Ο 'Στεφανάκος' Τσιτσιπάς, το Davis Cup και η πορτοκαλί παντελόνα

Η Μαρία Καούκη βρέθηκε στο Τατόι για τη συνέντευξη Τύπου του Davis Cup που διεξάγεται εκεί, είδε τον σχεδόν 'Iceman' Τσιτσιπά να μιλά λίγο, μίλησε με τον προπονητή του και φρόντισε να ενημερώσει τις στιλιστικές της σημειώσεις.

Ο 'Στεφανάκος' Τσιτσιπάς, το Davis Cup και η πορτοκαλί παντελόνα
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη συνέντευξη Τύπου του Davis Cup που διεξάγεται στο Τατόι EUROKINISSI SPORTS

Πλάνα από το ντοκιμαντέρ-ταινία 'Borg vs. McEnroe' έπεφταν σαν τις 'Περσίδες', στο Tatoi Club. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πρέπει να κάλυψε απόσταση 10 μέτρων, από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου για το Davis Cup μέχρι την έξοδο, σε περίπου μισή ώρα. Tου έκλειναν το δρόμο για επιπλέον δηλώσεις, για selfie, για αυτόγραφα. Τις περισσότερες φορές δεν απαντούσε. Μόνο έγνεφε καταφατικά και στεκόταν για τη φωτογραφία. "Κάπου το έχω ξαναδεί", μονολογούσα κι έστυβα το μυαλό μου. Έβλεπα μπροστά μου κάποιες από τις στιγμές του ανέκφραστου Μπιορν Μποργκ, στο ντοκιμαντέρ. Αυτές που τον περικύκλωνε ασφυκτικά ο κόσμος. Μόνο που ο Στέφανος  χαμογελούσε στις δηλώσεις. Διαφέρει από τον 'Iceman'.

Προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του 21χρονου τενίστα, για λίγα δευτερόλεπτα. Καταπιέστηκα. "Μπορεί και το διαχειρίζεται. Γνωρίζει ότι είναι μέρος του τένις", μου απάντησε ο Κώστας Περγαντής που ανήκει στο επιτελείο του κορυφαίου Έλληνα τενίστα. Έχει ειδίκευση στο mental training (νοητική προπόνηση) και τη συμβουλευτική υποστήριξη. Με απλά λόγια είναι ο αθλητικός ψυχολόγος του. Ο κ. Περγαντής υποστηρίζει και την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας με τις πολύτιμες γνώσεις του. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πάρει αγκαζέ τον Στέφανο. Τον έβγαλε έξω από την αίθουσα. Στην πραγματικότητα τον απεγκλώβισε διακριτικά και έπειτα παρακολούθησε τις δηλώσεις του μικρού Τσιτσιπά, του Πέτρου (Νο 1598, έτος γέννησης 2000), στα κανάλια. Τον καμάρωσε για την ωριμότητά του. Και τα δύο αδέλφια είναι μέλη της Εθνικής ομάδας που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Davis Cup. Στο τιμ ανήκουν επίσης ο Μιχάλης Περβολαράκης (Νο 461, έτος γέννησης 1996) και ο Μάρκος Καλοβελώνης (Νο 713, έτος γέννησης 1994).

"Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προπονηθήκαμε επί 10 ημέρες σε συνθήκες αγώνων. Δηλαδή, στα κορτ του Tatoi Club, όπου διεξάγεται η διοργάνωση και τις ίδιες ώρες με αυτές που θα παίζουμε. Ακόμη και η εξοικείωση με τον αέρα παίζει ρόλο", εξήγησε ο Απόστολος Τσιτσιπάς, πατέρας των δύο αγοριών και προπονητής. Είναι ο γενικός αρχηγός της Εθνικής ομάδας.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό

 

Το βέβαιο είναι πως λόγω της δημοφιλίας του 'Tsitsi' οι περισσότεροι, ακόμη κι αυτοί που απέχουν από το σπορ, έχουν πληροφορηθεί ότι διεξάγεται μια διοργάνωση... ονόματι Davis Cup, στο Τατόι. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι χρειάστηκε να προετοιμαστεί ψυχολογικά για τη διοργάνωση ο κόουτς της ομάδας, Δημήτρης Χατζηνικολάου. Πριν προπονηθούν τα τέσσερα αγόρια, οι τρεις με τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής και ο Καλοβελώνης με παραλλαγή του πεζικού, είχε προπονηθεί εγκεφαλικά ο προπονητής τους. Όχι, τώρα. Μήνες νωρίτερα. "Τον Στέφανο τον γνωρίζω από παιδάκι, από τότε που ήταν 'Στεφανάκος'. Και τώρα είναι πολύ ψηλά. Είναι το Νο 7 στον κόσμο. Όλο αυτό έπρεπε να το διαχειριστώ ψυχολογικά. Θα είχα το Νο 7 στην ομάδα μου", άρχισε να εξηγεί. "Έπρεπε να ξαναδώ πώς είναι σήμερα το παιδί που ήξερα. Ταξίδεψα και πήγα στους αγώνες του, στη Ρώμη, στο 'Queen's' (Λονδίνο). Ήθελα να ξαναβάλω στο μυαλό μου ότι είναι ο ίδιος, ο πιτσιρικάς που ξέρω. Να μην σκέφτομαι ότι είναι το Νο 7. Και δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ο Στεφανάκος". Ένα καλό ψυχολογικό τρικ ήταν αυτό, προκειμένου να μην τον 'καταπιεί' ο θαυμασμός για τον αθλητή του.

Όσο μιλούσαμε, μου αποσπούσε την προσοχή το ατίθασο color blocking που εμπνεύστηκε ένας κύριος. Εκστασιάστηκα με την πορτοκαλί κάπρι παντελόνα, το φούξια ψάθινο καβουράκι με μαύρη κορδέλα και κίτρινο όρθιο φτερό, τη χρωματιστή μπλούζα και τα ιδιαίτερα παπούτσια που φορούσε! Λέω 'ιδιαίτερα' διότι αδυνατώ να τα περιγράψω σωστά. Έβγαζε φωτογραφίες τον πίνακα της κλήρωσης και τους Έλληνες αθλητές. Δεν θα ξεχώριζε στις μεγάλες διοργανώσεις, στο εξωτερικό. Αλίμονο! Σε αυτές περισσεύουν οι συμπαθέστατοι εκκεντρικοί. Εραστής του σπορ που ήρθε στη χώρα μας. Αυτό είναι το Davis Cup, κυρίες και κύριοι. Kαι το παρακολουθούμε με παγωμένη λεμονάδα ή ice tea στο ποτήρι.

Η Ελλάδα μετέχει στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή στην προτελευταία της Ευρωαφρικανικής Ζώνης. Υπάρχει η δεύτερη, η πρώτη και η ελίτ (World Group). Στην κατάταξη των χωρών η χώρα μας βρίσκεται στην 85η θέση με 2,76 πόντους. Πόσους έχει η Γαλλία που είναι στην πρώτη; Είναι κομματάκι μακριά. Έχει 3.263,75 πόντους.

Η διαδρομή για την πρόκριση

Στόχος της Εθνικής ομάδας είναι να προκριθεί στη δεύτερη κατηγορία, άλλα έχει πολλά σκαλοπάτια να ανέβει μέχρι να το κατορθώσει. Αρχικά θα πρέπει να βρεθεί μέσα στις δύο πρώτες ομάδες του ομίλου της. Ωστόσο, η κλήρωσή της ήταν δύσκολη, καθώς στο ίδιο γκρουπ βρέθηκαν η δυνατή Πολωνία και το Μονακό. "Οι δυο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα συνεχίσουν στα play offs που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Δηλαδή, τέσσερις χώρες θα προκριθούν από το Τατόι και στην επόμενη φάση θα διεκδικήσουν την άνοδό τους στη δεύτερη κατηγορία του Davis Cup. Δεν είναι εύκολο. Υπολογίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικά τα μονά ματς που θα παίξουμε με το Μονακό. Αυτά πρέπει να τα κερδίσουμε. Θέλουμε να προκριθούμε ως πρώτοι στον όμιλο, για να ανέβουμε και στην κατάταξη", εξήγησε ο κ. Χατζηνικολάου. Κάθε αναμέτρηση ομάδων περιλαμβάνει τα δύο εν λόγω μονά παιχνίδια και ένα διπλό.

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι για πρώτη φορά θα έχει ένα 'υπερόπλο' στη διάθεσή της. "Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζομαι με την Εθνική ομάδα. Αυτό έχει κάνει καλό και σε 'μένα. Ήδη νιώθω μεγάλο κίνητρο που κάνω κάθε μέρα προπόνηση με τα παιδιά. Το ομαδικό κλίμα δεν το βρίσκεις συχνά στο τένις. Ελπίζω να βρω την αυτοπεποίθηση μου όταν βγω στο γήπεδο. Είναι ξεχωριστό συναίσθημα να παίζεις για τη χώρα σου. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα αυτή την περίοδο και προσπαθώ να τα αποφύγω και να μάθω από αυτά. Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος και θα πρέπει να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω το ίδιο καλά", παρατήρησε ο Τσιτσιπάς. Πρόσφατα, είπε ότι έχει χάσει την έμπνευσή του και το κίνητρό του. "Νομίζω ότι δεν διατύπωσε καλά αυτό που ήθελε να πει", εξήγησε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: "Για παράδειγμα, υπάρχουν φορές που δεν νιώθεις το ίδιο άνετα να κάνεις βουτιά στο κορτ, όπως έκανες σε άλλα παιχνίδια. Συμβαίνει στον αθλητή και τον επηρεάζει. Όμως, τον βλέπω. Είναι καλά. Του έχει κάνει καλό η συμμετοχή του στην ομάδα".

Η Ελλάδα στο Davis Cup

Η πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη διοργάνωση ήταν το 1927 κι έχει συνολικά 69 συμμετοχές. Ο Κίμων Ζάχος και ο Αύγουστος Ζερλενίδης ήταν οι δύο τενίστες που εκπροσώπησαν τότε τα ελληνικά χρώματα. Η καλύτερη στιγμή της Εθνικής ομάδας στη νέα μορφή του Davis Cup (δηλαδή από το 1981 και μετά) ήταν το 2002 με τη συμμετοχή της στο Β' Γύρο της πρώτης κατηγορίας. Πριν από το 1981 είχε φτάσει έως τα προημιτελικά της Ευρωαφρικανικής ζώνης το 1933, το 1967 και το 1970.

Η ελληνική ομάδα έχει παίξει συνολικά 144 αγώνες και έχει νικήσει στους 67. Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης έχει τους περισσότερους αγώνες (64) και τις περισσότερες νίκες (44) από κάθε άλλο Έλληνα αθλητή. Ο Τάσος Μπαβέλας διατηρεί το ρεκόρ του μικρότερου σε ηλικία Έλληνα που έχει μετάσχει στη διοργάνωση. Ήταν 16 ετών και 67 ημερών στις 4 Μαΐου του 1984. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που έχει λάβει μέρος στο Davis Cup είναι ο Αύγουστος Ζερλενδής (44 ετών και 191 ημερών στις 15 Μαΐου του 1931).

Οι όμιλοι του Davis Cup, Τατόι

1ος όμιλος

Λουξεμβούργο

Πολωνία

Μονακό

Ελλάδα

2ος όμιλος

Εσθονία

Λετονία

Μαυροβούνιο

Βόρεια Μακεδονία

Το πρόγραμμα των αγώνων

Τα παιχνίδια αρχίζουν στις 11.00 π.μ. και το ημερήσιο πρόγραμμα ολοκληρώνεται περίπου στις 7.00 μ.μ.. Ο τελικός θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Τετάρτη (11/09)

Ελλάδα - Λουξεμβούργο

Πολωνία - Μονακό

Εσθονία - Βόρεια Μακεδονία

Λετονία - Μαυροβούνιο

Πέμπτη (12/09)

Ελλάδα - Πολωνία

Μονακό - Λουξεμβούργο

Εσθονία - Λετονία

Βόρεια Μακεδονία - Μαυροβούνιο

Παρασκευή (13/09)

Ελλάδα - Μονακό

Λουξεμβούργο - Πολωνία

Εσθονία - Μαυροβούνιο

Λετονία - Βόρεια Μακεδονία

News 24/7

24MEDIA NETWORK