Προπονητής-Νέρωνας έκαψε γήπεδο με βενζίνη
Η απερίσκεπτη πράξη ενός προπονητή μπέιζμπολ να κάψει βενζίνη για να βελτιώσει τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών του και τον ίδιο σε υποχρεωτική αργία από το λύκειο.
Μια παλιά τεχνική αποξήρανσης της χωμάτινης επιφάνειας σε γήπεδο του μπέιζμπολ απέβη καταδικαστική για τον προπονητή του λυκείου Κλίαρφιλντ της πολιτείας της Γιούτα, 46 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σολτ Λέικ.
Ο γυμναστής Στιβ Ρος παραδέχθηκε πως -ενεργώντας αυτοβούλως- έριξε και έκαψε τουλάχιστον 60 λίτρα καυσίμου, κατά κύριο λόγο βενζίνης, με στόχο να απορροφηθεί η μεγάλη ποσότητα λάσπης που υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο, να στεγνώσει γρήγορα και να βελτιωθεί η κατάστασή των σημείων που είχε συγκεντρωθεί η υγρασία.
Είναι ένα τρικ που κατά το παρελθόν είχαν εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πλέον όμως θεωρείται επιβλαβές για την υγεία τόσο των αθλητών όσο και των θεατών.
Υπάρχει παράδειγμα που κυκλοφορεί στο youtube από το 2011.
Για να μην φτάσουμε στο συμβάν 1929, όταν 220 άτομα τραυματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, απόρροια της πυρκαγιάς που είχε προκληθεί από αμέλεια του κατασκευαστή του γηπέδου.
Στις μέρες μας οι εταιρίες συντήρησης των αγωνιστικών χώρων αναμιγνύουν κατά περίσταση εγκεκριμένα παράγωγα του πετρελαίου με ροκανίδι, αλλά μόνο για κατά τόπους σημεία και σε καμία περίπτωση μεγάλες επιφάνειες, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μολύνσεως.
Εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν για έντονες αναθυμιάσεις που αναδύονταν από το έδαφος και ζήτησαν εξηγήσεις ήταν γονείς των παιδιών που αντιλήφθηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Η διεύθυνση του λυκείου, αφού μίλησε με τον Στιβ Ρος, απευθύνθηκε σε ειδική επιστημονική ομάδα που ανέλαβε εξ ολοκλήρωση την εξέταση του γηπέδου και κατόπιν τον καθαρισμό του.
Σε πρώτη φάση ο αλόγιστος προπονητής τέθηκε σε υποχρεωτική αργία και το γήπεδο έκλεισε έως ότου λάβει την έγκριση επαναλειτουργίας από τους ειδικούς.
Όπως προέκυψε από τις πρώτες μετρήσεις, ο κύριος φόβος αφορά τη μόλυνση του υπεδάφους και κατ' επέκταση του υδροφόρου ορίζοντα. Όχι τόσο του αέρα. Διευκρινίστηκε χαρακτηριστικά πως το χώμα θα σκαφτεί αρχικά ως ένα συγκεκριμένο βάθος προκειμένου να ελεγχθεί και αν δεν είναι καθαρό, το γεωτρύπανο θα συνεχίσει τη δράση του. Αφού πρώτα απομακρυνθεί το μολυσμένο κομμάτι, θ' αρχίσει η τοποθέτησή νέου χλοοτάπητα.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δοκιμών, ενδεχομένως χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας προτού παραδοθεί ξανά προς χρήση. Ως τότε, για την ασφάλεια των παιδιών και εν γένει της κοινότητας, οι Φάλκονς θα δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους σε άλλο γήπεδο.
Η είδηση απασχόλησε φυσικά τα τοπικά δίκτυα της πολιτείας.