Το σεξ επηρεάζει τις αθλητικές επιδόσεις: Μύθος ή πραγματικότητα;

Οι περισσότεροι προπονητές το απαγορεύουν. Έχουν όμως δίκιο; Επηρεάζει το σεξ τις επιδόσεις των αθλητών τους; Ή είναι απλά ένας μύθος, μια απαρχαιωμένη θεωρία; Το Contra.gr ασχολήθηκε με το "καυτό" θέμα "σεξ και αθλητισμός" και ζήτησε από δύο επιστήμονες να δώσουν τη δική τους άποψη.

Το σεξ επηρεάζει τις αθλητικές επιδόσεις: Μύθος ή πραγματικότητα;

Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, την περίοδο των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα περίπου στα 776 π. Χ. οι αθλητές δεν έπρεπε να επιδίδονται σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη. Κάτι το οποίο φυσικά το... παρέκαμπταν, κάνοντάς το κρυφά.

Αυτή η πρακτική δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα. Σχεδόν όλοι οι προπονητές βάζουν βέτο στους αθλητές τους πριν τους αγώνες. Τους απαγορεύουν τη σεξουαλική επαφή, αν και όλοι έχουμε ακούσει τι συμβαίνει στα Ολυμπιακά χωριά. Μόνο το 2014 άλλωστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μοιράστηκαν στα άτομα που διέμεναν στο Ολυμπιακό Χωριό περίπου 450.000 προφυλακτικά. Η περίφημη δήλωση της Αμερικανίδας Ολυμπιονίκη, Ντάρα Τόρες, το 2012 τα εξηγούσε όλα "Ότι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό, μένει στο Ολυμπιακό Χωριό".

Η Ντάρα Τόρες

Η πρώτη φορά που είχαμε σαφή αναφορά για τον αριθμό των προφυλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό χωριό ήταν το 1988 στην Σεούλ. Περίπου 8.500 τεμάχια, τα περισσότερα εκ των οποίων βρέθηκαν στις ταράτσες των κτιρίων.

Στη Βαρκελώνη το 1992 φτάσαμε στο εντυπωσιακό νούμερο των 90.000 προφυλακτικών. Στην Ατλάντα είχαμε μεγάλη πτώση και πέσαμε στα 15.000. Πολλοί επιστήμονες ακόμα ερευνούν τα αίτια τούτης της κάθετης πτώσης και δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά.

Στο Σίδνεϊ, όμως, έγινε η μεγάλη επιστροφή αφού τα 70.000 προφυλακτικά που προσφέρθηκαν αρχικά στους αθλητές δεν έφτασαν και αναγκάστηκαν οι διοργανωτές μετά από μια εβδομάδα να παραγγείλουν κι άλλα.

Στην Αθήνα σπάσαμε κάθε ρεκόρ με 130.000 προφυλακτικά, η χαρά μας, όμως, κράτησε λίγο αφού στο Λονδίνο η παραγγελία είχε το αξιοθαύμαστο νούμερο των 150.000 τεμαχίων. Και φυσικά το Ρίο έσπασε κάθε ρεκόρ. Όσον αφορά τους... πρωταθλητές του Λονδίνου στη χρήση προφυλακτικών, αυτοί ήταν οι μπασκετμπολίστες των ΗΠΑ. Kαι πήραν και το χρυσό μετάλλιο!

Η απαγόρευση του σεξ από τους προπονητές όμως είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλα τα αθλήματα, σε όλα τα σπορ, σε όλο τον κόσμο. Το έχουμε ακούσει από παντού. Ακόμα και στις ταινίες. Όσοι έχετε δει το πρώτο Ρόκι, μπορεί να θυμάστε τον προπονητή του Μπαλμπόα, τον Μίκι, να του φωνάζει ότι "οι γυναίκες αδυνατούν τα πόδια", προτείνοντάς του στην ουσία να αφήσει τα... ρομάντζα κατά τη διάρκεια της προπόνησής του για τους αγώνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον προπονητή του Ρόκι ήταν και αρκετοί προπονητές του πρόσφατου Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 όπως αυτοί του Μεξικό, της Βοσνίας, της Χιλής και της Ρωσίας οι οποίοι το απαγόρευσαν ρητά από τους ποδοσφαιριστές τους.

Ακόμη κι οι παίκτες τους όμως διατηρήθηκαν... αγνοί, δεν έφτασαν για παράδειγμα στον τελικό! Aπό την άλλη δεν υπήρχε τέτοια απαγόρευση για τη Γερμανία που στέφθηκε κιόλας πρωταθλήτρια κόσμου, ενώ Βραζιλία, Αγγλία και άλλες λατινογενείς χώρες το επέτρεπαν με κάποιους βέβαια περιορισμούς.

Από την άλλη υπάρχουν και αθλητές, για την ακρίβεια αθλήτριες όπως η Ρόντα Ρούσεϊ του ΜΜΑ η οποία δήλωσε δημόσια το 2012 πως "πριν τους αγώνες κάνω όσο περισσότερο σεξ μπορώ"!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

O πρωταθλητής της κολύμβησης, Ryan Lochte, ο οποίος πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 είχε δηλώσει: “ Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς είχα σχέση. Τεράστιο λάθος! Αυτή την φορά είμαι ελεύθερος και το Λονδίνο θα είναι πολύ καλό. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος”.

O Tony Azevedo

“Είναι σαν την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο. Είσαι νευρικός και υπερενθουσιασμένος. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και προσπαθούν να κάνουν σεξ με κάποιον” είπε ο Tony Azevedo μέλος της αμερικανικής ομάδας πόλο, ο οποίος συμμετείχε σε Ολυμπιακούς από το 2000 μέχρι το 2012.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου η πανέμορφη τερματοφύλακας της ομάδας ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών Hope Solo είχε δηλώσει στο ESPN “Όλοι έκαναν σεξ με όλους και παντού. Στο γρασίδι, ανάμεσα από τα κτίρια. Όλοι υπερέβαλαν εαυτούς”.

Προφανώς η απαγόρευση της Ολυμπιακής επιτροπής δεν έπιασε τόπο. "Γίνεται πολύ σεξ στους Ολυμπιακούς. Είναι πραγματικά εμπειρία ζωής και χτίζεις αναμνήσεις. Είτε σεξουαλικές, είτε από τα πάρτι είτε στον αγωνιστικό χώρο”, συνέχισε.

Ο Βρετανός Matthew Syed είχε ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου σε ένα άρθρο στους Times του Λονδίνου, όπου κατέληγε ότι στο Ολυμπιακό χωριό λάμβανε χώρα ένα φεστιβάλ του σεξ. Τα λεγόμενα του έχουν βαρύνουσα σημασία μιας και όπως έχει δηλώσει, στους πρώτους του Ολυμπιακούς, εκείνους της Βαρκελώνης “έκανα σεξ σε δυόμιση εβδομάδες με περισσότερες γυναίκες από όσες είχα πάει στην ζωή μου μέχρι εκείνη την στιγμή”.

Σημαντική μαρτυρία θα παραμένει για πάντα εκείνη του ακοντιστή, Breaux Greer, ο οποίος δήλωσε ότι στο Ολυμπιακό χωριό του Σίδνεϊ το 2000 έκανε κάθε μέρα σεξ με τρεις γυναίκες - δύο αθλήτριες και μια τουρίστρια.

Η Summer Sanders

Ότι κι αν συμβαίνει στο Ολυμπιακό χωριό το σίγουρο είναι ότι οι αθλητές δεν έχουν έναν αλλά δύο στόχους. Όπως είπε και ο χρυσός ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Summer Sanders “Μόλις πάρεις το χρυσό, ο δεύτερος κανόνας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι: ό,τι γίνεται στο χωριό, μένει στο χωριό”.

H ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΟΙ... ΕΛΛΗΝΕΣ

Το 2012 η βρετανική " Daily Mail" πήρε μια συνέντευξη από έναν γνωστό αθλητή του Ηνωμένου Βασιλείου που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, αλλά εξιστόρησε με λεπτομέρειες όλα τα "καυτά" σκηνικά που λαμβάνουν χώρα στο Ολυμπιακό Χωριό.

"Εγώ και ένας συναθλητής μου συναντήσαμε κάποιες Ουκρανές από την ομάδα στίβου και αυτές ήθελαν να περάσουν την βραδιά τους στο νυχτερινό Λονδίνο. Πρόσθεσα τα ονόματά μας στην club list στο "Majiki" και τα κοκτέιλ... πετούσαν! Χορέψαμε, εγώ φίλησα μια κοπέλα από τις Ουκρανές. Ήταν όμορφη ξανθιά με μεγάλα μπλε μάτια. Τις καλέσαμε στο δωμάτιό μας και επιστρέψαμε γύρω στη μια.

Ανεβήκαμε πάνω στο δωμάτιο με τα κορίτσια και εγώ επέστρεψα κάτω για να δώσω pins στους ανθρώπους της ασφάλειας (δεν επιτρεπόταν να πάει ένας αθλητής στο δωμάτιο ξένης αποστολής, όμως οι άνθρωποι ασφαλείας "λαδώνονταν" με pins, μπλουζάκια, καπέλα κτλ).. Αρκετοί αθλητές είχαν περάσει στο δωμάτιο με διάφορα ποτά. Ο φίλος μου πήρε τη μια κοπέλα και πήγε στο δωμάτιο που μοιραζόμασταν, ενώ εγώ ήμουν στο καθιστικό και έδινα φιλιά στην άλλη κοπέλα. Διέθετε εκπληκτικό σώμα και δεν φορούσε πολλά ρούχα. Ένα καυτό σορτσάκι και ένα στενό top.

Μετά από λίγα λεπτά εκείνη έβγαλε τα ρούχα της, μου ζήτησε να βγάλω ένα προφυλακτικό και να κάνω μαζί της σεξ. Της είπα πως δεν μπορεί να μ' έχει ακόμα, γιατί λατρεύω να με... πειράζουν και να έχω τον έλεγχο. Εκείνη μου επανέλαβε πολλές φορές πως με θέλει.

Μετά από πέντε λεπτά βγήκε η άλλη κοπέλα από την κρεβατοκάμαρα και φορούσε το εσώρουχό της και ένα t-shirt. Μας κοίταξε και είπε: "μην ανησυχείτε για μένα, απλά θέλω ένα ποτό". Σκέφτηκα να ζητήσω κάτι παραπάνω και είπα στο κορίτσι αυτό να κάτσει. Τους ζήτησα να φιληθούν και έδειξαν ότι το ήθελαν. Ήταν πλέον εμφανές πως μια από τις Ουκρανές το είχε ξανακάνει αυτό. Τότε έπεσαν στο πάτωμα και εγώ πριν το καταλάβω κατάφερα και τρύπωσα ανάμεσά τους. Δεν χρειάζεται να σας δώσω λεπτομέρειες αλλά πέρασα πολύ ωραία. Και εκείνες το ίδιο.

Ο φίλος μου από την βρετανική ομάδα ήταν αρκετά νευρικός, αλλά μετά από λίγα λεπτά ξεκίνησε να φιλάει και να χαϊδεύει την κοπέλα που εγώ φιλούσα νωρίτερα".

Ο Βρετανός αθλητής υποστήριξε επίσης πως ακόμα και άνθρωποι με σταθερό δεσμό παρασύρονται καθώς η ατμόσφαιρα είναι ερωτική: "Ακόμα και οι αθλητές που έχουν σταθερό δεσμό, δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Μπορείς να κοιμηθείς με διαφορετική γυναίκα κάθε βράδυ. Ειδικά αν έχεις το δικό σου δωμάτιο, η επιτυχία είναι σίγουρη. Κάποιοι από τους πιο εγωκεντρικούς αθλητές, υποστηρίζουν πως κοιμούνται με διαφορετική γυναίκα κάθε βράδυ (17 μέρες)".

"Εκεί υπήρχαν αθλητές από όλες τις χώρες και τα αθλήματα. Στο club "Movida" εγώ και οι φίλοι μου πολιορκηθήκαμε από κολυμβήτριες των Ηνωμένων Πολιτειών. Μας ζήτησαν να επιστρέψουμε στα δωμάτιά τους και να περάσουμε όμορφα, αλλά αρνηθήκαμε. Ήμασταν ακόμα με τις Ουκρανές και δεν ήταν σωστό να αλλάξουμε χώρα. Η ομάδα των ΗΠΑ ήταν αυτή που φλέρταρε περισσότερο. Στη συνέχεια οι Ανατολικοευρωπαίες ήταν... διαθέσιμες. Στο ίδιο πάρτι ο Μπολτ έδιωχνε τα κορίτσια που του την έπεφταν γιατί ήταν πολλά".

Αυτοί που έχουν την καλύτερη τύχη είναι οι σπρίντερ, γιατί είναι οι πιο γνωστοί από τους υπόλοιπους. Οι άλλοι πρέπει να κάνουν προσπάθεια.

Οι κολυμβήτριες ήταν οι πιο... ξεσαλωμένες. Οι αθλήτριες κυνηγούν τους κολυμβητές, τους αθλητές του στίβου και τους πυγμάχους. Υπάρχουν κάποια αθλήματα που ο κύκλος είναι πιο κλειστός (η ιππασία, η κωπηλασία), γιατί σ' αυτά τα αθλήματα κυριαρχούν αθλητές ευκατάστατοι και από ιδιωτικά σχολεία. Να μείνετε μακριά από αμαζόνες και κωπηλάτες γιατί είναι πολύ μαζεμένες. Αυτές που θέλουν όλοι είναι οι παίκτριες του beach volley, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να τις πλησιάσεις".

Η Ελλάδα πάντως στο σεξ μπήκε πεντάδα ανάμεσα σε 204 χώρες: " Οι πέντε πιο... ερωτικές αποστολές των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σουηδία. Οι εκπρόσωποι αθλημάτων: 1 Στίβος, 2 Beach Volley, 3 Κολύμβηση, 4 Ενόργανη Γυμναστική και 5 Τρίαθλο".

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ

Παρά την αντίληψη λοιπόν ότι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, στο Ρίο μοιράστηκαν στους αθλητές 450.000 προφυλακτικά, ενώ όπως είδαμε στο Ολυμπιακό Χωριό γίνεται... χαμός. Την παγιωμένη αυτή αντίληψη ότι το σεξ δηλαδή επηρεάζει τις αθλητικές επιδόσεις, αμφισβήτησε η πρόσφατη έρευνα- ανάλυση επιστημονικών δεδομένων, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Frontiers in Physiology μέσα στο 2016.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Science Daily, η Λάουρα Στέφανι, βοηθός καθηγήτρια Αθλιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αθλητικές επιδόσεις. "Η αποχή από το σεξ πριν τους αγώνες είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στον κόσμο του αθλητισμού" ανέφερε σχετικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες μελέτες για να εντοπίσουν χρήσιμα στοιχεία πάνω στο θέμα. Κατόπιν χρήσης ειδικών κριτηρίων για να βρεθεί ποιες ήταν οι πιο αξιόπιστες, θεωρήθηκε πως έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο εννιά.

Σε μία από αυτές διαπιστώνεται πως η δύναμη γυναικών πρώην αθλητριών δεν διέφερε εάν είχαν κάνει σεξ την προηγούμενη νύχτα. Σε μια άλλη μάλιστα παρατηρήθηκε ότι οι επιπτώσεις ήταν θετικές στους μαραθωνοδρόμους!

"Δείχνουμε ξεκάθαρα πως αυτό το θέμα δεν έχει διερευνηθεί σωστά" ανέφερε η Στέφανι. "Στην πραγματικότητα, εκτός και αν το σεξ γίνεται λιγότερο από τρεις ώρες πριν, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα ίσως να ωφελεί τις αθλητικές επιδόσεις".

Η Στέφανι ακόμη υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν αγνοηθεί. "Δεν έχει δοθεί σημασία στις ψυχολογικές ή σωματικές επιπτώσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας στις αθλητικές επιδόσεις, ή σχετικά με τα διαφορετικά είδη αθλημάτων".

Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Contra.gr έψαξε λίγο περισσότερο το θέμα. Ζητήσαμε από δύο επιστήμονες να μας δώσουν τη δική τους εκδοχή επί του θέματος. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργόςουρολόγος-ανδρολόγος και ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, ήταν κάθετος επί του θέματος μιλώντας στο Contra.gr:

"Απαρχαιωμένες οι απόψεις των προπονητών"

"Αν οι προπονητές απαγορεύουν το σεξ στους αθλητές τους είναι σαν να κλείνουν ένα θηρίο στο κλουβί του. Είναι γενετήσια ανάγκη και ένας αθλητής ειδικά στην περίοδο της προετοιμασίας και πριν από μεγάλους αγώνες εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης, επομένως έχει και περισσότερες στήσεις. Θα έλεγα ότι είναι υποκρισία να λένε οι προπονητές ότι κάνει καλό η αποχή. Είναι μια απαρχαιωμένη αντίληψη.

Άλλωστε οι αθλητές είναι λογικό να έχουν φαντασιώσεις όταν είναι μόνοι τους στις αποστολές και στα ξενοδοχεία. Δεν θα αυνανιστούν; Είναι λογικό και απόλυτα φυσιολογικό. Απλά υπάρχει αυτή η προκατάληψη από την πλευρά των προπονητών. Κυρίως είναι από άγνοια".

Πώς επηρεάζει όμως το σεξ τους αθλητές: "Ο αθλητής εφόσον κάνει σεξ χαλαρώνει, είναι λιγότερο αγχωμένος και νιώθει φυσικά και ευτυχισμένος. Αποδίδει καλύτερα. Υπάρχει ναι μεν μια κόπωση, αλλά δεν είναι και κάτι τρομερό. Κοιτάξτε να δείτε, όταν κάνει ένας άνθρωπος σεξ είναι σαν να έχει ανέβει δύο ορόφους με τις σκάλες. Αυτή είναι η κόπωση που νιώθει. Είναι κάτι τόσο τρομερό; H μόνη συμβουλή θα ήταν για παράδειγμα να το αποφύγουν μία δύο ώρες πριν τον αγώνα. Κατά τα άλλα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί".

"Ένα φυσικό ντόπινγκ"

Ο Πέτρος Καπράλος, ορθοπαιδικός-χειρούργος o οποίος εργάστηκε για 10 χρόνια στην ΠΑΕ Ατρόμητος έχει δει πολλά και μπορεί να μιλήσει επί του θέματος. Έχει ακολουθήσει τους παίκτες σε προετοιμασίες, αποστολές σε Ελλάδα και Ευρώπη και είναι γνώστης της κατάστασης. Το Contra.gr επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε τη δική του επιστημονική άποψη. Τελικά το σεξ πρέπει να απαγορεύεται στους αθλητές πριν τους αγώνες;

"Ακόμα και σήμερα η άποψη για το συγκεκριμένα θέμα είναι... 50-50. Είναι διφορούμενη. Έχει να κάνει και με τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Υπάρχουν κάποιοι προπονητές που το απαγορεύουν γιατί επικαλούνται κόπωση των αθλητών, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που είναι πιο ελαστικοί. Προσωπικά είμαι υπέρ του να γίνεται καθώς στην πλειονότητα των αθλητών ανεβάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, έστω και παροδικά και λειτουργεί σαν ένα... φυσικό ντόπινγκ. Γίνονται ακόμη πιο αποδοτικοί".

Πότε όμως πρέπει να γίνεται; "Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε πλήρως, δηλαδή το πότε ένας αθλητής έκανε ή όχι σεξ. Η δική μου άποψη είναι πως το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να επιτρέπεται. Δεν θα το συνιστούσα την ίδια ημέρα του αγώνα, γιατί θα υπάρχει μια κόπωση".

Όπως βλέπουμε λοιπόν οι γνώμες των ειδικών ταυτίζονται. Το σεξ που τόσοι και τόσοι προπονητές απαγορεύουν ρητά στους αθλητές τους όχι μόνο δεν τους κάνει κακό, αλλά τους βοηθάει (όταν γίνεται για παράδειγμα το προηγούμενο βράδυ) και στις επιδόσεις τους στους αγώνες. Οι επιστημονικές έρευνες που είδαμε πιο πάνω το επιβεβαιώνουν επίσης. Έτσι οι αθλητές από αντίδραση στις απαγορεύσεις των προπονητών τους, του... δίνουν και καταλαβαίνει στις αποστολές, ή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν έχουν άδικο όμως που δηλώνουν... φανατικοί της σεξουαλικής πράξης. Κάτι ξέρουν!

News 24/7

24MEDIA NETWORK