Ο Τάισον Φιούρι δοκίμασε το αίμα του Ντιόντεϊ Γουάιλντερ

Με 1’39’’ για το τέλος του έβδομου γύρου, ο Τάισον Φιούρι πανηγύρισε τη νίκη του επί του Ντιόντεϊ Γουάιλντερ με τεχνικό νοκ άουτ και κατέκτησε για δεύτερη φορά τον παγκόσμιο τίτλο της WBC

O Βρετανός Τάισον Φιούρι ετοιμάζεται να ρίξει νοκ άουτ τον Ντιόντεϊ Γουάιλντερ, στον αγώνα που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Λας Βέγκας.
O Βρετανός Τάισον Φιούρι ετοιμάζεται να ρίξει νοκ άουτ τον Ντιόντεϊ Γουάιλντερ, στον αγώνα που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Λας Βέγκας. COPYRIGHT 2020 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED.

Όλα έδειχναν Τάισον Φιούρι. Το συναισθηματικό υπόβαθρο, η ιστορία του για να φτάσει στην κορυφή, το μενταλιτέ για να σηκωθεί από το ρινγκ, στο επίδοξο νοκ άουτ του 12ου γύρου από τον Ντιόντεϊ Γουάιλντερ, το ότι "έκανα την καλύτερη προετοιμασία της καριέρας μου", που είπε πριν από τη δεύτερη αναμέτρηση με τον Αμερικανό, οδηγούσαν στο ότι ο 31χρονος Ιρλανδός από το Μάντσεστερ, ένας 'hellraiser' νέας κοπιάς, βγαλμένος, όμως, αυτούσια από την εποχή που μεσουρανούσαν ο Ρίτσαρντ Χάρις, ο Πίτερ Ο' Τουλ και ο Όλιβερ Ριντ, είχε το αισθητό προβάδισμα στην αναμέτρηση.

Και όντως, αυτό αποδείχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στην αρένα 'Grand Garden', στο Λας Βέγκας. Στην πόλη που δημιουργήθηκε για να ξαποσταίνουν οι φαντάροι, νιώθεις ότι δεν κρύβεται μόνο ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ψυχαγωγίας και των αστέρων που αισθάνονται πιο σημαντικοί από τη ζωή, αλλά και το πιο αφράτο κομμάτι της πίτας της ιστορίας της επαγγελματικής πυγμαχίας.

Μπορεί να θυμάται ο θεατής κάτι συγκεκριμένο, σχεδόν αδιόρατο, το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου 2018, όταν ο Γουάιλντερ τουίταρε "and still", μία ατάκα που συμβόλιζε ότι είχε διατηρήσει τον παγκόσμιο τίτλο της WBC απέναντι στον αήττητο Φιούρι. Ήταν το πρώτο σχόλιο που συναντούσε ανάμεσα σε εκατοντάδες, ένα "you lost bro", με το οποίο ουσιαστικά τον αποστόμωσε ένας από τους δεκάδες χιλιάδες φαν της πυγμαχίας ανά τον κόσμο.

Η αίσθηση πολλών από τους αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της αναμέτρησης είναι ότι ο Φιούρι, ακόμα και με τα δύο νοκ ντάουν που δέχθηκε, είχε νικήσει. Παραμονές αυτής της αναμέτρησης και σε μία συνέντευξη σε γκρο πλαν, ο Μάικ Τάισον είχε παραδεχθεί την ανωτερότητα του Ιρλανδού, σε ό,τι αφορούσε κυρίως το να σηκωθεί από εκείνη τη γροθιά στον 12ο γύρο και να κυριαρχήσει στην αναμέτρηση. Με ό,τι συνεπαγόταν αυτός ο αγώνας, στο Λας Βέγκας, για τους δύο πυγμάχους, το δεδομένο ήταν ότι η απόλαυση όταν ο Γουάιλντερ μπαίνει στο ρινγκ έγκειται στο γεγονός ότι με μία γροθιά μπορεί να κλείσει μία αναμέτρηση. Ο Φιούρι, ωστόσο, ένας πυγμάχος με ισορροπία παροιμιώδη για τα 206 εκατοστά από τα οποία κοιτάζει τον κόσμο και τα 123 κιλά με τα οποία έγερνε πάνω στον Γουάιλντερ όταν με τα τζαμπ του μείωνε την απόσταση, δεν κινδύνεψε ποτέ.

Δεν υπήρξε, σε αυτά τα 19:31 που οι δύο πυγμάχοι αντάλλασσαν (σχήμα λόγου) γροθιές ενώπιον του θαμπωμένου και εκστασιασμένου από την προσμονή και τη μετουσίωσή της σε πράξη κοινού, μια μικρούλα στιγμή, ένα ανοιγματάκι, στο οποίο θα μπορούσες να πεις ότι ο Γουάιλντερ θα μπορούσε να ρίξει ακόμα και αυτήν τη μία γροθιά, για να δημιουργήσει αναταράξεις. Για την ακρίβεια, μόνο μία φορά, νωρίς στον 1ο γύρο, προσπάθησε να κάνει έναν συνδυασμό χτυπημάτων, αλλά ο Φιούρι πήγαινε κατά πάνω του λες και ήταν ο Σάμιουελ Τζάκσον, που απήγγειλε το εδάφιο 25:17 από τον Ιεζεκιήλ, στη θρυλική ταινία 'Pulp Fiction'.

Ήταν η ώρα του τιμωρού.

Με τα χτυπήματα από μακρινή απόσταση, ο Ιρλανδός μπόρεσε να κρατήσει αρχικά τον Γουάιλντερ μακριά του κι έπειτα ακαριαία να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά του, όπου είχε το καταφανές προβάδισμα. Μόλις τελείωσε ο 1ος γύρος, ο Φιούρι σήκωσε ψηλά τα χέρια του και έδειξε τις γροθιές του. Ήταν το πρώτο μήνυμα. Δεν εγκατέλειψε στιγμή το πλάνο του, πηγαίνοντας προς τον Γουάιλντερ, δίχως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να δείχνει τη διάθεση οπισθοχώρησης. Τριάντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του 3ου γύρου, ο Φιούρι έκανε έναν ονειρεμένο συνδυασμό: το αριστερό 'κοφτερό' άπερκατ στο πρόσωπο του σε αντίστροφή μέτρηση αήττητου 'Bronze Bomber' διαδέχθηκε ένα μανιώδες δεξί χουκ πίσω από το αυτί του, το οποίο τον έριξε κάτω.

Σε εκείνο το σημείο ήδη ο Φιούρι ήταν πολύ πειστικός: η διανομή δυνάμεων του επέτρεπε να κλείνει τους γύρους δυνατά, η διαφορά στα σημεία ήταν χαώδης και τόσο πειστική, που οποιαδήποτε ροπή προς τον Αμερικανό δεν θα μπορούσε να μην είναι αληθινό σκάνδαλο, η τακτική προσέγγιση ήταν οπωσδήποτε μία διαδικασία στην οποία ο Ιρλανδός με το ξυρισμένο κρανίο πλεονεκτούσε αισθητά. Το πρόσωπο του Γουάιλντερ έλαμπε από το αίμα του, αλλά ήταν το σώμα του που τον πρόδωσε και τον έριξε ξανά κάτω στον 5ο γύρο, όταν δύο ξερά άπερκατ του Φιούρι σηματοδότησαν το "εγκαταλείψατε πάσα ελπίδα", με το οποίο ο Δάντης Αλιγκιέρι περιέγραψε την 'Κόλασή' του. Ήταν τέτοια η ανωτερότητα, που στην αμυντική στάση του ο Φιούρι ένιωθε ότι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη να έχει συνεχώς το δεξί χέρι του κοντά στο πρόσωπό του. Στο δεύτερο νοκ ντάουν ήταν κατεβασμένο. Και στον 6ο γύρο, ο Φιούρι έβγαλε τη γλώσσα του περιπαικτικά στον ώμο του Γουάιλντερ και δοκίμασε το αίμα του.

Ο 34χρονος από την Τουσκαλούσα της Αλαμπάμα, με τις 42 νίκες σε 43 αγώνες, εκ των οποίων μόνο μία πήγε τους 12 γύρους, με τον Μπερμάν Στιβέρν στις 17 Ιανουαρίου 2015 στο 'MGM Grand', την αναμέτρηση που του έδωσε τον τίτλο της WBC, τον οποίο υπερασπίστηκε επιτυχημένα 10 φορές αυτήν την 5ετία, έβλεπε την κλεψύδρα να αδειάζει. Δεν τον έσωσε ακόμα κι η διακοπή του αγώνα στον 5ο γύρο από τον Κένι Μπέιλες, τον διαιτητή ο οποίος αφαίρεσε έναν πόντο από τον Φιούρι για να του τον δώσει. Αυτήν την κλεψύδρα είδε και το τεχνικό επιτελείο, που 1:39 πριν από τη λήξη του 7ου γύρου κ ενώ ο πυγμάχος του ήταν στη γωνία, ενσαρκώνοντας το κρύο αστείο "έφαγα μερικές, αλλά μου 'ριξαν κιόλας", είχε ετοιμάσει τη λευκή πετσέτα για να τη ρίξει στο ρινγκ. Αυτό είδε ο Μπέιλες και αποφάσισε να διακόψει οριστικά την αναμέτρηση.

"Τι μαχητής είσαι", ήταν ό,τι είπε στον ηττημένο της βραδιάς στην αγκαλιά που έκαναν, φιλώντας τον με πολύ σεβασμό και συναισθήματα που μόνο δύο αντίπαλοι στο ρινγκ μπορούν να έχουν.

Ο Φιούρι, που έκανε κίνηση-ματ όταν έβαλε τον υπέροχο Άντι Λι, παγκόσμιο πρωταθλητή στα μεσαία βάρη, στο τεχνικό επιτελείο του, που άλλαξε προπονητή τον Δεκέμβριο του 2019, αποδεσμεύοντας τον Μπεν Ντέιβισον και πηγαίνοντας στον Τζέιβαν Χιλ, είχε κάνει όντως την κορυφαία προετοιμασία της καριέρας του. Η φωνή του, που μοιάζει να απαγγέλλει πολεμικά, μέσα από ένα μικρόφωνο που θα μπορούσε να έχει φτιαχθεί σε εργοστάσιο των Ες Ες, ανθρωπιστικά ανακοινωθέντα, που κάποτε βγήκε από το λάρυγγα για να τραγουδήσει ύστερα από μία νίκη του, δεν είχε την ίδια χροιά με εκείνη που στις 28 Νοεμβρίου 2015 γιόρταζε τη νίκη του μυαλού και του σώματος επί του Βλαντίμιρ Κλίτσκο, όταν έγινε, στο Ντίσελντορφ, ο σχεδόν αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη. Ήταν η ζώνη της WBC που δεν κέρδισε σε εκείνη την αναμέτρηση. Τώρα, τραγουδώντας το 'American Pie' του Ντον ΜακΛίν μαζί με τους δικούς του ανθρώπους, που άφησαν τα δάκρυα να τρέξουν, την υποδέχθηκε μετά δόξης και τιμής. Τέσσερα χρόνια, δύο μήνες και 25 μέρες μετά, ολοκλήρωσε την ιστορία της ανάνηψής του με την 30ή νίκη σε 31 παιχνίδια, την πιο σημαντική στην καριέρα του. Η οποία, εξαρχής, επιπροσθέτως και αντί επιλόγου, θα τον κρατήσει ζωντανό. Αυτό ήταν, άλλωστε, που γιόρταζαν όλοι οι κοντινοί του το πρωί της Κυριακής στο Λας Βέγκας. Ότι είναι ακόμη μαζί τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK