Το σπανάκι είναι κι επίσημα ουσία ύποπτη για ντόπινγκ

Δύο μελέτες με θεαματικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το σπανάκι μπορεί... όντως να μετατρέψει σε Ποπάι τους αθλητές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ντόπινγκ.

Ο Γιουσέιν Μπολτ τερματίζει στην 3η θέση του τελικού των 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, Λονδίνο, Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
Ο Γιουσέιν Μπολτ τερματίζει στην 3η θέση του τελικού των 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, Λονδίνο, Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Η Πρωτοχρονιά είθισται να φέρνει νέα ήθη κι έθιμα. Στον χώρο του αθλητισμού πραγματικά έφερε κάτι που δύσκολα μπορεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους: έφερε την αναθεωρημένη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες της WADA. Κι αν αυτό δεν μοιάζει αξιοπερίεργο, μία καταχώρηση σε αυτήν τη λίστα αλλάζει τα δεδομένα, διότι πλέον ύποπτη (αν και όχι απαγορευμένη ακόμα) τροφή θα θεωρείται το... σπανάκι!

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2019, όταν επιστήμονες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου ολοκλήρωσαν τη σχετική έρευνά τους που διήρκεσε 10 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη ήταν η ομάδα ελέγχου, η δεύτερη λάμβανε ένα υποκατάστατο, ενώ η τρίτη και η τέταρτη λάμβαναν 2 και 8 κάψουλες αντίστοιχα των 100mg εκδυστερόνης, ουσία που προέρχεται από το εκχύλισμα σπανακιού.

Η μελέτη των επιστημόνων αναφέρει ότι "παρατηρήθηκαν σημαντικά υψηλές αυξήσεις στη μυική μάζα στους συμμετέχοντες που έλαβαν εκδυστερόνη. Σε σχέση με τις αθλητικές επιδόσεις αναφέρθηκε σημαντική βελτίωση στην άρση βάρους". "Θεωρούσαμε ότι θα δούμε βελτίωση στην επίδοση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη. Προτείνουμε στη WADA να προσθέσει την ουσία στη λίστα με τις απαγορευμένες για το ντόπινγκ. Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που βελτιώνει τις επιδόσεις, τότε θα πρέπει να εξαλειφθεί αυτό το άδικο πλεονέκτημα", υποστήριξε τότε στα γερμανικά ARD και ARTE η Μαρία Παρ, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Τη συγκεκριμένη μελέτη ακολούθησε έρευνα του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρώμης, υπό τον Φραντσέσκο Μπορέ, με παρόμοια συμπεράσματα. Οι ερευνητές δοκίμασαν την ουσία σε 46 αθλητές, για 10 εβδομάδες προπονήσεων με βάρη. Οι 23 λάμβαναν ουσίες πλασίμπο, οι υπόλοιποι ταμπλέτες εκδυστερόνης, τις οποίες λάμβαναν καθημερινά και κάθε μία ισοδυναμούσε με 4 κιλά σπανάκι. Όσοι λάμβαναν τις ταμπλέτες, τριπλασίασαν την απόδοσή τους σε σχέση με το έτερο γκρουπ συμμετεχόντων.

Η νέα λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες του παγκόσμιου οργανισμού κατά του ντόπινγκ έγινε γνωστή ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά. Η WADA ανακοίνωσε ότι η εκδυστερόνη τίθεται υπό επιτήρηση, καθώς μπορεί να απομονωθεί και να προσφέρει αξιοσημείωτη αύξηση μυικής δύναμης και να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις. Το 2020 ουσιαστικά θα είναι χρονιά ελέγχων για το σπανάκι. Αν κριθεί ένοχο πως μετατρέπει αθλητές σε... Ποπάι, τότε από την Πρωτοχρονιά του 2021 θα βρίσκεται κι αυτό (με κάποιον τρόπο) στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK