Πάλι με Ραντλ ο Ηλιάδης
Όπως ακριβώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έτσι και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο ντε Τζανέιρο ο Σλοβάκος Μίλαν Ραντλ θα αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο για τον Ηλία Ηλιάδη. Η κατηγορία των -90 κιλών, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 62 αθλητές, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.
Με τον Ραντλ, ο οποίος βρίσκεται στο Νο27 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει αναμετρηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν, με τον Ηλιάδη να μετράει τρεις νίκες. Το 2009 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ, όταν ο Ηλιάδης βρισκόταν σε κάμψη της καριέρας του, ο Ραντλ είχε επικρατήσει στη φάση των “32”, όμως στις 10 Δεκεμβρίου 2011 ο Έλληνας τζουντόκα πήρε… εκδίκηση κατά τη διάρκεια του Γκραν Σλαμ στο Τόκιο.
Η δεύτερη νίκη για τον Ηλιάδη ήρθε τον Μάιο του 2012 κατά τη διάρκεια του Γκραν Σλαμ της Μόσχας, ενώ… τρίτωσαν πέρυσι, στον α’ προκριματικό γύρο για το Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου με Waza-ari.
Εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο του Ραντλ, ο Έλληνας τζουντόκα θα βρεθεί αντίπαλος του Ολλανδού Γκουιλέμ Έλμοντ, Νο24 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο 32χρονος αθλητής, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005 στο Κάιρο στην κατηγορία των -81 κιλών, ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση του2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είχε βρεθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών, πάντα στα -81 κιλά.
Αν ο Ηλιάδης φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ιάπωνα Μασάσι Νισιγιάμα (Νο8 στον κόσμο). Οι δύο “χάλκινοι” Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, έχουν αναμετρηθεί δύο φορές στο παρελθόν. Στο παγκόσμιο Masters του Μπακού το 2011 νικητής αναδείχθηκε ο Ηλιάδης, ενώ ένα χρόνο αργότερα στο παγκόσμιο Masters που διεξήχθη στο Αλμάτι, επικράτησε ο Ασιάτης τζουντόκα με Yuko.