Οριστική συμφωνία Ford-Fiat

Ο Τομέας Αυτοκίνητων του Ομίλου Fiat και η Ford Motor Company ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν οριστική συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή οχημάτων στην ευρωπαϊκή κατηγορία μικρών αυτοκινήτων (sub-B segment).

Οριστική συμφωνία Ford-Fiat

Ο Τομέας Αυτοκίνητων του Ομίλου Fiat και η Ford Motor Company ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν οριστική συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή οχημάτων στην ευρωπαϊκή κατηγορία μικρών αυτοκινήτων (sub-B segment). Το αποτέλεσμα αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος project θα είναι η παρουσίαση στην αγορά δύο ιδιαίτερα διαφοροποιημένων οχημάτων, δύο μικρών αυτοκινήτων με εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση που θα δηλώνει με αυθεντικό τρόπο την ταυτότητα των δύο ανεξάρτητων μητρικών εταιρειών.

Τα δύο οχήματα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, το νέο Fiat 500 και ένα μοντέλο που θα αντικαταστήσει το Ford Ka που διατίθεται σήμερα στην Ευρώπη, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην σειρά προϊόντων που διαθέτει η κάθε εταιρεία στις Ευρωπαϊκές αγορές. Η Fiat και η Ford έχουν εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη επιτυχημένων μικρών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Μέσω της συνεργασίας τους, η Fiat και η Ford θα επωφεληθούν σημαντικά από το μειωμένο κόστος ανάπτυξης και τις οικονομίες κλίμακας για την κατασκευή και την προμήθεια εξαρτημάτων. Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αξία και αυξημένη ποιότητα για τους πελάτες, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας σε κάθε όχημα.

Η Fiat και η Ford έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται για την ανάπτυξη των νέων οχημάτων. Η σημερινή «πλατφόρμα» του Fiat Panda θα αποτελέσει τη βάση για τη σχεδίαση των νέων αυτοκινήτων, τα οποία θα κατασκευάζονται στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Fiat στο Tychy της Πολωνίας, όπου οι μηχανικοί της Ford θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των δικών τους μοντέλων. Τα οχήματα θα χρησιμοποιούν κινητήρες και συστήματα μετάδοσης Fiat, κατασκευασμένα στην Πολωνία και την Ιταλία.

"Η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τη Ford αντιπροσωπεύει ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της στρατηγικής μας, η οποία απαιτεί τη δημιουργία επιλεγμένων συμμαχιών με στόχο την από κοινού χρήση των οικονομικών και βιομηχανικών πόρων στα νέα προϊόντα και στις νέες πλατφόρμες," είπε ο Sergio Marchionne, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fiat και της Fiat Auto. "Ακολουθεί με συνέπεια τις επιτυχείς επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες εταιρείες όπως οι PSA, Peugeot, Citroen και Suzuki, καθώς και τις τρέχουσες συζητήσεις για συνεργασία με τον Ινδικό όμιλο Tata Motors."

Ο Marchionne πρόσθεσε: "Όσον αφορά τη Fiat, η συνεργασία με τη Ford είναι τετραπλά σημαντική: η απόφαση για την κατασκευή των νέων αυτοκινήτων στο Tychy αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και της πίστης προς τις Πολωνικές μας εγκαταστάσεις, η από κοινού ανάπτυξη των νέων αυτοκινήτων αποτελεί μαρτυρία για την ευελιξία της ιδιαίτερα επιτυχημένης πλατφόρμας του Fiat Panda, η συμμαχία αντιπροσωπεύει μια βιομηχανική ευκαιρία που θα αποφέρει ισοδύναμα οφέλη και στις δύο πλευρές. Τέλος, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι το πολυαναμενόμενο μελλοντικό Fiat 500 θα ενισχύσει περαιτέρω την ταυτότητα της εταιρείας μας, καθώς αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο-σταθμό τόσο στην ιστορία της δικής μας Εταιρείας όσο και ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας."

"Είμαστε αποφασισμένοι να αντικαταστήσουμε το Ka με ένα μοντέλο που επίσης θα αποτελέσει σταθμό," είπε ο John Fleming, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford of Europe. "Το αυτοκίνητο αυτό θα διατηρεί τον θεμελιώδη χαρακτήρα του αρχικού μοντέλου και θα ενσωματώνει βασικά στοιχεία της νέας μας 'κινητικής' σχεδιαστικής γλώσσας. Επικεφαλής της ομάδας που θα καθορίσει το στιλ και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του μοντέλου που θα αντικαταστήσει το Ka θα είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού της Ford of Europe, Martin Smith.

Ο Fleming πρόσθεσε: "Η Ford of Europe έχει συσσωρεύσει σημαντικές εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στην ανάπτυξη μικρών αυτοκινήτων και είναι αναγνωρισμένη για την κορυφαία στην κατηγορία της δυναμική οδήγησης. Η Fiat είναι ο ιδανικός συνεργάτης για εμάς σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς είναι αναγνωρισμένη ως ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους κατασκευαστές μικρών αυτοκινήτων εδώ και πολλά χρόνια. Η απόφαση να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας με τη Fiat σε αυτό τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα μας δίνει την ευκαιρία να μειώσουμε το κόστος ανά μονάδα, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα αντικατοπτρίζουν με αυθεντικότητα τις αξίες των δύο εταιρειών μας."

Τα νέα προϊόντα θα παρουσιαστούν στην αγορά την περίοδο 2007-08. Ο προβλεπόμενος ετήσιος όγκος παραγωγής ανέρχεται στα 240.000 οχήματα, κατανεμημένα ισοδύναμα.

24MEDIA NETWORK