Ποια είναι η κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο είχε να κάνει μια 'καταγγελία', ενώπιον Κοινοβουλίου.

Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 που βρίσκεται στο Τόκιο, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2020
Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 που βρίσκεται στο Τόκιο, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2020 AP PHOTO/JAE C. HONG

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στην Ιαπωνία λέγεται Τάρο Άσο. Στην Ιαπωνία (βλ. Τόκιο) πρόκειται να διεξαχθούν φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Προς το παρόν δεν υπάρχει αναβολή ή ακύρωση, με τη ΔΟΕ να 'χει ένα θέμα να βρει το πώς πρέπει να κινηθεί και τον Γιάννη Φιλέρη να 'χει γράψει ήδη πως 'το αδιέξοδο έχει λύση'.

Αλλά ας γυρίσουμε στον Άσο, ο οποίος τελεί χρέη και Υπουργού Οικονομικών της χώρας και είχε να κάνει μια καταγγελία, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων και της Βουλής των Συμβούλων (την Τετάρτη 18/3) είπε πως "οι Αγώνες στη χώρα μας καταστρέφονται από παγκόσμια γεγονότα, κάθε 40 χρόνια”.

Ο Τάρο Άσο εμφανίστηκε ενώπιον των ηγετών της πολιτικής ζωής στην Ιαπωνία, για να αποκαλύψει μια κατάρα που υπάρχει
Ο Τάρο Άσο εμφανίστηκε ενώπιον των ηγετών της πολιτικής ζωής στην Ιαπωνία, για να αποκαλύψει μια κατάρα που υπάρχει AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO

Τι εννοούσε;

Η Ιαπωνία επρόκειτο να φιλοξενήσει τους θερινούς και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1940. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος ήταν ο Β' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος, η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Δημοκρατίας της Κίνας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας, που άρχισε το 1937 και τελείωσε το 1945. Στο μεσοδιάστημα ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στην συνέχεια της αφήγησης του, ο Άσο είπε και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980, στη Μόσχα αφορούσαν το μποϊκοτάζ πολλών χωρών της Δύσης, όπως και της Ιαπωνίας -ως διαμαρτυρία για την εισβολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, την περασμένη χρονιά.

Κάθε 40 χρόνια υπάρχει η κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που μας 'χτύπησε' φέτος” δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

Έχεις χρόνο, οπότε έλα να δούμε κάτι.

➔ Οι αυθεντικοί Αγώνες ήταν αυτοί που έγιναν στη χώρα μας το 1896. Συν 40 πάμε στο 1936, όταν δεν υπήρχαν Ολυμπιακοί. Βλέπεις, μετά το 1896 πήγαμε -απευθείας- στο 1900, στο Παρίσι.

➔ Το 1976 (δυο φορές συν 40 από την Αθήνα) έγιναν οι Αγώνες στο Μόντρεαλ, όπου δεν πήγαν 29 χώρες -κυρίως από την Αφρική-, γιατί η ΔΟΕ δεν είχε τιμωρήσει τη Νέα Ζηλανδία. Οι Αll Blacks (εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας) είχαν 'σπάσει' το αθλητικό εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας τουρνέ στην Νότια Αφρική εκείνη τη χρονιά.

Ο Τάρο Άσο εκπροσώπησε την Ιαπωνία, στο Μόντρεαλ.
Ο Τάρο Άσο εκπροσώπησε την Ιαπωνία, στο Μόντρεαλ. AP

➔ Το 2016 (τρεις φορές το 40 από την Αθήνα) διεξήχθησαν οι Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκαν το Κόσοβο, το Νότιο Σουδάν και η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Δεν εμφανίστηκαν οι περισσότεροι Ρώσοι -για τη γνωστή υπόθεση του ντόπινγκ.

Πού καταλήγουμε; Ότι κάτι έχουν τα μαθηματικά του Άσο, που άρχισε να 'μετράει' από το 1900 και τους Αγώνες που εστάλησαν στο Ελσίνκι, πριν ακυρωθούν λόγω Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεν Ελσίνκι φιλοξένησε τους Αγώνες του 1952, το δε Τόκιο αυτούς του 1964.

ΥΓ: Ο εν λόγω πολιτικός είχε κατηγορήσει τις γυναίκες (που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά) για την υπογεννητικότητα στην Ιαπωνία και για τον μεγάλο πληθυσμό γηραιών. “Υπάρχουν πολλοί περίεργοι που επισημαίνουν πως οι ηλικιωμένοι φταίνε για το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας της χώρας. Αυτό είναι λάθος. Φταίνε οι γυναίκες που δεν γεννούν”, ήταν η τοποθέτηση του 78χρονου πολιτικού ηγέτη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK