Πώς θα προκριθούν οι δύο εθνικές πόλο στο ολυμπιακό τουρνουά

Οι ομάδες που έχουν περάσει στη διοργάνωση του Τόκιο και οι πιθανότητες των εθνικών ομάδων πόλο Ανδρών και Γυναικών να τις ακολουθήσουν τον επόμενο Ιούλιο.

Ο Θοδωρής Βλάχος είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη να οδηγήσει την Εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Θοδωρής Βλάχος είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη να οδηγήσει την Εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες EUROKINISSI SPORTS

Το έργο της εθνικής ομάδας πόλο Ανδρών και της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020 ασφαλώς και κρύβει παγίδες, αλλά δεν είναι πιο δυσκολο από άλλες χρονιές.

Βεβαίως η εθνική πόλο Ανδρών πήγε στους Ολυμπιακούς του 2016... like a boss, παίρνοντας την πρόκριση περισσότερο από ένα χρόνο πριν, στο μικρό τελικό του Παγκόσμιου του Καζάν με την Ιταλία, νικώντας εκείνο το ματς στα πέναλτι. Τώρα, οι Ιταλοί ήταν που έκοψαν τη δίοδο της 'γαλανόλευκης' προς το ματς πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, δηλαδή τον ημιτελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκτζού.

Έχοντας μπει, πλέον, στη διεκδίκηση των μεταλλίων, οι θέσεις πρόκρισης για το 2019 στην ευρωπαϊκή ζώνη έχουν διευθετηθεί.

Πώς θα περάσουν οι Άνδρες

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών έχει αυξημένες πιθανότητες και δύο ευκαιρίες για να φτάσει στους Ολυμπιακούς του Τόκιο
Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών έχει αυξημένες πιθανότητες και δύο ευκαιρίες για να φτάσει στους Ολυμπιακούς του Τόκιο EUROKINISSI SPORTS

Αυτήν τη στιγμή, στο ολυμπιακό τουρνουά των Ανδρών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους τέσσερις ομάδες. Η οικοδέσποινα Ιαπωνία, η Σερβία, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World League του Βελιγραδίου και γι' αυτό πήγε με σχεδόν δεύτερη ομάδα στην Γκουανγκτζού και η Ισπανία με την Ιταλία, που νίκησαν στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου βρίσκονται ήδη στη διοργάνωση του Τόκιο (24 Ιουλίου - 9 Αυγούστου 2020).

Απομένουν όμως οκτώ θέσεις.

Η μία πάει στην Αυστραλία, η οποία εξασφαλίζει χωρίς τουρνουά την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς, ως μία ομάδα που πηγαίνει ακαριαία από την Ωκεανία. Οι Αυστραλοί θα μπορούσαν να απειληθούν μόνο από τη Νέα Ζηλανδία, σε περίπτωση που οι έτεροι Ωκεάνιοι θελήσουν να χορέψουν μία χάκα που πραγματικά θα μετράει. Δηλαδή να προκαλέσουν την πιο ισχυρή ομάδα της ηπείρου σε μπαράζ. Απλώς, πληροφοριακά, αυτό δεν θα συμβεί. Φαίνεται πως ήδη έχουν οριστεί οι 'Sharks' για το ταξίδι στο Τόκιο.

Η δεύτερη θα πάει σε μία ομάδα από την Αμερική, μέσω των Παναμερικανικών, που θα γίνουν από τις 26 Ιουλίου στη Λίμα του Περού. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει κανονικά την αποστολή τους για τη διοργάνωση και θα προσπαθήσουν να πάρουν το εισιτήριο.

Την άλλη θα πάρει μία ασιατική ομάδα, που θα συνοδεύσει την Ιαπωνία ως προκρινόμενη μέσω των παιχνιδιών πρόκρισης που θα γίνουν στο Αλμάτι του Καζακστάν, από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019.

Μία, επίσης, θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2020, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πόλο που θα γίνει στη Βουδαπέστη (12-26). Από τις 4 ομάδες που έχουν προκριθεί ως τώρα, οι τρεις είναι ευρωπαϊκές. Αν οι τρεις πρώτες είναι εκείνες που έχουν πάρει το εισιτήριο, τότε θα πάει στην τέταρτη. Η σειρά θα εξαρτηθεί. Μπορεί το εισιτήριο να καλύπτει απλώς την πρωταθλήτρια Ευρώπης, σε περίπτωση που δεν είναι μία εκ των Ισπανίας, Ιταλίας και Σερβίας.

Το σύνολο, οκτώ. Οι τελευταίες τέσσερις θα δοθούν μέσα από το προολυμπιακό τουρνουά. Εκεί θα βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα, η εθνική ομάδα. Άλλωστε, εκεί θα είναι δύο εκ των Κροατίας, Ουγγαρίας και Μαυροβουνίου, σχεδόν βέβαια η Γερμανία και η δεύτερη αμερικάνικη ομάδα, μάλλον ο Καναδάς, όπως και κάποια ασιατική. Μέσα από τη ζύμωση ως τώρα, το τουρνουά θα είναι πιο εύκολο για την Εθνική, που μπορεί να είναι μία από τις τέσσερις. Το σημαντικό ματς θα είναι το μπαράζ μετά τους ομίλους, στο οποίο δεν θέλει να βρει τις δύο από τις τρεις πρώτες που θα βρίσκονται εκεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα είναι το φαβορί στο συγκεκριμένο ματσάρισμα.

Τι ισχύει για τις Γυναίκες

Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών θα έχει δύο ευκαιρίες για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς μετά την αύξηση των ομάδων σε 10
Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών θα έχει δύο ευκαιρίες για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς μετά την αύξηση των ομάδων σε 10 EUROKINISSI SPORTS

Στις Γυναίκες, τώρα, η αύξηση των ομάδων σε 10, από 8 ως τώρα, δίνει επιπρόσθετες πιθανότητες. Η κατάκτηση του World League, επί παραδείγματι, έδωσε το εισιτήριο στις ΗΠΑ, οι οποίες το 2012 ήταν στο προολυμπιακό της Τεργέστης και το 2016 επίσης έδωσαν το 'παρών' στη Χάουντα (την Γκούντα, όπως την γνωρίζουμε από το τυρί) της Ολλανδίας.

Για να γίνει σαφές πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη εξέλιξη για την Εθνική, στο τελευταίο προολυμπιακό τουρνουά οι διεθνείς έχασαν από τις ΗΠΑ στον όμιλο και αναγκάστηκαν να παίξουν στο μπαράζ με τη Ρωσία, η οποία, με το γκολ της Νάστια Σιμάνοβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ισοφάρισε το παιχνίδι και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι.

Οι ΗΠΑ, τώρα, με την κατάκτηση του World League έγιναν η δεύτερη ομάδα που εξασφάλισαν την πρόκριση, μετά την οικοδέσποινα Ιαπωνία. Επίσης, η Ισπανία έγινε η τρίτη με τη νίκη της επί της Ουγγαρίας στον ημιτελικό του Παγκόσμιου στην Γκουανγκτζού. Αξίζει να θυμηθεί κάποιος ότι όταν η Εθνική πήρε το χρυσό στη Σανγκάη, στις 29 Ιουλίου 2011, με το 9-8 επί της Κίνας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής υποχρεούταν να παίξει στο προολυμπιακό. Σε εκείνη τη διοργάνωση, στην Τεργέστη, η ήττα από την Ισπανία ήταν ένα σοκ, αλλά και η γέννηση της πιο ισχυρής Εθνικής της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία.

Η Αυστραλία θα είναι στους Ολυμπιακούς, αφού γίνεται ορισμός στην Ωκεανία και η Νέα Ζηλανδία θα αποφύγει τη ματαιότητα του μπαράζ, στους Παναμερικανικούς θα δοθεί ακόμα ένα εισιτήριο, το ίδιο και στην Ασία. Ένα, επίσης, θα πάρει και η πρωταθλήτρια Ευρώπης της Βουδαπέστης, εκτός αν νικήσει η Ισπανία και πάει στη δεύτερη. Τα υπόλοιπα τρία θα παιχθούν στο προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου.

Αν η Εθνική δεν πάει στους Ολυμπιακούς από τη Βουδαπέστη, θα παίξει στη διοργάνωση, αλλά το επίπεδο δεν θα είναι το ίδιο υψηλό με τις προηγούμενες φορές. Από τις Ουγγαρία, Ρωσία, Ιταλία, Ολλανδία, που είναι οι βασικοί υποψήφιοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μία δεν θα βρίσκεται εκεί, εκτός κι αν η Εθνική είναι εκείνη που θα τις στείλει όλες στο προολυμπιακό. Αυτήν τη στιγμή, μετά λόγου γνώσεως, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το εισιτήριο από εκεί.

Πού καταλήγουμε

Το πρόβλημα, όταν φτάσει η ώρα της διοργάνωσης, είναι ότι δεν αρκεί η νίκη στον προημιτελικό για να πάρεις το εισιτήριο, αλλά πρέπει να νικήσεις ένα από τα δύο παιχνίδια όταν φτάσεις στην τελική τετράδα. Πάντως, άπαξ και τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, η Εθνική θα τερματίσει στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση του ομίλου της, εκτός κι αν η κλήρωση είναι τόσο διεστραμμένη, που στείλει μαζί της και τις τρεις ανταγωνίστριες. Εκεί, βεβαίως, ακόμα και τέταρτη να τερματίσει, θα έχει το σαφές προβάδισμα στον προημιτελικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK