Santorini Experience #2: Από τη λάβα στη θάλασσα κολυμπώντας

Από το Ηφαίστειο στο Παλιό Λιμάνι: Μια κολυμβητική διαδρομή που ξεπέρασε κάθε λογική.

Santorini Experience #2: Από τη λάβα στη θάλασσα κολυμπώντας
SANTORINI EXPERIENCE - INSTAGRAM

Volcanic blues. Οι πρώτες λέξεις που σκέφτομαι όταν η βάρκα με τους διασώστες που βρίσκομαι μέσα αγγίζει τα μαύρα βράχια της Νέας Καμένης Θήρας, της τοποθεσίας που είναι ευρύτερη γνωστή ως το Ηφαίστειο της Σαντορίνης. Η δεύτερη μέρα του Santorini Experience μετρά λεπτά αντίστροφα προς την έναρξή της, με περίπου 140 κολυμβητές να μεταφέρονται με καράβια από το Παλιό Λιμάνι της Σαντορίνης, σε μια θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του κολπίσκου που οδηγεί στο Ηφαίστειο. Είχε προηγηθεί η μέρα του μαραθωνίου, γνωστού πια και ως Freedom σε ένα αξεπέραστο τοπίο, όπως εύστοχα το περίγραψε ο Γιάννης Ζωιτός.

Το λάκτισμα της έναρξης βρίσκει ένα πλήθος ανθρώπων ζωσμένων με πορτοκαλί σωσίβια να ξεκινούν τον απόλυτο αγώνα: 2,4 χιλιόμετρα κολύμβησης στη θάλασσα της Σαντορίνης, σε έναν υγρό, μαύρο θόλο που μπορεί να σε τρομάξει, μπορεί να σε κυριεύσει με δέος, μπορεί όμως και να εξελιχθεί σε έναν γαλήνιο μικρόκοσμο που θα σε αγκαλιάσει σαν μια δροσερή 'κουβέρτα' και θα σε σπρώξει αρμονικά ως τη στεριά.

Οι πρωταθλητές Κέλλυ Αραούζου - Γιώργος Αρνιακός βρίσκονται στο νερό, το ίδιο και ο Σπύρος Γιαννιώτης, που απολαμβάνει την εμπειρία σαν μια κυριακάτικη εκδρομή, παρέα με πνευματικά 'παιδιά' του, που μοιράζονται τα ίδια υποβρύχια όνειρα μεταλλίων. Αθλητές, επώνυμοι και απλοί άνθρωποι που λατρεύουν την κολύμβηση, προσπαθούν με κάθε τρόπο να δαμάσουν μια θαλάσσια διαδρομή που παίρνει κάτι από την καιρική σχιζοφρένεια του ίδιου του νησιού. Στην αρχή, οι άνεμοι εκ δυτικών και ανατολικών κατευθύνσεων μοιάζουν να 'ξιφομαχούν', προς την ακτή του λιμανιού, όμως, μια γλυκιά νηνεμία κι ένας ήλιος συμπαραστάτης, γινόταν το ιδανικό εκτυφλωτικό φόντο, ένα χαμόγελο του ουρανού για μια σειρά από εντυπωσιακούς τερματισμούς.

Ο τερματισμός, το ιδανικό του να ξεγελάσεις τον μαύρο θόλο της κυκλαδίτικης θάλασσας και να τη μετατρέψεις σε μια παιδική χαρά του υγρού στοιχείου, σε μια γιορτή της κολύμβησης, ήταν η μεγαλύτερη διάκριση, ήταν η ουσία αυτής της κολυμβητικής διαδρομής. Η νίκη ήταν η στιγμή που κάθε διαγωνιζόμενος πατούσε το πόδι του στο χαλικόστρωτο του Παλιού Λιμανιού.

'Νίκη' ήταν η ίδια η χαρά, όπως μεταφράστηκε από την πρόταση γάμου ενός άνδρα από τις Φιλιππίνες, που κολυμπούσε δίπλα στην αγαπημένη του κι όποτε εκείνη ασθμαίνοντας έμενε πίσω, τον παρατηρούσα να παίρνει ανάσες και ακίνητος σχεδόν, να την περιμένει να βρεθεί ξανά δίπλα του. Αυτό το ζευγάρι Φιλιππινέζων, που κολύμπησαν δίπλα - δίπλα τα 2,4 χιλιόμετρα της διαδρομής και στο τέλος Εκείνος ζήτησε από Εκείνη να διανύσουν μαζί όλα τα υπόλοιπα χιλιόμετρα της ζωής τους, ήταν για μένα οι αφανείς ήρωες του Santorini Experience.

Λίγο πιο μακριά, ο Γιαννιώτης είχε τερματίσει ήδη στην πρώτη πεντάδα με άνεση, το ίδιο και ο Αρνιακός, με την Αραούζου να φτάνει πρώτη στις γυναίκες. Το Santorini Experience έφτανε στο τέλος του με μουσική, καπνό και βεγγαλικά, σαν μια 'Φωτιά στο Λιμάνι', όπως κάποτε τραγουδούσε ο Παύλος Παυλίδης με τα Ξύλινα Σπαθιά. Τα ηφαιστειακά μπλουζ ξέβρασαν στην αμμουδιά 140 μεγάλους νικητές μιας επικής εμπειρίας. Ραντεβού του χρόνου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK