Το ματς που ο Τζον ΜάκΕνρο έπαθε ολικό παραλήρημα

Το εκρηκτικό παιχνίδι που ο Μάκενρο 'δίδαξε' πως γίνονται.

Ο Τζον ΜάκΕνρο μόλις έχει νικήσει τον Μπιόρν Μπόργκ στον τελικό του Γουίμπλεντον,  4 Ιουλίου 1981
Ο Τζον ΜάκΕνρο μόλις έχει νικήσει τον Μπιόρν Μπόργκ στον τελικό του Γουίμπλεντον, 4 Ιουλίου 1981 AP PHOTO/ADAM STOLTMAN

O Τζον ΜάκΕνρο το εχει δηλώσει ξεκάθαρα: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει την κληρονομιά του. Βέβαια, μια τέτοια δήλωση δείχνει τουλάχιστον διφορούμενη. Σε τι ακριβώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει συνεχίσει την κληρονομιά του ΜάκΕνρο; Η λογική πάει στις αθλητικές επιδόσεις, στην ανέλιξη του στην παγκόσμια ελίτ του τένις. Όμως ο Τζον ΜάκΕνρο δεν εννοούσε ακριβώς αυτό!

Στις 22 Ιουνίου 1981, ο Τζον ΜάκΕνρο, σε ηλικία μόλις 22 ετών, όντας μια ανερχόμενη δύναμη του αθλήματος, αντιμετώπιζε τον Τομ Γκούλιξον, έναν επίσης νέο και ιδιαιτέρα ταλαντούχο τενίστα, ο οποίος στην κατηγορία του διπλού, αγωνιζόταν μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Τιμ, με ιδιαίτερη επιτυχία. Μέχρι τότε, ο ΜάκΕνρο είχε πάρει από τις βρετανικές εφημερίδες τη φήμη του 'superbrat', δηλαδή του παίκτη που αρεσκόταν να τρολάρει επιθετικά τους αντιπάλους του, μέχρι να χάσουν τη συγκέντρωση τους.

Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά μια απόφαση του επόπτη ήταν που έκανε τον ΜάκΕνρο έξω φρενών. Ένα σερβίς του δημοφιλούς τενίστα φάνηκε να καταλήγει σε άσο, όμως ο διαιτητής έκρινε πως η μπάλα είχε περάσει άουτ. Εκείνη τη στιγμή, ο ΜάκΕνρο απελευθέρωνε το Κράκεν, φωνάζοντας: "Αποκλείεται να το λες σοβαρά αυτό, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!!! Η μπάλα ακούμπησε τη γραμμή, όλο το γήπεδο είναι μπροστά σου, αποκλείεται να μην το είδες!".

Ο ΜάκΕνρο ήταν έξαλλος. Το παιχνίδι του συνεχίστηκε με φανερή νευρικότητα και μουρμουρητά που γίνονταν φωνές και προσβολές προς αυτόν τον 'ανίκανο επόπτη' όπως αποκαλούσε τον Έντουαρντ Τζέιμς. Η στιγμή που ο Τζέιμς κάλεσε τον ΜάκΕνρο για να του ζητήσει να σταματήσει να διαμαρτύρεται, συνέβη αναπόφευκτα και ήταν εκείνη η στιγμή που το καμάρι του αμερικάνικου τένις, έκανε - κάτι σαν - υποχώρηση υπό την πίεση του παρατηρητή του αγώνα, φωνάζοντας - και πάλι- προς τον Τζέιμς: "Τι λες ότι σου είπα ρε; Τίποτα δεν σου είπα!".

Αυτή η αναστάτωση προκάλεσε την αλλαγή του σκορ από 30-0 σε 30-30 και την επικράτηση τελικά του ΜάκΕνρο, που αντιμετώπισε στον τελικό του Γουίμπλεντον τον Μπιόρν Μποργκ, σε ένα αγώνα - ορόσημο στην ιστορία του τένις.

Η ατάκα 'Αποκλείεται να το λες σοβαρά' έγινε ένα από τα πρώτα memes του παγκόσμιου τένις ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε γνωστές ταινίες, ακόμα και στην τηλεοπτική σειρά '30 Rock', από τον ίδιο τον ΜάκΕνρο!

News 24/7

24MEDIA NETWORK