Ποιος ευθύνεται για το θάνατο του Jordan McNair;

Ο 19χρονος Jordan McNair έχασε τη ζωή του στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης του Maryland τον περασμένο Μάιο. Αποδείχθηκε πως έγιναν 27 λάθος εκτιμήσεις που οδήγησαν στο θάνατο του. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, δεν έφταιγε ο κόουτς. Αυτό άλλαξε με τη βοήθεια των μετόχων.

Ποιος ευθύνεται για το θάνατο του Jordan McNair;

Το football είναι το πιο αγαπημένο άθλημα των Αμερικανών. Ή αν προτιμάς, η πιο επικερδής λίγκα που διαθέτουν. Την ίδια ώρα, είναι και το σπορ που διαπιστωμένα έχει προκαλέσει το θάνατο των 48 από τους 53 παίκτες του NCAA που έχασαν τη ζωή τους μέσω τραυματικών εγκεφαλοπαθειών, νευροεκφυλιστικών νόσων ή από συνεχόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Αν θες να έχεις την πλήρη εικόνα, διάβασε όσα χρειάστηκε να συμβούν για να επιτραπεί η έρευνα που έδειξε την πάσα αλήθεια. Οι Αμερικανίδες μάνες διστάζουν πια να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτό το σπορ και πλέον σε αυτή τη λίστα προστίθενται πολλοί εξ όσων έβλεπαν το football ως τη σανίδα σωτηρίας τους. Τη μόνη επιλογή που είχαν για να μη ζουν στην ανέχεια.

Η τελευταία αφορμή είναι ο θάνατος του 19χρονου Jordan McNair, από θερμοπληξία, σε προπόνηση του Maryland. Βλέπεις, πλέον η απειλή δεν έρχεται μόνο από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αλλά και από τον τρόπο που διαχειρίζονται τα πανεπιστήμια τους αθλητές τους.

It is all about money, indeed

To University of Maryland είναι το μεγαλύτερο της πολιτείας και γενικότερα της μητροπολιτικής περιοχής της Washington. Εκεί ανήκει η πρωτεύουσα του έθνους (Washington DC), κομμάτι του Maryland και της Virginia και θεωρείται μια από τις πλουσιότερες και πιο μορφωμένες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Στο δημόσιο ερευνητικό (και εκ των καλύτερων στις καινοτομίες και την επιχειρηματικότητα) πανεπιστήμιο, φοιτούν 39.000 παιδιά από όλες (και τις 50) πολιτείες, συν άλλες 117 χώρες. Διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο αποφοίτων που ξεπερνά τους 360.000.

Ένας είναι ο CEO του CNN (Kevin Plank). Άλλος ο ιδρυτής της Under Armour (Kevin Bias), ενώ η λίστα περιλαμβάνει κατόχους Pulitzer, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες πολιτικούς και φυσικά αθλητές.

Αθλητικά, ανήκει στην Big Ten Conference, την παλαιότερη περιφέρεια της Division I -όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κολεγιακού αθλητισμού, αυτές με τα μεγαλύτερα budgets, τις καλύτερες υποδομές και τις περισσότερες αθλητικές υποτροφίες. Το Maryland έχει τις καλύτερες υποδομές, βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The Princeton Review. Όλα αυτά βέβαια, κοστίζουν.

Όλα τα μέλη της Big Ten ήταν στο ΤΟΡ50 της τελευταίας αξιολόγησης για τα κέρδη των κολεγίων από τον αθλητισμό. Γεγονός που κάνει την εν λόγω περιφέρεια την πιο πολυτελή του έθνους. Οι 'Terrapins' (όπως λέγονται οι ομάδες του Maryland -όπου φοίτησε ο James Gist και ο Phil Goss του ΠΑΟΚ) εμφάνισαν πέρυσι κέρδη 94.881.357 δολαρίων. Eκεί κοντά ήταν και τα έξοδα, με την αύξηση των μισθών των μελών των προπονητικών τιμ, της συντήρησης των εγκαταστάσεων και της αύξησης των αθλητικών υποτροφιών.

Παρ' όλα αυτά, από το 2013-14, δηλαδή την τελευταία χρονιά στην Atlantic Coast Conference και τα 73.434.869 δολάρια που κέρδισε από τα σπορ, πήγε στην Big Ten και έφτασε κοντά στα 100 εκατ. δολ. Η μετακίνηση έγινε (έπειτα από 50 χρόνια στην ACC) για να αυξηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις των media rights και για να πουλήσουν κανένα εισιτήριο (είχαν θέμα), σε ματς με κορυφαίες δυνάμεις του football, όπως το Michigan και το Ohio State.

Για την αλλαγή πλήρωσαν 50 εκατ. δολ. Μετά, είχαν και μεγαλύτερα έξοδα για τα ταξίδια. Αλλά δεν άφησαν... αυτές τις λεπτομέρειες να τους χαλάσουν την ιστορία.

Τα αποτελέσματα δεν έρχονταν και το 2015 απολύθηκε ο τότε προπονητής, Randy Edsall (του είχαν δώσει 4.7 εκατ. δολ. "για να μας πάει από το καλό στο τέλειο") και προσελήφθη ο DJ Durkin (πρώην assistant στο Stanford, ο οποίος αναρριχήθηκε πολύ γρήγορα στη λίστα με τους καλύτερους κόουτς του NCAA -το 2015 υπέγραψε για πέντε χρόνια και 12,5 εκατ. δολ.), εμφανίστηκαν και οι contributors.

Το budget του αθλητικού προγράμματος που 'χει το Maryland φτάνει τα 94,8 εκατομμύρια δολάρια. 'Βγάζει' περισσότερα από 80 εκατομμύρια, συν άλλα 14,5 εκατ. δολ. από τα δίδακτρα των φοιτητών και χορηγίες.

Mε όλα τα παραπάνω, θέλω να τονίσω ότι το Maryland είχε επενδύσει σε έναν άνθρωπο, για να σωθεί οικονομικά. Και αυτός ο άνθρωπος, πέραν του ότι δεν έφερε αποτελέσματα, εξέθεσε το σαθρό του συστήματος με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο.

Όπως έγραψε η Τhe Washington Post, " στα σύγχρονα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν είναι ασυνήθιστο ο head coach της ομάδας football να είναι αυτός που 'χει τη μεγαλύτερη δύναμη και λαμβάνει το μεγαλύτερο μισθό. Αυτό έγινε ξεκάθαρο την Τρίτη, όταν η διοικούσα αρχή του πανεπιστημίου που ερευνούσε το θάνατο παίκτη της ομάδας football επέτρεψε στον head coach και τον αθλητικό διευθυντή να μείνουν στις θέσεις τους”.

Διάβασες κάτι για θάνατο παίκτη. Θα στα εξηγήσουμε όλα: στις 29 του περασμένου Μάη, ο 19χρονος Jordan McNair (offensive lineman στη θέση), ήταν στην προπόνηση της ομάδας που έγινε υπό τον καυτό ήλιο. Και ήταν άκρως απαιτητική. Έπαθε θερμοπληξία, κατέρρευσε και δυο εβδομάδες αργότερα πέθανε.

Το ESPN αποκάλυψε ότι διατάχθηκαν δυο έρευνες. Μια ανεξάρτητη και μια από το κολέγιο -που στοίχισε 24.000 δολάρια και αφορούσε και μια από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες της Αμερικής, την DLA Piper (γνωστή για τις υψηλές αμοιβές των εκπροσώπων της για τις συνεντεύξεις με παίκτες, προπονητές και τιμ). Αμφότερες αποκάλυψαν 'τοξική κουλτούρα εκφοβισμού και διασυρμού των παικτών'.

Προέκυψαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο coach προκαλούσε τον ανδρισμό των παικτών τους και τους απηύθυνε ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς, τους πετούσε φαγητά, βάρη και σε μια περίπτωση ένα κουβά που ήταν γεμάτος από εμετό

Η συνέπεια ήταν να βγουν σε άδεια (με αποδοχές) τα μέλη του τεχνικού τιμ. Τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας (των 74 σελίδων) ανέφεραν πως ο DJ Durkin δεν έφταιγε για το θάνατο του 19χρονου.

"Έγινε όμως, σειρά από λάθη, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο του νεαρού". Ήταν 27. Όλα ιατρικά. Το πρώτο ήταν η αποτυχία του ιατρικού τιμ του κολεγίου να κάνει σωστή διάγνωση και να προχωρήσει αμέσως στη σωστή αγωγή.

Διαπιστώθηκε ότι μεσολάβησε διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας μεταξύ της στιγμής που ο νεαρός έδειξε τα πρώτα συμπτώματα θερμοπληξίας και έως τη στιγμή που έγινε η κλήση για ασθενοφόρο. Επίσης δεν του πέταξαν κρύο νερό, που είναι μια στάνταρ μέθοδος για την περίπτωση. Φάνηκε να 'χει μεγαλύτερη ευθύνη το τιμ των γυμναστών από αυτό των προπονητών.

Η έρευνα τόνιζε πως η γενικότερη συμπεριφορά του coach δεν ήταν αποδεκτή "χωρίς αυτό να σημαίνει πως το περιβάλλον που δημιούργησε ήταν τοξικό. Οι παίκτες όμως, φοβούνταν να μιλήσουν".

Την Τετάρτη 31/10, το Συμβούλιο της σχολής ενημέρωσε τον coach και τον αθλητικό διευθυντή πως μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους. Ο πατέρας του νεκρού σχολίασε, "νιώθω σαν να μου έριξαν γροθιά στο στομάχι και να με έφτυσαν στο πρόσωπο".

Σε ανακοίνωση τους στον Τύπο, τα 17 μέλη του Συμβουλίου ανέφεραν ότι οι δυο άνδρες είχαν κάνει λάθη, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους στοιχίσουν τη θέση τους. Αυτομάτως ξεσηκώθηκαν όλοι οι οργανισμοί των φοιτητών, προειδοποίησαν για διαδήλωση διαμαρτυρίας και απαίτησαν την απόλυση τους.

Η συνέχεια ήταν να χωριστούν σε δυο ομάδες οι παίκτες και να τσακώνονται μεταξύ τους για το αν έπρεπε να απομακρυνθεί ο προπονητής τους ή όχι. Δυο πιάστηκαν και στα χέρια. Όλοι ένιωσαν μια ανακούφιση όταν με την... ώθηση της πλειοψηφίας των μετόχων του πανεπιστημίου, το Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει τον προπονητή. Ο πατέρας του αδικοχαμένου Jordan επανήλθε με το "νιώθω ανακούφιση, γιατί έγινε το σωστό".


(Oι συμπαίκτες του Jordan τιμούν τη μνήμη του φίλου τους, που φορούσε το Νο79)

Μέσα σε λίγες ώρες κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση, που υπεγράφη από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Wallace Loh. Ανέφερε ότι ο coach τελικά, απολύεται ("κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο, αλλά γίνεται με γνώμονα το γενικότερο καλό του Πανεπιστημίου") και πως ο ίδιος θα φύγει από τη θέση του τον Ιούνιο του 2019. Ως ο go-to-guy (σε αυτόν λογοδοτούσαν οι υπεύθυνοι της ομάδας football) αμφισβητήθηκε για τις αποφάσεις του και τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση, επιτρέποντας τελικά το χάος. Γιατί ενόσω υπήρχαν όλες αυτές οι καταγγελίες, εκείνος δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να περάσει τον coach από έλεγχο.

Δεν κρίθηκε ποτέ η απόδοση του, δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο σύστημα. Δεν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τη δουλειά του, γιατί δεν μας έδωσε ποτέ τα στοιχεία που ζητούσαμε

Τι γίνεται τώρα; Ενόσω το Maryland έχει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του και τελικά, την επιβίωση του, θα πρέπει να τακτοποιήσει και τα εξής:

> Τον νομικό συμβιβασμό με την οικογένεια του Jordan McNair που κατέθεσε τρεις αγωγές, θεωρώντας το πανεπιστήμιο ηθικά και νομικά υπεύθυνο για το θάνατο του 19χρονου.

> Τα buy-outs των συμβολαίων όσων απολύθηκαν.

> Την πρόσληψη ανθρώπων στη θέση τους.

> Τη μείωση οικονομικής βοήθειας από χορηγούς και φαν, πολλοί εκ των οποίων ενημέρωσαν ότι δεν διατίθενται να βοηθήσουν στην κάλυψη των 196 εκατ. δολ., ποσό το οποίο στοιχίζει η λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου για το football.

Οι ειδικοί έχουν εκτιμήσει πως το κολέγιο θα χρειαστεί τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δολάρια για όλα αυτά. Κυρίως όμως, θα χρειαστεί να αποδείξει πως διοικείται από ανθρώπους. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί κάπως πρέπει να λειτουργήσει και το σύστημα.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK