Οι αθλητικοί ρεπόρτερ που πληρώνονται καλύτερα από τους παίκτες

Οι Γκάρι Νέβιλ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ ανήκουν στους πιο καλοπληρωμένους αθλητικούς συντάκτες/παρουσιαστές/σχολιαστές του πλανήτη. Μπροστά στο Νο1 της λίστας, δουλεύουν τζάμπα.

Οι αθλητικοί ρεπόρτερ που πληρώνονται καλύτερα από τους παίκτες

Ο Stephen A. Smith εργάζεται στο ESPN από το 2005. Δεκατέσσερα χρόνια μετά είναι προ του να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος on-air συντελεστής του mediaκου κολοσσού. Η New York Post αποκάλυψε ότι συζητά επέκταση του συμβολαίου του, για ποσό μεταξύ των 8 και των 10 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο! Το υπάρχον λήγει το 2021 και του δίνει 5.000.000 δολ. το χρόνο. Άλλο που δεν θέλαμε, για να βρούμε τους πιο καλοπληρωμένους αθλητικούς δημοσιογράφους/παρουσιαστές. Μεταξύ τους είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής. Ξεκινάμε;

Εκ των πιο γνωστών προσώπων του Entertainment and Sports Programming Network, ο Σμιθ έχει συγκεντρώσει τελευταία, τεράστιο ενδιαφέρον από το κοινό του, στα social media, όχι όμως για τους σωστούς λόγους. Έχει υποπέσει σε πολλά λάθη on air, τα οποία έχουν επισημανθεί από τους 3.980.000 followers του. Προφανώς και δεν έχει μειωθεί η επιρροή που 'χει.

Οι αθλητικοί ρεπόρτερ που πληρώνονται καλύτερα από τους παίκτες

O γεννημένος στο Μπρονξ, στις 14/10 του 1967, Στέφεν Άντονι ήταν το δεύτερο παιδί της οκταμελούς οικογένειας Σμιθ. Έχει τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές. Ο μικρότερος αδελφός του, Μπέζιλ πέθανε σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον Οκτώβρη του 1992. Στο Winston-Salem State University, ιστορικό πανεπιστήμιο μαύρων στη Νορθ Καρολάινα έπαιξε μπάσκετ, υπό τις οδηγίες του Hall of Famer, Clarence Gaines. Έγραφε και στην εφημερίδα του κολεγίου. Μετά το έκανε δουλειά στη Winston-Salem Journal, την Greensboro News and Record και τη New York Daily News.

Το 1994 του έδωσαν δουλειά στην Philadelphia Inquirer: να αναλάβει τους Sixers. Το 1999 έκανε ντεμπούτο και στο 'γυαλί' στο CNN/SI και από τον Αύγουστο του 2005 δούλευε για το ESPN. Για δυο χρόνια είχε δική του εκπομπή. Από τον Γενάρη του 2007 ήταν αναλυτής του ΝΒΑ, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα -γενικά, σχολιάζει όλα τα σπορ.

Το 2009 έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός στο Fox Sports Radio, όπου αποκάλυψε την απόφαση του Allen Iverson να εγκαταλείψει τα παρκέ. Ο Answer δεν είχε κρατήσει για πολύ το'αντίο', αλλά η είδηση παρέμενε είδηση. Την 1η Φεβρουαρίου του 2011 πήγε το ραδιοφωνικό σόου στο ESPN.

Οι αθλητικοί ρεπόρτερ που πληρώνονται καλύτερα από τους παίκτες

Eκεί εργάζεται και ο τύπος που, μέχρι νεοτέρας, κρατά τον τίτλο του 'πιο ακριβοπληρωμένου παρουσιαστή του ESPN'. Λέγεται Mike Greenberg, είναι 51 χρόνων, παρουσιάζει το Get Up! (πρωινό αθλητικό talk show) και παίρνει 6.5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Ας δούμε τους πιο καλοπληρωμένους σχολιαστές/παρουσιαστές αθλητικών γεγονότων.

> Ο 54χρονος Jim Rome είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο CBS Sports Radio. Για την ακρίβεια, έχει την πιο δημοφιλή εκπομπή, αθλητικού περιεχομένου, στις ΗΠΑ, όπως έχει και δική του τηλεοπτική εκπομπή στο CBS Sports Network. Για να πάει εκεί, έκοψε κάθε σχέση που είχε με το Fox και το ESPN. Όχι για την καλή του την καρδιά, αλλά για αποκλειστικότητα που του δίνει 30 εκατ. δολ. το χρόνο.

> Ο 67χρονος Skip Bayless, παρτενέρ του Σμιθ έως τον Ιούνιο του 2016, από όταν έφυγε από το ESPN, πήγε στο Fox Sports, που του δίνει 12.000.000 δολ. το χρόνο.

> Ο 59χρονος Jim Nantz έκανε καριέρα ως μετρ του play-by-play στο NFL, το NCAA, το γκολφ και πολλά άλλα μεγάλα events. Μεταξύ αυτών για τα οποία φημίζεται είναι η παρουσίαση του SuperBowl. Στο CBS 'βγάζει' 3.9 εκατ. δολ., ενώ από συνεργασία με την Titleist (εταιρεία γκολφ) παίρνει άλλα 4.000.000 δολ. το χρόνο. Τον 'γονάτισε' το διαζύγιο με την πρώτη του σύζυγο, Lorrie. Από το 2009 έως το τέλος της ζωής της (ή μέχρι να ξαναπαντρευτεί) της δίνει 1.000.000 δολ. το χρόνο. Εκείνος ξαναέφτιαξε τη ζωή του και με τη δεύτερη σύζυγο (όταν γνωρίστηκαν η Courtney ήταν αντιπρόεδρος στην IMG) απέκτησαν δυο παιδιά.

> Ο 49χρονος Joe Buck επίσης ασχολείται με το NFL, είναι γιος θρυλικού σχολιαστή (Jack Buck) και το Fox του δίνει 6.000.000 δολάρια το χρόνο.

> Ο 74χρονος Αl Michaels δουλεύει στο NBC Sports από το 2006. Προηγήθηκαν τρεις δεκαετίες στο ABC Sports. Ήταν ο πρώτος ειδικός του play-by-play στο NFL, ενώ κρίνει φάσεις και για άλλα μεγάλα σπορ. Δουλεύει πάντα σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει μια αγάπη για την πυγμαχία. Παίρνει 6.000.000 δολ. το χρόνο.

> Ο 62χρονος Dan Patrick έχει δικό του σόου ( Dan Patrick Show) στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του NBCSN. Εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή του NBC για το football και γράφει στο Sports Illustrated. Από τον ένα εργοδότη του 'βγάζει' 5.5 εκατ. δολ. το χρόνο. Για 18 χρόνια ήταν μέλος του ESPN, το οποίο τον είχε αποδεσμεύσει τον Αύγουστο του 2007. Το 2017 έκανε και τη δική του σχολή sportscasting.

> O Gary Neville είναι 44, τη σήμερον ημέρα και εργάζεται στο Sky Sports ως ειδικός του ποδοσφαίρου. Κάνει τις αναλύσεις και τα σχόλια στα ματς της Premier League, για 2.500.000 δολάρια το χρόνο. Έκανε την ίδια δουλειά και πριν τη Βαλένθια (2015). Επέστρεψε έπειτα από την απόλυση του.

Στη λίστα ήταν ο Τιερί Ανρί, ο οποίος δούλεψε από το Δεκέμβρη του 2014 έως τον Ιούλιο του 2018 στο Sky Sports, ως ειδικός του ποδοσφαίρου, για 6.000.000 δολ. το χρόνο. Συνεργαζόταν με το BBC για τα highlights της Premier League, όπως και με τη FIFA στα μεγαλύτερα γεγονότα. Διέκοψε για να αφοσιωθεί στην καριέρα του προπονητή. Είχε αναλάβει τη Μονακό. Απολύθηκε τον Γενάρη του 2019. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως θα πάρει, ως αποζημίωση, το συμβόλαιο όλου του χρόνου -παρ' ότι έμεινε τρεις μήνες. Δηλαδή, κάπου στα 25.000.000 ευρώ. Άρα έχει την πολυτέλεια του χρόνου, για να δει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του.

Θα κλείσουμε με τον Adrian Wojnarowski, γιατί είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σε ό,τι αφορά την κάλυψη του μπάσκετ. Εκτιμάται πως παίρνει κοντά στα 3.000.000 δολάρια το χρόνο.

Οι αθλητικοί ρεπόρτερ που πληρώνονται καλύτερα από τους παίκτες

To 2006 τον προσέγγισε το Yahoo!. Έως τότε το Yahoo! Sports υπήρχε για να υπάρχει. Μετά την άφιξη του έγινε προορισμός. Το 2015 έληγε το συμβόλαιο του. Τον προσέγγισε το Sports Illustrated. Δεν είχε τύχη μπροστά στην πρόταση των 8.000.000 δολ. για κλειστό τετραετές συμβόλαιο του Yahoo!

To ΕSPN τον προσέγγισε τo Μάιο του 2017, αφότου είχε απολύσει έξι δημοσιογράφους που κάλυπταν το ΝΒΑ, κάνοντας 100 τις εξόδους σε μια εβδομάδα. Δεν διευκρινίστηκε ποτέ, αν επρόκειτο για περικοπές ή άδειαζε χώρος για να πάει ο Βοϊνιαρόφσκι.

Αντιλαμβάνεσαι πόσα χρήματα έδωσε το κανάλι που πληρώνει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΝΒΑ 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια, στον Woj για να αφήσει το Yahoo! και να πάει στο μέσο της καρδιάς του, από την 1η Ιουλίου εκείνου του έτους. Tο Dead Spin είχε γράψει πως ο " Έιντριαν Βοϊνιαρόφσκι κέρδισε τελικά, τον 'πόλεμο' εναντίον του ESPN".

Έναν 'πόλεμο' που είχε αποφασίσει να κερδίσει, το δευτερόλεπτο που αποφάσισε να τον κηρύξει -δηλαδή, από τότε που το ESPN -ο κολοσσός που εδρεύει στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Woj, το Μπρίστον του Κονέκτικατ- τον αρνήθηκε.

Ήταν μόνος του και τα έβαλε με το επιτελείο των 25 δημοσιογράφων του ESPN που ασχολούνταν με το ΝΒΑ. Για να κάνει δουλειά, εργαζόταν 52 εβδομάδες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Η ζωή του έγινε πιο απλή όταν εμφανίστηκε στο διαδίκτυο το Twitter.

Όπως γράφει το The New Republic τον Ιούνιο του 2011 οι φαν του μπάσκετ επρόκειτο να κάνουν ό,τι κάθε χρόνο από το 2003, την ημέρα του NBA draft. Δηλαδή, να συντονιστούν με το ESPN για να δουν ποιος θα επιλέξει τι.

Ο τότε κομισάριος, Ντέιβιντ Στερν ανακοίνωνε πως 'οι Κλίβελαντ Καβαλίερς επιλέγουν τον Καϊρί Έρβινγκ, από το Duke'. Λίγα δευτερόλεπτα μετά (στις 19.43) ο Βοϊνιαρόφσκι 'τιτίβισε' πως 'οι Γουλβς έχουν ήδη ενημερώσει το 'στρατόπεδο' του Ντέρικ Ουίλιαμς. Θα τον διαλέξουν στο Νο2'. Δυο λεπτά αργότερα, ο Στερν εμφανιζόταν στη σκηνή για να πει αυτό ακριβώς.

Στις 19.56 ο Woj χτύπησε ξανά με tweet που ανέφερε ότι 'οι Καβς θα διαλέξουν τον Τρίσταν Τόμπσον στο Νο4'. Ένα λεπτό αργότερα ο κομισάριος επαναλάμβανε αυτό που όλοι είχαν διαβάσει. Από τις 30 πρώτες επιλογές ο άνθρωπος μας είχε αποκαλύψει τις 15, πριν την ώρα τους. Ο συνεργάτης του στο Yahoo! Sports, Μarc Spears πρόσθεσε κάποιες επιλογές ακόμα.

Το πρωί εκείνης της ημέρας ο Βοϊνιαρόφσκι είχε 90.000 followers στο Twitter. Σήμερα έχει 2.920.000. To 2011 NBA draft ήταν το πρώτο, στο οποίο φάνηκε η δύναμη του Twitter στην αθλητική δημοσιογραφία, είχε πει ρεπόρτερ του Sports Business Journal. Ο Woj απέκτησε το δικό του hashtag (#WojBombs), ενώ δεν έχανε ευκαιρία να ξεφτιλίζει το ESPN για τη 'φτωχή' κάλυψη.

Eκπρόσωπος οργανισμού είχε αποκαλύψει ότι 'ο Έιντριαν είχε γράψει για μια κίνηση μου, πριν την πω στο staff μου. Ενώ μιλούσα ακόμα στο τηλέφωνο με τον ατζέντη του παίκτη'.

Για την ιστορία, ο Charles Barkley λαμβάνει περί τα 2 εκατ. δολ. το χρόνο, για την παρουσία του στο ΤΝΤ, όπου εργάζεται από το 2000. Kάπου εκεί φτάνει και ο Shaquille O'Neal, ο οποίος αποκάλυψε στο HBO ότι ως κερδίζει περισσότερα κάθε χρόνο, από όταν έπαιζε στο ΝΒΑ -μέσω χορηγιών. Είπε ένα ποσό κοντά στα 30 εκατ. δολ. το χρόνο.

Αντί επιλόγου θα αναφέρουμε πως ο μέσος αθλητικός συντάκτης στις ΗΠΑ παίρνει από 18.22 δολάρια την ώρα, έως 36.42 δολάρια -την ώρα-, ανάλογα με τη θέση, την εμπειρία και εν πάση περιπτώσει τη δουλειά που κάνει. Όταν δεν πρόκειται για πρώην αθλητές, βασική προϋπόθεση για να κάνει αίτηση για τη δουλειά είναι να 'χει πτυχίο πάνω στο αντικείμενο.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK