Το never give up του Μίκαελ Σουμάχερ

Δύο media, ένα γερμανικό περιοδικό και ένα βρετανικό site, συνδύασαν πληροφορίες που είχαν για τον Μίκαελ Σουμάχερ και έτσι ο πλανήτης έμαθε ότι η ζωή του θρύλου της Formula 1 δεν εξαρτάται πια από τα μηχανήματα. Μηδέ είναι κλινήρης. Μένει η επίσημη τοποθέτηση της οικογενείας.

Το never give up του Μίκαελ Σουμάχερ

Είχε αποφασίσει να περάσει τις γιορτές (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) του 2013 στο σαλέ της οικογένειας, στις Γαλλικές Άλπεις. Ο Michael Schumacher (Μίκαελ Σουμάχερ) είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση ένα χρόνο νωρίτερα -το ρεκόρ των 91 νικών 'κρατά' μέχρι σήμερα- και είχε πια την ευκαιρία να αφοσιωθεί στους αγαπημένους του και όσα ήθελε να κάνει, αλλά δεν μπορούσε στα χρόνια που κυριαρχούσε στις πίστες της Formula 1.

Το Νοέμβριο του 2013 είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως “ πλέον έχω μπει σε μια νέα ζωή και είναι αρκετά καλή. Έχω τόσα να κάνω, οπότε ναι, είναι καλή ζωή”. Πολύ σύντομα, έγινε εφιάλτης. Ένα συμβάν τον (προ)κάλεσε να αποδείξει πως εννοεί το " στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε" που είπε το 2012.

Το μεσημέρι της 29ης του Δεκέμβρη του 2013, η γαλλική L' Equipe ενημέρωσε τον πλανήτη, μέσω Twitter για το ατύχημα που είχε ο 44χρονος -τότε- πιο επιτυχημένος 'πιλότος' της Formula 1 και επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η αποκάλυψη είχε γίνει από το ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Στην Ελλάδα το διάβασες πρώτα στο Sport24.gr, με την υπογραφή της Γιώτας Κουνάλη, στο ρεπορτάζ που είχε όλα τα στοιχεία. Βλέπεις, στην αρχή προέκυψαν διαψεύσεις, συγκεχυμένες πληροφορίες και ένας γενικότερος χαμός. Ώσπου εμφανίστηκε ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου στο θέρετρο Μεριμπέλ, Κριστόφ Γκερμινιόν-Λεκόμτ και επιβεβαίωσε ότι “ ο Σουμάχερ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη για τα αίτια του ατυχήματος. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν συνέβη εντός ή εκτός πίστας”.

O γιος του, Μικ, σήμερα -κέρδισε τον τίτλο στη Formula 3 και οι βαθμοί που συγκέντρωσε του δίνουν το σούπερ δίπλωμα για τη Formula1, αλλά δεν θα κάνει φέτος το βήμα.

Αργότερα πρόσθεσε πως “έπεσε στις 11:07 τοπική (12:07 ώρα Ελλάδας) εκτός πίστας στο Μεριμπέλ. Φορούσε κράνος και χτύπησε σε βράχο. Οι τραυματιοφορείς βρίσκονταν κοντά του στις 11:15 τοπική. Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στο Μουτιέ. Ήταν σοκαρισμένος, ανήσυχος, αλλά είχε τις αισθήσεις του. Πιθανώς έχουμε να κάνουμε με ένα τραύμα στο κεφάλι, αλλά δεν είναι πολύ σοβαρό". Δυστυχώς, αυτό άλλαξε λίγες ώρες αργότερα.

Ενόσω εκείνος έδινε τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής του (ουδείς έπαιρνε το ρίσκο να ενημερώσει αν θα ζήσει), οι γαλλικές αρχές είχαν διατάξει έρευνα και προέβησαν σε έλεγχο όσων είχαν καταγραφεί στην κάμερα που είχε το κράνος που φορούσε.

Μάθαμε ότι έκανε σκι με τον τότε 14 γιο του, Mick (Μικ) και βγήκε εκτός πίστας, για να βοηθήσει φίλο του, που είχε χάσει την ισορροπία του και προσέκρουσε σε βράχο, πριν πέσει με το κεφάλι σε άλλο βράχο. Όταν έφτασαν οι διασώστες είχε τις αισθήσεις του “ αλλά ήταν σε κατάσταση σοκ και κουνούσε τα άκρα του, χωρίς να το θέλει, πριν 'βυθιστεί' σε κώμα” εξήγησαν οι πρώτοι που βρέθηκαν στο σημείο. Κατέληξαν στο εξής:

Αν δεν φορούσε το κράνος, δεν θα ζούσε

Με ελικόπτερο διεκομίσθη σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μπήκε αμέσως στο χειρουργείο για να αφαιρεθεί θρόμβος αίματος και να μειωθεί το πρήξιμο -μαζί με την πίεση που ασκείτο στον εγκέφαλο.

Ο -κορυφαίος στο είδος του και φίλος του Σουμάχερ- νευροχειρούργος που ανέλαβε την επέμβαση, Gérard Saillant (Zεράρ Σαϊγιάν) εξήγησε ότι “ θέλαμε να δώσουμε περισσότερο χώρο στον εγκέφαλο”. Η διαδικασία ήταν επιτυχημένη, εν τούτοις η κατάσταση του παρέμενε κρίσιμη.

Τον κράτησαν σε -ιατρικά ελεγχόμενο- κώμα για πέντε μήνες (στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λαζάνης) και υποβλήθηκε σε άλλη μία -σωτήρια για τη ζωή του- επέμβαση, πριν πάρει εξιτήριο στον 9ο μήνα νοσηλείας. Όχι γιατί έχαιρε υγείας, αλλά επειδή ό,τι ήταν να γίνει στο νοσοκομείο, είχε γίνει. Συν του ότι η οικογένεια του είχε φροντίσει να δημιουργήσει στο σπίτι -στη Γενεύη- περιβάλλον ανάλογο (ου μην καλύτερο) με του νοσοκομείου και εκείνος ήταν σε θέση πια να κάνει το ταξίδι.

Έκτοτε παρακολουθείτο από 15 γιατρούς/φυσικοθεραπευτές/λογοθεραπευτές/νοσηλευτές. Τα χρήματα δεν ήταν πρόβλημα (η φροντίδα του στοιχίζει 56.000 ευρώ, την εβδομάδα). Όπως ενημέρωσε το Forbes πέρυσι, ο Σουμάχερ είναι στο Νο5 της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές της ιστορίας. Το μέσο εκτίμησε πως 'έβγαλε' από τη δουλειά του και τους χορηγούς 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Όλοι είχαν υπογράψει συμβόλαια εχεμύθειας. Το αυτό ίσχυσε για όσους έμπαιναν στο σπίτι. “ Ο Μάικλ πάντα διαχώριζε ξεκάθαρα την προσωπική από την επαγγελματική ζωή και η οικογένεια του θέλει να σεβαστεί αυτό το διαχωρισμό” είχε ξεκαθαρίσει η εκπρόσωπος Τύπου του 'πιλότου', Sabine Kehm (Zαμπίν Κεμ).

Το θέμα ήταν να γίνει καλά. Κατά καιρούς, διαβάζαμε πως έχει σηκωθεί από το κρεβάτι, ότι έχει επικοινωνία με τους οικείους του. Συνήθως ακολουθούσε τοποθέτηση της οικογενείας, ότι οι πληροφορίες ήταν ψευδείς.

Εμφανίστηκε δε, και κάποιος που έκλεψε τον ιατρικό του φάκελο -κατά την αλλαγή νοσοκομείων- και τον 'έβγαλε' σε διαδικτυακή δημοπρασία προς τα media -για 50.000 ευρώ. Ο κλέφτης συνελήφθη, φυλακίστηκε και απαγχονίστηκε στο κελί του.

Το 2015 η εκπρόσωπος του ενημέρωσε πως η κατάσταση του θρύλου της Formula 1 βελτιώνεται, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Το Σεπτέμβριο του 2016 ο δικηγόρος του, Felix Damm (Φέλιξ Νταμ) αποκάλυψε, ενώπιον δικαστή, ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να περπατήσει. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, Bunte κατά το οποίο ο Σουμάχερ είχε σταθεί στα πόδια του και μήνυση της οικογενείας.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η οικογένεια του, ως απάντηση σε δημοσιεύματα για επιδείνωση της υγείας του, το 2016.

Το ίδιο έτος τον επισκέφτηκε ένας αρχιεπίσκοπος, ο Dr Georg Ganswein (Γκέοργκ Γκασβάιν), ο οποίος ανήκει στο στενό κύκλο του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ είχε διατελέσει γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου. Μίλησε στη Bild και έτσι διαβάσαμε πως “με υποδέχθηκε η σύζυγος του, Corinna (Κορίνα), και η μητέρα της, ενώ μετά ένας φυσικοθεραπευτής έφερε στο σαλόνι τον Μίκαελ. Του συστήθηκα και του είπα πως είμαι μυστικό φαν. Ανταλλάξαμε χειραψία. Τα χέρια του ήταν ζεστά. Ξέρετε κάποιες φορές ένα άγγιγμα μπορεί να σου πει πολλά περισσότερα από χιλιάδες λέξεις”.

Τα τελευταία νέα

Τον περασμένο Αύγουστο, το γαλλικό περιοδικό Paris Match έγραψε ότι "κάποιες φορές δακρύζει, όταν βλέπει τη λίμνη που βρίσκεται δίπλα στην έπαυλη" και ότι " οι προσπάθειες που γίνονται για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τη χαμένη μνήμη αφορά και τους ήχους κινητήρων μονοθέσιων της Formula 1, όπως και οδήγηση με καρτ, μέσα στο σπίτι".

Το γερμανικό περιοδικό -για έφηβους- Bravo έγραψε πως η οικογένεια ετοιμάζει ταξίδι, για το Ντάλας, του Τέξας, όπου υπάρχει εξειδικευμένη κλινική αποκατάστασης κρανιοεγκεφαλικών παθήσεων. Κάτι που συνδυάζεται με πληροφορίες της Daily Mail σύμφωνα με τις οποίες ο Σουμάχερ δεν είναι πια κλινήρης ή διασωληνωμένος -εξαρτημένος από τα μηχανήματα για να κρατηθεί στη ζωή. Ακόμα δεν έχει προκύψει κάποιο σχόλιο από τους ανθρώπους του. Το βέβαιο είναι πως η φαμίλια έχει δικό της σπίτι στο Ντάλας.

Επίσης βέβαιο είναι πως το Μουσείο της Ferrari θα παρουσιάσει μια έκθεση αφιερώμενη σε εκείνον, τον Γενάρη, με αφορμή τα 50ά του γενέθλια. O τίτλος θα είναι 'Τhe 50th birthday of the most successful Ferrarist in history' και θα υπάρχουν ντοκουμέντα από τις 11 σεζόν που οι δυο τους ήταν ένα (1996-2006), με ειδικές αναφορές στα πέντε πρωταθλήματα που πανηγύρισαν, παρέα.

Photos: Associated Press, Twitter

News 24/7

24MEDIA NETWORK