Προπονητής κολεγίου παίρνει συμβόλαιο 93 εκατομμυρίων, αλλά κοκκινίζει!

Ο Ντάμπο Σουίνι δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του αμερικάνικου αθλητισμού, παρά το 'μυθικό' συμβόλαιο που υπέγραψε. Ετησίως ο Γκρεγκ Πόποβιτς αμείβεται καλύτερα!

Clemson head coach Dabo Swinney kisses the championship trophy after the NCAA college football playoff championship game against Alabama, Monday, Jan. 7, 2019, in Santa Clara, Calif. Clemson beat Alabama 44-16. (AP Photo/David J. Phillip)
Clemson head coach Dabo Swinney kisses the championship trophy after the NCAA college football playoff championship game against Alabama, Monday, Jan. 7, 2019, in Santa Clara, Calif. Clemson beat Alabama 44-16. (AP Photo/David J. Phillip) AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Το Κλέμσον το γνωρίζεις. Αν όχι, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Νότιας Καρολάινα, το οποίο ιδρύθηκε το 1889 από τον Τόμας Γκριν Κλέμσον, απαρτίζεται από επτά διαφορετικές σχολές, κατατάσσεται στην πρώτη 30άδα των ιδρυμάτων στις ΗΠΑ και διακρίνεται για την ερευνητική δραστηριότητά του.

Προφανώς διαθέτει ομάδα του αμέρικαν φούτμπολ. Πολύ καλή μάλιστα. Τους Τάιγκερς, οι οποίοι έχουν κατακτήσει το εθνικό πρωτάθλημα 3 φορές, οι 2 εκ των οποίων μάλιστα την τελευταία 3ετία - η πρώτη το 1981.

Οι επιτυχίες αυτές έχουν συνδυαστεί αναπόφευκτα με την τεχνική καθοδήγηση του Γουίλιαμ Κρίστοφερ Σουίνι. Επτά μήνες πριν κλείσει τα 50 του, ο 'Ντάμπο' -όπως τον ξέρουν στον κόσμο του αμερικάνικου ποδοσφαίρου- επέκτεινε το συμβόλαιο που ούτως ή άλλως τον δέσμευε με το δημοφιλές κολέγιο για τα επόμενα 10 χρόνια!

Μην σε ξενίζει η διάρκεια. Είναι μια πάγια τακτική των διευθύνσεων των κολεγίων όταν το έργο των προπονητών θεωρείται επιτυχημένο.

Του Σουίνι είναι κάτι παραπάνω. Πρωτοανέλαβε τη θέση τον Οκτώβριο του 2008, ως υπηρεσιακός, και από τότε το Κλέμσον μετράει συνολικά 116 νίκες και μόλις 30 ήττες σε 11 σεζόν. Σε ποσοστό επιτυχίας αυτό μεταφράζεται σ' ένα 80%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει επίσης καταφέρει να κατακτήσει 7 τίτλους της περιφέρειας, να συμμετάσχει 4 φορές στα playoffs και να φτάσει σε τρεις τελικούς, από τους οποίους πήρε τους δύο! Τι άλλο να του ζητήσουν;

Προφανώς θ' ανταμειβόταν αδρά για τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Παρόλα αυτά η οικονομική προσφορά του Κλέμσον για πρόωρη ανανέωση 10ετούς διάρκειας ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του.

93 εκατομμύρια δολάρια, με κλιμακωτή αύξηση ανά χρόνο, θα λάβει ως το 2028 ο Ντάμπο Σουίνι, όντας πια ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους προπονητές στον ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό αθλητισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπήκε στην πρώτη 5άδα, αφήνοντας πίσω προπονητές όπως ο Τζον Καλιπάρι των 9.5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε χρόνο στην μπασκετική ομάδα του Κεντάκι, αλλά και τους περισσότερους προπονητές του ΝΒΑ, του NFL, του μπέιζμπολ ή του χόκεϊ επί πάγου.

" Είμαι ευγνώμων και κοκκινίζω από την τρομερή εμπιστοσύνη του Κλέμσον στο πρόσωπό μου, την οικογένειά και το πρόγραμμά μου. Μ' αυτό το συμβόλαιο, επικυρώνουμε πως στόχος μας είναι να συνεχίσουμε κυνηγώντας τίτλους και μεγαλώνοντας ολοκληρωμένους αθλητές-σπουδαστές για τα χρόνια που έρχονται. Η αδιαπραγμάτευτη επιμονή μας στο όραμα, στους ανθρώπους και στην κουλτούρα αποτέλεσε βασικό συστατικό της επιτυχίας μας, εντός κι εκτός πανεπιστημίου", ανέφερε ο Σουίνι χρησιμοποιώντας τη λέξη ευλογημένος για να συνοψίσει τα συναισθήματά του. Ποιος δεν θα ήταν άλλωστε.

Οι πιο ακριβιπληρωμένοι

Να σε πληροφορήσουμε, βέβαια, πως την ίδια ώρα υπάρχουν προπονητές με πιο παχυλές απολαβές. Φερ' ειπείν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ο Νικ Σέιμπεν του Αλαμπάμα (στο οποίο ο Σουίνι δούλευε ως μέλος του τιμ) λαμβάνει 11.1 εκατομμύρια ετησίως. Πρόκειται μάλιστα για το αντίπαλο δέος του κεντρικού ήρωα της ιστορίας μας, μια και έχει οδηγήσει τους Κρίμσον Τάιντ σε δύο πρωταθλήματα (2015, 2017). Το 2018 τα δύο κολέγια, Κλέμσον και Αλαμπάμα, συγκρούστηκαν στον τελικό του NCAA, με το 44-16 να χαρίζει τον τίτλο στις 'Τίγρεις'.

Ο Σέιμπεν αμείβεται με 100.000 δολάρια περισσότερα απ' όσα ο Γκρεγκ Πόποβιτς των Σαν Αντόνιο Σπερς των 11 εκατομμυρίων. Ο 'Pop' είναι -δικαίως θα πούμε εμείς- ο καλύτερα αμειβόμενος κόουτς στο ΝΒΑ, πάνω από τον Ντοκ Ρίβερς των 10 εκατ., αλλά δεν ξεπερνάει τον Μπιλ Μπέλιτσικ των πρωταθλητών του NFL, Νιου Ίνγκλαντ Πέιτριοτς, ο οποίος έχει συμβόλαιο έναντι 12.5 εκατομμυρίων ετησίως.

Αν ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής παγκοσμίως, κοίτα προς Ισπανία. Του Ντιέγκο Σιμεόνε το συμβόλαιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι το πιο 'πλουσιοπάροχο' (41 εκατομμύρια). Μεγαλύτερο από του Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Μάντσεστερ Σίτι! Έπεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David J. Phillip

News 24/7

24MEDIA NETWORK