Τα νο1 στο τένις αλλάζουν πιο γρήγορα κι από σερβίς του Σάμπρας

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, ο Πιτ Σάμπρας ανέβαινε για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης, ορίζοντας την περίοδο κυριαρχίας του. Το ranking video με όλες τις αλλαγές στο νο1 το αποδεικνύει.

Τα νο1 στο τένις αλλάζουν πιο γρήγορα κι από σερβίς του Σάμπρας
AP PHOTO/JYTTE NEILSEN

Ήταν η 12η Απριλίου 1993, όταν συνέβη κάτι που έμελλε να γραφτεί στην ιστορία. Δεν ήταν τόσο ότι ο Πιτ Σάμπρας ανέβαινε στο νο1 της κατάταξης στην ATP, ήταν ότι θα... λησμονούσε να πέσει από αυτήν τη θέση.

Ο 'Πίστολ Πιτ', ο... δικός μας πρωταθλητής, αφού επρόκειτο για τον 3ο γιο του Σωτήρη Σάμπρα και της Γεωργίας Βρουστούρη, το 1990 είχε γίνει ο νεότερος νικητής του US Open (19 ετών και 28 ημερών), νικώντας μεταξύ άλλων τους Ιβάν Λεντλ, Τζον Μάκενρο και Αντρέ Άγκασι, κάνοντας την αρχή.

Η μετέπειτα πορεία του αναπόφευκτα τον έστελνε στο νο1 του παγκόσμιου τένις. Στα 14 χρόνια επαγγελματικής καριέρας από το 1988 μέχρι το 2002, κατέκτησε 7 φορές το Γουίμπλεντον, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Γουίλιαμ Ρένσο (τους ξεπέρασε ο Ρότζερ Φέντερερ το 2017), κατέκτησε 5 φορές το US Open (ρεκόρ στην open era) και συνολικά οι 14 τίτλοι grand slam ήταν ρεκόρ μέχρι την εμφάνιση του Φέντερερ.

Ο Ελβετός πρωταθλητής του πήρε ακόμα ένα ρεκόρ, εκείνο των περισσότερων εβδομάδων στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Από τον Απρίλιο του 1993 μέχρι τον Νοέμβριο του 2000, ο Σάμπρας βρέθηκε στην κορυφή της ATP για 286 εβδομάδες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Λεντλ με 270 εβδομάδες. Πλέον κι αυτό το ρεκόρ ανήκει στον Φέντερερ.

Ένα ρεκόρ του Σάμπρας, όμως, που δεν κατάφερε να σπάσει ποτέ ο Φέντερερ και όλα δείχνουν ότι θα μείνει ακατάρριπτο, είναι αυτό των διαδοχικών σεζόν ως επικεφαλής στην ATP στο τέλος του έτους. Από το 1993 μέχρι το 1998 ο Σάμπρας ήταν πρωτοπόρος στο τέλος μιας χρονιάς, για 6 συναπτά έτη.

Ο Τζίμι Κόνορς είχε 5 διαδοχικά έτη, ενώ ο Φέντερερ έφτασε μόνο μέχρι τα 4, λόγω της μεγάλης κόντρας του με τον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος του έσπαγε τα σερί.

Με αφορμή την έναρξη της κυριαρχίας του Σάμπρας στο παγκόσμιο τένις, ιδού ένα εντυπωσιακό ranking video στο οποίο φαίνονται όλες οι εναλλαγές στο νο1 της ATP από το 1990 μέχρι το 2018.

Πρωταγωνιστές όλα τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος τα τελευταία χρόνια και στις μεταβολές στην κατάταξη γίνονται εμφανείς οι περίοδοι κυριαρχίας του καθενός.

Photo credits: AP Photo/Jytte Neilsen

News 24/7

24MEDIA NETWORK