Το λάθος του Τσιτσιπά είναι οι νίκες επί του Ναδάλ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε ξανά από τον Ντανίιλ Μεντβέντεφ, αποκλείστηκε ξανά από τα ημιτελικά ενός Major, αυτήν τη φορά του Αυστραλιανού Όπεν, με συνέπεια να φανερώνει ένα σημαντικό πρόβλημα: ό,τι κερδίζει τους αγώνες με το Big-3.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 HAMISH BLAIR/ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 4-6 2-6 5-7 στον ημιτελικό του Όπεν Αυστραλίας κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ, με συνέπεια να αποκλειστεί για ακόμα μία φορά λίγο πριν φτάσει στην πηγή και επιχειρήσει να πιει νερό σε ένα Major. Ήταν η 2η φορά σε 3 χρόνια που αποκλείστηκε στα ημιτελικά της Αυστραλίας, ενώ στο ενδιάμεσο, το 2020, είχε φτάσει μέχρι τον ίδιο γύρο στο Ρολάν Γκαρός.

Ο 22χρονος Έλληνας πρωταθλητής τένις απέτυχε ξανά να βρει απαντήσεις απέναντι ίσως στον πιο φορμαρισμένο τενίστα στο τουρ, που πλέον μετρά 20 διαδοχικές νίκες. Βέβαια, δεν έμοιαζε και συγκεντρωμένος ώστε να προσπαθήσει να φτάσει στη νίκη, αφού σε λιγότερο από 1,5 ώρα βρέθηκε να υπολείπεται δύο σετ, να έχει δεχθεί 3 breaks στο σερβίς του χωρίς να κάνει ο ίδιος κάποιο, έχοντας μόλις 12 winners και 22 αβίαστα λάθη. Στο 3ο σετ είχαμε την πρώτη πραγματική μάχη, με τον Τσιτσιπά να κάνει ακόμα και break, αλλά τον Μεντβέντεφ να ολοκληρώνει το σετ με δύο τέτοια και να επικρατεί κι εδώ με 7-5 games.

Η ενδεκάδα των διαδόχων

Μοιάζει με εύκολη επικράτηση και ίσως να μην ήταν η πιο δύσκολη νίκη του Ρώσου απέναντι στον Έλληνα, όμως το ανησυχητικό είναι πως πρόκειται για την 6η νίκη του στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Ο 25χρονος μοιάζει με τον... κακό δαίμονα του Τσιτσιπά, αφού τον έχει ηττηθεί μόλις μια φορά, στην προηγούμενη αναμέτρησή τους στο ATP Finals του 2019. Το νο4 στον κόσμο μοιάζει να έχει βρει το 'κουμπί' του Έλληνα και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως δεν πρόκειται για τον μοναδικό τενίστα που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. Το νο3 της ATP, ο Ντόμινικ Τιμ, σε ηλικία 27 ετών διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με τον Τσιτσιπά και μέχρι στιγμής έχει και το πάνω χέρι με 5-3 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις από το 2018 μέχρι το 2020.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 ANDY BROWNBILL/ASSOCIATED PRESS


Αντιθέτως, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ φαίνεται πως έχει πάθει ό,τι ο Τσιτσιπάς κόντρα στον Μεντβέντεφ. Ο 23χρονος Γερμανός μετράει 5 ήττες και μόλις μια νίκη (στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση, στην Ουάσιγκτον το 2018) απέναντι στον Έλληνα και ίσως δικαιωματικά βρίσκεται ακριβώς από κάτω του στην παγκόσμια κατάταξη. Στο νο8 βρίσκεται ακόμα ένας τενίστας της γενιάς του Τσιτσιπά, ο Αντρέι Ρούμπλεφ. Ο Τσιτσιπάς έχει αντιμετωπίσει 5 φορές τον 23χρονο Ρώσο και μετράει 3 νίκες, σε ένα ισορροπημένο ζευγάρι.

Ισορροπία προκύπτει και απέναντι στους τενίστες που συμπληρώνουν το top-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Κόντρα στον Ντιέγκο Σβάρτσμαν, τον 28χρονο Αργεντινό, το ρεκόρ είναι 1-1, ωστόσο η τελευταία αναμέτρησή τους ήταν στη Βαρκελώνη το 2018, ήτοι αρκετά μακριά για να βγουν συμπεράσματα για το τώρα. Ομοίως, απέναντι στον Ματέο Μπερετίνι ο Τσιτσιπάς έχει μόλις μία νίκη σε έναν αγώνα, στο Αυστραλιανό Όπεν του 2019, αφού ο φετινός αγώνας τους στο ίδιο τουρνουά ματαιώθηκε λόγω τραυματισμού του 24χρονου Ιταλού.

Στο νο12 βρίσκεται ο Ντένις Σαποβάλοφ, ακόμα ένας τενίστας που έχει βάλει από κάτω τον Τσιτσιπά, με 3-1 στις νίκες. Μάλιστα, η μόνη νίκη του Τσιτσιπά απέναντι στον 21χρονο Καναδό ήταν το μακρινό -πλέον- 2018. Ακόμη ένας εξαιρετικός αντίπαλος της γενιάς του είναι ο 24χρονος Ρώσος Κάρεν Χατσάνοφ, απέναντι στον οποίο ο Τσιτσιπάς έχει 2-0, αλλά ξανά με τελευταία νίκη το 2018. Το 2-2 με τον 20χρονο Καναδό Φελίξ Οζέ Αλιασίμ (νο19 στον κόσμο) σίγουρα είναι κάτι που ο Τσιτσιπάς θα ήθελε να βελτιώσει και να το φέρει στα μέτρα του 4-0 απέναντι στον 22χρονο Αυστραλό Άλεξ ντε Μινόρ (νο23).

Το... ανησυχητικό 23-20

Αυτοί οι 10 τενίστες μαζί με τον Τσιτσιπά αποτελούν τη βασική ομάδα των επίδοξων διαδόχων του Big-3 στο τουρ. Όλοι τους κάτω από 30 και ήδη σε καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ηλικιακά, ο Τσιτσιπάς είναι ένας από τους μικρότερους, όμως από άποψη εμπειριών υστερεί απέναντι σε ελάχιστους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αναμετρήσεις είναι εκείνες που θα πρέπει να τον απασχολούν περισσότερο και στις οποίες θα πρέπει να προσπαθεί να τα πηγαίνει καλά. Την τρέχουσα δεκαετία, που πιθανότατα θα είναι η κορυφαία της καριέρας του, αυτοί θα είναι οι βασικοί αντίπαλοί του και απέναντι σε αυτούς θα διεκδικεί μικρούς και μεγάλους τίτλους.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε στιγμιότυπο κόντρα στον Ντανίιλ Μεντβέντεφ για τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν 2021 στη 'Ροντ Λέιβερ Αρένα', Μελβούρνη | Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 ANDY BROWNBILL/ASSOCIATED PRESS

Απέναντι σε αυτό το γκρουπ, όμως, ο Τσιτσιπάς δείχνει πως χρειάζεται ακόμα χρόνο για να γίνει επικεφαλής. Προς το παρόν, αδυνατεί να συγκεντρωθεί (όσο αυτό είναι δυνατό, βέβαια) στις κρίσιμες μάχες του απέναντι στους συγκεκριμένους αντιπάλους, ειδικά στα Major. Μοιάζει το μεγάλο αγκάθι, αφού κόντρα σε τενίστες παρόμοιου επιπέδου έχει μέχρι στιγμής ρεκόρ 23-20. Δεν φανερώνει κάποια κυριαρχία αυτό το ρεκόρ, αλλά -φυσικά- δεν είναι ρεκόρ που 'αμαυρώνει' τον καμβά των ελπίδων για σπουδαίες διακρίσεις στο μέλλον.

Πιο αποδοτικός κόντρα στο Big-3

Το (καθ' υπερβολήν) πρόβλημα εντοπίζεται όταν γίνει σύγκριση με την αντίστοιχη απόδοση του Τσιτσιπά κόντρα στο Big-3, ήτοι τους 3 κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών, κατά τα φαινόμενα. Εκεί, ο Τσιτσιπάς τα πηγαίνει περίφημα. Μάλιστα, δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από το 2019, όταν είχε παραπάνω νίκες ταυτόχρονα κόντρα σε Νόβακ Τζόκοβιτς και Ρότζερ Φέντερερ!

Ύστερα από 3 ήττες κόντρα στον Κροάτη τώρα το ρεκόρ είναι στο 2-4, ενώ κόντρα στον Ελβετό έχει επέλθει ισοπαλία 2-2. Όσο για τον Ράφα Ναδάλ με τη νίκη του την Τετάρτη πήγε στο 2-6, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ρεκόρ, αν λάβουμε υπόψιν το ότι ο 34χρονος Ισπανός ξαναβρέθηκε στην κορυφή τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, έχει 6 νίκες και 12 ήττες κόντρα στο Big-3, δηλαδή επικρατεί μία φορά σε κάθε 3 αναμετρήσεις.

Η εικόνα γίνεται ακόμα καλύτερη, αν εξετάσουμε τις αναμετρήσεις σε Major. Κόντρα στον Φέντερερ έχει μια νίκη (το 2019 στην Αυστραλία), κόντρα στον Τζόκοβιτς έχει μια ήττα στα 5 σετ (στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός) και κόντρα στον Ναδάλ έχει 1-1 (η προχθεσινή νίκη και η ήττα στα ημιτελικά το 2019). Σύνολο 2-2, δηλαδή μία συγκομιδή που θα ζήλευε κάθε τενίστας στο τουρ.

Η ήττα από τον Μεντβέντεφ δεν είναι αποτυχία για τον Τσιτσιπά. Όμως έχοντας δείξει τι μπορεί να κάνει απέναντι στους κορυφαίους των κορυφαίων, το να έχει ρεκόρ 1-6 απέναντι στον Ρώσο δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές δυνατότητές του, όπως και το να έχει μόλις 3 νίκες παραπάνω από ήττες στις 43 αναμετρήσεις απέναντι στους βασικούς αντιπάλους του. Και αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος, ώστε κάποια στιγμή να έρθει και ο τελικός του Major και (γιατί όχι;) η κατάκτηση!

News 24/7

24MEDIA NETWORK