Το ντόπινγκ στάζει πάλι αίμα

Το ντόπινγκ αίματος ξανά στο προσκήνιο μετά την εξάρθρωση κυκλώματος στην Αυστρία και ο Γιάννης Φιλέρης αναζητά την αλήθεια μέσω και ενός συγκλονιστικού βιβλίου που περιγράφει το ντοπάρισμα από πρώτο χέρι.

In this Tuesday April 26, 2011 photo blood units are prepared for storage at  the National Center for Hematology and Transfusion in Sofia.  It's a grim reality for patients and families in Bulgaria, a struggling EU nation where donors are troublingly scarce, hospitals are strapped for funds and blood traders _ mainly Gypsy, or Roma, men _ are thriving. Trading in blood and blood products is illegal in Bulgaria, punishable by a fine of up to euro5,000 ($7,100). But lawyers say it's difficult to prove an illegal blood transaction because that requires an official complaint lodged by the person who pays the donor _ and families are so desperate they consider the black market blood donors lifesavers. (AP Photo/Valentina Petrova)
In this Tuesday April 26, 2011 photo blood units are prepared for storage at the National Center for Hematology and Transfusion in Sofia. It's a grim reality for patients and families in Bulgaria, a struggling EU nation where donors are troublingly scarce, hospitals are strapped for funds and blood traders _ mainly Gypsy, or Roma, men _ are thriving. Trading in blood and blood products is illegal in Bulgaria, punishable by a fine of up to euro5,000 ($7,100). But lawyers say it's difficult to prove an illegal blood transaction because that requires an official complaint lodged by the person who pays the donor _ and families are so desperate they consider the black market blood donors lifesavers. (AP Photo/Valentina Petrova) ASSOCIATED PRESS

Η πρόσφατη σύλληψη επ' αυτοφώρω του Αυστριακού σκιέρ Μαξ Χάουκε, να κάνει μετάγγιση αίματος, με την κάμερα της αστυνομίας να τον καταγράφει έφερε ξανά στο προσκήνιο τη ζοφερή πραγματικότητα του ντόπινγκ αίματος. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου (καμιά φορά και οι λεγόμενοι ερασιτέχνες) δεν διστάζουν να βάζουν τον εαυτό τους σε περιπέτειες, αψηφώντας τους κινδύνους και κάνοντας ό,τι και οι διπλανοί τους για να... κερδίσουν.

Όποιος πιστεύει ότι το κυνήγι του ντόπινγκ θα σταματήσει το φαινόμενο, απλά εθελοτυφλεί.

Υπάρχει μια έμφυτη ροπή του ανθρώπου στον ανταγωνισμό. Ακόμη κι όταν έχει κερδίσει τα πάντα, δεν σταματάει. Ειδικά, αν έχει αρχίσει να 'παρανομεί'. Θα συνεχίσει μέχρις εσχάτων, μέχρι να τον... πιάσουν. Μέχρι την αποκαθήλωση. Μέχρι να πει την αλήθεια.

Το ντόπινγκ είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η αποφυγή των ελέγχων με την αυτοταπείνωση των αθλητών που είτε πηδούν από τα παράθυρα είτε κάνουν πως δεν ακούν τα χτυπήματα έξω από την πόρτα τους. Το τρίτο έρχεται όταν πιάνονται. Η τιμωρία, το σύστημα δεν τους χρειάζεται πια και από ήρωες, γίνονται αποδιοπομπαίοι. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, τα δικά μας παραδείγματα φτάνουν. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες βίωσαν όλη τη διαδρομή. Από το θρίαμβο, τα πρωτοσέλιδα, το θαυμασμό στην απόλυτη περιφρόνηση. Μέχρι να βρεθεί ο επόμενος/η.

Το σοκ στην υπόθεση του Μαξ Χάουκε, για να επιστρέψουμε, δεν είναι η είδηση, όσο το βίντεο που κυκλοφόρησε. Η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο, όπου ο Χάουκε (και άλλοι σκιέρ) του ξενοδοχείου Μπέργκλαντ στο Ζέεφελντ (γνωστό κέντρο από τις προετοιμασίες των ποδοσφαιρικών ομάδων το καλοκαίρι) που φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα βορινού σκι.

Επιχείρηση αιμοληψία

Δεν ήταν η μόνη έφοδος της αυστριακής αστυνομίας. Η 'επιχείρηση αιμοληψία' όπως ονομάστηκε, ήταν ένα συντονισμένο σχέδιο για την εξάρθρωση μιας ολόκληρης οργάνωσης που ασχολιόταν με το ντόπινγκ αίματος. Η συνεργασία 120 Γερμανών και Αυστριακών, με επιδρομές σε 16 ιδιοκτησίες εννιά εκ των οποίων ήταν στο Ερφουρτ της Γερμανίας. Εκεί βρέθηκε και ένα παράνομο εργαστήριο για την κατάψυξη του αίματος που έδιναν οι αθλητές και συνολικά συνελήφθησαν πέντε αθλητές οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκτός του Μακ Χάουκε ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε από την αστυνομία (και φαίνεται λίγο αμήχανος, ου μην και πνευματικά όχι διαυγής) την ώρα που μεταγγίζει το αίμα του, πιάστηκαν επίσης ο συμπατριώτης του Ντόμινικ Μπάλνταφ, οι Εσθονοί Κάρελ Τάμιαρβ και Αντρέας Βιρπλάου, καθώς και ο Αλεξέι Πολτοράνιν από το Καζακστάν.

A customs officer walks behind a glass door of a house with a doctor's office during a doping raid in Erfurt, Germany, Wednesday, Feb. 27, 2019. Several people were arrested in doping raids in Austria and Germany during the Nordic skiing world championships. (AP Photo/Jens Meyer)
A customs officer walks behind a glass door of a house with a doctor's office during a doping raid in Erfurt, Germany, Wednesday, Feb. 27, 2019. Several people were arrested in doping raids in Austria and Germany during the Nordic skiing world championships. (AP Photo/Jens Meyer) AP

(Ένας αστυνομικός πίσω από την πόρτα του παράνομου εργαστηρίου στο Έρφουρτ)

Συνελήφθη επίσης ένας 40χρονος γιατρός, με το προσωνύμιο Mark S, o οποίος πιστεύεται ότι έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην συγκεκριμένη υπόθεση ντόπινγκ. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για τον Γερμανό γιατρό Μαρκ Σμιντ.

Δίωξη θα ασκηθεί και κατά του αστυνομικού που διέρρευσε στο νορβηγικό κανάλι ΝRK το βίντεο με τον Χάουκε. Ήδη έχει απομακρυνθεί από την υπηρεσία του.

H παραδοχή του Εσθονού

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Κάρλε Τάμιαρβ παραδέχθηκε ότι άρχισε να βλέπει τον γιατρό Mark S το 2016. "Αποφάσισα ότι ήθελα να πάρω βοήθεια με τη μέθοδο του ντόπινγκ αίματος", είπε και αποκάλυψε ότι την πρώτη μετάγγιση αίματος την έκανε το καλοκαίρι του '16 και την επόμενη χρονιά, στο Λάχτι της Φινλανδίας, ολοκλήρωνε την διαδικασία (το κατεψυγμένο αίμα μεταγγίζεται ξανά στον αθλητή) για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα βορινού σκι. Ο εισαγγελέας του Ισνμπρουγκ δήλωσε ότι με επίσημη δήλωσή τους οι Χάουκε, Μπάλνταφ και Πολτοράνιν, παραδέχθηκαν ότι έκαναν ντόπινγκ με αίμα και έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την έρευνα της αστυνομίας σε ό,τι τους αφορά.

Ο Τροντ Νίσταντ, προπονητής της αυστριακής ομάδας, υπέβαλλε την παραίτησή του δηλώνοντας αηδιασμένος: "Δεν θέλω να εργαστώ σε κανένα κλαμπ της Αυστρίας από δω και στο εξής. Δεν ήξερα κάτι. Αν είχα υποψίες θα έκανα αμέσως καταγγελία, γιατί έχω μηδενική ανοχή στο ντόπινγκ", ήταν το σχόλιό του.

Ανίδεος εμφανίστηκε και ο συναθλητής του Χάουκε, ο Βρετανός Άντριου Γιανγκ: "Ένιωσα ναυτία βλέποντας το βίντεο. Είναι αηδιαστικό", δήλωσε στο NRK, την ώρα που το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκιάστηκε από ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το σκι αντοχής συγκλονίζεται από περιπτώσεις ντόπινγκ. Έξι Αυστριακοί σκιέρ το 2007, τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό μετά την έφοδο της ιταλικής αστυνομίας στο Τορίνο στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων!

Και ένας ποδηλάτης μπλεγμένος

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι αθλητές του βορινού σκι που κάνουν ντόπινγκ αίματος. Σε όλα τα σπορ, που απαιτούν αντοχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο με την ποδηλασία να έχει ... πρωτοπορήσει από την εποχή του περίφημου Λανς Άρμστρονγκ. Δεν είναι τυχαίο πως στις έρευνές της η αυστριακή αστυνομία έπεσε πάνω στον ποδηλάτη Στέφαν Ντενίφλ, που στην ανάκρισή του, παραδέχθηκε τις επαφές του με τον Σμιντ και τη χρήση ντόπινγκ εκ μέρους του. Ο Μαρκ Σμιντ ήταν γιατρός της Gerolsteiner, γερμανικού κλαμπ ποδηλασίας, στο οποίο ανήκε ο τρίτος του γύρου της Γαλλίας, Μπέρναντ Κολ. Μαντέψτε για ποιο λόγο τιμωρήθηκε και τιμωρήθηκε ο αθλητής;Ντόπινγκ ...

Stefan Denifl  from Austria is seen crossing the finish line of the second stage of the Austrian cycling tour in Kitzbuehel, Austria, on Monday, July 6, 2009. Denifl finished 10th place as the best Austrian participant of the race. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Stefan Denifl from Austria is seen crossing the finish line of the second stage of the Austrian cycling tour in Kitzbuehel, Austria, on Monday, July 6, 2009. Denifl finished 10th place as the best Austrian participant of the race. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

(Ο Στέφαν Ντενίφλ παραδέχθηκε ότι ντοπαρίστηκε από τον γιατρό Μαρκ Σμιντ)

Οι αρχές πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στην ανακάλυψη ενός μεγάλου κυκλώματος που δεν αφορά μόνο το σκι: "Είναι δεδομένο ότι το δίκτυο λειτουργεί εδώ και χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα και είναι σίγουρο ότι αφορά και άλλα αθλήματα...", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας Ντίτερ Κσεφαν. Το εργαστήριο που βρέθηκε στο Έρφουρτ, πιστεύεται ότι ήταν για χρόνια κέντρο στο οποίο διακινούνταν φιάλες αίματος των κορυφαίων αθλητών διαφόρων σπορ.

Τι προσφέρει το ντόπινγκ αίματος

Γιατί όμως οι αθλητές να τρυπάνε τον εαυτό τους και να μεταγγίζουν ολόκληρες φιάλες αίματος; Ο στόχος τους είναι να αυξηθεί τεχνητά ο αριθμός των ερυθροκυττάρων στο σώμα τους. Κάπως έτσι αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να αυξάνει οξυγόνο στους ιστούς, άρα παράγει και μεγαλύτερη ενέργεια για να βελτιώσει την απόδοσή του. Γι αυτό και η συγκεκριμένη μέθοδος ντόπινγκ βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε αθλήματα που απαιτούν αντοχή, όπως οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία, το cross country σκι και άλλα.

Δυο-τρεις μήνες πριν από τον αγώνα λαμβάνεται από τον αθλητή μερική ποσότητα από το αίμα του. Το αίμα αυτό αποθηκεύεται, ενώ το σώμα του αθλητή παράγει φυσιολογικά περισσότερο αίμα για να επιστρέψει σε μια φυσιολογική κατάσταση. Το αποθηκευμένο αίμα χορηγείται στον αθλητή περίπου 1 εβδομάδα πριν τον αγώνα ή τη διοργάνωση. Η χορήγηση επιπλέον αίματος αυξάνει τον αριθμό των ερυθροκυττάρων και έτσι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος του αθλητή να μεταφέρει οξυγόνο. Εναλλακτικά ο αθλητής μπορεί να λάβει αίμα (μετάγγιση αίματος) ή ερυθρά αιμοσφαίρια από κάποιον άλλο αθλητή.

Υπάρχει και τεχνητός τρόπος αύξησης του οξυγόνου, με τροποποιημένα προϊόντα αιμοσφαιρίνης, συμπεριλαμβανομένων και αντίστοιχης από βοοειδή.

Όσο για την περίφημη EPO, την ερυθροποιητίνη που έκανε θραύση τα τελευταία χρόνια, είναι μια ουσία η οποία επίσης πετυχαίνει την αύξηση του οξυγόνου. Οι παρενέργειες του ντόπινγκ αίματος είναι πολύ σημαντικές, καθώς φτάνουν ακόμη και σε θρομβώσεις-εγκεφαλικά επεισόδια κλπ.

"Γιατί ντοπαρίστηκα με ερυθροπιτίνη"

Πώς όμως ένας αθλητής φτάνει στο σημείο να κάνει μεταγγίσεις, να κρύβεται σε δωμάτια ξενοδοχείου, να εξαφανίζεται όταν γίνονται έλεγχοι και γενικά να παίζει ... κρυφτό με την αστυνομία και τις αρχές; Ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας στην ποδηλασία, Τάιλερ Χάμιλτον, έχει υπογράψει ένα συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο 'ο Σκοτεινός Αγώνας' (κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σπυρόπουλου, σε μετάφραση Νικηφόρου Κουρή) που έγινε μπεστ σέλερ με τη βοήθεια και του συγγραφέα Ντάνιελ Κόιλ.

Το βιβλίο είναι από την αρχή ως το τέλος του μια γροθιά στο στομάχι, καθώς αποκαλύπτει όλο τον υποκριτικό κόσμο της ποδηλασίας, την τραγική φιγούρα του Λανς Άμρστρονγκ και όλη την ιστορία που συντάραξε το σπορ και συνολικά τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Το ντόπινγκ στάζει πάλι αίμα

Ο Τάιλερ περιγράφει πως αποφάσισε να κάνει ντόπινγκ. Έβλεπε έναν-έναν τους συναθλητές του να τον ξεπερνούν. Ήξερε ή υποψιαζόταν ότι έπαιρναν ουσίες, αλλά στο τέλος δεν άντεξε να μένει ... πίσω, παρά την σκληρή προπόνησή του. Όταν ο γιατρός της ομάδας, του έδωσε τα πρώτα φιαλίδια με ερυθροποιητίνη, ήξερε ότι είχε περάσει τον Ρουβίκωνα.

Γράφει σε κάποια στιγμή:

"Πολλοί με ρωτούν εάν η χρήση EPO είναι επικίνδυνη για την υγεία. Θα ήθελα να απαντήσω σ' αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα με την παρακάτω λίστα

Αγκώνας

Ώμος

Κλείδα (δυο φορές)

Μέση

Γλουτός

Δάχτυλα (πολλές φορές)

Πλευρά

Καρπός

Μύτη

Αυτά είναι τα κόκαλα που έσπασα στην αγωνιστική μου καριέρα. Δεν είναι σπάνια τα σπασίματα στο επάγγελμά μας. Είναι αστείο αλλά στις ΗΠΑ όλοι συνδέουν την ποδηλασία με την υγεία. Όταν όμως είσαι στο κορυφαίο επίπεδο βλέπεις την πραγματικότητα. Οι αγώνες ποδηλασίας δεν είναι υγιές άθλημα σε καμιά περίπτωση.... Πώς σε κάνει η ΕPO να νιώθεις; Σε κάνει να νιώθεις τέλεια, κυρίως επειδή δεν νιώθεις τίποτα απολύτως. Δεν είσαι διαλυμένος. Νιώθεις υγιής, φυσιολογικός, δυνατός. Έχεις πιο έντονο χρώμα στα μάγουλά σου, γκρινιάζεις λιγότερο, είσαι πιο ευχάριστος στην παρέα. Αυτές οι μικρές διάφανες σταγόνες, δουλεύουν σαν ράδιο σήματα. Δίνουν εντολή στον μυελό των οστών να παράξει πιο πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια που σύντομα γεμίζουν οξυγόνο στους μυς σου. Όλα στο σώμα σου λειτουργούν φυσιολογικά. Μόνο, που έχεις περισσότερη ενέργεια. Μπορείς να πιέσεις πιο δυνατά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα όρια σου μεγαλώνουν. Κατά πολύ".

Μια βελόνα τεράστια, για το ζεστό σου αίμα

Ο Τάιλερ Χάμιλτον περιγράφει πως ανέβηκε στην ιεραρχία της Postal και γνώρισε από κοντά τον Λανς Άρμστρονγκ, τον αλαζόνα υπεραθλητή ο οποίος ενώ υπερασπιζόταν την 'καθαρότητά' του, αποκρούοντας κάθε νύξη για αναβολικές ουσίες, μέσα στο ψυγείο του είχε πάντοτε ερυθροποιητίνη. Το επόμενο στάδιο μετά την EPO ήταν η μετάγγιση αίματος. Η πρώτη εμπειρία του Χάμιλτον, έγινε σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο λίγο έξω από τη Βαλένθια.

Πίσω στο βιβλίο: "Έδεσε (σ.σ ο γιατρός) ένα μπλε ελαστικό ιμάντα κάτω από το μπράτσο, έβαλε μια άδεια σακούλα μετάγγισης πάνω σε μια άσπρη πετσέτα στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι και σκούπισε το εσωτερικό του αγκώνα μου με οινόπνευμα. Στη συνέχεια έβγαλε μια βελόνα. Είχα δει πολλές βελόνες, αλλά αυτή ήταν τεράστια. Σαν καλαμάκι του καφέ. Ήταν ενωμένη με μια σύριγγα κι αυτή με τη σειρά της ήταν ενωμένη με το διάφανο καλώδιο που οδηγούσε το αίμα στην σακούλα.

Με ένα μικρό λευκό περιστροφικό διακόπτη έλεγχε την ταχύτητα της ροής. Κοίταξα μακριά κι ένιωσα τη βελόνα να μπαίνει μέσα. Όταν κοίταξα ξανά, το αίμα μου έτρεχε σταθερά μέσα στην τσάντα στο πάτωμα. Συχνά ακούς τη φράση 'μετάγγιση αίματος' να συζητείται, όπως συζητείται η ερυθροπιτίνη και η τεστοστερόνη. Σα να είναι παρόμοια. Λοιπόν, δεν είναι. Με τα άλλα πράγματα, καταπίνεις ένα χαπάκι ή κολλάς ένα αυτοκόλλητο, ή δέχεσαι μια μικρή ένεση. Εδώ βλέπεις μια μεγάλη διάφανη σακούλα να γεμίζει αργά με το ζεστό κατακόκκινο αίμα σου. Δεν το ξεχνάς ποτέ”. Η αντίστοιχη διαδικασία (η μετάγγισή του κατεψυγμένου αίματός του) έγινε λίγους μήνες αργότερα, στη διάρκεια του γύρου της Γαλλίας. Ο Χάμιλτον ήταν πλέον έμπειρος...

Ξαπλωμένοι στο πάτωμα

Οι έλεγχοι της WADA μετά το 2000, άρχισαν να γίνονται ασφυκτικοί και αιφνιδιαστικοί. Γράφει για ευτράπελα, όπως τη σύλληψη ενός αθλητή όταν ο ελεγκτής είχε κρυφτεί ... στο γκαράζ και τον αιφνιδίασε πλήρως, για ένα διεκδικητή του γύρου της Γαλλίας που είχε βάλει παντού καθρέφτες γύρω από το σπίτι του για να επιβλέπει ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τα “συνθηματικά” με τη γυναίκα του όταν χτυπούσε το κουδούνι και μια επίσκεψη που δεν περίμενε ποτέ. Ήταν τελείως ανυποψίαστος όταν άκουσε τη φράση:

FILE - This Sept. 5, 2012 file photo shows Tyler Hamilton being interviewed in New York. The world may soon know what the U.S. Anti-Doping Agency has on Lance Armstrong.  USADA has said it had 10 former teammates ready to testify against Armstrong before he chose not to take his case to an arbitration hearing. The list likely includes previous Armstrong accusers Floyd Landis and Hamilton. (AP Photo/Bebeto Matthews, File)
FILE - This Sept. 5, 2012 file photo shows Tyler Hamilton being interviewed in New York. The world may soon know what the U.S. Anti-Doping Agency has on Lance Armstrong. USADA has said it had 10 former teammates ready to testify against Armstrong before he chose not to take his case to an arbitration hearing. The list likely includes previous Armstrong accusers Floyd Landis and Hamilton. (AP Photo/Bebeto Matthews, File) AP

(Ο Τάιλερ Χάμιλτον άφησε μαλλιά και άλλαξε ζωή μετά την αποκάλυψη της αλήθειας )

"Κύριε Χάμιλτον. Είμαι από την USADA για να κάνουμε ένα έλεγχο". Η Heaven (η σύζυγός του) κι εγώ κοιταχτήκαμε για ένα δευτερόλεπτο που μας φάνηκε αιώνας. Κινηθήκαμε σαν ένα σώμα και ξαπλώσαμε με την κοιλιά στο πάτωμα της καινούργιας μας κουζίνας. “Είναι κανείς εδώ”; Συρθήκαμε στο πάνω πάτωμα και ξαπλωμένοι μέσα στο σαλόνι, ακούγαμε τα χτυπήματα στην πόρτα. Τους αποφύγαμε εκείνη τη μέρα. Παραποίησα λίγο τα whereabouts (οι αθλητές δηλώνουν που κάνουν προετοιμασία), ήπια τόνους νερού και κατούρησα πολλές φορές. Όταν σιγουρεύτηκα πως δεν μπορούσε να φανεί κάτι πήγα και πέρασα τον έλεγχο".

Η ζωή του Χάμιλτον θα συνεχιζόταν κανονικά, αν δεν πιανόταν να έχει κάνει χρήση αναβολικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Τότε που ένιωσε και την ανάγκη να παραδεχθεί την αλήθεια, έστω κι αν του αφαιρέθηκαν οι τίτλοι και τα μετάλλιά του. Λυτρωμένος από τις ενοχές, μίλησε πρώτα στην οικογένειά του και ύστερα στο κοινό. Παντρεύτηκε ξανά, συνεχίζει να ποδηλατεί, όχι όμως επαγγελματικά. Η λύτρωση ήταν ολοκληρωτική και ταυτόχρονα ισοπεδωτική.

Το είχε πει κάποτε και ο Εμιλ Ζολά (το ρητό βρίσκεται στο ξεκίνημα του βιβλίου): “Εαν κρύψεις την αλήθεια και τη θάψεις κάτω από το χώμα, θα μεγαλώσει και θα αποκτήσει τέτοια δύναμη, που την ημέρα που θα αποκαλυφθεί, θα διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά της”.

Αυτός, ενδεχομένως, να είναι ο πιο σοβαρός λόγος για να παραδεχθεί κανείς το ντόπινγκ. Αρκεί να τα έχει βρει με τον εαυτό του...

Πηγές: BBC, Τelegraph, Foxnews, Ifet.gr, Tyler Hamilton και Daniel Coyle: Ο Σκοτεινός Αγώνας (μτφ: Νικηφόρος Κουρής)

News 24/7

24MEDIA NETWORK