Ο πρώτος Αφρικανός πρωταθλητής του UFC θέλει να σβήσει τον Κόβινγκτον

Από τον Ιούλιο βρίζονται. Το Σάββατο 14/12 ο Καμάρου Ούσμαν και ο Κόλμπι Κόβινγκτον θα βρεθούν στο ίδιο οκτάγωνο, να διεκδικήσουν την κυριαρχία στην κατηγορία welterweight του UFC.

O Καμάρου Ούσμαν, από τον αγώνα του με τον Τάιρον Γούντλι που του έδωσε τη ζώνη στην κατηγορία welterweight.
O Καμάρου Ούσμαν, από τον αγώνα του με τον Τάιρον Γούντλι που του έδωσε τη ζώνη στην κατηγορία welterweight. AP PHOTO/JOHN LOCHER

Ο Καμάρου Ούσμαν (όπως προφέρει ο ίδιος το όνομα του) είναι ο πρώτος Αφρικανός πρωταθλητής του UFC. Ο κορυφαίος στην κατηγορία welterweight. Στον αγώνα που φόρεσε τη ζώνη, έμαθε πως 'η νίκη είναι σαν ναρκωτικό. Δεν υπάρχει κάτι που να σε κάνει να νιώσεις πιο high από τη στιγμή που χρίζεσαι νικητής', αφού προηγουμένως έχεις προπονηθεί ατελείωτα, έχεις αφιερώσει αμέτρητες ώρες στην προετοιμασία και τη βλέπεις να καταλήγει κάπου καλά.

Ο γεννημένος στο Αούτσι της Νιγηρίας, ο οποίος έχει για παρατσούκλι το 'Νigerian Nigthmare' μετανάστευσε με την οικογένεια του (τον στρατιωτικό πατέρα του) στις ΗΠΑ, όταν ήταν 8 χρόνων. Άρχισε την πάλη όταν ήταν στη δεύτερη τάξη του high school. Παρεμπιπτόντως, η φαμίλια εγκαταστάθηκε στο Άρλινγκτον, του Τέξας. Επειδή ο προπονητής του είχε ένα θέμα με την προφορά του ονόματος του (Kamarudeen), τον φώναζε “Marty”. Και του έμεινε. Το ρεκόρ του, όταν έφυγε από το σχολείο, ήταν 53-3. Μετά συνέχισε στο Willian Pen University, για ένα χρόνο, πριν πάει στο University of Nebraska at Kearney και το βοηθήσει να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του, το 2008. Μετά έγινε πρωταθλητής του NCAA στην Division II (2010) και πέρασε στις ΜΜΑ, το Νοέμβρη του 2012. Στο UFC υπέγραψε το 2015. Τον τίτλο τον πήρε τον Μάρτιο του 2019, από τον Τάιρον Γούντλι, που τον κρατούσε. Η νέα του πρόκληση λέγεται Κόλμπι Κόβινγκτον, ο οποίος είναι γνωστός για το trash talking. Πριν σου πω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Ούσμαν.

"Mπορώ να διαγωνιστώ στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό το σπορ μου έδωσε μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορώ να περάσω όποιο μήνυμα θέλω. Να βγάλω από μέσα μου ό,τι νιώθω, να εμπνεύσω ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Σημαίνει πάρα πολλά για εμένα το γεγονός ότι εκπροσωπώ τη Νιγηρία. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, εκεί όπου μεγάλωσα. Για να πάρουμε νερό, περπατούσαμε για μίλια. Είχα τη δυνατότητα να ζήσω τη ζωή στην πιο άγρια μορφή της. Τη φυσική μορφή της. Μετανάστευσα στις ΗΠΑ, όπου έχω την ευκαιρία να ανυψώσω τον εαυτό μου, την οικογένεια και τη χώρα μου. Να δώσω ελπίδα και να εμπνεύσω παιδιά. Το μήνυμα μου είναι απλό. Δεν ξέρεις ποτέ, πού θα σε πάει η ζωή”.

Κίνητρο

"Από όταν έγινα πατέρας, από όταν απέκτησα την κόρη μου, δεν έχω επιλογή. Πρέπει να είμαι σίγουρος πως θα έχει να φάει, να ντυθεί, να πάει σχολείο, να την πάμε στο γιατρό αν είναι άρρωστη. Έζησα την ανιδιοτελή αγάπη, που μου δημιουργεί ευθύνες. Τώρα δεν ανησυχώ τόσο για τον εαυτό μου, δεν είμαι πια τόσο σκληρός με τον εαυτό μου, με τις σχέσεις μου, γιατί έχω να ανησυχώ για κάποιον άλλον. Η κόρη μου μεγαλώνει. Ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν. Κάνω ό,τι μπορώ για να μην αμελώ τις υποχρεώσεις μου, ως πατέρας. Θέλω να της διδάξω πράγματα, ώστε να μεγαλώσει με τη σωστή ποσότητα γνώσης. Να γίνει ο καλύτερος άνθρωπος που μπορεί να γίνει".

Fight Mindset

"Το να μπορείς να ελέγξεις το συναίσθημα, κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι ό,τι πιο σημαντικό. Αυτό μπορεί να σε φτιάξει ή να σε καταστρέψει. Λατρεύω τη μουσική. Έτσι μπορώ να ελέγξω το συναίσθημα. Όταν ανεβαίνω στο οκτάγωνο, κάνω την προσευχή μου και έτσι περνώ από τον Καμάρου Ούσμαν στον πολεμιστή". Εξηγεί πως το πρώτο δίλεπτο είναι το πιο επικίνδυνο, γιατί και οι δυο μαχητές είναι στο πικ τους, όπως και οι δύο φοβούνται, αλλά και οι δύο νιώθουν αυτοπεποίθηση.

Το επόμενο πρωί από τη νίκη του Ούσμαν, τσακώθηκε με τον Κόβινγκτον στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου όπου έμεναν -πάνω από το πρωινό. O μάνατζερ του Νιγηριανού συνελήφθη, με την κατηγορία της χειροδικίας (σε πλημμέλημα). Λίγους μήνες μετά, η καταγγελία αποσύρθηκε. Από τότε η συνάντηση τους μπήκε στη λίστα με τις 'πολυαναμενόμενες'. Θα γίνει το Σάββατο 14/12, στην Τ-Mobile Arena του Λας Βέγκας. Προ του UFC 245, του τελευταίου pay per view σόου για το 2019, ο Αμερικανός που θα διεκδικήσει τη ζώνη από τον Ούσμαν είπε πως ο μάνατζερ του Νιγηριανού, Γκλεν Ρόμπινσον -ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς το Σεπτέμβρη του 2018- 'θα τον κοιτά από την κόλαση'.

Ο Κόβινγκτον εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου -στην ανακοίνωση του αγώνα- με ένα πορτοκαλί κοστούμι και το βιβλίο του Donald Trump Jr στα χέρια του. “Πάντα ήμουν ειλικρινής και πάντα έλεγα αυτό που σκεφτόμουν. Δεν θα αλλάξω τώρα” σχολίασε, “όπως πάντα θα κάνω ό,τι μπορώ για να 'πουλήσω' έναν αγώνα. Δεν φοβάμαι να χάσω, γιατί ξέρω πως είμαι νικητής”. Ο Ούσμαν σχολίασε ότι “αυτό που έκανε ήταν να βρει δικαιολογίες. Είπε πως 'μόλις με δείρουν το Σάββατο, μη με μισήσετε γιατί έκανα θεατρικά, επειδή ήξερα πως θα με 'κόψουν' από τη λίστα”. Mετά ξαναβρέθηκαν στις 12/12, στην τελευταία εμφάνιση πριν μπουν στο οκτάγωνο. Το ρεκόρ τους στις ΜΜΑ είναι το ίδιο (15-1), ενώ έχουν πάρει από έναν τίτλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK