Το βόλεϊ με τα πόδια μπορεί να ξεπεράσει και το ποδόσφαιρο

Βόλεϊ με τα πόδια; Δεν έχει καμια σχέση με παραλίες και 'ποδιές' του Ζιοβάνι και του Νέρι Καστίγιο. Ένα εξωπραγματικά δύσκολο άθλημα.

Στιγμιότυπο από αγώνα sepak takraw των 18ων Αγώνων Ασίας στο Παλεμπάνγκ της Ινδονησίας, Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018
Στιγμιότυπο από αγώνα sepak takraw των 18ων Αγώνων Ασίας στο Παλεμπάνγκ της Ινδονησίας, Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 AP PHOTO/VINCENT THIAN

To ποδοβόλεϊ είναι ένα όμορφο άθλημα. Μπορείς να δεις παίκτες όπως ο Ζιοβάνι και ο Νέρι Καστίγιο να κάνουν τα μαγικά τους, μπορείς να δεις όμορφα κορμιά στις παραλίες και μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει jogo bonito και εκείνες τις σκηνές που οι πρωταγωνιστές της 'Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής' χόρευαν limbo. Το kick volleyball ή αλλιώς sepak takraw όπως λέγεται σε Ινδονησία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη, η 'sipa', οπως το αποκαλούν στις Φιλιππίνες, είναι ένα άθλημα που κάνει το ποδοβόλεϊ να μοιάζει με γυμναστική για παιδιά του νηπιαγωγείου. Το βόλεϊ με τα πόδια, όπως ονομάζεται επίσημα, είναι ένα άθλημα με ρίζες στη βορειοανατολική Ασία, που μεθοδικά κατακτά όλο τον κόσμο.

Οι κανόνες

Η βασική διαφορά του αθλήματος από το ποδοβόλεϊ είναι ότι κάθε επαφή της μπάλας με το χέρι του αμυνόμενου δίνει πόντο στον επιτιθέμενο. Επίσης, η μπάλα του αθλήματος είναι φτιαγμένη από λάστιχο και έχει διάμετρο 42 εκατοστά για άντρες και 45 εκατοστά για γυναίκες. Δεν προβλέπεται η χρήση μπάλας βόλεϊ. Οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από ντουέτα ή τριάδες παικτών.

Οι κανόνες ως προς την επίτευξη πόντων μοιάζουν αρκετά με αυτούς του βόλεϊ. Ο επιτιθέμενος καλείται να μεταφέρει την μπάλα αποκλειστικά με τα πόδια στην αντίπαλη περιοχή και αυτή να προσκρούσει εντός των κάθετων γραμμών αυτής. Οποιοδήποτε χτύπημα καταλήξει εκτός των κάθετων γραμμών, είναι πόντος του αμυνόμενου. Κάθε χτύπημα του επιτιθέμενου που ακουμπήσει στο χέρι συμπαίκτη του είναι πόντος για τον αμυνόμενο. Αντίστοιχα, τα χτυπήματα που υποδέχεται η άμυνα με τα χέρια, είναι πόντοι για τον επιτιθέμενο. Απαγορεύεται αυστηρά κάθε προσπάθεια του αμυνομένου να αποπροσανατολίσει το μυαλό του επιτιθέμενου, ενώ είναι έτοιμος να κάνει ελεύθερο χτύπημα. Ο κάθε παίκτης πρέπει να έχει καρφωμένα τα πόδια στο έδαφος (διαφορετικά συνιστά παράβαση και πόντο του αντιπάλου) και να μην ακουμπήσει το δίχτυ. Οι αγώνες λήγουν στα 3 σετ, με 21 πόντους έκαστο, ενώ σε περιπτωση tie break, νικητής αναγορεύεται όποιος φτάσει τους 25 πόντους.

Η διάδοση

Το sepak takraw όπως είναι η επίσημη ονομασία του βόλεϊ με τα πόδια έχει τη δική του διεθνή ομοσπονδία και πέρα από την Ασία, έχει διαδοθεί στην Αμερική, στη Μέση Ανατολή και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (εκτός της Ελλάδας), όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Μια έντονη συζήτηση στις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (2024) βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά;

Ένα άθλημα που καλείσαι να σκοράρεις, δίνοντας ύψος στην μπάλα ώστε αυτή να ξεπεράσει το δίχτυ και ταυτόχρονα να εξουδετερώσει την υποδοχή των αντιπάλων, δεν μπορεί να είναι εύκολο. Το βόλεϊ με τα πόδια είναι η πρόκληση που κάθε υπεραθλητής του σύγχρονου ποδοσφαίρου που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να αποδεχθεί και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Είναι άθλημα, είναι πιο απαιτητικό από μια παράσταση έμπειρου ακροβάτη, έχει εξωπραγματική δράση και εναλλαγές του σκορ, η 'κούραση' αποκτά μια νέα διάσταση. Μήπως είναι πιο θεαματικό και από το ίδιο το ποδόσφαιρο;

News 24/7

24MEDIA NETWORK