Το βράδυ που ο Μάικ Τάισον ήθελε να δείρει τον Μάικλ Τζόρνταν

Με αφορμή την είδηση πως ο Μάικ Τάισον ετοιμάζεται να επιστρέψει στα ρινγκ, για φιλανθρωπικό σκοπό -στα 53-, προέκυψε και μια ιστορία από το 1998, βάσει της οποίας ο 'baddest man on the planet' απείλησε τον Μάικλ Τζόρνταν. Θα τα δούμε όλα.

To 1998 ο Μάικ Τάισον ήταν στο πικ της καριέρας του και γνωστός πια, ως baddest man on earth. Ήταν και στη διαδικασία διαζυγίου.
To 1998 ο Μάικ Τάισον ήταν στο πικ της καριέρας του και γνωστός πια, ως baddest man on earth. Ήταν και στη διαδικασία διαζυγίου. AP PHOTO/ERIC DRAPER

Θα σε παρακαλέσω να δεις το video που ακολουθεί -και έγινε viral- και μετά να σκεφτείς τη ζωή σου στα 53 -αν δεν έχεις φτάσει εκεί ή πώς είναι η φυσική σου κατάσταση αν βρίσκεσαι ήδη στο νούμερο αυτό ή σε τι φάση ήσουν, αν το έχεις ξεπεράσει.

Ο Μάικ Τάισον παραδέχθηκε το 2016 πως δεν ήταν άντρας, σε συνέντευξη που είχε δώσει για τα 20 χρόνια από την καταδίκη του ως βιαστή. Ο γνωστός ως 'baddest man on the planet' είχε καταλήξει στο ότι "δεν ήμουν ούτε ο μισός άνδρας από ό,τι πίστευα πως είμαι". Δεδομένα από παιδί είχε δει και ζήσει πράγματα που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί ενήλικας. Από ένα σημείο όμως, κι έπειτα όλες οι κακές επιλογές χρεώνονταν σε εκείνον. Όσα μοναδικά 'έχτισε' στα ρινγκ, γκρεμίστηκαν από τον τρόπου που είχε διαλέξει να 'κουβαλάει' τον εαυτό του έξω από αυτό, ώσπου ήλθε η συνειδητοποίηση και το "όλη μου η ζωή πήγε χαράμι -υπήρξα μια αποτυχία" , που 'χε δηλώσει στις 3/6 του 2005 στη USA Today, όταν ενημέρωσε πως "νιώθω ντροπή για τον εαυτό μου και τη ζωή μου. Θέλω να αλλάξω τα πάντα".

Ενάμιση χρόνο μετά συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικής ουσίας και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Τότε παραδέχθηκε πως ήταν εθισμένος. Ακολούθησε (το Σεπτέμβρη του 2007) νέα σύλληψη για κατοχή κοκαΐνης. Και τότε αποφάσισε πως είχε έλθει η ώρα να ζητήσει βοήθεια. Μετά δημιούργησε και ίδρυμα για να προσφέρει βοήθεια 'σε παιδιά που παλεύουν για μια ευκαιρία', έγραψε βιβλία, έκανε κανάλι στο YouTube. Από τον περασμένο Απρίλη ενημέρωσε πως ασχολείται και πάλι με την πυγμαχία, διότι ήθελε να πάρει μέρος σε φιλανθρωπικούς αγώνες. Σημείωσε ότι ο τελευταίος αγώνας που 'χε δώσει ήταν το 2005, εναντίον του Κέβιν ΜακΜπράιντ.

Μετά το ποστάρισμα του video που είδες στην αρχή, ένας promoter από την Αυστραλία, ονόματι Μπράιαν Αματρούντα φέρεται να πρότεινε στον Iron Mike να επιστρέψει στο ρινγκ, έναντι 1.000.000 δολαρίων και με το σκοπό να ταιριάζει στα τωρινά του 'θέλω' (βλ. φιλανθρωπία).

"Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με τον Μαξ Μάρκσον, εκπρόσωπο celebrities και να του πω την πρόθεση μου" εξήγησε ο Αματρούντα στην DailyMail "ο Μαξ είχε φέρει τον Τάισον στην Αυστραλία, το 2012. Έχει καλή σχέση μαζί του και με τη σύζυγο του. Το κύριο είναι πως το 2012 του 'χε εξασφαλίσει τη visa που χρειάζεται για να μπει στη χώρα. Αυτό ήταν το κλειδί. Ειναι πλέον ένας ήρεμος οικογενειάρχης, δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, οπότε δεν βλέπω το λόγο να μην του επιτρέψουν να μπει στην Αυστραλία".

Προφανώς ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τις προπονήσεις του Τάισον, Ραφαέλ Κορντέιρο είπε στο ESPN πως "δεν είχε προπονηθεί για τουλάχιστον 10 χρόνια και δεν ήξερα τι θα αντικρίσω πριν το πρώτο μας ραντεβού. Είδα πως έχει τη δύναμη και την ταχύτητα 21χρονου". Ο Κορντέιρο εντυπωσιάστηκε από το πόσο αποτελεσματικός ήταν ο Iron Mike, δεδομένης και της ηλικίας του -σε συνδυασμό με τις καταχρήσεις. Για τρεις εβδομάδες, οι δυο τους δούλεψαν επί της φυσικής κατάστασης και των γροθιών. Κάθε προπόνηση διαρκούσε από μια ώρα έως 90 λεπτά. Μετά ο προπονητής δήλωσε πως ο Τάισον θα είναι έτοιμος για το comeback σε έξι μήνες, εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Δεν σου είπα όμως, ποιοι είναι οι υποψήφιοι να βρεθούν απέναντι του, στην Αυστραλία. Ακούστηκαν τα ονόματα των Σόνι Μπιλ Ουίλιαμς (34 χρόνων, επαγγελματίας αθλητής ράγκμπι και μποξέρ στην κατηγορία βαρέων βαρών με ρεκόρ 7-0), Πολ Γκέιλεν (38 χρόνων, πρώην επαγγελματίας παίκτης του ράγκμπι, ο οποίος από το 2012 δίνει και αγώνες στην πυγμαχία στην κατηγορία βαρέων βαρών, με το ρεκόρ του να είναι 9 νίκες και 1 ισοπαλία) και Μπάρι Χολ (43 χρόνων, πρώην επαγγελματίας παίκτης αυστραλιανού football, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο μποξ στα μέσα του 2019, όταν αντιμετώπισε τον Γκέιλεν -έκτοτε δεν έπαιξε με κάποιον άλλον). Οι ειδικοί εκτίμησαν πως όποιος εκ των τριών τεθεί αντιμέτωπος του Τάισον, θα περάσει δύσκολα.

Εν τω μεταξύ, ο Τάισον αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Εβάντερ Χόλιφιντ, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση του να επιστρέψει -και αυτός- στα ρινγκ για φιλανθρωπικούς λόγους (στα 57) "με απώτερο στόχο να αντιμετωπίσω τον Μάικ". O Χόλιφιλντ έδωσε τον τελευταίο του αγώνα το 2011 -ένα χρόνο αφότου είχε αποσυρθεί ο Τάισον.

Το Forbes έγραψε πως "για τη σωστή τιμή οι δυο τους θα αγνοήσουν το συμβάν με το αυτί".

Για το τέλος, άφησα μια ιστορία που αφορά τον σημερινό μας πρωταγωνιστή και ένα άλλο θέμα των ημερών (το Last Dance) -εξ ου και επανήλθε στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη είχε γίνει το 2015, μέσω ενός βιβλίου. Σήμερα το Boxing Scene θυμίζει πως το Δεκέμβρη του 1998 λίγο έλειψε να δείρει ο Τάισον τον Μάικλ Τζόρνταν, κατά τη διάρκεια δείπνου στο Σικάγο. Οι δυο τους ήταν μεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων του Ρίτσαρντ Ντεντ (Ηall of Famer του NFL), για τον εορτασμό των 28ων γενεθλίων του.

Τότε ο Τάισον ήταν αήττητος και στο πικ της καριέρας του. Ήταν και εν μέσω επίπονης διαδικασίας έκδοσης διαζυγίου από την Ρόμπιν Γκίβενς. Ο -μεγαλύτερος κατά κάποιους μήνες από τον Baddest man on the planet- Τζόρνταν είχε συνάψει σχέσεις με την Γκίβενς, την εποχή που οδήγησε στο 'traveling cocaine circus' των Μπουλς. Όταν ο Τάισον είχε πιει λίγα κοκτέιλ παραπάνω, επιτέθηκε -φραστικά- στον MJ για τη σχέση του με την πρώην σύζυγο του.

Ο Ρόρι Χόλογουεϊ που υπήρξε εκ των εκπροσώπων του Τάισον, είχε γράψει σχετικά στο βιβλίο του (με τίτλο "Taming the beast: The Untold Story of Team Tyson") πως "ο Μάικ κάθεται παρέα με το αγαπημένο του ποτό, το Long Island Tea που όταν το πίνει βγαίνουν στην επιφάνεια τα πραγματικά του αισθήματα. Λέω στους σερβιτόρους να νερώνουν τα ποτά του, γιατί έχω δει πού πάει το πράγμα.

Ο Μάικ έριχνε δολοφονικές ματιές απέναντι στο τραπέζι, στον Μάικλ Τζόρνταν. Κάποια στιγμή του λέει 'νομίζεις είμαι ηλίθιος; Ξέρω ότι γ... την π... μου. Ο Τζόρνταν τον κοιτάει σαν να βλέπει φάντασμα. 'Ξέρω πως έπαιξες μαζί της. Μπορείς να μου μιλήσεις για αυτό'. Γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Τζόρνταν θέλει να σηκωθεί και να φύγει, τρέχοντας. Δεν θέλει να απαντήσει.

Ο Τάισον γυρίζει στον Μάικ Ντίτκα (προπονητής των Bears, όπου έπαιζε ο εορτάζοντας) και του λέει 'πιστεύεις ότι σε φοβάται κάποιος και όλες τις ρατσιστικές μ... που λες;'. Μετά λέει στον εορτάζοντα 'όλοι φοβάστε αυτόν τον γ... λευκό, Ρίτσαρντ; Δεν είναι τίποτα. Θα τον αφήνεις να σου μιλάει απρεπώς;'.

Η κατάσταση έγινε τσίρκο. Ο (promoter) Ντον Κινγκ που ήταν στο τραπέζι, προσπαθεί να αλλάξει θέμα. Εγώ και ο Τζον προσπαθούσε να συγκρατήσουμε τον Μάικ, ο οποίος λέει σε όλους πως θα δείρει τον Τζόρνταν. Ο Τζόρνταν είναι ντυμένος στην πένα, όπως πάντα και δεν μπορεί να εξαφανιστεί όσο γρήγορα θέλει".

Ο Ντεντ -ο τύπος που 'χε γενέθλια, ντε- είχε αφηγηθεί άλλα στη Chicago Tribune, το 2015. Είχε πει πως "κάναμε μια μικρή μάζωξη, μετά ένα ματς του Τζόρνταν, σε ένα εστιατόριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ντίτκα δεν ήταν καν εκεί. Ο Μάικ είπε κάποια πράγματα στον MJ. Δεν θυμάμαι όμως, να είπε αυτά που 'χουν γραφτεί και δεν θυμάμαι να είδα τον Τζόρνταν φοβισμένο". Ο Τζόρνταν δεν σχολίασε ποτέ -αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK