Οι τζόκεϊ των ιπποδρομιών είναι οι πιο πλούσιοι αθλητές του κόσμου

Ούτε το ποδόσφαιρο ούτε το μπάσκετ ούτε η Formula 1. Οι περισσότεροι αθλητές με εκατοντάδες εκατομμύρια περιουσίας από το σπορ τους είναι οι... τζόκεϊ. Ιδού οι αποδείξεις με τα εξωφρενικά έσοδα καριέρας.

Ο Φράνκι Ντεντόρι με τον Φράνκλι Ντάρλινγκ κερδίζει το Ribblesdale Stakes στην 1η μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ | Τρίτη 16 Ιουνίου 2020
Ο Φράνκι Ντεντόρι με τον Φράνκλι Ντάρλινγκ κερδίζει το Ribblesdale Stakes στην 1η μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ | Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 © 2020 ALAN CROWHURST/ASSOCIATED PRESS

Ο Λιονέλ Μέσι εισπράττει περίπου 100.000.000 ευρώ ετησίως, όπως επιβεβαιώθηκε προ εβδομάδων, κάτι που προκάλεσε καταιγισμό σχολιασμού σε ΜΜΕ και social media. Ο Στέφεν Κάρι είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA εδώ και 4 σεζόν, με τα ετήσια έσοδά του από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να φτάνουν στο 'ταβάνι' τους φέτος, με 43.006.362 δολάρια. Τάισον Φιούρι και Άντονι Τζόσουα συμφώνησαν για δύο αγώνες στην πυγμαχία και ο καθένας τους θα εισπράξει από 100.000.000 λίρες.

Πολλά χρήματα ακόμα και για το πολυτελές τοπίο του επαγγελματικού αθλητισμού σε κορυφαίο επίπεδο. Όμως αυτά τα χρήματα κατευθύνονται στις τσέπες συγκεκριμένων αθλητών και όχι όλων των ποδοσφαιριστών, των καλαθοσφαιριστών, των πυγμάχων, των οδηγών μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το πόσους χωράει αυτή η ελίτ κάθε αθλήματος δεν είναι κάτι σταθερό ή όμοιο για όλα τα αθλήματα. Στην πυγμαχία ή στο τένις είναι λιγότεροι οι πλούσιοι από το άθλημα σε σχέση με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν τομείς, όμως, που λίγοι περιμένουν τα χρήματα που δαπανώνται και ακόμα λιγότεροι μπορούν να αντιληφθούν γιατί ο 50ός πιο ακριβοπληρωμένος τζόκεϊ όλων των εποχών έχει έσοδα καριέρας 187.242.605 δολάρια!

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια των τζόκεϊ

Ο Γαλιλαίος ήταν άλογο κούρσας που έχει αποσυρθεί από τη δράση και η αξία του ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ, λόγω της ικανότητάς του -πλέον- ως άλογο αναπαραγωγής. Όπως είναι φυσικό, οι αναβάτες των αλόγων δεν θα μπορούσαν να σχετίζονται με μικρότερα ποσά, όσον αφορά το κορυφαίο επίπεδο των ιπποδρομιών.

Η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η OLGB περιλαμβάνει τους κορυφαίους τζόκεϊ όλων των εποχών με βάση τα έσοδα καριέρας. Στην κορυφή βρίσκεται ο Γιουτάκα Τάκε, ο οποίος από 4.249 νίκες σε επίσημους αγώνες έχει κερδίσει 796.100.000 δολάρια, κάτι που τον κατατάσσει πολύ ψηλά στη λίστα και των πιο πλούσιων αθλητών σε όλα τα παραδοσιακά σπορ.

Η Ιαπωνία κυριαρχεί στο συγκεκριμένο τομέα, αφού και οι επόμενοι 3 τζόκεϊ της λίστας προέρχονται από τη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου, με συνολικά έσοδα καριέρας περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων έκαστος, αν και κανείς τους δεν έχει ξεπεράσει τις 3.000 νίκες, σε αντίθεση με τον 52χρονο συνάδελφό τους. Συνολικά, στο top-10 βρίσκονται 8 Ιάπωνες και δύο Λατινοαμερικανοί, ενώ και σε επίπεδο top-15 οι Ιάπωνες είναι πλειονότητα (11).

Τα ποσά παραμένουν υπέρογκα ακόμα και πιο χαμηλά. Για παράδειγμα, ο πλέον κυρίαρχος τζόκεϊ επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Φράνκι Ντετόρι από την Ιταλία, ο οποίος αγωνίζεται κυρίως σε βρετανικές ιπποδρομίες, βρίσκεται στην 37η θέση με έσοδα 212.350.000 δολαρίων. Ο 50ός σε έσοδα αναβάτης, ο Χιλιανός Χοσέ Σάντος, απολαμβάνει τα 187.242.605 έσοδα καριέρας που έχει κερδίσει από 4.083 νίκες.

Οι επιτυχίες επί ευρωπαϊκού εδάφους σε διάσημες και ιστορικές ιπποδρομίες δεν συνεπάγονται αυτομάτως οικονομικά οφέλη, κάτι που αποτυπώνεται και από την απουσία τζόκεϊ όπως ο Τόνι Μακόι (54.800.000 δολάρια) και Ρούμπι Γουόλς (29.000.000 δολάρια), δύο εκ των κορυφαίων σε νίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΟ TOP-50 ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΩΝ ΤΖΟΚΕΪ

Οι τζόκεϊ των ιπποδρομιών είναι οι πιο πλούσιοι αθλητές του κόσμου


News 24/7

24MEDIA NETWORK