Το VR στη ζωή μας και πώς βρίσκεται - πλέον - παντού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τον τελευταίο αιώνα είναι ραγδαία και πλέον τη συναντάμε παντού ακόμα και στο χώρο του αθλητισμού.

Το VR στη ζωή μας και πώς βρίσκεται - πλέον - παντού

Η τεχνολογία τρέχει με απίστευτους ρυθμούς κάτι που αδυνατούμε να το κατανοήσουμε αφού αποτελούμε μέρος αυτής της αλλαγής. Ακόμα κι αν κάποιος έλεγε στον Άλαν Τούρινγκ, τον πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης, ότι σήμερα θα έπαιζε τέτοιο ρόλο στην καθημερινότητά μας μπορεί και να μην τον πίστευε. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πλέον με μία επίσκεψη σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ ή με μία απλή επίσκεψη στο virtualsports.opap.gr μπορεί κάποιος να ποντάρει ακόμα και σε αγώνες Virtual Sports οι οποίοι με τα εντυπωσιακά γραφικά δημιουργούν στον παίκτη ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσφέροντας μοναδική εμπειρία παιχνιδιού.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ήταν Άγγλος μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος και θεωρητικός βιολόγος. Θεωρείται “πατέρας της επιστήμης υπολογιστών” και ο άνθρωπος ο οποίος σκέφτηκε πρώτος την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Εκείνος ήταν μάλιστα ο πρώτος ο οποίος το 1950 πρότεινε τη δοκιμή Τούρινγκ, μία απλή δοκιμασία που θα μπορούσε να εξακριβώσει αν μία μηχανή διαθέτει ευφυΐα. Έξι χρόνια αργότερα θεμελιώθηκε ως πεδίο από Αμερικανούς επιστήμονες και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το Logic Theorist, ένα πρόγραμμα το οποίο στηριζόταν σε συμπερασματικούς κανόνες τυπικής λογικής και σε ευρετικούς αλγορίθμους αναζήτησης για να αποδεικνύει μαθηματικά θεωρήματα.

Ο εξαετής "χειμώνας" και η αρχή της επανάστασης

Οι κυβερνήσεις χωρών όπως αυτές των ΗΠΑ και της Αγγλίας έδωσαν πολλά χρήματα επενδύοντας στην τότε πρωτόγνωρη τεχνολογία, όμως το 1973 προχώρησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης. Για έξι χρόνια τα πάντα πάγωσαν πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι σε μια περίοδο η οποία ονομάστηκε ως ο “χειμώνας της τεχνητής νοημοσύνης”. Έκτοτε κύλησε τσουνάμι στο αυλάκι και όχι απλά λίγο νερό για να φτάσουμε εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Πατώντας πάνω στις δυνατότητες που πρόσφεραν η τεχνολογία και οι πρώτοι υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη αρκετοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να πάνε ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω τότε ακούγονταν ως τρελά και ουτοπικά, όμως τώρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των περισσότερων.

Αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού

Ακόμα και στον αθλητισμό τα πάντα έχουν αλλάξει αφού πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν απίστευτα εργαλεία στα χέρια τους για να κάνουν τη δουλειά τους.Οι διαιτητές με τη χρήση του VAR μπορούν να ξαναδούν φάσεις και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις που με γυμνό μάτι δεν θα μπορούσαν να έχουν δει. Παράλληλα, το hawk eye βασιζόμενο στην τρισδιάστατη απεικόνιση αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα σε καταστάσεις όπου τα πάντα κρίνονται στα χιλιοστά.

Ακόμα και στο στοίχημα βλέπουμε πλέον την εικονική πραγματικότητα να έχει μπει στη ζωή μας. Αναφερόμαστε φυσικά στα Virtual παιχνίδια τα οποία έχουν μπει και αυτά στην καθημερινότητα όλων των παικτών και προσφέρουν μία νέα εμπειρία η οποία εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς.

Για τους μη μυημένους να αναφέρουμε ότι τα Virtual Sports (εικονικά αθλήματα) αποτελούν μία συναρπαστική εξέλιξη των παλαιότερων fantasy sports, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες του σύγχρονου gaming για υψηλής ποιότητας γραφικά. Όλα τα αποτελέσματα των εικονικών αγώνων είναι προϊόν γεννήτριας τυχαίων αριθμών (Random Number Generator) προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα ένας παίκτης το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ και να παίξει σε ένα από τα virtuals. Μάλιστα, έχει δύο επιλογές καθώς μπορεί να ποντάρει σε έναν αγώνα ή και σε πολλούς. Το πρωτάθλημα Virtual Sports αποτελεί την εξέλιξη του Virtual Sports Ποδόσφαιρο και δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να στοιχηματίζεις έως και σε 8 αγώνες κάθε φορά στα πλαίσια ενός πρωταθλήματος φτιάχνοντας το παρολί ή το σύστημά σου μέσα από τις 22 διαθέσιμες αγορές. Όλα αυτά με ακόμα πιο εντυπωσιακά γραφικά, νέες εμφανίσεις ομάδων και 300 νέες φάσεις, πιο κοντά από ποτέ στο πραγματικό ποδόσφαιρο!

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι τέτοιες που ακόμα και γενιές οι οποίες μεγάλωσαν μέσα σε αυτές χρειάζεται συνεχώς να εξελίσσονται.

Τα πάντα τριγύρω μας έχουν βασιστεί στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Από τα κινητά και τις εφαρμογές τους μέχρι τις τηλεοράσεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Πλέον, η τεχνολογία παίζει τεράστιο ρόλο σε πολλούς τομείς. Από την ιατρική μέχρι και την οδήγηση. Σημαντικες ανακαλύψεις έχουν αλλάξει τη ζωή μας με την τεχνολογία να εχει εισχωρήσει σε τεράστιο βαθμό στην καθημερινότητα μας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK