Πρωταθλητισμός υπό σκιάν

Η αναδημοσίευση από τα έγκυρα βρετανικά κυριακάτικα φύλλα "Observer" και "Ιndependent" μέρους της προανακριτικής κατάθεσης του ιδρυτή της BALCO Βίκτορ Κόντε και "νονού" της THGεπαναφέρει στο προσκήνιο τιςαπαγορευμένες ουσίεςκαι τις καταστροφικές τουςσυνέπειεςπου επισκιάζουν το τίμημα των ρεκόρ σε όλη τηνιστορίατου σύγχρονου αθλητισμού. Για άλλη μία φορά, δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ "φωτογραφίζουν" τον κ.Τζέκο και τους έλληνες πρωταθλητές μας για συμμετοχή στην παγκόσμια συνωμοσία τουdoping. Για ανθελληνική προπαγάνδα κάνει λόγο ο κ.Σεβαστής, τί δήλωσε ο κ.Λιάνης, αντιδράσεις και από Σ.Ε.Ο

Πρωταθλητισμός υπό σκιάν

Η είδηση της ενόχλησης αρκετών από τις παραδοσιακές δυνάμεις του στίβου εξαιτίας της διαρκούς ανόδου των Ελλήνων αθλητών δεν αποτελεί ασφαλώς κάτι νέο. Οι επιθέσεις, ανοικτές και μη, που έχουν δεχτεί Ελληνες αθλητές και προπονητές στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν έντονες, αφού είναι δεδομένο πια ότι ο πρωταθλητισμός μας έχει περάσει τα όρια του αγνού ερασιτεχνισμού και ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας.

Πριν από μερικούς μήνες οι περισσότεροι θα θυμούνται το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ με την εταιρεία BALCO, τον σχεδόν celebrity πλέον ιδρυτή της Victor Conte και την διαβόητη, «αόρατη» μέχρι πρότινος, μαγική απαγορευμένη ουσία τετρα-υδρο-γεστρι-νόνη ή πιο απλά THG με τιςκαταστροφικές της συνέπειες που επισκιάζουν το τίμημα των ρεκόρ σε όλη την ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού.
Ακόμα αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ η έρευνα για τις ακριβείς δραστηριότητες της BALCO, ενώ παράλληλα ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας Βίκτορ Κόντε, μαζί με τους Τζιμ Βαλέντε, Γκρέγκ Αντερσον και Ρέμι Κορτσέμνι(προπονητής του ντοπέ Ντουέιν Τσέιμπερς) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χορήγηση παράνομων στεροειδών και αυξητικών ορμονών.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φραντσίσκο μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε ένα αποδεικτικό στοιχείο που εμπλέκει και την Ελλάδα στο σκάνδαλο της BALCO και της ουσίας THG.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα email που έστειλε ο Βίκτορ Κόντε τον Αύγούστο του 2002 προς ένα, ανώνυμο για την ώρα, προπονητή με το οποίο προειδοποιεί για την ανακάλυψη ενός τεστ αντιντόπινγκ που είναι σε θέσει να εντοπίσει ένα μέχρι πρότινος μη ανιχνεύσιμο αναβολικό.

Στο κλείσιμο του μηνύματος του Κόντε αναφέρεται επί λέξη πως: « Θα ήταν καλό με κάποιο τρόπο να περάσουμε αυτή την πληροφορία και στον προπονητή των Ελλήνων αθλητών *** και ***, ώστε να μην βρεθούν θετικοί.



Η ακροαματική διαδικασία στην οποία παρουσιάστηκαν τα παραπάνω στοιχεία δεν ήταν ανοικτή στο κοινό προκειμένου να μην προκληθεί αρνητική δημοσιότητα, ειδικά στην περίπτωση που δεν υπήρχε καν υπόθεση και κατηγορίες στις οποίες θα έπρεπε να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι. Αυτός είναι και ο λόγος που για την ώρα δεν έχουν δοθεί από τις αμερικανικές αρχές στη δημοσιότητα τα ονόματα των αθλητών που αναγράφονται στο email του Κόντε.








Ανθρωπος -κλειδί στην υπόθεση φαίνεται πως είναι ο παλαίμαχος πρωταθλητής στίβου Ανδρέας Λιναρδάτος, ο οποίος με δηλώσεις του στην αθλητική εφημερίδα "Goalnews", αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ο δέκτης του e-mail, και ισχυρίστηκε ότι "...το θεώρησα ακατανόητο και δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με αυτό και να ενημερώσω οποιονδήποτε. Δεν ήταν δουλειά μου να κάνω κάτι τέτοιο".

Την Κυριακή οι εφημερίδες Observer και Ιndependent αναδημοσίευσαν μέρος της προανακριτικής κατάθεσης του ιδρυτή της BALCO όπου αναφέρονται ασφαλώς στο επίμαχο email "φωτογραφίζοντας" τον κ.Τζέκο και τους Ελληνες πρωταθλητές μας για συμμετοχή στην παγκόσμια συνωμοσία του doping . Με λίγα λόγια, κάνουν λόγο ότι ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνουείναι οι αθλητές που αναφέρονται στην επιστολή, αναφέροντας καιτο περιστατικό που είχε γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ο κ. Τζέκος αν και είχε δηλώσει την Κρήτη ως τόπο προετοιμασίας των αθλητών του τελικά είχε μεταβεί στο Κατάρ. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια παρουσίαση παλαιών γεγονότων, τα οποία μπορεί μεν να φαντάζουν ύποπτα, χωρίς όμως ποτέ να προκύψει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος των Ελλήνων αθλητών. Ταδημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ "φωτογραφίζουν"

Η κακή προδιάθεση των ξένων ΜΜΕ απέναντι στους αθλητές μας γίνεται εμφανής ειδικά από το δημοσίευμα του Observer, όπου αναφέρεται πως το 2001 ο Βασίλης Λάκης είχε δηλώσει πως όταν ο Τζέκος ήταν μεταξύ των προπονητών της ΑΕΚ τους προμήθευε με «κοκτέιλ» αγνώστων ουσιών, κάτι που δεν ισχύει. Ακόμα αναφέρεται πως δυο παίκτες της ΑΕΚ έχουν στο πρόσφατο παρελθόν ανιχνευθεί θετικοί σε ελέγχους αντιντόπινγκ. Προφανώς οι φίλοι μας οι Αγγλοι εννοούν τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τις δυο φορές που είχε αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, όμως «ξεχνούν» να αναφέρουν πως αυτό οφείλονταν σε οργανικά αίτια και ο ποδοσφαιριστής δεν τιμωρήθηκε καν.

Ακόμα γίνεται αναφορά στο περιστατικό που είχε δημιουργηθεί με τον Χρήστο Τζέκο το 1997 σε ένα προπονητικό κέντρο του Ντόρτμουντ, όταν ο Ελληνας προπονητής είχε χειροδικήσει κατά ενός από τους υπεύθυνους για τη διενέργεια ελέγχου αντιντόπινγκ και δεν είχε δεχτεί να περάσουν οι αθλητές του από την όλη διαδικασία, κάτι για το ποίο είχε τιμωρηθεί για 2 χρόνια.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης και τον τρόπο που δόθηκε στο κοινό ειδικά από τον Observer ο Χρήστος Τζέκος που βρίσκεται για προετοιμασία στο εξωτερικό, διένειμε την παρακάτω επιστολή:

«Το άρθρο στον Οbserver που αναφέρεται στο όνομα μου είναι κακοήθεια και άνανδρη επίθεση εναντίον μου. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν τον γνωρίζω, δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ούτε συνομίλησα ποτέ μαζί του και δεν είχα καμία σχέση. Από εδώ και στο εξής όποιος αναφέρεται στο όνομα μου με ανυπόστατα δημοσιεύματα και συκοφαντικά σχόλια θα καταφεύγω στη δικαιοσύνη».



Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε ποια είναι τελικά τα ονόματα των Ελλήνων Αθλητών που αναγράφονται στο email του Κόντε και αν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει ασφαλώς να αποδοθούν. Ομως είναι βιαστικό και τουλάχιστον αντιδεοντολογικό από τα Βρετανικά ΜΜΕ να παριστάνουν τους δικαστές χωρίς να διαθέτουν κανένα απολύτως χειροπιαστό στοιχείο.





Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής δήλωσε τα εξής:


"Προφανώς πρόκειται για μία ακόμη κακόγουστη επανάληψη της ανθελληνικής προπαγάνδας που δυσφημεί και προσβάλει τον ελληνικό αθλητισμό. Το μόνο πραγματικό στοιχείο φαίνεται ότι είναι κάποιο e -mail που στάλθηκε σε κάποιον Ελληνα προπονητή, το περιεχόμενο του οποίου κατ΄ αρχήν δεν λέει τίποτα. Ας αφήσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και αν υπάρξουν στοιχεία, τότε θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Μέχρι τότε όμως απαιτείται σοβαρότητα και σεβασμός".

Αβάσιμο χαρακτήρισε ο Γιώργος Λιάνης το δημοσίευμα του «Observer». Ο υφυπουργός Αθλητισμού, μίλησε στο MEGA, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Δεν μπορώ να συμμεριστώ το τι λέει αόριστα για Ελληνες προπονητές και μεγάλους αθλητές μας ένας ή δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι. Το ίδιο έγινε παλαιότερα και με το Σπίγκελ. Θεωρώ αβάσιμες αυτές τις κατηγορίες, γιατί οι μεγάλοι αθλητές μας πέρασαν και περνούν συνεχώς από ελέγχους και δεν βρέθηκαν ποτέ θετικοί. Eμείς ως Ελλάδα και ως πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ως διοργανώτρια χώρα έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Με τον Ν. 3057 αποκτήσαμε μία από τις πιό αυστηρές νομοθεσίες στον κόσμο. Στην δική μου συνείδηση, ο Κεντέρης δεν ήταν ποτέ αποτυχημένος τετρακοσάρης, όπως θέλουν να τον εμφανίσουν, αλλά ένα τεράστιο ταλέντο που σταμάτησε από έναν βαρύτατο τραυματισμό".

Ο Υφυπουργός Αθλητσιμού ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί και την Δευτέρα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Δεν γνωρίζω πλήρως τι διαμείφθηκε και τι συμβαίνει ακριβώς αυτή την ώρα στις ΗΠΑ. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η πρώτη δύναμη στον κόσμο στον αθλητισμό δοκιμάζεται με απρόβλεπτες διαστάσεις στο θέμα αυτό. Το ντόπινγκ είναι η μάστιγα του αθλητισμού. Δεν πρέπει να ρωτάει κανείς για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για όλους. Όμως εμείς σαν Ελλάδα και σαν πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, σαν διοργανώτρια χώρα έχουμε πάρει τα μέτρα μας.

1. Με το Ν.3057 αποκτήσαμε μία από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στον κόσμο. 2. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο στην ψήφιση του παγκόσμιου κώδικα αντιντόπινγκ, του WADA, στη διαμόρφωση και υπογραφή της δήλωσης της Κοπεγχάγης και στη σύνταξη της νέας διεθνούς συνθήκης για το ντόπινγκ της Ουνέσκο. 3. Η ΕΟΕ και η Ομοσπονδίες και πρόσφατα το ΕΣΚΑΝ διενεργούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους αντιντόπινγκ διασφαλίζοντας την καθαρότητα των Ελλήνων αθλητών.

Δεν μπορώ να συμμεριστώ το τι λέει αόριστα για Έλληνες προπονητές και μεγάλους αθλητές μας ένας ή δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι. Το ίδιο έγινε παλαιότερα και με το Σπίγκελ. Θεωρώ αβάσιμες αυτές τις κατηγορίες γιατί οι μεγάλοι αθλητές μας πέρασαν και περνούν συνεχώς από ελέγχους και δεν βρέθηκαν ποτέ θετικοί.

Αν όμως, κάτι που δεν το εύχομαι για την πατρίδα μου, ένας οποιοσδήποτε Έλληνας αθλητής βρεθεί θετικός τότε αλίμονο για την απερισκεψία του γιατί πέρα από την τιμωρία του θα σπιλώσει και την πατρίδα του στην καλύτερη της στιγμή.

Ερώτηση: Ωστόσο κύριε Υπουργέ, το άρθρο αναφέρει καθαρά το όνομα του Χρήστου Τζέκου και προφανώς προσπαθεί να συνδέσει και τη μη συμμετοχή του Κώστα Κεντέρη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι. Το σχόλιο σας;

Στη δική μου συνείδηση, ο Κεντέρης δεν ήταν ποτέ αποτυχημένος τετρακοσάρης όπως θέλουν να τον εμφανίσουν, αλλά ένα τεράστιο ταλέντο που σταμάτησε από ένα βαρύτατο τραυματισμό. Έτυχε να είμαι παρών εκείνη την ημέρα. Κινδύνευσε να σταματήσει για πάντα αλλά με τη θέλησή του συνέχισε και έγινε αυτό που έγινε, ο καλύτερος αθλητής του κόσμου. Για μας τους Έλληνες ήταν και παραμένει.

Ωστόσο οι αντιδράσεις δεν σταματούν εδώ, αφού σειρά πήρε και ο Σ.Ε.Ο, ο οποίος κατονομάζει τους ισχυρισμούς ανυπόστατους.

Οι ανυπόστατοι, ύποπτοι και εμφανώς αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του Observer κορυφώνουν έναν συστηματικό πόλεμο λάσπης που διεξάγεται εις βάρος Ελλήνων αθλητών και Ολυμπιονικών, που κατέδειξαν με τις επιδόσεις τους την ανωτερότητά τους και -εν τέλει- απέδειξαν ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν ανίκητες υπερδυνάμεις. Υπάρχουν αξίες και αθλητές που συναγωνίζονται.

Η Ελλάδα, που γέννησε τις αξίες του Aθλητισμού και του Πολιτισμού, και οι Ολυμπιονίκες της, που αγωνίζονται έντιμα για να τις τιμήσουν, δεν ανέχονται και επιστρέφουν άμεσα στην πηγή τους τους άθλιους υπαινιγμούς.

Η ελευθερία του Τύπου να δημοσιεύει άρθρα και ρεπορτάζ για όποιο θέμα αφορά στον έλεγχο των θεσμών, των προσώπων και των φορέων που απαρτίζουν το δημόσιο βίο είναι κατοχυρωμένη και αναγκαία.

Αυτό όμως απέχει πολύ απ’ το να δημοσιεύονται ρεπορτάζ που στερούνται βάσης, ηθικής και αποδεικτικών στοιχείων.

Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι ο στίβος δεν είναι πεδίο μάχης για να επιτρέπονται «βρώμικα μέσα».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι καθαρότεροι της ιστορίας και οι Έλληνες Αθλητές δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ας ανησυχούν όποιοι υπηρετούν την απόλυτη επίδοση ως σύγχρονη θεότητα και εθνική κουλτούρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK