Ο πρώτος επόπτης-ρομπότ κατάφερε να κάνει ανθρώπινο λάθος

Το σύστημα Track Man λειτούργησε για πρώτη φορά σε αγώνα μπέιζμπολ, χωρίς να αποφύγει λάθη που θα έκανε ένας άνθρωπος.

O Μπράιαν ντεΜπρούερ συμβουλεύεται μέσω iPhone το σύστημα επόπτη αγώνα Track Man, 10 Ιουλίου 2019
O Μπράιαν ντεΜπρούερ συμβουλεύεται μέσω iPhone το σύστημα επόπτη αγώνα Track Man, 10 Ιουλίου 2019 AP

Αν οι αθλητές έχουν πρόβλημα με τους διαιτητές, αν το σύστημα VAR προκαλεί συζητήσεις και κρίνεται μάλλον αμφιλεγόμενο, τότε υπάρχει και μια σαρωτική λύση που θυμίζει επεισόδιο του Black Mirror, αν και συμβαίνει ήδη, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας κανενός: Επόπτες - ρομπότ.

Την περασμένη Τετάρτη, σε all-star αγώνα μπέιζμπολ της Atlantic League, εμφανίστηκε το Track Man, ένα σύστημα που περιέχει ραντάρ doppler, ώστε να προσδιορίζει με ακρίβεια αν ένα Pitch έχει προσεγγίσει τη ζώνη του strike, χρησιμοποιώντας παράλληλα μια ευρεία γκάμα αποθηκευμένων στατιστικών στοιχείων και άλλων αναλυτικών πληροφοριών για κάθε συμμετέχοντα αθλητή. Το Τrack Μan συνδέεται μέσω bluetooth με το τηλέφωνο ενός κεντρικού επόπτη, ο οποίος κρίνει αν είναι ορθό το κάθε αποτέλεσμα που δίνει το σύστημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Track Man λειτούργησε ικανοποιητικά, σχεδόν όπως ένας μέσος επόπτης του μπέιζμπολ. Δεν απέφυγε το λάθος, όμως, σε ένα χτύπημα όπου η μπάλα έξυσε τη ζώνη του strike χωρίς να την προσπεράσει και τελικά κατοχυρώθηκε υπέρ της ομάδας του πίτσερ. Ο αρχιεπόπτης Μπράιαν ντε Μπρούερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκρινε την επίδοση του συστήματος τουλάχιστον ικανοποιητική, ενώ και οι παίκτες του αγώνα δεν έδειξαν να επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά από το Track Man.

O πίτσερ Ντάριλ Τόμσον ανέφερε πως δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία του, μέχρι τη στιγμή που μια απόφαση του επόπτη δόθηκε ενώ ο κάτσερ είχε ήδη πετάξει την μπάλα προς το μέρος του. Ο παίκτης 2ης βάσης Ελ Τζέι Μάζιλ δήλωσε πως ήταν "πολύ ενδιαφέρον το να μπορείς να δεις την ανάλυση της κατεύθυνσης της μπάλας", ενώ ο Κέρκ Νέβενχουϊζ πρόσθεσε κάτι μάλλον αυτονόητο, ότι "η χρήση του μηχανήματος από αρχιεπόπτη, ακυρώνει το σκοπό του".

Ίσως είναι θετικό σημάδι ότι ο επόπτης-ρομπότ έκανε λάθος, ίσως είναι σημάδι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε κάποιο σενάριο του Black Mirror, ότι η κοινωνία μας δεν είναι ακόμα έτοιμη να καταληφθεί από ρομποτοειδή τύπου Terminator. Αρχικά, πρέπει να γίνουν καλύτεροι επόπτες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK