Όταν οι πρωθυπουργοί βλέπουν ποδόσφαιρο

Ποιος είπε ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να είναι παράλληλα και φίλαθλος; Το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τις οπαδικές προτιμήσεις των πρωθυπουργών της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Ποιες ομάδες παίζουν μπάλα στη Βουλή, αλλά και ποιους συλλόγους λατρεύουν γνωστοί ξένοι πολιτικοί; Από τον Τσίπρα και τον Σαμαρά, στην Μέρκελ και τον Ομπάμα.

Όταν οι πρωθυπουργοί βλέπουν ποδόσφαιρο

Μπορεί οι πρωθυπουργοί να έχουν γεμάτη μέρα, με ραντεβού, συναντήσεις, ομιλίες , συσκέψεις, οι περισσότεροι όμως πάντα ξεκλέβουν λίγα λεπτά για να ρωτήσουν τι έκανε η αγαπημένη τους ομάδα στον χθεσινό αγώνα, ή για να ξεφυλλίσουν τα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου.

Άλλοι πάλι, το πάνε ένα βήμα παρακάτω, και αφιερώνουν ολόκληρες βραδιές παρακολουθώντας από κοντά την ομάδα τους. Και αυτό φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στο εξωτερικό.

Το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τις οπαδικές προτιμήσεις των πρωθυπουργών της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης κι αυτές αρκετών βουλευτών που εκλέχθηκαν στη νέα Βουλή.

Αλέξης Τσίπρας

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό. Όποτε προλαβαίνει πηγαίνει γήπεδο για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα, ενώ έχει απασχολήσει ακόμη και τα ξένα ΜΜΕ για την οπαδική του προτίμηση.

Να σημειωθεί τον Μάρτιο του 2014, είχε μεταβεί στο Παλέρμο και στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, είχε ερωτηθεί εάν έχει κοινά σημεία με τον Ματέο Ρέντσι.

"Εκτός από την κοινή μας ηλικία, ξέρω μόνο ότι αυτός υποστηρίζει τη Φιορεντίνα και εγώ τον Παναθηναϊκό", η απάντηση του Τσίπρα.

Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού.

Παλαιότερα βρισκόταν αρκετά συχνά στα επίσημα του γηπέδου Καραϊσκάκη, παρακολουθώντας αγώνες των ερυθρολεύκων παρέα με τον γιο του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το βαρύ πρόγραμμά του δεν του το επέτρεπε. Παρ’ όλα αυτά, είναι πλήρως ενημερωμένος για τα αποτελέσματα, αλλά και για τις εξελίξεις στο στρατόπεδο της ομάδας.

Πάμε να δούμε όμως και πέρα από τους δύο μονομάχους των εκλογών, τις οπαδικές προτιμήσεις πολιτικών που κάθισαν στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Φίλαθλος του Ολυμπιακού είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Άλλωστε και ο πατέρας του Ανδρέας, μπορεί να μην το είχε δηλώσει δημόσια, αλλά πάντα ήθελε να μαθαίνει τα νέα των ερυθρολεύκων. Ολυμπιακός επίσης είναι και ο Κώστας Σημίτης, χωρίς ωστόσο να ασχολείται πολύ.

Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ένθερμος φίλος του Παναθηναϊκού. Μάλιστα είχε συμβεί και το εξής περιστατικό στη Βουλή πριν μερικά χρόνια. Εκεί που χαιρετούσε διάφορους βουλευτές, ως γνωστός ποδοσφαιρόφιλος, είχε αναγνωρίσει τον πρώην ερυθρόλευκο Γιώργο Ανατολάκη και του είχε χαμογελάσει.

Ο Ανατολάκης είχε χειραψία με τον κ. Καραμανλή και οι δυο τους είχαν και ένα σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέροντα διάλογο. "Δεν μετανιώνεις που είσαι Παναθηναϊκός;", είχε ρωτήσει ο πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού, χαμογελώντας. "Μα έχεις γευτεί πολλές πίκρες", του είχε πει ακόμα ο τότε βουλευτής Β’ Πειραιά.

Και ο πρώην πρωθυπουργός του είχε απαντήσει: "Κοίτα να σου πω... Μέχρι τα 45 μου ο Παναθηναϊκός μου έδινε χαρές. Μετά μου έδινε πίκρες, αλλά μου έδινε χαρές η πολιτική. Τώρα που μου δίνει πίκρες η πολιτική, ελπίζω να μου δώσει και πάλι χαρές η ομάδα μου".

Επίσης, η εικόνα που θα μείνει σε πολλούς Έλληνες φιλάθλους είναι η παρουσία του Καραμανλή στις κερκίδες του Ντα Λουζ στον τελικό του Euro 2004. Βέβαια, ο καμεραμαν ίσως και να είχε… μπερδέψει τον τότε πρωθυπουργό, δείχνοντας συνεχώς πλάνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος καθόταν δίπλα του.

Οι υπόλοιποι της Βουλής

Στους φίλους της ΑΕΚ ανήκει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, όπως επίσης και ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, Γρηγόρης Ψαριανός.

Οπαδοί του Ολυμπιακού είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά κι αυτός της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Αντίθετα, ένθερμη φίλαθλος του Παναθηναϊκού είναι η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, ενώ τους πράσινους συμπαθεί και η Αλέκα Παπαρήγα, όπως και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνης Γεωργιάδης.

Τον ΠΑΟΚ υποστηρίζουν οι βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Εύα Καϊλή, αλλά και η όμορφη βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη.

Οι οπαδικές προτιμήσεις των ξένων πολιτικών

Κι αν δεν χορτάσατε από τα παραπάνω έχουμε συλλέξει και τους πολιτικούς-οπαδούς του εξωτερικού.

Οπαδός της Άστον Βίλα είναι ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Η πρώτη φορά μάλιστα που πήγε στο γήπεδο για να δει την αγαπημένη του ομάδα ήταν σε ηλικία 13 ετών.

Πάντα βρίσκει χρόνο για να παρακολουθεί αγώνες της αγαπημένης του Μίλαν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το 1986 μάλιστα, όταν αγόρασε τον σύλλογο, τον έσωσε από την χρεωκοπία, κάνοντάς τον και πάλι παντοδύναμο στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αγάπη προς το ποδόσφαιρο δείχνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Έχει παρακολουθήσει από κοντά πολλούς αγώνες της εθνικής Γερμανίας, αλλά δεν κρύβει την αγάπη τους για την Κότμπους. Να σημειωθεί δε πως ο αγαπημένος της παίκτης είναι ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάν είναι υποστηρικτής της Μονακό.

Γέννημα-θρέμμα της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα μπορούσε να μην είναι οπαδός της Ζενίτ.

Η Γουέστ Χαμ είναι η αγαπημένη ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κόλλησε μαζί της, μετά από ένα ταξίδι του στο Νησί το 2003.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλικία είναι ένθερμος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK