Οι δημοφιλείς αθλητές και προπονητές που νόσησαν ήδη από κορονοϊό

Κοντεύουν τα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ομάδες της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών και πώς έχει η κατάσταση της υγείας τους.

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ είναι εκ των δύο παικτών των Γιούτα Τζαζ που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό
Ο Ντόνοβαν Μίτσελ είναι εκ των δύο παικτών των Γιούτα Τζαζ που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό AP PHOTO/RICK BOWMER

Ανελέητα ο κορονοϊός απειλεί ως επί το πλείστον άτομα των ευπαθών ομάδων, είτε είναι μεγάλης ηλικίας είτε με βεβαρυμένο ιατρικό παρελθόν. Πλήττει ωστόσο καθέναν από τους υπόλοιπους. Ασυμπτωματικά ή με ήπιες παρενέργειες, εκατοντάδες χιλιάδες είναι όλοι όσοι έχουν νοσήσει παγκοσμίως, με τον αριθμό ν' αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο μετά τη ραγδαία εξάπλωσή του στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γεγονός που υποχρέωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηρίσει την κατάσταση ως 'πανδημία', καθώς η υφήλιος θρηνεί σχεδόν 5.000 νεκρούς σε περισσότερα από 130 χιλιάδες κρούσματα. Μάλιστα άλλες πέντε 'καθαρές' χώρες ή περιοχές προστέθηκαν στο κοκκισμένο χάρτη.

Οι δημοφιλείς αθλητές και προπονητές που νόσησαν ήδη από κορονοϊό
WHO.INT

Οι αθλητές δεν ζουν, φυσικά, σε μια φούσκα. Είναι κομμάτι της κοινωνίας, κυκλοφορούν έξω, έρχονται σ' επαφή με πολύ κόσμο (στελέχη ομάδων, δημοσιογράφους, πολίτες), ακουμπούν τα χέρια στο πρόσωπό τους. Ναι μεν η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, θωρακισμένοι όμως δεν είναι. Πόσο μάλλον απέναντι σ' έναν επιθετικό ιό που δεν διαχωρίζει τμήματα πληθυσμού, είναι τρομερά ανθεκτικός και βρίσκει τρόπο να διασπείρεται. Αναπόφευκτες οι συνέπειες. Πέρα από τις διακοπές των εγχώριων πρωταθλημάτων και των διεθνών διοργανώσεων, ήδη υπάρχουν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε διάφορους συλλόγους και με δεδομένες τις επαφές που προϋπήρξαν πριν από την ανίχνευση θετικών δειγμάτων οι πιθανότητες ν' ακολουθήσουν κι άλλα είναι, δυστυχώς, αυξημένες.

Οι περιπτώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί ως τώρα είναι των:

Ντανιέλε Ρουγκάνι

Με τον 25χρονο στόπερ της Γιουβέντους άρχισε επισήμως η καταμέτρηση των πιο γνωστών αθλητών. "Θα έχετε διαβάσει τα νέα και γι' αυτό θέλω να καθησυχάσω όλους εκείνους που ανησυχούν για μένα. Είμαι καλά", έγραψε σχετικά ο Ιταλός αμυντικός, συμπληρώνοντας ότι "ο ιός αυτός δεν κάνει διακρίσεις".

Προφανώς όχι, συμπληρώνουμε εμείς. Ήδη όλοι οι ποδοσφαιριστές της 'βέκια σινιόρα', αλλά και της Ίντερ, καθώς την προηγούμενη Κυριακή διεξήχθη το ντέρμπι κορυφής στη Serie A, βρίσκονται σε υποχρεωτικό κατ' οίκον περιορισμό και ελέγχονται. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δε, εγκλωβίστηκε για το επόμενο 15ήμερο στην Πορτογαλία, όπου είχε ταξιδέψει για να επισκεφτεί τη μητέρα του.

Μικέλ Αρτέτα

Η περίπτωση του Ισπανού προπονητή της Άρσεναλ διέψευσε περίτρανα κάθε δικαιολογία των Άγγλων για τη διασάλευση της έκτακτης κανονικότητας που επιχείρησαν σε πρώτο στάδιο. Ο τεχνικός των Λονδρέζων ελεγχόταν θετικός στον ιό την ίδια ώρα που οι 'φωστήρες' της Premier League αποφάσιζαν την σχεδόν αυτοκτονική τέλεση όλων των αγώνων του Σαββατοκύριακου παρουσία κοινού στις εξέδρες και κάθε επιχείρημά τους 'γκρεμίστηκε' μεμιάς, με συνέπεια την καθυστερημένη αναβολή όλων των αγώνων.

Κάλουμ Χάντσον-Οντόι

Ο 19χρονος επιθετικός της Τσέλσι μπήκε στη λίστα των νοσούντων, θέτοντας σε 'καραντίνα' άνευ εξαιρέσεων όλο το έμψυχο, αγωνιστικό και στελεχιακό, δυναμικό των 'μπλε'. "Ελπίζω να σας δω σύντομα", ανέφερε σε video που ανήρτησε εξηγώντας πώς έχει η κατάσταση.

Λούκα Κίλιαν

Ο προπονητής Στέφεν Μπάουμγκαρτ ελέγχθηκε αρνητικός στον κορονοϊό, σε αντίθεση με τον 20χρονο Γερμανό αμυντικό, του οποίου το δείγμα ήταν μολυσμένο. Άμεση ήταν η λήψη εκτεταμένων μέτρων "για να διατηρήσουμε την ασθένεια εντός των ορίων", όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του κλαμπ από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πρώτα έκλεισαν τα γραφεία και τα καταστήματα, ενώ ακολούθως έγινε εγκλεισμός όσων είχαν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του.

Ρουντί Γκομπέρ

Ο Γάλλος σέντερ των Γιούτα Τζαζ περιγράφηκε ως ο 'Patient Zero' στο ΝΒΑ και η περίπτωσή του έγινε η αιτία για την χωρίς χρονοτριβή διακοπή του πρωταθλήματος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μήπως και σωθεί ό,τι σωζόταν. Ουδείς είναι δυνατόν να γνωρίζει, αν ο ιός εγκαταστάθηκε στον οργανισμό του από το προ ημερών άγγιγμα των μικροφώνων και των λοιπών αντικειμένων κάποιου εκ των δημοσιογράφων. Το βέβαιο είναι πως νοσεί και τούτο έχει σημασία αυτή τη στιγμή.

Τρέι Τόμπκινς

Η Ρεάλ Μαδρίτης ενημέρωσε αρχικά ότι ένας παίκτες της ομάδας μπάσκετ νόησε από τον κορονοϊό και κατόπιν διέρρευσε ότι αυτός είναι ο 29χρονος Αμερικάνος πάουερ φόργουορντ. Από τη στιγμή που στο ίδιο προπονητικό κέντρο συνυπάρχουν το τμήμα καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου, άπαντες τέθηκαν σε απομόνωση μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα πρόκειται να λάβουν ειδικά προγράμματα εκγύμνασης για ατομική δουλειά στο σπίτι, ενώ θα πραγματοποιηθεί απολύμανση από ειδικό συνεργείο στους χώρους που ενδέχεται να είναι 'μολυσμένοι'. Ο Τόμπκινς ήταν, φυσικά, απ' όσους είχαν προ 10ημέρου ταξιδέψει στο Μιλάνο και παίξει σχεδόν 30 λεπτά στον κεκλεισμένων των θυρών αγώνα με την Ολίμπια στην Euroleague. Τη λίγκα που έστελνε ετσιθελικά τον Ολυμπιακό στη Λομβαρδία, προτού τον αναγκάσει να ταξιδέψει και να επιστρέψει από το Βερολίνο.

Τουλάχιστον "νιώθω τέλεια", όπως έγραψε, χάρη στα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης που έλαβε από την πρώτη στιγμή.

Ντόνοβαν Μίτσελ

Ο 23χρονος σούτινγκ γκαρντ ήταν ο μοναδικός εκ των άλλων 58 στελεχών των Γιούτα Τζαζ που υποβλήθηκαν σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, μετά το κρούσμα του Ρουντί Γκομπέρ, και ελέγχθηκε θετικός. Αν ο Γάλλος σέντερ μετέδωσε τον ιό στον Μίτσελ ή τανάπαλιν δεν είναι μια εκτίμηση που έχει ουσία ή μπορεί να βασιστεί σε ασφαλή δεδομένα. Λογικό οπότε ο Μίτσελ να γράψει ότι "όλοι μας ενημερωνόμαστε για τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να εκπαιδεύεται και ν' αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα τόσο για την ατομική υγεία του όσο και αυτών που τον περιστοιχίζουν". Ακριβής τουλάχιστον.

Μανόλο Γκαμπιαντίνι

Ο 28χρονος επιθετικός της Σαμπντόρια, με θητεία σε Μπολόνια, Νάπολι και Σαουθάμπτον, έγινε ο δεύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής που νόσησε από τον κορονοϊό. Οι 'μπλουτσερκιάτι' ενημέρωσαν πως "έχει χαμηλό πυρετό, αλλά κατα τ' άλλα είναι καλά", προτού ο ίδιος ο 28χρονος ζητήσει μέσα από το λογαριασμό του στο twitter "να μην ανησυχείτε. Ακολουθήστε τους κανόνες, μείνετε σπίτι και όλα θα δουλέψουν".

Ντούσαν Βλάχοβιτς

Ο 20χρονος Σέρβος επιθετικός της Φιορεντίνα είναι το παράδειγμα του ασθενή που είναι φορέας του ιού χωρίς όμως να παρουσιάζει οποιαδήποτε παρενέργεια. Οι 'βιόλα' ενημέρωσαν για το γεγονός για να γνωρίζουν εκεί έξω ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σ' όλους, αλλά ο ιός μεταδίδεται. Παράλληλα άρχισε η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Οι άλλοι 4 της Σαμπντόρια

Ο Σουηδός χαφ Άλμπιντ Έκνταλ, ο Νορβηγός μέσος Μόρτεν Θόρσμπι, ο αμυντικός Ομάρ Κόλεϊ από την Γκάμπια και ο Ιταλός επιθετικός Αντονίνο Λα Γκουμίνα ήταν οι επόμενοι τέσσερις από το ρόστερ της 'Ντόρια' που ελέγχθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Καθένας τους, με ήπια κυρίως συμπτώματα, αναρρώνει σε απομόνωση, όπως υπό περιορισμούς κινούνται και όλα τα υπόλοιπα στελέχη του κλαμπ της Γένοβα, με σεβασμό στις υπουργικές και περιφερειακές διαταγές. "Μείνετε στο σπίτι", το σύνθημα των 'μπλουτσερκιάτι'.

Πάτρικ Κουτρόνε & Χερμάν Πετζέλα

Ο Ιταλός επιθετικός και ο Αργεντινός στόπερ της Φιορεντίνα ήταν οι επόμενοι που παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα και αφού υποβλήθηκαν στ' απαραίτητα τεστ ελέγχθηκαν θετικοί στον CONVID-19. Με το ίδιο ιατρικό δελτίο οι 'βιόλα' ενημέρωσαν ότι νοσεί επίσης ο φυσιοθεραπευτής Στέφανο Νταϊνέλι.

Σουκ Χγιούν-Τζουν

Ο 28χρονος Κορέατης επιθετικός της Τρουά (ομάδα της β' κατηγορίας) ήταν το πρώτο επικυρωμένο κρούσμα στη Γαλλία, μαζί μ' έναν ποδοσφαιριστή των ακαδημιών. Το άσχημο, στην περίπτωσή του είναι πως διέμενε με την έγκυο σύντροφό του. Το παρήγορο ότι αναρρώνει σπίτι χωρίς προβλήματα.

Τίμο Χίμπερς

Από τη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου το έτερο κρούσμα αθλητή στη χώρα. Ο 23χρονος αμυντικός του Ανόβερου νόσησε και μετέφερε, για να 'χουν γνώση άπαντες, πως "αντιλαμβάνεσαι πόσο σοβαρό είναι το θέμα" αφού πρώτα το έζησε πιστεύοντας ως τότε πως είναι μακριά από την πόρτα του.

Κινγκ Πολ Άκπαν Ούντοχ

Ο 22χρονος Ιταλός, με νιγηριανές ρίζες, επιθετικός περιγράφεται ως ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που νόσησε από τον ιό, τουλάχιστον εκτός Κίνας (που δεν χορήγησε επαρκή στοιχεία). Ανήκε μέχρι πέρυσι στη Γιουβέντους, ως επένδυση για το μέλλον, αλλά πλέον αγωνίζεται στην Πιανέζε, ομάδα της τρίτης κατηγορίας.


News 24/7

24MEDIA NETWORK