Ο ταχύτερος σπρίντερ αποκλείστηκε γιατί δεν πρόλαβε να γυρίσει από τα ψώνια του

Μια του Κόουλμαν, δυο του Κόουλμαν, τρεις και τον προσωρινό αποκλεισμό του από τους στίβους. Ο κίνδυνος να χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο απλώνεται μπροστά του.

Ο Κρίστιαν Κόουλμαν δεν έχει το δικαίωμα να τρέχει σε αγώνες λόγω της τιμωρίας που του επιβλήθηκε για παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ
Ο Κρίστιαν Κόουλμαν δεν έχει το δικαίωμα να τρέχει σε αγώνες λόγω της τιμωρίας που του επιβλήθηκε για παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Κρίστιαν Κόουλμαν ήξερες σίγουρα πού βρισκόταν στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Στην Ντόχα του Κατάρ, αφήνοντας πολλά μέτρα πίσω του κάθε ανταγωνιστή του στην κούρσα των 100μ. για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού Στίβου και κρεμώντας στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο.Είχε καλύψει την απόσταση σε 9.76, επίδοση που ήταν και παραμένει η 6η καλύτερη όλων των εποχών.

Η αμφιβολία για το σημείο που ήταν αφορά την 9η Δεκεμβρίου, με συνέπεια την προσωρινή ποινή αποκλεισμού που του επιβλήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της IAAF. Ο ταχύτερος αθλητής του πλανήτη, στη μετά Γιουσέιν Μπολτ εποχή, κατηγορείται πως δεν ήταν στο σπίτι του όταν (υποστηρίζεται πως) εμφανίστηκε το αρμόδιο κλιμάκιο και η τρίτη αποτυχία εμφάνισης σε αιφνιδιαστικό έλεγχο αντιντόπινγκ τον έθεσε σε απομόνωση διαρκείας από τους αγώνες, τουλάχιστον έως ότου επικυρωθεί το χρονικό εύρος της τιμωρίας του. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να στερηθεί τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που μετατέθηκαν για τον Ιούλιο του 2021.

Ο 24χρονος Αμερικανός είχε ξεγλιστρήσει την πρώτη φορά που βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία, εξασφαλίζοντας, έστω και με καθυστέρηση, την άδεια συμμετοχής στο Παγκόσμιο του Κατάρ, τη δεύτερη όμως βρέθηκε μάλλον εκτεθειμένος. Ο σπρίντερ από την Ατλάντα της Τζόρτζια έκανε λόγο για μια καλοστημένη πλεκτάνη που τον έριξε σε παγίδα. Μια μηχανορραφία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας επειδή, όπως πιστεύει, κατάφερε την προηγούμενη φορά ν' αναιρέσει τους ισχυρισμούς των τριών ανεπιτυχών εμφανίσεων σε διάστημα ενός χρόνου και έτρεξε κανονικά στο μεγάλο ραντεβού του 2019.

Κατά τη USADA, το αμερικανικό παράρτημα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας κατά της φαρμακοδιέγερσης, ο Κόουλμαν δεν εντοπίστηκε εκεί που είχε δηλώσει πως θα είναι προκειμένου να δώσει δείγμα την 6 Ιουνίου του 2018, την 16η Ιανουαρίου του 2019 και την 26η Απριλίου του 2019. Τα 'whereabouts' αυτή τη λογική εξυπηρετούν ούτως ή άλλως: να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι αρχές που οι αθλητές βρίσκονται για μία ώρα καθημερινά, καθώς και τις λεπτομέρειες των μετακινήσεων/διαμονής τους. Ο Κόουλμαν είχε αντικρούσει το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως η πρώτη ημερομηνία ήταν λανθασμένη και ότι θα έπρεπε να χρεωθεί ως 1η Απριλίου του 2018. Mια λεπτομέρεια που έφερε εκ των υστέρων την ανατροπή, καθώς οι μη εμφανίσεις του σ' ένα χρόνο έγιναν δύο. Ως το τέλος έτους, παρόλα αυτά, κλήθηκε ελεγχθεί και το όριο των τριών συμπληρώθηκε εκ νέου.

Ο ίδιος δεν έχει, σε καμία περίπτωση, τη διάθεση να δεχθεί την ετυμηγορία και παλεύει να πείσει για την αθωότητά του.

"Μην μου λέτε ότι 'έχασα' ένα τεστ, αν έρχεστε στα μουλωχτά στην πόρτα μου (παρκάροντας απ' έξω από την αμπάρα και μπαίνοντας μέσα χωρίς να υπάρχει απόδειξη εμφάνισης οποιουδήποτε στο χώρο μου) δίχως να είναι εν γνώση μου", έγραψε αφότου έμαθε τα νέα. "Χτυπώντας ενόσω ήμουν σε χριστουγεννιάτικα ψώνια 5 λεπτά μακριά στο εμπορικό κέντρο (διαθέτω αποδείξεις και τραπεζικά έγγραφα) και ούτε καν μπήκατε στον κόπο να μου τηλεφωνήσετε ή προσπαθήσατε να με βρείτε. Ήμουν κάτι περισσότερο από έτοιμος και διαθέσιμος για έλεγχο και αν είχα λάβει ένα τηλεφώνημα θα μπορούσα να είχα υποβληθεί στο τεστ και να συνεχίσω τη βραδιά μου", συμπλήρωσε σχετικά, κατηγορώντας ακολούθως την επιτροπή πως "ενημερώθηκα μόνο γι' αυτήν την απόπειρα ελέγχου την επόμενη ημέρα όταν έλαβα το έγγραφο της μη εμφάνισης. Ήμουν πλήρως ανενημέρωτος ότι οποιοσδήποτε επιχείρησε να με ελέγξει την προηγούμενη".

Ο Κόουλμαν έκανε λόγο για λανθασμένη διεύθυνση που διογκώνει τις υποψίες για μια εις βάρος του σκευωρία, καθώς "ποιος ξέρει αν έφτασε καν στο σπίτι μου (ο ελεγκτής). Εκείνη τη νύχτα έχω πάμπολλες αποδείξεις από τα ψώνια και κατόπιν το φαγητό και επιστρέφοντας δεν νομίζω να έμεινε για μια ώρα. Η AIU οφείλει να σταματήσει να παίζει. Δύο ημέρες αργότερα ήρθαν και με έλεγξαν. Ακολούθησα τη νορμάλ διαδικασία και μου τηλεφώνησαν και φυσικά δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με το δείγμα. Έχω ελεγχθεί πάμπολλες φορές από τότε, ακόμη και στη διάρκεια της καραντίνας. Αλλά προφανώς αυτό δεν μετράει, όπως επίσης το γεγονός ότι ποτέ δεν έλαβα απαγορευμένες ουσίες".

Έως ότου ανατραπεί, αν ανατραπεί, το κατηγορητήριο ούτε ο Κόουλμαν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι ανήκει σ' έναν από τους δύο κορυφαίους σπρίντερ δεν έχουν τιμωρηθεί για παραβίαση των κανόνων περί απαγορευμένων ουσιών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK