεργικός σε αυτήν, μιλάει για εναντίωση στον εμβολιασμό (και μάλιστα, από τη στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρος, σε κάθε είδους εμβολιασμό) και ασφαλώς έχει από πίσω του μία ολόκληρη χώρα, η οποία όχι απλώς τον στηρίζει, αλλά βασίζει κάποιες από τις ελπίδες της πάνω του, λες και είναι ο αρχηγός του κράτους.

Ο ίδιος, πάντως, έχει βιώσει παρεμφερή κατάσταση. Ένα πρόβλημα με τον δεξιό ώμο του, που τον ταλαιπωρούσε από το 2016, τον οδήγησε στην απόφαση να το λύσει με ολιστικές θεραπείες, δηλαδή να ασχοληθεί με τη συνολική κατάσταση της υγείας του, αντί να εστιάσει σε αυτό. Μέχρι που προσέλαβε τον Άντρε Άγκασι τον Μάιο του 2017, χωρίζοντας με τον μακρόχρονο προπονητή του στο τουρ, Μάρτιν Βάιντα, και τελικά κάνοντας τον Αμερικανό να παραιτηθεί από προπονητής του. Ο Τζόκοβιτς έκανε τελικώς εγχείρηση τον Ιούλιο του 2017, μία κατάσταση η οποία τον βρήκε μετανιωμένο για το γεγονός ότι άφησε τόσο καιρό να περάσει, και από τον Ιανουάριο του 2018 βρισκόταν σε δράση. Έξι μήνες μετά, κατέκτησε το Γουίμπλεντον, λίγο αργότερα το US Open και τελείωσε τη χρονιά στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, μία εντυπωσιακή επιστροφή.

Πριν από αυτήν τη δήλωση για τον εμβολιασμό, άλλωστε, το νούμερο ένα στον κόσμο είχε εκφράσει στον Μάρεϊ τη βεβαιότητά του για τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της τηλεπάθειας και της τηλεκίνησης, κάτι που τον οδηγεί σε ζεν κατάσταση. Αυτή, άλλωστε, δεν τον έχει προδώσει στο κορτ, ειδικά στη δική του κίνηση, η οποία όντως μοιάζει να συσσωρεύει ενέργεια από την πηγή. Η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση είναι μάλλον αποκτήματα από τον Πέπε Ίμαζ, έναν προπονητή που είχε προσλάβει, και απαραίτητο συστατικό τους είναι η μεγάλης διάρκειας αγκαλιές. Κάτι τέτοιο οδήγησε σε έναν εντυπωσιακό διάλογο με τον Σκωτσέζο. "Όταν ξυπνάω, παίρνω δύο μεγάλες βαθιές ανάσες, αγκαλιάζω τη γυναίκα μου και τρέχω στα παιδιά μου", είπε ο Τζόκοβιτς, για να πάρει την απάντηση: "Ωραίο. Εγώ, αν και είναι αχρείαστη πληροφορία, πάω για κατούρημα".

Η γυναίκα του, ειρήσθω εν παρόδω, φιλενάδα του από τα εφηβικά χρόνια, είναι η Γελένα Ρίστιτς, η οποία προσφάτως ανήρτησε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο ο δόκτωρ Τόμας Κόουαν σχετίζει τον Covid-19 με την τεχνολογία 5G. Ο Τζόκοβιτς και η Ρίστιτς μάλλον δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους το αρχαίο 'τα εν οίκω μη εν δήμω', με αποτέλεσμα να δημοσιοποιούν τη γνώμη τους πιθανότατα όπως προκύπτει από κατ' ιδίαν συζητήσεις. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK