Screwjob: Το μεγαλύτερο ψέμα του WWE παραμένει ανεξιχνίαστο

Ο Βινς ΜακΜάχον, ο Σον Μάικλς και ο Μπρετ Χαρτ ήταν οι αυτουργοί ενός 'φιάσκου' που συγκλόνισε το WWE και μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Κανείς δεν έμαθε ποτέ αν η αναμέτρηση Μάικλς-Χαρτ 'στήθηκε' από τον ΜακΜάχον, εν αγνοία ενός εκ των δυο παλαιστών. Τι συνέβη τελικά;

Screwjob: Το μεγαλύτερο ψέμα του WWE παραμένει ανεξιχνίαστο

Ο Μπρετ Χαρτ είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το WWE για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το WCW, μια λίγκα που αν και κατώτερη σε γόητρο και δημοφιλία, κάλυπτε τις φιλοδοξίες του, από τη στιγμή που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Βινς ΜακΜάχον. Ο τελευταίος, ο 'αφανής ήρωας' του WWE, o άνθρωπος που μαζί με την ομάδα του ρύθμιζε κάθε σενάριο, κάθε ματς, κάθε ανατροπή, κάθε νίκη και ήττα στους αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης wrestling στον δυτικό κόσμο, είχε συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο. Με την αποχώρηση του Χαρτ, θα ξεφορτωνόταν ένα ακριβό συμβόλαιο και θα ερχόταν πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του, να αναδομήσει το WWE με λιγότερες δαπάνες, νέα ταλέντα, καλύτερα σενάρια και αναμετρήσεις με αυξημένη τηλεθέαση. Δεν θα άφηνε, όμως, τον Χαρτ να φύγει τόσο εύκολα από το WWE.

Το σχέδιο ήταν φαινομενικά απλό. Ο Χαρτ θα έφευγε ως πρωταθλητής, σε μια αναμέτρηση κόντρα στον Σον Μάικλς, στις 9 Νοεμβρίου 1997 (Survivor Series), σε έναν αγώνα που θα έληγε με DQ (disqualification) του Χαρτ. Ο 'Hitman' θα κρατούσε τον τίτλο και θα έχανε μια από τις επόμενες αναμετρήσεις του. Αυτή ήταν η αρχική συμφωνία. Αυτό που συνέβη στον αγώνα, κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί.

Κυρίες και κύριοι, αυτό ήταν το 'Montreal Screwjob':

Ο διαιτητής δεν σφύριζε τη λήξη, κοιτούσε διαρκώς τον ΜακΜάχον στα πλάγια, ο Μάικλς είχε εξουθενώσει τον Χαρτ και ξαφνικά έκανε κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Με χαρακτηριστική ευκολία, έριχνε με bump τον Χαρτ και στη συνέχεια κλείδωνε τα πόδια του, κάνοντας την trademark κίνηση sharpshooter (γνωστή και ως Scorpion Hold) που άνηκε στον Χαρτ. Ο διαιτητής, ύστερα από νόημα του ΜακΜάχον, σφύριζε αμέσως τη λήξη, παρά το γεγονός ότι ο Hitman δεν έχει τεθεί οριστικά νοκ-άουτ. Έκπληκτος ο Χαρτ, καλούταν να παραδώσει τον τίτλο του πρωταθλητή στον Μάικλς, ίσως τον πιο αλαζονικό παλαιστή του 90s wrestling. Έκπληκτος και συνάμα αηδιασμένος, ανέβαινε στα σχοινιά και έφτυνε κατάμουτρα τον ΜακΜάχον, 'ζωγραφίζοντας' στον αέρα, τα αρχικά WCF, για να δείξει την αηδία του για το WWE και την άμεση αποχώρησή του από τον θεσμό. Τελικά, τι είχε συμβεί;

Διαιτητής: "Ήταν μια απόφαση αποδεκτή από όλους"

Στο ντοκιμαντέρ The Dark Side of the Ring, o διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης, Ερλ Χέμπνερ, είχε διαψεύσει πως συνέβη κάποιο 'screwjob. Όλα ήταν μέρος σεναρίου, ο Χαρτ και ο Μάικλς είχαν συμφωνήσει με τον ΜακΜάχον ώστε να συμβεί αυτό ακριβώς που τελικά συνέβη μπροστά από τις κάμερες. Ο ίδιος ο Χαρτ, βέβαια, ποτέ δεν επιβεβαίωσε τα λόγια του Χέμπνερ.

Ο αμφιλεγόμενος ήρωας ΜακΜάχον

Ο μύθος λέει πως ο ΜακΜάχον ήθελε να εκμεταλλευτεί την κακή σχέση μεταξύ Μάικλς-Χάρτ (φημολογούνταν πως έβγαιναν με την ίδια γυναίκα) για να δημιουργήσει έναν 'No More Mr.Nice Guy' μοχθηρό χαρακτήρα για τον εαυτό του. Το τελευταίο όντως συνέβη και έδωσε νέο ενδιαφέρον στο άθλημα, μέχρι και το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας.

Παράλληλα όμως με αυτή την επιλογή, πλήρωσε και ένα τίμημα: Έκοψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον Χαρτ, έναν παλαιστή o οποίος τον θαύμαζε και τον αγαπούσε σαν δεύτερο πατέρα, ενώ ενίσχυσε σε σημείο ακραίας υπερβολής τη δημοφιλία της καλτ περσόνας του Μάικλς. και της κλίκας του (με Λεξ Λούγκερ, Τριπλ Έιτς και πολλά ακόμα 'Καλά Παιδιά').

Η ντροπή του 'Wrestling With Shadows'

Στα παρασκήνια του Screwjob και μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο ΜακΜάχον συνάντησε τον Χαρτ. Εκείνος δεν ήταν τόσο ήρεμος και δεν ήθελε ακριβώς μια 'συζήτηση'. Η μπουνιά του Χαρτ συνάντησε σε κλάσματα δευτερολέπτου το πρόσωπο του ΜακΜάχον και στη συνέχεια η κάμερα του ντοκιμαντέρ 'Wrestlign with Shadows' -για την πορεία του Καναδού wrestler ανά τα χρόνια, που γυριζόταν εκείνη τη στιγμή- συνάντησε το πρόσωπο του κυνικού διοργανωτή. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε ό,τι είχε συμβεί, από την πλευρά του Χαρτ, ως ένα πραγματικό 'screwjob', μια καλοστημένη συνωμοσία, που μοναδικό σκοπό είχε να τον κάνει ρεζίλι μπροστά στο κοινό. Αυτό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, είναι ότι το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1997, κάποιος 'έστησε' ένα σκληρό ψέμα, που είχε συνέπειες και άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του WWE.

Το σενάριο και το ψέμα

Το wrestling είναι μια ιστορία, ένα θεατρικό σενάριο με στοιχεία πάλης, που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Το 'Montreal Screwjob' είναι ίσως η μοναδική φορά που ένα τέτοιο 'σενάριο' έμοιαζε να ξέφυγε από τα όρια της μυθοπλασίας και να έγινε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και κοινό ψέμα. Άγνωστο παραμένει ποιος ήταν το θύμα και ποιος ο θύτης αυτού του 'ψέματος'. Κάθε καλή θεατρική παράσταση τελικά μπορεί να έχει και ένα βράδυ που όλα θα πάνε 'λάθος'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK