ΣΠΟΡ

Στιγμές Ολυμπιακών Αγώνων 1896-1932

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλέον, γεγονός. Η Αθήνα είναι η πόλη που διοργανώνει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο θεσμός παίρνει σάρκα και οστά, συνεχίζεται στο Παρίσι το 1900 αλλά η πορεία του μέχρι και το 1932 διακόπτεται λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στιγμές Ολυμπιακών Αγώνων 1896-1932

Αθήνα 1896

Η νίκη του Ελληνα μαραθωνοδρόμου, Σπύρου Λούη και ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε. Ο νερουλάς από το Μαρούσι ήταν αυτός που μπήκε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και γνώρισε την αποθέωση. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του προσέφεραν, κρασί, γάλα, μπύρα αλλά και πασχαλινά αυγά λόγω των ημερών. Ο μύθος λέει ότι σταμάτησε σε πανδοχείο της περιοχής του Πικερμίου, ζήτησε και ήπιε κρασί και συνέχισε τον αγώνα. Σε εκείνο το σημείο βρισκόταν αρκετά πίσω από τους προπορευόμενους αλλά τελικά πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρίσι 1900

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Παρισιού διήρκησαν 5 μήνες και 14 μέρες ! Τα δύο πρόσωπα που έλαμψαν ήταν η τενίστρια, Σάρλοτ Κούπερ και ο Κονσταντίν Ενρίκε ντε Ζουμπιέρα ο οποίος αγωνίστηκε στην διελκυστίνδα. Οι στιγμές της απονομής του χρυσού μεταλλίου στην πρώτη και του αργυρού στον δεύτερο είναι ιστορικής σημασίας διότι η Κούπερ ήταν η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης και ο ντε Ζουμπέρια ο πρώτος μαύρος νικητής μεταλλίου.

Σεντ Λούις 1904

Η διάρκεια των αγώνων…μειώθηκε στους 4 μήνες και 22 ημέρες. Οι διοργανωτές εισήγαγαν στο πρόγραμμα ένα διήμερο (12-13 Αυγούστου) με τη συμμετοχή ιθαγενών ανδρών από διαφορετικές χώρες του κόσμου προκειμένου να εξετάσουν οι επιστήμονες της ανθρωπολογίας τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ αυτών και των αθλητών. Το διήμερο ονομάστηκε «Μέρες Ανθρωπολογίας».

Λονδίνο 1908

Ο μαραθώνιος δρόμος προσφέρει και πάλι τη σημαντικότερη στιγμή της διοργάνωσης. Πρώτος μπαίνει στο στάδιο ο Ιταλός, Ντοράντο Πιέτρι αλλά δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Είναι εξαντλημένος. Δύο άνθρωποι τον βοηθούν να περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Ο Πιέτρι ακυρώνεται και το χρυσό μετάλλιο πηγαίνει στον Αμερικανό, Τζόνι Χέις.

Στοκχόλμη 1912

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχουν καταγραφεί ως ιστορικές από τους πέμπτους Ολυμπιακούς αγώνες. Η ζέστη που επικρατεί κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου δρόμου αποδεικνύεται θανατηφόρα για τον Πορτογάλο δρομέα, Φρανσίσκο Λάζαρο. Στο άθλημα του μοντέρνου πένταθλου παίρνει μέρος ο μετέπειτα στρατηγός κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, Τζορτζ Πάτον. Επίσης καταγράφεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας στην ελληνορωμαϊκή πάλη: 11 ώρες και 40 λεπτά πάλευαν για μία θέση στον τελικό οι Κλάιν και Ασικάινεν. Νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος αλλά λόγω εξάντλησης δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον τελικό και το χρυσό μετάλλιο πήγε στον Θους Γιόχανσον.

Αμβέρσα 1920

Ο Φινλανδός, Πάαβο Νούρμι πρωτοεμφανίζεται σε Ολυμπιακούς αγώνες κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια στον στίβο. Το όνομά του θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια. Ο Σουηδός, Οσκαρ Σβαν γίνεται σε ηλικία 72 ετών ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό της σκοποβολής.

Παρίσι 1924

Στο ποδόσφαιρο έχουμε γνωρίσει τους «Ιπτάμενους Ολλανδούς» αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έγραψαν ιστορία οι «Ιπτάμενοι Φινλανδοί». Ο λόγος για τους δύο δρομείς, τον Βίλε Ρίτολα και τον Πάαβο Νούρμι οι οποίοι προσέφεραν 4 χρυσά μετάλλια στην πατρίδα τους στα 10.000μ., 3.000μ. στιπλ, 5.000μ. και στον ανώμαλο δρόμο. Τρία χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση και ένα χάλκινο στο πόλο είναι ο απολογισμός του μετέπειτα διασημότερου κινηματογραφικού Ταρζάν, Τζόνι Βαϊσμίλερ.

Αμστερνταμ 1928

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων απουσιάζει από την τελετή έναρξης ο/η πρώτος/πρώτη πολίτης της χώρας. Η Βασίλισσα Γουλιελμίνα, εκνευρισμένη από το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε από την ολυμπιακή επιτροπή η άποψή της για τις ημερομηνίες τέλεσης των αγώνων, εκπροσωπείται από τον Πρίγκιπα Χέντρικ. Εκείνη συνεχίζει τις διακοπές της στη Νορβηγία.

Λος Αντζελες 1932

Η τεχνική της Μπέιμπ Ντίντρικσον στο άλμα εις ύψος της στερεί το τρίτο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Οι κριτές την κρίνουν αντικανονική αλλά δεν αποκλείεται. Απλά, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Ετσι, αρκέστηκε στα χρυσά μετάλλια σε ακοντισμό και 100μ. με εμπόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ