Το πιο εξωφρενικό συμβόλαιο στην εποχή του κορονοϊού

Eνώ το ΝFL και το NFLPA (βλ. σωματείο παικτών) διαπληκτίζεται επί πρότασης που έκανε η λίγκα για κρατήσεις μισθών, ώστε να σωθεί από τη ζημιά του Covid-19, οι Kansas City Chiefs έδωσαν στον Πάτρικ Μαχόμς το μεγαλύτερο συμβόλαιο, στην ιστορία της πιο πλούσιας αθλητικής επιχείρησης των ΗΠΑ.

O Πάτρικ Μαχόμς αγκαλιάζει τη Minnie Mouse,πριν τη συνέντευξη Τύπου της 3ης Φεβρουαρίου του 2020, αφότου είχε κατακτήσει το Super Bowl.
O Πάτρικ Μαχόμς αγκαλιάζει τη Minnie Mouse,πριν τη συνέντευξη Τύπου της 3ης Φεβρουαρίου του 2020, αφότου είχε κατακτήσει το Super Bowl. AP PHOTO/BRYNN ANDERSON

Για να μη λες, το Contra είχε εξηγήσει γιατί ο Πάτρικ Μαχόμς δεν είναι ένας -όποιος- παίκτης του NFL. Στα 100α γενέθλια του, η λίγκα βρήκε το νέο αστέρι που έψαχνε για χρόνια και ήταν ο πρωταθλητής με τους Kansas City Chiefs (ήταν ο πρώτος τίτλος, σε 50 χρόνια), ένας εκ των 12 μαύρων quarterbacks της σεζόν. Θέση που επί χρόνια απασχολούσε μόνο λευκούς.

Με το NFL να 'χει στείλει στο σωματείο των παικτών (NFLPA) την πρόταση της για κράτηση του 35% των μισθών των μελών του, ώστε να γίνει διαχειρίσιμη η ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός στη λίγκα (εκτιμάται πως θα είναι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια) και το σωματείο να αντιστέκεται, ο 24χρονος Patrick Lavon Mahomes II έγινε ο πρώτος παίκτης της κορυφαίας αθλητικής επιχείρησης των ΗΠΑ (υπάρχει από το 1920), την ημέρα που υπέγραψε το δεκαετές συμβόλαιο. Θα αρχίσει να μετράει από το 2022, με τους πρωταθλητές να του δίνουν μισό δισεκατομμύριο δολάρια (για την ακρίβεια, 502.631.000 δολ., όπου θα φτάσει, αν 'πιάσει' όλους τους στόχους). Με την υπογραφή έγιναν εγγυημένα 63.082.000 δολάρια (αντιστοιχούν στο πριμ υπογραφής, το βασικό μισθό των τριών πρώτων σεζόν και τα roster bonuses του 2021 και του 2022). Μέσα στη δωδεκαετία εγγυημένα είναι τα 141.428.000 δολάρια.

Ο κάτοχος του πιο πλούσιου συμβολαίου συμβολαίου, στην ιστορία των αμερικανικών ομαδικών σπορ, έγινε και ένας από τους λίγους που απολαμβάνουν τη no trade clause. Δηλαδή, ο οργανισμός δεν μπορεί να τον στείλει πουθενά, χωρίς τη συναίνεση του, ακόμα και αν αυτός αποφασίσει από ένα σημείο κι έπειτα να... πετάει χαρταετό. Ξεπερνώ το 'τώρα μπορώ να νιώσω οικονομική ασφάλεια' που έκανε ως πρώτο σχόλιο και πάω παρακάτω.

Στο Νο1 της λίστας με τα πιο 'μεγάλα' συμβόλαια του επαγγελματικών αμερικανικών ομαδικών σπορ 'καθόταν' ο center fielder των Los Angeles Angels (μπέιζμπολ) Μάικ Τρουτ, ο οποίος έλαβε τον Μάρτιο του 2019 το ποσό των 426.500.000 δολαρίων για 12 χρόνια. Ήταν ο έχων το μεγαλύτερο συμβόλαιο σε διάρκεια και λεφτά. Τώρα του έμεινε η διάρκεια. Στα του NFL, πριν τον Μαχόμς το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβόλαιο είχε ο Τάιρον Σμιθ (ήταν οκτώ χρόνια και του τα έδωσαν οι Cowboys, για το 1/4 των χρημάτων του σημερινού πρωταγωνιστή).

Ενώ οι περισσότεροι δέχονται να ρίξουν τις απαιτήσεις, καθώς η λίγκα έζησε και τις συνέπειες της πανδημίας, ο Μαχόμς τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Έχει άλλα δυο χρόνια στο συμβόλαιο που 'χε υπογράψει ως ρούκι. Tην ερχόμενη σεζόν θα πάρει 5.347.000 δολάρια -κάθε σεζόν. Μετά θα αρχίσει η αύξηση. Ουδείς άλλος επαγγελματίας αθλητής στα αμερικανικά ομαδικά σπορ θα πάρει περισσότερα από αυτόν, μετά το 2022. Kαι ναι, έχουν υπολογίσει και το max contract που μπορεί να πάρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Eκεί όπου διαβάζεις roster bonus, σημαίνει πως ο παίκτης πληρώνεται αν είναι στο ενεργό ρόστερ της ομάδας του, για ένα συγκεκριμένο (το συμφωνημένο) διάστημα. Στην περίπτωση του Μαχόμς, είναι η τρίτη αγωνιστική κάθε σεζόν. Αν δηλαδή, έχει 3/3, διασφαλίζει τα χρήματα και της επόμενης σεζόν. Όπου διαβάζεις workout bonus είναι η παρουσία του παίκτη, στα βάρη, τις συναντήσεις και τις οργανωμένες ομαδικές δραστηριότητες από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, όχι στο 100%, αλλά στο ποσοστό που συμφωνούν οι δυο πλευρές. Συνήθως είναι το 90%.

Aπό τα 5.347.000 δολάρια που θα 'πιάσει' στο salary cap της ομάδας του το 2020, το 2027 θα 'απασχολήσει' τα 59.950.000 δολάρια -που θα είναι τα περισσότερα. Σε ό,τι αφορά την... κανονική κατηγορία των bonuses, θα πάρει 1.250.000 δολάρια αν οι Chiefs επιστρέψουν στο Super Bowl και άλλα τόσα αν γίνει ξανά ο MVP. Γενικά, μέσα στο χρόνο τα bonuses μπορούν να φτάσουν έως 2.500.000 δολάρια.

Στο συμβόλαιο υπάρχουν και σελίδες που αναφέρουν όσα δεν θα μπορεί να κάνει ο Μαχόμς, αν θέλει να τιμηθεί το συμβόλαιο μέχρι τέλους. Για αρχή, δεν μπορεί να κάνει όποια φυσική δραστηριότητα θέλει. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να παίξει το όποιο άθλημα έχει επαφές (ή δεν έχει), να κάνει τζετ σκι, θαλάσσιο σκι ή όποιο άλλο σπορ αφορά το νερό ή το χιόνι, να κάνει μπάντζι τζάμπινγκ, να πάρει μέρος σε motosports (ως οδηγός ή συνοδηγός), να οδηγήσει μηχανή ή ποδήλατο, να χρησιμοποιήσει όπλο, να ασχοληθεί με το wrestling “ή ό,τι άλλο υπάρχει πάνω κάτω, σε αθλητική δραστηριότητα. Μάλλον τα μόνα που μου επιτρέπονται είναι το football και τα video games” σχολίασε ο ίδιος, ο οποίος είχε όλα αυτά τα απαγορευτικά και στο πρώτο συμβόλαιο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK