Στέφανος Τσιτσιπάς - Μαρία Σάκκαρη: Δύο τίτλοι, ένα Σαββατοκύριακο, πολλές απαντήσεις

Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη βρέθηκαν σε διαφορετικές ηπείρους, ωστόσο είχαν την ίδια ανάγκη από έναν τίτλο. Τον κατέκτησαν με συγκλονιστικό τρόπο μέσα σε λίγες ώρες και έδωσαν απαντήσεις.

Στέφανος Τσιτσιπάς - Μαρία Σάκκαρη: Δύο τίτλοι, ένα Σαββατοκύριακο, πολλές απαντήσεις
AP PHOTO/TREVOR COLLENS

Δεύτερο έτος μηχανικός υπολογιστών. Πέμπτο έτος φιλοσοφική. Οι ηλικίες τους ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό το προφίλ. Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη επέλεξαν κάτι διαφορετικό. Κυνήγησαν το όνειρό τους και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, κατέκτησαν δύο σημαντικούς τίτλους στο τένις, παρότι είναι μόλις 20 και 23 ετών αντίστοιχα.

Οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της χώρας μας στο άθλημα, δύο πρωταθλητές που μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν μαζί σε ένα μέρος της εφηβικής πορείας τους, βρέθηκαν σε διαφορετικές ηπείρους τις τελευταίες ημέρες για να διεκδικήσουν κάτι πολύ σπουδαίο, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Ο Τσιτσιπάς δεν σταμάτησε να αγωνίζεται

Ο Τσιτσιπάς αρνήθηκε πεισματικά να ακούσει το περιβάλλον του, που τον καλούσε να ξεκουραστεί, μετά από ένα απαιτητικό 2018, που τον έβαλε επισήμως στην ελίτ του παγκοσμίου τένις.

Μετά από τη νίκη του στο NextGen στην Ιταλία στα τέλη του 2018, βρέθηκε στην Αυστραλία στις γιορτές για το Hopman Cup, συνέχισε στο Σίδνεϊ και μετά ακολούθησε το έπος του αυστραλιανού Open. Ο Ράφα Ναδάλ τον 'λύγισε' στα ημιτελικά, κάτι που δεν κατάφερε νωρίτερα ο Ρότζερ Φέντερερ ή ο Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ.

Ο νεαρός, με το 'αίμα' του να βράζει, δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του. Δύο εβδομάδες μετά βρέθηκε στη Σόφια, όπου αποκλείστηκε από τον Γκαέλ Μονφίς στα προημιτελικά του βουλγαρικού open. Λίγες ημέρες αργότερα ήταν η σειρά του Ρότερνταμ, όπου ηττήθηκε από τον Νταμίρ Τζουμούρ στην πρώτη απόπειρά του και ακολούθησε η Μασσαλία, όπου έφτασε μέχρι την κατάκτηση που του προσέφερε 62.310 δολάρια.

Στέφανος Τσιτσιπάς - Μαρία Σάκκαρη: Δύο τίτλοι, ένα Σαββατοκύριακο, πολλές απαντήσεις
AP PHOTO/LUIS M. ALVAREZ

Δύο ημέρες αργότερα είχε προλάβει να ταξιδέψει στο Ντουμπάι, όπου πήρε εκδίκηση από τον Μονφίς στα ημιτελικά, όμως στον τελικό, όσο κι αν δυσκόλεψε τον Φέντερερ, το 4-6 4-6 έδωσε στον Ελβετό το 100ό τουρνουά ATP της καριέρας του.

Μέσα Μαρτίου βρέθηκε στο Ίντιαν Γουέλς, όπου δεν τα κατάφερε κόντρα στον Φέλιξ Ογκέρ Αλιάσιμε. Κανένα πρόβλημα. Πήρε το αεροπλάνο, πήγε στο Μαϊάμι όπου τον λύγισε μετά από δύο προκρίσεις ξανά ένας Καναδός, ο Ντένις Σαποβάλοβ.

Ο Απρίλιος τον βρήκε στο Μόντε Κάρλο, όπου ο Ντανίιλ Μεντβέντεβ του στέρησε τα όνειρα για κάτι μεγάλο μόλις στον 2ο γύρο. Η επόμενη πτήση, στα τέλη Απριλίου, τον βρήκε στη Βαρκελώνη, όπου παρέμεινε εκεί ξανά για μόλις δύο παιχνίδια.

Από την Πρωτομαγιά δηλώνει... κάτοικος Εστορίλ. Ίσως ο δεύτερος πιο διάσημος κάτοικος της πόλης για την Ελλάδα, μετά από τον Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν εκεί στις προσπάθειες του Τσιτσιπά και μάλιστα, μετά από τον νικηφόρο ημιτελικό κόντρα στον Νταβίντ Γκοφέν, τον βρήκε για να τον συνεχάρη.

Ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας ήρθε... δεύτερος, αφού στην προηγούμενη νίκη του Τσιτσιπά, κόντρα στον Ζοάο Ντομίνγκες, μπορεί όλο το γήπεδο (μαζί και ο Ντανιέλ Ποντένσε του Ολυμπιακού που είχε γυρίσει στην πατρίδα του) να ήταν στο πλευρό του Πορτογάλου, ο Τσιτσιπάς είχε μαζί του τουλάχιστον έναν φίλαθλο, τον Ανδρέα Σάμαρη της Μπενφίκα!

Στον τελικό, ο νεαρός πρωταθλητής κυνηγούσε τον 3ο τίτλο ATP της καριέρας του, τον 2ο μέσα στο 2019 και τον 1ο στο Εστορίλ, έναν χρόνο μετά από τον αποκλεισμό του στα ημιτελικά του τουρνουά.

Αντίπαλός του σε αυτόν τον 6ο τελικό ο Πάμπλο Κουέβας. Ο Ουρουγουανός είχε ήδη 9 τελικούς, εκ των οποίων οι 8 στο χώμα, έχοντας κατακτήσει συνολικά 6 τρόπαια, ωστόσο δεν βρισκόταν σε καλή φόρμα.

Ο Τσιτσιπάς είχε τον έλεγχο, πήρε με 6-3 το 1ο σετ και έχοντας 13 χρόνια λιγότερα στην πλάτη του, άντεξε στο θρίλερ του 2ου σετ, κερδίζοντάς το με έναν τρομερό πόντο που πανηγύρισε έξαλλα.

Ήταν ο πρώτος τίτλος του στο χώμα, όμως όχι ο μοναδικός λόγος για να πανηγυρίσει κανείς στην Ελλάδα. Με διαφορά μερικών ωρών τον είχε προλάβει η έτερη σπουδαία εκπρόσωπός μας, η οποία είχε βαλθεί για διαφορετικούς λόγους να δώσει απαντήσεις στο Ραμπάτ του Μαρόκου.





Η Σάκκαρη έκανε -επιτέλους- σεφτέ

Η Σάκκαρη είχε υποχωρήσει 8 θέσεις στην τελευταία κατάταξη της WTA, συνεχίζοντας μία πτωτική πορεία που άρχισε στα τέλη του 2018, μετά από το απόλυτο ζενίθ της 29ης θέσης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Συν αυτώ, μέσα στο 2018 συνεργάστηκε με 3 διαφορετικούς προπονητές και ακόμα βρισκόταν μακριά από το δικό της Ιερό Δισκοπότηρο, τον πρώτο τίτλο WTA.

Δεν είναι ότι δεν προσπάθησε, αλλά δεν βρέθηκε στην καλύτερη φόρμα της. Μετά από το αυστραλιανό open υπέστη 4 σερί αποκλεισμούς σε Αγία Πετρούπολη, Ακαπούλκο, Ίντιαν Γουέλς, Μαϊάμι, όλα με τον πρώτο αγώνα της.

Η ήττα από την Πέτρα Κβίτοβα στον τελευταίο χρονικά αγώνα της έδωσε μια ώθηση και στο Τσάρλεστον κατάφερε να υποτάξει την Κίκι Μπέρτενς, που βρισκόταν στο νο6. Η Καρολίν Βοσνιάκι την προσγείωσε στη συνέχεια, για να έρθει η Βερόνικα Κουντερμέτοβα στην Κωνσταντινούπολη να της υπενθυμίσει την κακή πορεία των προηγουμένων μηνών.

Όταν βρέθηκε στο Ραμπάτ, η κορυφή ήταν μονόδρομος πια για τη Σάκκαρη. Δεν ήταν τόσο τα 21.400 δολάρια της νίκης στο τουρνουά, ήταν η επιθυμία να αποδείξει ότι δεν είχε σταματήσει να ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους της νέας γενιάς στις γυναίκες.

Το αντιλήφθηκαν κατά σειρά Όλγκα Ντανίλοβιτς, Ισαμπέλα Σινικόβα, Ελίζ Μέρτενς και Άλισον βαν Ούιτβανκ, που δεν κατάφεραν να της πάρουν ούτε σετ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έφτασε στον τελικό, εκεί όπου αντιμετώπισε την "πανίσχυρη Τζοάνα Κόντα".

Έτσι αντιμετώπιζαν τη Βρετανίδα τα ελληνικά ΜΜΕ πριν από δύο χρόνια, όταν έπεσε πάνω στη Σάκκαρη, στον 3ο γύρο του Γουίμπλεντον. Η Σάκκαρη απέτυχε να προβάλλει αντίσταση, ηττήθηκε με 0-2 σετ και αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι το grand slam.

Στέφανος Τσιτσιπάς - Μαρία Σάκκαρη: Δύο τίτλοι, ένα Σαββατοκύριακο, πολλές απαντήσεις
AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Τώρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Σάκκαρη δεν βρισκόταν σε... τριψήφιο αριθμό στην παγκόσμια κατάταξη. Αντιθέτως, είχε το μομέντουμ να κοιτάξει στα μάτια την αντίπαλό της.

Δεν το έκανε από την αρχή, αφού έχασε με 2-6 το 1ο σετ. Στη συνέχεια, όμως, μετά από την... κατσάδα του προπονητή της, Τομ Χιλ, η μεταμόρφωση ήταν συναρπαστική. Η καταιγιστική Σάκκαρη ισοπέδωσε την αντίπαλό της και έφτασε στην ανατροπή, παίρνοντας τα επόμενα δύο σετ.

"Ευχαριστώ και τους Έλληνες που ήρθαν εδώ. Σας ευχαριστώ για όλα. Το χθεσινό φαγητό ήταν το κλειδί για σήμερα. Ήταν ευχαρίστηση και χαρά μου να παίζω εδώ μπροστά σας", δήλωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου η 23χρονη τενίστρια, που μόλις είχε κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο της καριέρας της.

Δύο τίτλοι που βάφτηκαν στα ελληνικά χρώματα μέσα σε λίγες ώρες, σε δύο διαφορετικές γωνιές της υφηλίου, από δύο σπουδαίους πρωταθλητές. Ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου στο τένις ήταν ο καλύτερος δυνατός, αφού ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη πέτυχαν στο απόλυτο τον στόχο τους, από διαφορετική σκοπιά ο καθένας.

Μόνο που δεν θα είναι ο τελευταίος, αφού ακόμα έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους. Εξάλλου, αν ήταν φοιτητές σε κάποια σχολή, ακόμα θα διάβαζαν για εξεταστική αυτόν τον μήνα...



Photo credits: AP Photo/Luis M. Alvarez, Lynne Sladky

News 24/7

24MEDIA NETWORK