Οι περιγραφές που έμειναν στην ιστορία

Από τον Γιάννη Διακογιάννη και "το γκολ του Καμάρα" στον Φίλιππο Συρίγο και τις βολές του Καμπούρη. Το Contra.gr θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες Ελλήνων σπίκερ σε ξεχωριστούς αγώνες που περιέγραψαν. Μεγάλες στιγμές και ξεχωριστές ιστορίες του ελληνικού αθλητισμού.

Οι περιγραφές που έμειναν στην ιστορία

"Ο κολοσσός, ο Δέλλας", "βάλ' το, αγόρι μου", "τα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα", "ο Παναθηναϊκός παγώνει το Άμστερνταμ", είναι μερικές από τις ατάκες που έχουν "ντύσει" ηχητικά τις ιδιαίτερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού.

Θυμηθείτε με εικόνα και ήχο τα γκολ, τα καλάθια ή τις κούρσες που σκόρπισαν ανατριχίλα, συγκίνηση κι ενθουσιασμό στους Έλληνες φιλάθλους, καθώς και μερικές στιγμές που οι σπίκερ θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Ο Παναθηναϊκός στο "Γουέμπλεϊ"

O Αριστείδης Καμάρας κάνει το πολυπόθητο 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα στο, ασφυκτικά γεμάτο, γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός φτάνει σε σκορ πρόκρισης στον τελικό του "Γουέμπλεϊ" και ο Γιάννης Διακογιάννης απορεί με θαυμασμό: "Πώς μπήκε μες στην τρύπα ο μεγάλος ο Καμάρας;"

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του Ευρω-τελικού

Η φωνή του αείμνηστου Φίλιππου Συρίγου ταυτίστηκε με τον πλέον ξεχωριστό αγώνα του ελληνικού μπάσκετ: τον τελικό της Εθνικής με την Σοβιετική Ένωση το 1987 στο Ευρωμπάσκετ του 1987. "Τα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα" που πάνω στην ένταση της στιγμής και της συγκινησιακής φόρτισης κρατούσαν την "πρόκριση" αποδείχθηκαν αψεγάδιαστα. Ένας αγώνας με αμέτρητες ατάκες που έγραψαν ιστορία.

"Είναι κλοπή!"

Ο Άρης προηγείται 89-88 της Μπαρτσελόνα κι έχει την επαναφορά της μπάλας 2" πριν από τη λήξη, αλλά οι διαιτητές σφυρίζουν φάουλ στον Λευτέρη Σούμποτιτς. "Ωωωωω, ωωωω, αν είναι δυνατόν. Είναι κλοπή. Είναι κλοπή", καταγγέλλει ο Φίλιππος Συρίγος, που λίγο μετά θα καταλάβει πως οι Ισπανοί δεν έχουν βολές και θα αναθαρρήσει.

Η κούρσα της Ελλάδας

Νίκος Αντωνιάδης και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος προσπαθούν να διακρίνουν τι γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στον τελικό των 100μ. μετ' εμποδίων της Βαρκελώνης, η Γκέιλ Ντίβερς πέφτει θύμα του τελευταίου εμποδίου και η Βούλα Πατουλίδου "είναι πρώτη, πρώτη, πρώτη, πρώτη..."

Το γκολ του Μαχλά

"Συγχωρέστε το πάθος, συγχωρέστε αυτή τη φωνή..." Τη φωνή του Μανώλη Μαυρομμάτη που μετά βίας ακούγεται στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ μετά το γκολ του Νίκου Μαχλά στην αναμέτρηση με την Ρωσία, που μας δίνει την πρωτιά στον προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ και ξεκινάει πρωτοφανείς πανηγυρισμούς.

Το σουτ που έπρεπε να μπει

Ο Ζάρκο Πάσπαλι όχι μόνο χάνει τις δύο βολές, οι οποίες ενδεχομένως θα έστελναν τον τελικό του Τελ Αβίβ στην παράταση, αλλά αστοχεί στο τελευταίο σουτ που σύμφωνα με τον Βασίλη Σκουντή "πρέπει να μπει" κι ο Ολυμπιακός πέφτει θύμα της Μπανταλόνα, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τη χρυσή ευκαιρία του για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης.

Όταν πάγωσε το "Ντε Μέερ"

Η ανεπανάληπτη κούρσα του Γιώργου Δώνη, η προωθημένη μπαλιά αριστερά, η ελαφρώς διαγώνια κίνηση του Κριστόφ Βαζέχα, το πλασέ... κι "ο Παναθηναϊκός, τρία λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, παγώνει το Άμστερνταμ". Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 1996 και το "τριφύλλι" έφτανε μια ανάσα από την πρόκριση σε τελικό Champions League για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Χάθηκε ο έλεγχος, όχι και το Ευρωπαϊκό

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης γλιστρά στην τελευταία επίθεση, ο Θοδωρής Κοτσώνης αγωνιά πως "χάνεται ο έλεγχος", αλλά ο Στόγιαν Βράνκοβιτς κάνει την κούρσα (και την τάπα) της ζωής του, σβήνοντας τα φώτα στον Χοσέ Αντόνιο Μοντέρο. Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά κορυφαίο ευρωπαϊκό τίτλο ανεξαρτήτως αθλήματος, υπό το βλέμμα χιλιάδων αφιονισμένων οπαδών του στο "Μπερσί" του Παρισιού.

Ήταν δυνατός

"Τώρα πρέπει να είναι πιο δυνατός", ήταν η εκτίμηση-ευχή του Νίκου Αντωνιάδη, όταν ο Κώστας Κεντέρης έμπαινε στο τελευταίο 100άρι του τελικού των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Κι εκείνος, πράγματι, έβγαλε φτερά και χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο.

Η εκτέλεση του Σόουζα

Το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 2000, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος δεν πίστευε ότι ο Πάουλο Σόουζα "θα εκτελούσε εν στάσει την παλιά του ομάδα" και θα έβαζε τις βάσεις για τη μεγαλειώδη πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Γιουβέντους στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Δεν γινόταν να χαθεί

Στο ποδόσφαιρο όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται, αλλά αυτή τη φορά "δεν είναι οφσάιντ, δεν μπορεί να χαθεί αυτή η ευκαιρία". Ο Πίτερ Οφορίκουε δικαιώνει τον Αλέξη Σπυρόπουλο, αλλά η πρώτη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στο Champions League δεν καταγράφηκε ούτε τότε, αφού η Λα Κορούνια ισοφάρισε 2-2 με τον Χουάν Κάρλος Βαλερόν σto 94'.

"Μπασινάς... 2-0"

Την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με την κατεδάφιση των Δίδυμων Πύργων στην Νέα Υόρκη, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είχαν ένα λόγο για να είναι χαρούμενοι, αφού πρώτα ο Γκόραν Βλάοβιτς και πέντε λεπτά αργότερα ο Άγγελος Μπασινάς χαλούσαν τα εγκαίνια της Σάλκε στο νεότευκτο Γκελζενκίρχεν. Κανείς δεν ξέχασε το πως "'έσπασε" η φωνή του Αλέξη Σπυρόπουλου όταν είδε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο κολοσσός, ο Δέλλας

Ποιος Έλληνας δεν έχει πανηγυρίσει αυτό το γκολ; Από την άλλη, ποιος Έλληνας κατάφερε να ακούσει τα λόγια του Κώστα Βερνίκου τη στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας κάρφωνε την μπάλα στα δίχτυα της Τσεχίας και χάριζε στην Εθνική την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας; Θυμηθείτε την περιγραφή εκείνων των ανεπανάληπτων στιγμών.

Αυτή τη φορά δικαιώθηκε

Το 1994 ο Ζάρκο Πάσπαλι δεν έκανε το χατήρι στον Βασίλη Σκουντή προς απογοήτευση των φίλων του Ολυμπιακού, αλλά το 2005 ο Δημήτρης Διαμαντίδης άκουσε την παράκληση "βάλ' το, αγόρι μου", έριξε στο καναβάτσο την Γαλλία κι έστειλε την Εθνική στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

Ένα χέρι, ένα ευρωπαϊκό

"Πάμε για το τελευταίο σουτ. O Σπανούλης με την μπάλα στα χέρια. Σπανούλης στη διείδυση. Πρίντεζης με το ένα χέρι..." Ο Βαγγέλης Ιωάννου περιέγραψε με πέντε λέξεις το περίφημο "πεταχτάρι". Αυτό που έμελλε να σφραγίσει τη μεγαλύτερη ίσως ανατροπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να χαρίσει στον Ολυμπιακό το δεύτερο Ευρωπαϊκό της ιστορίας του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK