Πόσο πιθανή είναι η απαγόρευση του 'βρώμικου' στα γήπεδα;

Στη Μεγάλη Βρετανία, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας από το κράτος βάζει στο στόχαστρο ακόμα και τα 'βρώμικα' στο γήπεδο. Θα δούμε κάτι τέτοιο στη χώρα μας;

Οπαδός του Missisipi State κρατάει αναψυκτικό και νάτσος από το snack bar του σταδίου Davis Wade
Οπαδός του Missisipi State κρατάει αναψυκτικό και νάτσος από το snack bar του σταδίου Davis Wade AP PHOTO/ROGELIO V. SOLIS

Το γήπεδο είναι συνήθειες, είναι στιγμές, είναι συναισθήματα που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, όπως τον έχουν ορίσει οι αναμνήσεις μας. Στην πραγματικότητα, οι συνήθειες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, τo κασκόλ, ως ένα αξεσουάρ που φοράς στο λαιμό, είναι μα από αυτές. Όπως γράψαμε πρόσφατα, η τάση της 'μετατόπισης' του κασκόλ από το λαιμό στο χέρι, που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εξαφάνιση του, είναι ένας από τους νεοτερισμούς που συμβαίνουν ήδη στη σύγχρονη κουλτούρα των γηπέδων. Πρόσφατα όμως, η Βρετανίδα καθηγήτρια ιατρικής και κορυφαία εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Υγείας, Σάλι Ντέιβις, με δημόσια τοποθέτησή της σε βρετανικά μέσα, έκανε μια προβοκατόρικη πρόταση, η οποία αρχίζει να βρίσκει ευήκοα ώτα και και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Η Ντέιβις, σε πρόσφατη έρευνα της, υποστηρίζει πως με το πρόβλημα της παχυσαρκίας να οξύνεται διαρκώς, με ένα στα τρία παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι παχύσαρκα, πρέπει να επιβληθούν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που αφορούν το junk food σε κάθε μορφή. Πέρα από την αύξηση της φορολογίας σε όλα τα συσκευασμένα σνακ (πατατάκια, σοκολάτες κλπ.), θέλει να επεκτείνει τη φορολογία ώστε να καλύπτει και ροφήματα, όπως καφέδες και μιλκ σέικ. Οι προτάσεις της Ντέιβις είναι τόσο σαρωτικές που καλύπτουν ακόμα και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όπου εκεί απαιτεί την καθολική απαγόρευση marketing ενεργειών κατά τη διάρκεια αγώνων, αλλά και το πλήρες εμπάργκο στην πώληση σνακ και σφολιατοειδών. Τέλος, αναζητείται μια φόρμουλα ώστε να απαγορευτεί και η κατανάλωση σνακ σε μεταφορικά μέσα, δίνοντας έμφαση σε ώρες μετά την ένατη βραδινή.

Μια τέτοια πρόταση, με αποδέκτες ένα κοινό ανθρώπων που λατρεύουν τα σνακ, προκαλεί τρόμο. Όποιος έχει κυκλοφορήσει σε βρετανικούς δρόμους, μπορεί να θυμηθεί εικόνες Άγγλων με crisps (πατατάκια) στα χέρια, ως ένα απαραίτητο κολατσιό, που σβήνουν γλυκά με μια σοκολάτα κι ένα αναψυκτικό. Επίσης, η πίτα (σπανακόπιτα, κρεατόπιτα) στα βρετανικά γήπεδα είναι ένας θεσμός πιο παλιός κι από τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Αποτελεί αίνιγμα το πώς καταφέρνεις να καταπολεμήσεις την παχυσαρκία σε ένα κράτος που λατρεύει τα σνακ, που ήδη υπάρχουν φωνές που με κείμενά τους τονίζουν 'είναι δικαίωμα μου να τρώω ό,τι θέλω, όποτε θέλω΄. Επίσης, θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε γήπεδα χωρίς βρώμικο; Γήπεδα με gluten-free και vegan επιρροές; ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ, απαντήστε παρακαλώ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK