Τσιτσιπάς - Φέντερερ: Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Η αλλαγή του ενός παπουτσιού, ο Έλληνας που του κόστισε το πρώτο σετ, οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί έξω από το γήπεδο, οι ομάδες που παρακολουθούσαν με αγωνία, το 10yearchallenge, ο ξένος Τύπος. Όλα όσα συνέβησαν στο Τσιτσιπάς-Φέντερερ.

Greece's Stefanos Tsitsipas reacts after defeating Switzerland's Roger Federer in their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill)
Greece's Stefanos Tsitsipas reacts after defeating Switzerland's Roger Federer in their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 20, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill) AP PHOTO/ANDY BROWNBILL

Ο ιστορικός θρίαμβος του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ για τη φάση των 16 του αυστραλιανού όπεν θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη του 20χρονου τενίστα, ο οποίος αποδεικνύει εμπράκτως ότι αποτελεί ένα από τα next big things του αθλήματος.

Ο Τσιτσιπάς δεν είχε νίκη στο συγκεκριμένο τουρνουά μέχρι προ ημερών και φέτος όχι μόνο κατάφερε να κάνει την αρχή, αλλά απέκλεισε τον κορυφαίο των κορυφαίων, όπως τον επιλέξατε (και) εσείς στο poll του Contra.gr.

Αυτή η νίκη στη Μελβούρνη περιελάμβανε αρκετό παρασκήνιο, τόσο στη διάρκεια του αγώνα όσο και μετά, το οποίο μπορεί να επισκιάστηκε από τη νίκη του Έλληνα πρωταθλητή, ωστόσο είναι ικανό να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στον θρίαμβο.

Η ελληνική φωνή που κόστισε το σετ

Για παράδειγμα, η νίκη του Τσιτσιπά θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα από τις 3 ώρες και 45 λεπτά που διήρκεσε ο αγώνας, αν δεν υπήρχε ο ελληνικός ενθουσιασμός στις κερκίδες του 'Ροντ Λέιβερ'.

Ο Ελβετός θρύλος είχε για ακόμα μία φορά πιστούς ακολούθους του, όμως στην Αυστραλία όπου η ελληνική ομογένεια αποτελεί πανίσχυρο συστατικό της χώρας, ο Τσιτσιπάς είχε κι αυτός ισχυρή στήριξη. Μάλιστα, οι Έλληνες ομογενείς φώναζαν για τον Τσιτσιπά ακόμα κι έξω από το γήπεδο. 'Εε, οο, ήρθαμε να πάρουμε το κύπελλο αυτό' το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα.

Μόνο που εκτός από τα συνθήματα υπέρ του Έλληνα και κατά του Φέντερερ ('Φέντερερ πονάς και φταίει ο Τσιτσιπάς') ή τις φωνασκίες, όσο ξένες κι αν φαντάζουν στο συγκεκριμένο άθλημα, υπήρξαν και οι γκάφες από την ελληνική κερκίδα.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο σετ να οδηγείται στο tie break και το σκορ να είναι 12-11 υπέρ του Ελβετού, ένας θεατής φώναξε 'άουτ' κατά την διάρκεια του ράλι με αποτέλεσμα να σαστίσει ο Τσιτσιπάς και μερικά χτυπήματα αργότερα να χάσει τον πόντο, στέλνοντας άουτ την μπάλα. Η μάχη χάθηκε από την έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά ευτυχώς όχι ο πόλεμος.

Ο Τσιτσιπάς, πάντως, αντιμετώπισε κι άλλες δυσκολίες στο 2ο σετ, όταν έπρεπε να αλλάξει παπούτσια λόγω προβλήματος με τα κορδόνια. Άλλαξε μόνο το ένα από τα δύο, ενώ έβαλε και ανάποδα τη φανέλα του!



Όλη η (αθλητική) Ελλάδα έβλεπε Τσιτσιπά

Είθισται οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές Ελλήνων αθλητών ή ομάδων να είναι άλλοι αθλητές, ακόμα κι αν προέρχονται από διαφορετικό σπορ.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ένας τέτοιος για τον Τσιτσιπά, παρακολουθώντας τον αγώνα από το σπίτι του και πανηγυρίζοντας μαζί με τα παιδιά του.

Οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, από την πλευρά τους, λίγες ώρες πριν από τον αγώνα για τη Super League με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης, παρακολουθούσαν όλοι μαζί τις προσπάθειες του Έλληνα πρωταθλητή.

Τσιτσιπάς - Φέντερερ: Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Το ίδιο και οι παίκτες του Παναθηναϊκού που πανηγύριζαν έξαλλα κάθε πόντο του.

Στον ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Πέλκας δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του φωνάζοντας 'Μπράβο ρε παικτάρα'.

Οι πανηγυρισμοί του Τσιτσιπά

Όταν ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το 4ο σετ στο tie break, τα συναισθήματα που τον πλημμύρισαν ήταν απερίγραπτα, κάτι που φαίνεται και από τα τηλεοπτικά πλάνα.

Υπόκλιση από φιλάθλους και Μάκενρο

Η επίτευξη του τελευταίου πόντου έκανε πραγματικότητα τα όνειρα του Τσιτσιπά, αλλά και της οικογένειάς του που βρισκόταν στην κερκίδα και στήριζε την προσπάθεια.

Η χαρά τους έγινε μεγαλύτερη όταν άκουσαν τον παρουσιαστή του τουρνουά, μια άλλη μεγάλη δόξα του αθλήματος, τον Τζο Μάκενρο, να κάνει λόγο για 'αλλαγή φρουράς'. 'Η πόρτα είναι ανοιχτή. Αν κοιτάξεις την παγκόσμια κατάταξη, έχεις πολλούς παίκτες που είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη πρόοδο. Πιστεύω ότι φέτος θα υπάρξει αλλαγή φρουράς. Είτε ο Ζβέρεβ, είτε ο Κατσάνοφ ή ο Τσιτσιπάς, θα δούμε να κάνουν κάτι μεγάλο', είχε τονίσει ο Μάκενρο.

Την ίδια στιγμή, έξω από τη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα' επικρατούσε πανικός για περίπου 20 λεπτά από τους Έλληνες που περίμεναν το τελικό αποτέλεσμα.



Νίκησε το είδωλό του

'Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη. Από τα πρώτα λεπτά είχα αυτοπεποίθηση. Έχω μεγάλο θαυμασμό στον Ρότζερ. Είναι ένας θρύλος. Πραγματοποίησα ένα όνειρό μου γιατί παρακολουθούσα τους αγώνες του από όταν ήμουν έξι ετών. Οι περισσότεροι από το κοινό ήταν μαζί μου. Δεν έχω ξαναδεί τόσο θορυβώδες κοινό στη ζωή μου. Το να αγωνιστώ εδώ ήταν παιδικό μου όνειρο', τόνισε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της συνάντησης.

Δεν έλεγε ψέμματα και ο λογαριασμός στα social media της σχολής του, του Πατρίκ Μουρατόγλου, τον επιβεβαίωσε ανεβάζοντας ένα βίντεο με τον Τσιτσιπά να δηλώνει σε παιδική ηλικία ότι ο Φέντερερ αποτελεί ίνδαλμά του.

Η αποθέωση από τον Φέντερερ

Ο Ελβετός από την πλευρά του ήταν αποθεωτικός για τον Έλληνα πρωταθλητή, αποδεχόμενος την ανωτερότητά του στη συνέντευξη Τύπου.

'Έχασα από έναν καλύτερο παίκτη, που έπαιζε καλύτερα σήμερα. Έμεινε εκεί, έδωσε στον εαυτό τις ευκαιρίες κάποια στιγμή, έμεινε ήρεμος. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για τους μικρότερους σε ηλικία τενίστες. Μπράβο του που το κατάφερε. Έχει backhand με το ένα χέρι, ενώ κι εγώ είχα παλιότερα μακριά μαλλιά. Έχει περισσότερο continental grip από τους παίκτες της τωρινής εποχής. Και αυτό πάει περισσότερο προς εμένα, παρά προς τον Ράφα, ας πούμε. Έχει κάνει καλή δουλειά εδώ και 1,5 χρόνο. Και πριν από αυτό, σίγουρα. Όμως, το να νικάς τον Τζόκοβιτς στο Τορόντο, αλλά και τους Ζβέρεφ, Άντερσον, εμένα εδώ, αυτό χρειάζεσαι για να πας στο επόμενο επίπεδο. Είναι πολύ ωραίο για αυτόν. Σίγουρα τον βλέπω να είναι ψηλά για πολύ καιρό. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά για αυτόν'.

Στη δικιά του συνέντευξη Τύπου, ο Τσιτσιπάς ήταν αρκετά εκδηλωτικός. 'Γι' αυτό είμαι εδώ, γι' αυτό παίζω, για το τρόπαιο, για τον τίτλο. Αισθάνομαι καλά, το θέλω πάρα πολύ. Θέλω πολύ να προχωρήσω στο τουρνουά, να κάνω τον εαυτό μου και όσους με υποστηρίζουν χαρούμενους. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα στο court, μου αρέσει πολύ να παίζω εδώ και θέλω μείνω όσο το δυνατόν περισσότερο'.

'Είδα χαϊλάιτς από παιχνίδια με παίκτες που τον νίκησαν σε Grand Slam. Όχι ο Ράφα ή ο Τζόκοβιτς, αλλά παίκτες που τον έχουν νικήσει στο US Open. Παίκτες που έχουν παρόμοιο στυλ με μένα. Δεν θα πω ποιος παίκτης. Τον νίκησε πριν μερικά χρόνια στο US Open. Ήταν ένα καλό παράδειγμα και σίγουρα αυτό με βοήθησε σήμερα'.

'Είναι η αρχή κάτι μεγάλου. Ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ματς πόιντ θα μείνει στο μυαλό μου για όλη μου τη ζωή. Μου ήρθε ένα flashback της εποχής που έβλεπα τον Φέντερερ στην τηλεόραση. Κατάφερα να κλείσω το παιχνίδι και να νικήσω το είδωλό μου. Το είδωλό μου ήταν ο αντίπαλός μου'.

Συγχαρητήρια από Σάκκαρη και ομάδες

Η νίκη αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε δευτερόλεπτα. Διάφορα ΜΜΕ, γνωστοί και άγνωστοι υποστηρικτές του τένις και του Τσιτσιπά, έδωσαν το στίγμα τους μετά από αυτόν τον θρίαμβο.

Πρώτη απ' όλους η Μαρία Σάκκαρη, η έτερη μεγάλη ελληνική ελπίδα του τένις, η οποία με ένα απλό... OMG (συντομογραφία του Θεέ μου στα αγγλικά) τα είπε όλα. Μάλιστα, ένα από τα σχόλια που είχε σε αυτό το tweet ήταν της Ελένη Αντωνιάδου, της Ελληνίδας ερευνήτριας της NASA που επίσης τιμά την πατρίδα μας αλλά από διαφορετικό μετερίζι.

Από εκεί και πέρα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο και διάφορες ελληνικές ομάδες τοποθετήθηκαν στα social media για τον θρίαμβο αυτόν.

Τσιτσιπάς - Φέντερερ: Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Τι έγραψε ο ξένος Τύπος

Τα ξένα ΜΜΕ ασχολήθηκαν εκτενώς με τον άθλο του Τσιτσιπά και την ιστορική πρόκρισή του.

Το BBC, δε, στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, αποθέωσε τον νεαρό πρωταθλητη, χαρακτηρίζοντάς τον "next big thing" του παγκόσμιου τένις.

Διαβάστε ορισμένους χαρακτηριστικούς τίτλους:

Eurosport: Ο Φέντερερ εκτός Australian Open από τον εκπληκτικό Τσιτσιπά

BBC: Ο Τσιτσιπάς αποκλείει τον πρωταθλητή Φέντερερ στα τέσσερα σετ

Guardian: Ο Τσιτσιπάς σόκαρε τον Φέντερερ σε ένα θρίλερ στα τέσσερα σετ

Equipe: Ο Τσιτσιπάς απέκλεισε τον Master

Gazzetta Dello Sport: Ο Τσιτσιπάς απέκλεισε τον Φέντερερ

AS: Έγραψε ιστορία ο Τσιτσιπάς

Μarca: Ο Τσιτσιπάς κάνει το μπαμ και διαλύει τον Φέντερερ

Photo credits: AP Photo/Andy Brownbill

News 24/7

24MEDIA NETWORK