Το τέρας της Τουτμπιερίτζε που θα την σκοτώσει

Η θεσπέσια εμφάνιση της Καμία Βαλίγεβα στο Ταλίν είναι ακόμα ένας θρίαμβος των Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, Σεργκέι Ντουντάκαφ και Ντανιίλ Γκλέικενχαουζ, αλλά δημιουργεί σοβαρό μποτιλιάρισμα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η προπονήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, με τις αθλήτριές της, Αλίνα Ζαγκίταβα (αριστερά) και Γεβγκένιγια Μιεντβιέντιεβα (δεξιά), ύστερα από τον τελικό στο ελεύθερο πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018, Γκανγκνέουνγκ, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
Η προπονήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, με τις αθλήτριές της, Αλίνα Ζαγκίταβα (αριστερά) και Γεβγκένιγια Μιεντβιέντιεβα (δεξιά), ύστερα από τον τελικό στο ελεύθερο πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018, Γκανγκνέουνγκ, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

Η τελευταία σπουδαία διοργάνωση που έγινε στον αθλητικό κόσμο και αφορούσε σε όλο των πλανήτη, ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούνιορ στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Βεβαίως, αυτό είναι σχετικό, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο σπορ, κυρίως στο απλό Γυναικών. Από τις 3 κοπέλες που κατέκτησαν τα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και οι 3 θα μπορούσαν να είναι παρούσες στη διοργάνωση που έγινε από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου στο Ταλίν της Εσθονίας και μάλιστα όχι στο όριο: η Αλένα Καστόρναϊα είναι 16 ετών, η Άνα Σερμπακόβα είναι 15, τρεις μήνες μεγαλύτερη από τη 'χάλκινη' του Γκρατς, στις 25 Γενάρη, Αλιεκσάντρα Τρουσόβα. Εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε να είναι παρούσα κι η 'χρυσή' ολυμπιονίκης του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2019 στη Μόσχα και πρωταθλήτρια κόσμου στη Σαϊτάμα πέρυσι, Αλίνα Ζαγκίταβα. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί τώρα, αφού το κορίτσι από το Ιζέφσκ κλείνει στις 18 Μαΐου τα 18.

Στο τζούνιορ, το ηλικιακό όριο είναι ως 19. Ένα κορίτσι μπορεί να πάρει μέρος ακόμα κι αν είναι 13 ετών, αρκεί να έχει γεννηθεί ως την 1η Ιουλίου του έτους, δηλαδή να έχει κλείσει τα 13 τον προηγούμενο χρόνο. Στη διοργάνωση του Ταλίν, επί παραδείγματι, τα 3 από τα 4 πρώτα κορίτσια ήταν 13 ετών: η 'χρυσή' Καμίλα Βαλίγεβα, η 2η Ντάρια Ουσατσόβα και η 4η Μάια Χρόμουκ. Η 'χάλκινη' Αλίσα Λιου είναι 14.

Αυτή η τελευταία πρέπει να... ταριχευτεί. Από όλες τις αθλήτριες που έχουν αναφερθεί ως τώρα στο κείμενο, είναι η μόνη μη Ρωσίδα, αφού η σκούφια της κρατά από την Καλιφόρνια και οι ρίζες της από την Κίνα. Είναι η πρώτη μη Ρωσίδα που έκανε πάνω από 200 πόντους σε διοργάνωση τζούνιορ και είναι, επίσης, η μόνη που δεν έχει για προπονήτρια την Ετιέρι Τουτμπιερίτζε. Στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούνιορ, που έγινε στο Ζάγκρεμπ, 1η ήταν η Τρουσόβα και 2η η Σερμπακόβα. Στο προπέρσινο, η Τρουσόβα είχε πετύχει την πρώτη νίκη της, κάνοντας το πρώτο τετραπλό άλμα στην ιστορία των τζούνιορ, και 2η ήταν η Καστόρναϊα. Το 2017 είχε νικήσει η Ζαγκίταβα. Το 2015, η επίσης αθλήτρια της Τουτμπιερίτζε τότε, Ζένια Μιεντβιέντιεβα. Μόνο το 2016 είχε φορέσει το χρυσό μετάλλιο η Γιαπωνέζα Μαρίν Χόντα, η οποία δεν ήταν στο γκρουπ της Τουτμπιερίτζε. Οι πρώτες επιτυχίες, ειρήσθω εν παρόδω, της ομάδας της Τουτμπιερίτζε στη διοργάνωση, ήταν το ασημένιο της Γιούλιγια Λιπνίτσκαϊα το 2013 και το χάλκινο της Μιεντβιέντιεβα το 2014.

Πού θα πάει η κατάσταση με την Τουτμπιερίτζε, ουδείς ξέρει. Πριν από λίγους μήνες έγινε ένας άτυπος ψυχρός πόλεμος στη Μόσχα, αφού η Ζαγκίταβα αποχώρησε, με τη δικαιολογία ότι κάνει ένα διάλειμμα, από το καλλιτεχνικό πατινάζ. Η Τατιάνα Ταρασόβα, προπονήτρια του 'χρυσού' ολυμπιονίκη στο Σολτ Λέικ το 2002, Αλιεκσέι Γιαγκούντιν, και ο 'χρυσός' ολυμπιονίκης του Τορίνο το 2006 και του ομαδικού στο Σότσι το 2014, Γεβγκένι Πλιούσενκα, συντάχθηκαν για να 'πολεμήσουν' το φαινόμενο των νεαρών αθλητριών που η Τουτμπιερίτζε εκμεταλλεύεται για να κερδίζει όλα τα διαθέσιμα χρυσά μετάλλια στο γυναικείο. Η ίδια, βεβαίως, τους είχε κάνει χαρούμενους στο Σότσι, όταν η δική της αθλήτρια, Λιπνίτσκαϊα, είχε κάνει ένα καταπληκτικό πρόγραμμα με την απίθανη μουσική του Τζον Γουίλιαμς από την ταινία 'Η Λίστα του Σίντλερ', για να οδηγήσει τη Ρωσία στο χρυσό μπροστά σε ένα κοινό που αποθέωσε τους αθλητές και κυρίως τη διαφορά ηλικίας 16 ετών της μικρής από το Γεκατερίνμπουργκ με τον Πλιούσενκα.

Η Αλίνα Ζαγκίταβα σε στιγμιότυπο κατά τους τελικούς Grand Prix στο 'Παλάβελα', Τορίνο, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
Η Αλίνα Ζαγκίταβα σε στιγμιότυπο κατά τους τελικούς Grand Prix στο 'Παλάβελα', Τορίνο, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Μάλιστα, αυτό σκόπευαν να το κάνουν θέμα και στην ISU, τη διεθνή ομοσπονδία του πατινάζ, ώστε να γίνει αλλαγή στο όριο. Η Μιεντβιέντιεβα, μάλιστα, όταν αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, είχε κατηγορήσει την Τουτμπιερίτζε ότι δεν κράτησε τη Ζαγκίταβα άλλον ένα χρόνο εκτός δράσης σε επίπεδο Γυναικών, για να είναι εκείνη που θα κερδίσει, έπειτα από διαδοχικές επιτυχίες το 2016 και το 2017 σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται, είναι ότι αν κρατούσε εκτός την υπέροχη νεράιδα της Πιονγκτσάνγκ, η Ζαγκίταβα δεν θα λάμβανε μέρος ποτέ σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε δεν θα γινόταν μία από τις ελάχιστες πατινέζ με το τριπλέτε. Για να βρει κάποιος την τελευταία, πρέπει να πάει στο 1988 και το Κάλγκαρι, ώστε να αντικρίσει το ονοματεπώνυμο της μάλλον πιο επιτυχημένης αθλήτριας στον πάγο όλων των εποχών, δηλαδή της Γερμανίδας Καταρίνα Βιτ, με 2 ολυμπιακά χρυσά, 4 σε Παγκόσμιο και 6 σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το πρόβλημα της Τουτμπιερίτζε και του τεχνικού επιτελείου της, των δεινών χορογράφων Σεργκέι Ντουντάκαφ και Ντανιίλ Γκλέικενχαουζ, σίγουρα δεν είναι η ηλικία. Αλλά μπορεί να γίνει, στο λυκαυγές του 2022. Είναι δεδομένο, από τώρα, ότι το 2026 η ηλικιακή κατάσταση στο καλλιτεχνικό πατινάζ θα είναι διαφορετική. Το 2018, η Τρουσόβα και η Καστόρναϊα έγιναν οι πρώτες αθλήτριες που έκαναν πάνω από 200 πόντους συνολικά στα προγράμματά τους (225.52 η πρώτη και 207.39 η δεύτερη). Τον επόμενο χρόνο, η Τρουσόβα μάζεψε 222.89 και η Σερμπακόβα πήρε 219.94. Το παγκόσμιο ρεκόρ των τζούνιορ, που κρατούσε από το 2018, κράτησε ως τις 7 Μαρτίου στο Ταλίν. Εκεί, η Βαλίγεβα πήρε 227.30 πόντους, που είναι το ρεκόρ. Το κοριτσάκι είναι ένα όνειρο. Έκανε δύο τετραπλά και τρεις συνδυασμούς με δύο τριπλά, ένα υπέροχο διπλό άξελ, ενώ οι στροφές του βγαίνουν από όνειρο. Θεωρείται ήδη μία από τους κορυφαίους πατινέζ στον κόσμο σε αυτό το κομμάτι.

Το πρόβλημα για την Τουτμπιερίτζε, πριν της αλλάξουν το μέσο όρο ηλικίας και μηχανευτεί κάτι άλλο, είναι πρωτίστως πρακτικό. Η Ουσατσόβα έκανε 207.74 πόντους στο Ταλίν, ενώ κι η Χρόμουκ δεν ήταν μακριά από τους 200, με 198.94. Με τη μέθοδο που ακολουθείται, και οι 3 θα προοδεύσουν στην προπόνηση και θα πιάσουν τη δάδα από εκεί που την άφησε η προηγούμενη γενιά... αλλά πότε; Μέχρι το Ταλίν υπήρχαν 4 αθλήτριες που θεωρούσε ότι θα γινόταν να διεκδικήσουν 3 θέσεις για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, από τις 4 έως τις 20 Φλεβάρη 2022 (αν δεν έχει συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως αυτόν τον καιρό). Η Ρωσία έχει δικαίωμα να στείλει 3 αθλήτριες, ωστόσο ούτως ή άλλως ο εξωαγωνιστικός ανταγωνισμός είναι ισχυρός, με πολλούς προπονητές κοριτσιών να τίθενται αναφανδόν επί του δικαιώματος κι άλλων πατινέζ να πάρουν μέρος στους Αγώνες. Η φιλόδοξη Τουτμπιερίτζε, που δημιούργησε μόνη της το δρόμο προς την παντοκρατορία, με τη βοήθεια δύο ανδρών που εμπιστεύεται τυφλά και που, στην τελική, τους έδωσε όσα τώρα της δίνουν, έχει βάλει βουλοκέρι υψηλής ποιότητας στα αυτιά της και το κύκλοτρό της αποβάλλει κάθε αρνητική ενέργεια. Το πρόβλημα είναι ότι θα έχει, αν συνεχίσει το πατινάζ η Ζαγκίταβα, 7 πατινέζ που θα διεκδικήσουν τις 3 θέσεις, καμία εκ των οποίων ενήλικη! Είναι δε και τυχερή, διότι η Σόφια Ακάτιεβα, που στην πρόσφατη 'Σπαρτακιάδα', ένα τουρνουά που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Ρωσία, έκανε 218.03 πόντους με δύο τετραπλά τόλουπ (!), αφήνοντας πίσω της την Ουσατσόβα με 213.63, είναι 12 χρόνων!

Η Αλένα Καστορναία κατά τη διάρκεια του προγράμματός της στο Τορίνο
Η Αλένα Καστόρναϊα κατά τη διάρκεια του προγράμματός της στο Τορίνο AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Για να πάρει μέρος μία πατινέζ στους Αγώνες, θα πρέπει να έχει κλείσει τα 15 της έως την 1η Ιουλίου της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή, το καλοκαίρι του 2021 και οι 3 θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Πεκίνου και η Τουτμπιερίτζε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 4 που θα θεωρούν ότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Βεβαίως, η ίδια θα αντιγυρίσει τη δόξα της κατάκτησης μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ακόμα και τα χρήματα που δίνουν τα καλά πληρωμένα γκαλά, παρ' όλα αυτά ο συνωστισμός κι η μαζική διαμαρτυρία δεν πρόκειται να της κάνουν καλό. Ήδη, για τα 3 κορίτσια της, την Καστόρναϊα, τη Σερμπακόβα και την Τρουσόβα, μία καλή ευκαιρία χάθηκε, αφού αναβλήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που ήταν να γίνει στο Μόντρεαλ.

Αν δεν έχει φτιάξει, λοιπόν, είναι στο δρόμο να δημιουργήσει ένα παντοδύναμο τέρας, που νομοτελειακά θα στραφεί στο δημιουργό του. Εκτός κι αν αποδεχθεί την αλλαγή του ηλικιακού νόμου στωικά. Στην τελική, αν ήταν όλες οι 15χρονες να αποκτούσαν πλεονέκτημα, θα το έκαναν κι άλλοι προπονητές. Σε οποιαδήποτε ηλικία και να τεθεί, δεν είναι παράλογο να ειπωθεί ότι θα έχει το πλεονέκτημα. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει όταν τα μικρά φαινόμενα που γαλουχεί δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος σε Αγώνες πριν από την ενηλικίωσή τους. Πώς θα τα προετοιμάσει ώστε να έχει το πάνω χέρι; Στο χρόνο από τον οποίο δουλεύει με τα παιδάκια, δεν έχουν γίνει ακριβώς ευδιάκριτες οι προοπτικές και το ταλέντο. Κι όπως έγραψε και η συμπατριώτισσά της, Αΐν Ραντ, που ακολούθησε την ίδια διαδρομή με εκείνη από τη Ρωσία στις ΗΠΑ -μόνο που η ίδια δεν γύρισε ποτέ πίσω στη Σοβιετική Ένωση- στο 'Ο Άτλας Επαναστάτησε', το να ελεούν εκείνοι που παράγουν για το κοινό καλό στο τέλος, θα καταστρέψει την παραγωγή. Αν η Τουτμπιερίτζε υποκινείται από την πελώρια φιλοδοξία της, δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει αυτήν τη βαθιά γνώση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK