Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν οι πιο 'βρώμικοι' της ιστορίας

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 έγινε όντως ρεκόρ ντοπαρίσματος. Οι Βρετανοί είχαν υποσχεθεί να είναι οι πιο 'καθαροί'. Γιατί απέτυχαν.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν οι πιο 'βρώμικοι' της ιστορίας

Στα 116 έφτασαν τα δείγματα για έλεγχο ντόπινγκ που δόθηκαν, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και εντοπίστηκαν σε αυτά απαγορευμένες ουσίες.

Ανήμερα των τελευταίων Χριστουγέννων, η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών αποκάλυψε πως πέντε Ολυμπιονίκες (Ολεξέι Τοροκχτί -Ουκρανία-, Ρουσλάν Νουρουντίνοφ -Ουζμπεκιστάν-, Μελάνιε Νταλοζιάν -Αρμενία-, Μικαλάι Νοβικάου -Λευκορωσία- και Βαλεντίν Χριστόφ -Αζερμπαϊτζάν) θα τιμωρηθούν “ μετά τα δυσμενή ευρήματα” στα δείγματα που 'χαν δώσει το 2012 και τέσταρε πρόσφατα η ΔΟΕ.

Gold medalist Oleksiy Torokhtiy of Ukraine participates in the awards presentation after the men's 105-kg weightlifting competition at the 2012 Summer Olympics, Monday, Aug. 6, 2012, in London. (AP Photo/Ng Han Guan)
Gold medalist Oleksiy Torokhtiy of Ukraine participates in the awards presentation after the men's 105-kg weightlifting competition at the 2012 Summer Olympics, Monday, Aug. 6, 2012, in London. (AP Photo/Ng Han Guan) AP


Ο Τορόκχτι είχε φορέσει το χρυσό στα 105 κιλά.

Από το σύνολο των 260 αθλητών άρσης βαρών που εμφανίστηκαν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, οι 24 'πιάστηκαν' να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Ένα μήνα νωρίτερα είχε προστεθεί στη λίστα των παρανόμων η Ινέτα Ραντέβιτσα, αθλήτρια στο άλμα εις μήκος από τη Λετονία -πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2010 και δευτεραθλήτρια κόσμου το 2011-, ενώ τον Οκτώβρη τιμωρήθηκε η Ναταλία Ιβονινσκάγια, εμποδίστρια από το Καζακστάν.

Αν αναρωτιέστε τι έπαθαν και θυμήθηκαν να εξετάσουν τώρα τα δείγματα αθλητών που αγωνίστηκαν το 2012 στο Λονδίνο, να σας πω ότι βάσει του πρωτοκόλλου που υπήρχε, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κρατούσε τα δείγματα -των όποιων Αγώνων- για οκτώ χρόνια. Από το Λονδίνο, τα χρόνια έγιναν 10. Άρα το νούμερο μπορεί να αυξηθεί και άλλο.

Έχει ενδιαφέρον να μάθεις πως οι ουσίες που βελτιώνουν τις εμφανίσεις ήταν μέρος του παιχνιδιού, από καταβολής παιχνιδιού (βλ. αρχαίοι ΟΑ). Τότε έπιναν "μαγικά φίλτρα" και έτρωγαν "εξωτικά κρέατα". Aν τους 'έπιαναν', χάρασσαν το πορτρέτο τους σε μια πέτρα που τοποθετούνταν στο μονοπάτι που οδηγούσε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αργότερα, μπήκαν και άλλες ουσίες στη μέση. Για παράδειγμα, στους Αγώνες του 1904 ο νικητής του Μαραθωνίου, Thomas Hicks έπινε στρυχνίνη και μπράντι ενόσω έτρεχε -με τον προπονητή του να προμηθεύει το ποτό. Σε ό,τι αφορά τις ουσίες που βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις, αυξάνοντας την τεστοστερόνη, μπήκαν στη ζωή μας από τις αρχές του 20ου αιώνα και τις συνέπειες τις ξέρεις.

Επισήμως, το Ολυμπιακό Κίνημα αντέδρασε κάπου το 1999, όταν δημιουργήθηκε η WADA (World Anti-Doping Agency). Έγινε υπεύθυνη για τον εντοπισμό των παράνομων ουσιών και την ανανέωση της λίστας, γιατί ως είθισται να συμβαίνει και αυτό το παρεμπόριο ήταν βήματα μπροστά από το εμπόριο. Και παραμένει.

Το τελευταίο σκάνδαλο έγινε ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε με Oscar. Αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Αγώνες του Πεκίνου, δείγματα που εξετάστηκαν το 2016 και το 2017 και τον -εξόχως τυχερό, για να μη γράψω κάποια άλλη λέξη- Bryan Fogel. Μπορείτε να το βρείτε στο Netflix.

Διαφορετικά, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ένα κλικ, εδώ που είστε.

Πριν εξεταστούν δείγματα από το Πεκίνο, διεξήχθησαν οι Αγώνες στο Λονδίνο (2012), παρουσία 150 επιστημόνων που έλαβαν 6000 δείγματα από την τελετή έναρξης έως το τέλος των ΠαραΟλυμπιακών αγώνων. Από έλεγχο ντόπινγκ περνούν εξάπαντος όλοι όλοι φορούν μετάλλιο.

Στις 24/7 εκείνου του έτους ανακοινώθηκε πως υπήρχαν 107 παραβάτες. Αυτοί έγιναν φέτος 116. Μεταξύ τους ήταν 29 κάτοχοι μεταλλίων. Μόνο το 2017 'πιάστηκαν' άλλοι 15. Και οι έλεγχοι μπορούν να συνεχιστούν έως το 2020. Σε ό,τι αφορά τους Αγώνες του Ρίο (2016), μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οκτώ παραβάτες.

Βέβαια, έως το 2026 που λήγει η προθεσμία των ελέγχων του συγκεκριμένου κορυφαίου ραντεβού των καλύτερων αθλητών, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει, δεδομένης και της τεχνολογικής εξέλιξης, που μπορεί πια να εντοπίσει πολλά περισσότερα -όχι όμως, το τελευταίο trend των ενέσεων αύξησης μυών.

Η έρευνα που καθυστέρησε -ελαφρώς- να δημοσιευθεί

Για αυτό ας επικεντρώσουμε στο 2012, με τη The Guardian να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί το Λονδίνο ήταν το πιο 'βρώμικο' όλων. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι εξήγησαν πως το ακριβές μέγεθος του ντόπινγκ παραμένει υποτιμημένο από τις αρχές. Έχουν και μια έρευνα στα χέρια τους, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Σε δείγμα 2.167 αθλητών που μετείχαν στο 13ο Παγκόσμιο, στη Νότιο Κορέα τον Αύγουστο του 2011 και στους 12ους Παναραβικούς Αγώνες της Ντόχα το Δεκέμβρη του 2011, το 43.6% είχε ομολογήσει πως είχε πάρει ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση. Στο Παγκόσμιο ήταν 57.1% και στους Παναραβικούς 70.1%. Για την ιστορία, τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε το 2011, δημοσιεύτηκαν το 2018.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK