Ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ σταματάει γιατί προτιμά τη μαριχουάνα από την υποκρισία

Επαναστάτης με αιτία ή θύμα των επιλογών του; Ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ εγκαταλείπει την καριέρα του στο NFL γιατί θεωρεί υποκριτικές τις ποινές που του επιβάλλονται για χρήση μαριχουάνας.

Dallas Cowboys defensive tackle David Irving (95) stretches during practice at the NFL football team's training camp in Frisco, Texas, Tuesday, June 12, 2018. (AP Photo/Brandon Wade)
Dallas Cowboys defensive tackle David Irving (95) stretches during practice at the NFL football team's training camp in Frisco, Texas, Tuesday, June 12, 2018. (AP Photo/Brandon Wade) P PHOTO/BRANDON WADE

Ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ έχει ως παράδειγμα τον Κόλιν Κάπερνικ και σχεδόν ευαγγέλιο τη στάση ζωής του. Μια στάση ζωής που τον έφερε απέναντι στα στερεότυπα του αμερικάνικου αθλητισμού και ενέπνευσε πολλούς έκτοτε. Όπως τον κολλητό του Έρικ Ριντ. Ο ίδιος δε νίκησε το NFL.

Ήταν μόλις στις 4 του περασμένου Σεπτέμβρη όταν ο 25χρονος defensive tackle, ένα παιδί από το Κόμπτον της Καλιφόρνια με αθλητική υποτροφία στο Αϊόβα Στέιτ και τέσσερα χρόνια στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανήρτιε στο instagram φωτογραφία του και ταυτιζόταν με το πολυδιαφημισμένο πλέον καπερνικό moto "πίστευε σε κάτι, ακόμη κι αν σημαίνει πως θα θυσιάσεις τα πάντα".

Ο ίδιος επέλεξε να 'πυρπολήσει' το μέλλον του στο αμερικάνικο φούτμπολ παρά να συμβιβαστεί με τους (υποκριτικούς) κανόνες που ορίζουν πως η χρήση μαριχουάνας επιφέρει ποινές αποκλεισμού από επίσημους αγώνες.

Την 1η Μαρτίου ήταν η τρίτη (και... φαρμακερή) φορά που έγινε υπόλογος των επιλογών του.

Η πρώτη συνέβη στις 23 Μαΐου του 2017. Αφού πρώτα είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Ντάλας Καουμπόις, τιμωρήθηκε με τέσσερις αγώνες για παραβίαση των κανονισμών περί ναρκωτικών ουσιών. Από τη στιγμή που γύρισε στη δράση και μέχρι να υποστεί διάσειση από χτύπημα απουσιάζοντας από τους τελευταίους τέσσερις της κανονικής περιόδου ήταν ο πιο αποδοτικός αμυντικός της ομάδας του.

Άλλα τέσσερα παιχνίδια ο Ίρβινγκ τα έχασε στην έναρξη της επόμενης περιόδου (2018-19). Στις 15 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί πως για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των 14 μηνών, δεν συντάχθηκε με το πρωτόκολλο της λίγκας και τις υποχρεώσεις που διέπουν τους αθλητές της. Στις 6 Οκτωβρίου επανέλθε στο ρόστερ των 'καουμπόηδων', αλλά εμφανίστηκε μονάχα 2 φορές ως το φινάλε και ενημερώθηκε πως το συμβόλαιό του, αξίας 2.9 εκατ. δολαρίων, δεν πρόκειται ν' ανανεωθεί.

Dallas Cowboys defensive tackle David Irving (95) gestures as he stands on the field during an NFL football game against the Washington Redskins on Thursday, Nov. 30, 2017, in Arlington, Texas. (AP Photo/Michael Ainsworth)
Dallas Cowboys defensive tackle David Irving (95) gestures as he stands on the field during an NFL football game against the Washington Redskins on Thursday, Nov. 30, 2017, in Arlington, Texas. (AP Photo/Michael Ainsworth) AP PHOTO/MICHAEL AINSWORTH

AP Photo/Michael Ainsworth

Πριν καν συμπληρωθεί ένα 9μηνο, την πρώτη ημέρα της άνοιξης, ο Ίρβινγκ κάθισε εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, διότι κάπνιζε μαριχουάνα σε δημόσια ανάρτηση που είχε ποστάρει στο instagram. Μάλιστα ο αποκλεισμός του από τη δράση, μετά από απόφαση του NFL, ήταν επ' αόριστον, δίχως να ορίζεται το χρονικό πλαίσιο.

Τούτο σήμαινε αυτομάτως πως πρώτα θα έπρεπε να δείξει μεταμέλεια και κατόπιν να βρει ομάδα που θα του προσφέρει δουλειά επιλέγοντάς τον από τη δεξαμενή των free agents.

O 25χρονος αμυντικός επέλεξε να μην συμβιβαστεί με τις επιταγές που του επιβάλλονταν και ακολούθησε το δρόμο της μοναξιάς. Αποφάσισε να φύγει για να φουμάρει ελεύθερος. " Εγκαταλείπω", ανακοίνωσε μέσα από live μετάδοση που οργάνωσε στο instagram. " Δεν θέλω να μιλήσω για την τιμωρία και όλες αυτές τις ανοησίες. Είμαι εκτός. Δεν θα κάνω άλλο αυτό το ελεεινό πράγμα".

Ενόσω μάλιστα μιλούσε στους ακολούθους του ο Ίρβινγκ κάπνιζε ένα τσιγάρο που είχε στρίψει φίλος του. Εκείνη τη στιγμή πήγαινε κόντρα αφενός στο κατεστημένο αφετέρου στον ίδιο τον εαυτό του. Συμπληρώνοντας πως " είναι αστείο να σου λένε κάποιοι πως είσαι εθισμένος στο χόρτο, είσαι εθισμένος σ' αυτό ή στο άλλο. Εγώ, αν είμαι εθισμένος σε κάτι, προτιμώ να είμαι στη μαριχουάνα που είναι φαρμακευτική - είναι φάρμακο. Δεν τη θεωρώ ναρκωτικό, περισσότερο από τα Xanax ή όλα αυτά τα τρελά πράγματα που σας ταΐζουν".

Ο Ίρβινγκ υποστήριξε ακόμη πως η στοχοποίησή του " δεν έχει να κάνει με το κάπνισμα του χόρτου". "Πόσοι παίκτες του ΝΒΑ έχετε δει να μπλέκουν εξαιτίας αυτού; Πόσοι προπονητές; Πόσοι παίκτες του μπέιζμπολ; Πόσοι μαχητές του UFC; Πόσοι ηθοποιοί; ", αναρωτήθηκε ρητορικά.

" Δεν είμαι κακό παιδί, έχοντας επιλέξει να πάρω αυτόν το δρόμο. Θα υπερασπιστώ ό,τι πιστεύω. Είναι ανοησίες. Θα γίνω ο Κάπερνικ του εαυτού μου, πριν με κλωτσήσουν σαν αυτόν", ισχυρίστηκε προτού ρίξει οριστικό μαύρο στην καριέρα του λέγοντας ότι " καθένας αμφισβητεί την αφοσίωσή μου στο φούτμπολ, αλλά ας το κάνουμε λιανά, εδώ και τώρα. Αγαπώ το φούτμπολ, δεν θα ήμουν εδώ χωρίς αυτό. Μην με παρεξηγείτε, αγαπώ το φούτμπολ. Παρόλα αυτά δεν αγαπώ το NFL. To NFL δεν είναι φούτμπολ, θα πρέπει να το καταλάβετε. Ό,τι μας βλέπετε να κάνουμε, το παιχνίδι κι όλα αυτά τα σκατά, είναι μόνο το 20%".

Ο Ίρβινγκ διάλεξε να περπατήσει μόνος. Να μην υιοθετήσει ό,τι δεν του ταίριαζε, αποφεύγοντας να υποκρίνεται κάτι άλλο απ' αυτό που ήταν και να κρύβεται. Να ζήσει μέσα στον καπνό του. Ενδεχομένως θα έπρεπε να περιμένει, να μην βιαστεί τόσο. Τι; Κατά το ESPN, την επόμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα υπογράψουν ομάδες - παίκτες. Και στην οποία είναι πολύ πιθανό να χαλαρώσουν οι ποινές, ίσως ν' αρθούν κιόλας, για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και δη της μαριχουάνας όταν αφορά την ιδιωτική ζωή των επαγγελματιών, καθώς το αθλητικό κίνημα υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης είναι πολύ ισχυρό πλέον.

Υπάρχει πλέον οργάνωση.

Πρόκειται, βέβαια, για μια λεπτή κόκκινη γραμμή, από τη στιγμή που σ' άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση και σ' άλλες όχι. Μακριά δεν είμαστε πάντως...

Κεντρική φωτογραφία: P Photo/Brandon Wade

News 24/7

24MEDIA NETWORK