Ο Πούτιν και η εξαφάνιση της Καμπάιεβα

Την Αλίνα Καμπάιεβα, μετρ στις εμφανίσεις της σε δεξιώσεις, κοσμικά πάρτι και εκδηλώσεις για τη ρυθμική γυμναστική, δεν έχει δει φωτογράφου μάτι από τον Οκτώβριο του 2018.

Η Αλίνα Καμπάιεβα σε προσπάθειά της στο σύνθετο ατομικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής, Μόσχα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2006
Η Αλίνα Καμπάιεβα σε προσπάθειά της στο σύνθετο ατομικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής, Μόσχα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2006 AP PHOTO/SERGEY PONOMAREV

Το πιο εντυπωσιακό στο μπαράζ των δημοσιευμάτων για την εξαφάνιση της Αλίνα Καμπάιεβα από το 2018 κι έπειτα είναι ότι το θέμα ανασύρθηκε από αμερικανική εφημερίδα. Η 'New York Post', συγκεκριμένα, πρώτιστα αναρωτήθηκε πού έχει εξαφανιστεί η φερόμενη ερωμένη του αληθινά και όχι κατ' ευφημισμόν ισχυρού άντρα της Ρωσίας, ώστε να ακολουθήσει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων. Στη ρωσική ειδησεογραφία, ως επί το πλείστον, η ενασχόληση με το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά στη... μετάφραση των αμερικανικών δημοσιευμάτων για τη σπουδαία δις ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής. Θα ήταν σαν να παραδεχόταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι ήταν ηδονοβλεψίας, άλλωστε, το να λυθεί εκ των έσω η απορία για την εξαφάνισή της.

Η εκδοχή που δίνεται πάντως, μια και η τελευταία εμφάνισή της ήταν εκείνη μίας εγκύου, είναι ότι μεγαλώνει, προφανώς ανεμπόδιστα, τα δίδυμα του 68χρονου 'ρωσάρχη'. Είναι νωπή ακόμη η ιστορία με την εμφάνισή τους στην ιστοσελίδα γνωστής ρωσικής εφημερίδας. Λέγεται ότι το κείμενο και οι φωτογραφίες εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, μόλις λίγη ώρα μετά την ανάρτησή τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακούει σε ένα όνομα που μεταφράζεται διττά. 'Κατέχω την ειρήνη', είναι η μία εκδοχή, 'κατέχω τον κόσμο', η άλλη. Έτσι γίνεται να αποδοθεί στα ελληνικά το 'Βλαντίμιρ'. Αν μη τι άλλο, στη δική του πορεία, έχει πλησιάσει πολύ στην κυριολεξία. Ισόβιος Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου και ένας άντρας που τουλάχιστον στην πατρίδα του ελάχιστοι αμφισβητούν την παρουσία του. Εν πάση περιπτώσει, κάτι τέτοιο μπορεί να υπηρετεί δικά τους συμφέροντα, στην τελική δεν γίνεται να μην υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Οι γενικώς φιλήσυχοι Ρώσοι έχουν την επίγνωση για το πώς τους αντικρίζει η Δύση και δεν κάνουν καν τον κόπο να διαλύσουν αυτόν το μύθο. Η συντήρησή του, άλλωστε, προκαλεί δέος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάιεβα, σε εκδήλωση του Κρεμλίνου με Ρώσους ολυμπιονίκες, Μόσχα | Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2004
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάιεβα, σε εκδήλωση του Κρεμλίνου με Ρώσους ολυμπιονίκες, Μόσχα | Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2004 AP PHOTO/ITAR-TASS, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Λέγεται ότι ο Πούτιν ξεκίνησε την επισύναψη σχέσης με την Καμπάιεβα το 2008. Είθισται οι γυμνάστριες της ρυθμικής να παντρεύονται αθλητές: η Γιούλιγια Μπαρσούκαβα, πρώτη Ρωσίδα που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, με τον Ντενίς Σαμόχιν, αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η Γεβγκένιγια Κανάιεβα, 'χρυσή' ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2008 και το Πεκίνο το 2012 και λελογισμένη ως η κορυφαία όλων των εποχών, είναι παντρεμένη με τον αθλητή του χόκεϊ επί πάγου Ίγκορ Μουσάταφ. Η Ντάρια Ντμίτριγεβα, με ένα κορμί πια γεμάτο τατουάζ, παντρεύτηκε τον επίσης χοκεΐστα Αλιεκσάντρ Ραντούλαφ, ένας γάμος που κράτησε δύο χρόνια, από το 2015 έως το 2017. Η Ρίτα Μαμούν, με το χρυσό το 2016 στο Ρίο, με τον κολυμβητή Αλιεκσάντρ Σουχορούκαφ. Η Γιάνα Κουντριάφτσεβα, που τις προάλλες γράφτηκε η ιστορία της για το δραματικό λάθος που της κόστισε το χρυσό στη Βραζιλία, με τον επίσης παίκτη του χόκεϊ επί πάγου Ντμίτρι Κουγκρίσεφ.

Μόνο τα κορίτσια της Αθήνας ξέφυγαν από τον κανόνα. Η αιθέρια Ιρίνα Τσάσινα παντρεύτηκε το 2011 τον Γεβγκένι Αρχίπαφ, έναν επιχειρηματία που συνεργάζεται με το κράτος για να προάγει τα τουριστικά συμφέροντα της Ρωσίας. Τους δύο χωρίζουν 17 χρόνια διαφορά. Και η Καμπάιεβα ακολούθησε τα βήματα της πνευματικής μητέρας της, Ιρίνα Βίνερ. Ουδείς ξέρει τι συμβαίνει στην προσωπική ζωή της, αλλά όλοι υποπτεύονται.

Το κουμάντο των Ουζμπέκων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την πρόεδρο της ομοσπονδίας ρυθμικής γυμναστικής της Ρωσίας, Ιρίνα Βίνερ, και τον δήμαρχο Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, παρακολουθούν προπόνηση στο 'Βίνερ Ουσμάνοφα Κέντρο Ρυθμικής Γυμναστικής', Μόσχα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την πρόεδρο της ομοσπονδίας ρυθμικής γυμναστικής της Ρωσίας, Ιρίνα Βίνερ, και τον δήμαρχο Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, παρακολουθούν προπόνηση στο 'Βίνερ Ουσμάνοφα Κέντρο Ρυθμικής Γυμναστικής', Μόσχα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 ALEKSEY NIKOLSKYI, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP

Παντρεμένη με τον ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάναφ, μέτοχο της Άρσεναλ, η Βίνερ κρατά δυνατή σχέση με τον Πούτιν. Η πρόεδρος και αρχιπροπονήτρια της ομοσπονδίας ρυθμικής γυμναστικής είναι Ουζμπέκα, δηλαδή από όπου κρατά η σκούφια της Καμπάιεβα. Όταν παντρεύτηκε με τον Ουσμάναφ ήταν ήδη μητέρα ενός αγοριού, που ουδείς γνωρίζει την πατρότητά του. Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τη ρυθμική κι η Καμπάιεβα ήταν το στολίδι της Ρωσίας. Η έκπληξη στο Σίδνεϊ, το 2000, ήταν ότι δεν κατέκτησε η ίδια το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Το απίθανο λάθος της στο στεφάνι την έφερε 3η, αν και ήταν το ακλόνητο φαβορί. Η Βίνερ τη συγχώρησε και 4 χρόνια αργότερα, στην Αθήνα, η Καμπάιεβα πέτυχε το στόχο της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι η Τσάσινα έπρεπε να νικήσει.

Η Καμπάιεβα δεν αποχώρησε εν χορδαίς και οργάνοις τότε, αλλά το 2006, έπειτα από πρόβλημα τραυματισμού. Η φιλοδοξία της φαινόταν, άλλωστε, και στην προπόνηση. Η Βίνερ συνήθιζε να λέει ότι δεν είχε ξαναδεί αθλήτρια με τόσο υψηλή θέληση. Η Καμπάιεβα καλείτο να χάνει κιλά σε χρόνο ντε-τε και τα κατάφερνε. Η ευλυγισία της ήταν ως τότε κάτι που δεν είχε εμφανιστεί στη ρυθμική. Γνώριμη είναι η εικόνα με την πατούσα της να τυλίγει το λαιμό της, στο τέλος του προγράμματος. Τέτοιο πλάσμα σε ταπί δεν είχε ξαναπατήσει. Σε όλη τη διάρκεια κάθε προγράμματός της φορούσε το πιο λαμπερό χαμόγελο.

H Βίνερ γεννήθηκε στη Σαμαρκάνδη. Η Καμπάιεβα, στην Τασκένδη. Αν δεν φτάνει μία γυναίκα ώστε να προκύψει επαφή με τον πιο ισχυρό άντρα της χώρας, δύο είναι υπεραρκετές. Η Καμπάιεβα γνώρισε τον Πούτιν νωρίς κι ο πρόεδρος δεν την ξέχασε. Η σχέση τους φέρεται να άρχισε το 2008, όταν η εφημερίδα 'Μασκόφσκι Καριεσπόντεντ' έγραψε ότι αρραβωνιάστηκαν, ένα δημοσίευμα που διαψεύσθηκε και λέγεται ότι οδήγησε στο κλείσιμό της, και από πολύ νωρίς της... φόρτωσαν εγκυμοσύνες. Το 2009 μία, το 2013 άλλη. Ο Πούτιν χώρισε από τη γυναίκα του, Λιουντμίλα, το 2013, κάτι που την έκανε πλούσια. Λίγο αργότερα, η τότε 30χρονη πρώην αθλήτρια τοποθετήθηκε δημοσίως, λέγοντας ότι "είμαι με κάποιον που αγαπώ πάρα πολύ". Και συμπλήρωσε: "Κάποιες φορές νιώθεις τόσο χαρούμενος, που μπορεί και να αισθάνεσαι φόβο". Έναν χρόνο αργότερα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, οι υποψίες ότι θα ήταν εκείνη που θα άναβε την ολυμπιακή φλόγα είχαν μετατραπεί σε βέβαιο ρεπορτάζ. Η Καμπάιεβα, μάλιστα, φορούσε ένα κόκκινο φόρεμα στην τελετή έναρξης κι οι φωτογραφίες της 'έδειχναν' μία έγκυο. Φέρεται, τον επόμενο Μάιο, να γέννησε σε ένα νοσοκομείο στο Τιτσίνο της Ελβετίας.

Τα δύο παιδιά του προέδρου, η Μαρίγια κι η Γεκατερίνα, είναι τα σίγουρα. Μάλιστα, για να μυήσει τον κόσμο στο εμβόλιο 'Sputnik-V', τόνισε ότι μία από τις δύο κόρες του το έκανε. Δεν είπε ποια. Προσφάτως εμφανίστηκε σε ρωσική ιστοσελίδα ένα δημοσίευμα με τον φερόμενο ως γιο της Καμπάιεβα, δίπλα στη μητέρα του, σε εκδήλωση ρυθμικής γυμναστικής που οργανώνει η ίδια εδώ και μία 5ετία, από τότε που συνεργάστηκε με τη Βίνερ για την πραγμάτωσή της. Πρόκειται για κορίτσια που δεν συχνάζουν στο Ναβαγκόρσκ, το κέντρο της ρυθμικής γυμναστικής για την εθνική ομάδα της Ρωσίας, αλλά που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το σπορ. Μάλιστα, έγινε κι η σύγκριση, παραθέτοντας τον πιτσιρικά από τη μία μεριά και μία φωτογραφία του νεαρού Πούτιν από την άλλη. Πόσο μοιάζουν και ποια είναι η αυθυποβολή, δεν είναι διακριτό.

Ο Πούτιν και η εξαφάνιση της Καμπάιεβα

Από τα Μέσα η Καμπάιεβα δεν κρυβόταν. Ίσα-ίσα, που ήταν (και παραμένει, μια και επισήμως δεν έχει διακοπεί η συνεργασία) διευθύντρια του National Media Group, ενός δικτύου που διοικείται από το Κρεμλίνο. Είχαν προηγηθεί φωτογραφίσεις, ακόμα και γυμνή (κάτι που επέκρινε ο 'κύκνος' της ενόργανης γυμναστικής στη Ρωσία, Σβιετλάνα Χόρκινα) σε περιοδικά και εμφανίσεις στην τηλεόραση, υπήρξε παρουσιάστρια εκπομπής μέσα από την οποία έκανε συνεντεύξεις, έγινε βουλευτής με το Εθνικό Κόμμα από το 2007 έως το 2014.

Δημοσίως, τουλάχιστον για τον δυτικό κόσμο, η Καμπάιεβα έχει να εμφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2018.

H Δύση φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την πρώτη κυρία της ρυθμικής γυμναστικής και, μάλλον, γενικώς της Ρωσίας. Η τελευταία -θολή- φωτογραφία της το 2018 την έδειχνε ξεκάθαρα σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Οι αμερικανικές εφημερίδες έγραψαν για τη γέννηση των διδύμων της τον Μάρτιο του 2019, σε νοσοκομείο της Μόσχας. Οι Ρώσοι, όμως, ακούνε τον ισχυρό άντρα της χώρας να λέει ότι"ενοχλούμαι με όσους χώνουν τις μύτες τους στις ερωτικές ζωές των άλλων". Ξεκινούν τα ρεπορτάζ τους γράφοντας ότι"ο Βλαντίμιρ Πούτιν πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά του". Και η Καμπάιεβα δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της.

Καλή τύχη με αυτό, 'New York Post'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK