Το χιτ που 'έστεψε' πρωταθλητές και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο

Πώς μια ξεχασμένη επιτυχία που συνδέθηκε με την πρωταθληματική πορεία των 'Μπλουζ' στο NHL έμελλε να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης και αποστολής εξωδίκων, με προφανή σκοπό το χρηματικό όφελος.

Οι Σεντ Λούις Μπλουζ στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του τίτλου
Οι Σεντ Λούις Μπλουζ στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του τίτλου DAVE SANDFORD/POOL VIA AP

Για 36 συναπτές εβδομάδες το 'Gloria' που τραγούδησε κι έκανε δημοφιλές η Αμερικανίδα Λόρα Μπράνιγκαν διατηρούσε την πρωτιά στο Billboard Hot 100. Επίδοση - ρεκόρ για τραγουδίστρια, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί ακόμα. Αν δεν σου 'ρχεται στο μυαλό, βάλε ακουστικά και κινήσου με το ρυθμό.

Αφού ξεσκόνισες τη μνήμη σου, κατάλαβες ακριβώς ποιο είναι.

Όλα αυτά συνέβησαν το μακρινό 1982. Από τότε μεσολάβησαν 37 χρόνια και το παγκόσμιο hit που απογειώθηκε από τις ΗΠΑ ως την Αυστραλία κι από τη Μεγάλη Βρετανία ως τη 'μαμά' Ιταλία, καθώς το πρωτότυπο είχε γραφεί από το δίδυμο των Τότσι - Μπιγκάτσι, επανήλθε στην επικαιρότητα για τους λάθους λόγους, καταλήγοντας να γίνει προϊόν καπήλευσης, κέρδους και εμπορικής συναλλαγής - αν όχι δικαστικής.

Μια συνάντηση σ' ένα μπαρ της νότιας Φιλαντέλφια, το 'Jacks NYB', στις αρχές του περασμένου Γενάρη, έμελλε να γίνει η αφορμή για ό,τι ακολούθησε. Πολύ πριν οι 'Μπλουζ' γίνουν ασυναγώνιστοι και καταφέρουν να διαγράψουν μια κινηματογραφική πορεία που τους έφερε αναπάντεχα, απρόσμενα, αδιανόητα (και όποια άλλη λέξη συνδέεται με στερητικό άλφα) από την τελευταία θέση της κατάταξης στο NHL ως την κορυφή, πέντε παίκτες τους είχαν δώσει ραντεβού, όχι ακριβώς για να πνίξουν στο αλκοόλ τον πόνο τους, αλλά για να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι των playoffs του αμερικάνικου φούτμπολ.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του αγώνα για τις πολλές διαφημίσεις, ο dj του μπαρ έβαζε το 'Gloria' της Μπράνιγκαν, ένα τραγούδι που άρεσε και σχεδόν ξεσήκωνε τους θαμώνες. Όπως ταυτόχρονα τους ίδιους Επιστρέφοντας για προπόνηση στο γήπεδο, πρότειναν στους υπεύθυνους να παίζεται αντίστοιχα μετά από κάθε νίκη των 'Μπλουζ'. Όσο μάλιστα η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, τόσο οι φανς συνδέονταν με το τραγούδι που έπαιζε από τα ηχεία!

Μέχρι που η ομάδα από το Σεντ Λούις έφτασε να σηκώσει την κούπα και η έκφραση 'Play Gloria' ν' αποτυπωθεί πρώτα απ' όλα σε t-shirts από το τμήμα μάρκετινγκ και κατόπιν σε ό,τι μπορείς να φανταστεί ο νους. Από καπέλα και πετσέτες ως κούπες και άλλα χρηστικά ήδη. Επίσημα ή μη.

Έλα όμως που οι ιδιοκτήτες της μπάρας έμαθαν για το τι έχει συμβεί και απαιτήσαν πνευματικά δικαιώματα; Αφού απευθύνθηκαν πρώτα σε επίσημη αρχή των ΗΠΑ άρχισαν την αποστολή εξωδίκων, ακόμη και στην ίδια την ομάδα, προκειμένου να πάψει η αναπαραγωγή των προϊόντων και η χρήση της φράσης, διότι κάθε ένας πλούτιζε εις βάρος τους.

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν να 'τρέξουν' τα διαδικαστικά υποστήριξαν πως "υπάρχουν εταιρίες που κερδίζουν τεράστια ποσά από το brand που το Jacks NYB δημιούργησε, ενθάρρυνε και υποστήριξε". Διευκρίνισαν, δε, πως δεν πρόκειται να καταθέσουν αγωγές εις βάρος όσων εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση και πλούτισαν ήδη, αρκούνται απλώς σ' ένα συμβιβασμό που θ' αφήσει άπαντες ικανοποιημένους.

"Όταν διαπιστώσαμε ότι άλλες εταιρίες χρησιμοποιούσαν αυτό Play Gloria για ίδιον κέρδος, τους προσεγγίσαμε για να κάνουμε συμφωνίες. Αν πρόκειται να ωφελούνται απ' αυτό, γιατί να μην λάβουμε κι εμείς ένα μέρος της πίτας;", αναρωτήθηκε ο νομικός Ρομπ Μακίνλι.

Διότι 'feel your innocence slipping away, don't believe it's comin' back soon', που τραγουδούσε η Μπάνιγκαν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK