Κορονοϊός: Τον 'δεν μ' αφορά' δεν αφορά τον Στέφανο Τσιτσιπά

Η ψύχραιμη φωνή του Στέφανου Τσιτσιπά είναι πολύ πιο ισχυρή από τις ιαχές πανικού. Ακούστε τον.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υψώνει τη φωνή του για την προστασία από τον κορονοϊό
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υψώνει τη φωνή του για την προστασία από τον κορονοϊό AP PHOTO/KAMRAN JEBREILI

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε θέση. Στον καναπέ του. Μπροστά από μια κάμερα. Θα μπορούσε να είναι τηλεόραση, λάπτοπ ή tablet. Ένα ανοικτό βιβλίο. Απέχει από το κορτ, δεν βρίσκεται στο δρόμο. Κάθισε μέσα. Στο σπίτι. Για λίγο ή πολύ. Για κάμποσο. Όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου προφυλάξει τον εαυτό του, να προστατεύσει την οικογένειά του, να μην διακινδυνεύσει -εν αγνοία του- την υγεία των γύρω του.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μίλησε για τον κορονοϊό. Ήρεμα. Χωρίς ένταση στη φωνή του, ατάραχος. Μειλίχια. Με ψυχραιμία. Βλέμμα ευθύ, αληθινό. Μακριά από κατηγόριες ή αναθέματα, σενάρια συνωμοσίας και αλοιφές ή άλλα σκευάσματα που μας προφυλάσσουν απ' όποιον κίνδυνο. Κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, αντέχει, θα νοσήσουν χιλιάδες, αλλά όχι δεν θα πεθάνουμε όλοι όπως οι τρομολάγνοι διαδίδουν. Κινδυνεύουν όμως πολλοί, πολλοί περισσότεροι ενδεχομένως απ' όσους εκτιμάμε ακόμη και τούτη την ώρα που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι, ως ένα βαθμό, ελεγχόμενη.

Θρηνούμε ήδη την απώλεια μιας ζωής σε σύνολο 117 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εγρήγορση απαιτείται, σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και πάνω απ' όλα ατομική ευθύνη. Ήδη έλαβαν εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη. Τα σχολεία και όλα τα ιδρύματα εκπαίδευσης σφραγίστηκαν για συγκεκριμένο λόγο. Για τον ίδιο που ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων, των παιδότοπων και των κέντρων διασκέδασης για τις επόμενες 15 ημέρες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπήρξε σαφής, επεξηγηματικός, λιτός, κατανοητός, συλλογικός. "Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε 'δεν μ' αφορά'. Μας αφορά όλους (...) Δεν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας". Κι όσο πλένετε τα χέρια σας, τακτικά ει δυνατόν, τραγουδήστε δυο φορές το 'happy birthday'. Φωναχτά ή σιωπηλά. Είναι μια καλή αρχή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK