Τσιτσιπάς: Οι ανταγωνιστές του στα Major το 2023

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε τους ΑΤΡ Finals στο Λονδίνο, ωστόσο τώρα αρχίζει την πορεία του. Τα επόμενα χρόνια, οι αντίπαλοι του θα θέλουν το δικό τους μερίδιο σε τίτλους και επιτυχία.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με το τρόπαιο του ATP World Finals 2019 στην 'O2 Arena', Λονδίνο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με το τρόπαιο του ATP World Finals 2019 στην 'O2 Arena', Λονδίνο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Με βάση τα τωρινά δεδομένα για τη μακροζωία της καριέρας ενός τενίστα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει τουλάχιστον 15 χρόνια που θα διεκδικεί Major. Η νίκη του στο Λονδίνο, όπως κι αυτή του Αλεξάντερ Ζβέρεφ πέρυσι, είναι ο φωτεινός σηματοδότης ότι η επόμενη φουρνιά είναι έτοιμη να αναλάβει. Έτοιμη; Όχι ακριβώς. Αναπόφευκτα θα αναλάβει. Επιτομή του τένις παραμένουν τα Major. Και σε αυτά διαπρέπουν όποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές το... 2005. Δύο κατέκτησε ο Ρότζερ Φέντερερ και ισάριθμα ο Ράφα Ναδάλ το 2017. Ένα ο Φέντερερ, ένα ο Ναδάλ και δύο ο Νόβακ Τζόκοβιτς το 2018. Δύο ο Τζόκοβιτς και δύο ο Ναδάλ το 2019.

Οι 3 σπουδαιότεροι τενίστες στην ιστορία παραμένουν οι κυρίαρχοι, με τα σκαμπανεβάσματά τους, σε ό,τι μετράει πιο πολύ, οικονομικά, σε βαθμούς και, κυρίως, σε δόξα. Από το Γουίμπλεντον του 2003, που ο Φέντερερ κατέκτησε το πρώτο του, έως σήμερα, έχουν κατακτήσει 55 από τα 66 Major που έχουν γίνει. Εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Ισπανός πήρε το πρώτο του το καλοκαίρι του 2005 και ο Σέρβος το 2008.

Οπότε, η διαδοχή δεν είναι εύκολη. Πάντως, για τενίστες όπως ο Τσιτσιπάς, που έγινε ο νεαρότερος που κατακτά τους ΑΤΡ Finals από το 2001 και τον Αυστραλό Λέιτον Χιούιτ, η ώρα θα έρθει. Σε σχέση με τους υπόλοιπους της δικής του γενιάς, στην προκειμένη αυστηρά μέχρι τα 24 έτη, ο Τσιτσιπάς έχει κάνει κάτι που μόνο ο Νικ Κύργιος έχει καταφέρει: έχει νικήσει σε ένα από τα 4 πιο σημαντικά τουρνουά έναν από τους 3 καλύτερους τενίστες. Το έκανε τον Ιανουάριο, με τον Φέντερερ, στη φάση των 16 του Αυστραλιανού Όπεν. Ήταν ακριβώς το ίδιο σημείο που ο Κύργιος νίκησε τον Ναδάλ στο δικό του πρώτιστο θαύμα, στο Γουίμπλεντον του 2014. Ο Κύργιος, όμως, φέτος είχε μια κακή χρονιά, γεμάτη με πρόβλημα τραυματισμών και αυτοσυγκέντρωσης.

Ο Τσιτσιπάς έκανε 54-25 και στο Λονδίνο τελείωσε με 4-1. Το οικονομικό αντίκρισμα αυτής της νίκης, δε, ήταν πελώριο, μια και πήρε 2.400.000 ευρώ, σχεδόν το 1/4 των χρημάτων που έβγαλε όλη τη χρονιά. Δεν έχει περάσει καιρός από την οικονομική διασφάλιση σε τέτοιο βαθμό, οπότε πρέπει να συνεκτιμηθεί. Έγινε ο 4ος διαφορετικός νικητής σε ισάριθμους ΑΤΡ Finals. Το 2016 είχε νικήσει ο Άντι Μάρεϊ, το 2017 ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ και το 2018 ο Ζβέρεφ. Οι δύο τελευταίοι δεν έχουν κατακτήσει ακόμη κάποιο Major.

Σε ό,τι αφορά τους 3 μεγάλους, ο Φέντερερ είναι ήδη 38 χρόνων, ο Ναδάλ έχει κλείσει τα 33 και ο Τζόκοβιτς τα 32. Ό,τι και να κάνουν από εδώ και ύστερα, το πιθανότερο είναι ότι σε 5 χρόνια όλοι ή θα έχουν αποσυρθεί ή θα είναι στα τελευταία τους. Τότε, ο Τσιτσιπάς θα είναι 26 χρόνων. Και έτοιμος τενίστας. Αυτήν τη στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεται στο 50% των δυνατοτήτων του. Από τον Ιανουάριο έχει βελτιωθεί θεαματικά στην ισορροπία του, το σερβίς του είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και η ταχύτητά του δεν αφήνει καν τον αντίπαλό του να διανοηθεί να παίξει drop shot. Έχει φτιάξει, επίσης, κατά πολύ τις άμυνές του, ειδικά στα χτυπήματα του αντιπάλου στην ευθεία. Δηλαδή, όταν τρέχει για να βγάλει άμυνα. Δεν περνάει απλώς το μπαλάκι στην άλλη μεριά του κορτ, δυσχεραίνει το χτύπημα για τον αντίπαλο, κάτι που οι Ναδάλ και Τζόκοβιτς ειδικεύονται και που λογίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά τους. Αυτό το στοιχείο, με τα μεγάλα άκρα και τους πελώριους διασκελισμούς, μπορεί να γίνει η σταθερά του στο μέλλον. Ας μη λησμονείται ότι στα 193 εκατοστά ένας τενίστας θεωρείται ψηλός και άρα έχει μειονέκτημα σε πόντους που το μπαλάκι γκελάρει στο κορτ σε χαμηλό ύψος. Σε αυτό το κομμάτι είχε εστιάσει την προετοιμασία του και στο Λονδίνο έδειξε ότι τα καταφέρνει, όχι περίφημα αλλά, αρκετά καλά.

Όπως, λοιπόν, φαίνεται και αν δεν υπάρξει κάτι συγκλονιστικό που θα τον κρατήσει πίσω, έχει να φτιάξει λεπτομέρειες οι οποίες θα τον βοηθήσουν να πάρει τρόπαια και, ταυτοχρόνως, να γίνει το νούμερο 1 στον κόσμο. Όμως, σίγουρα δεν θα παίζει μόνος του. Στα 25 του, θα έχει να αντιμετωπίσει τενίστες που από τη μεριά τους πρόκειται να εξασφαλίσουν τη θέση τους στα κεντρικά κορτ. Ποιοι είναι αυτοί; Ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι που θα έρθουν από πίσω, κάποιοι που θα κάνουν το ξέσπασμά τους ενώ είναι χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη και αυτοί που απλώς περιμένουν τη σειρά τους. Σε έναν υποθετικό κόσμο του 2023, που τα σταθμά του καθορίζονται από το παρόν, εκείνοι που θα απειλούν πραγματικά τον Τσιτσιπά τότε θα είναι οι εξής*, με βάση το δείκτη επικινδυνότητας:

*Σε παρένθεση η ηλικία τους το 2023.

Τιμητική αναφορά: Ντιέγκο Σβάρτσμαν, Νταβίντ Γκοφέν, Γκαέλ Μονφίς (η πιο παράλογη πρόβλεψη, αφού τότε θα είναι στα 37, αλλά τένις θα παίζει ως τα 45), Μάρκο Τσεκινάτο, Κάρεν Χατσάναφ.

Νικ Κύργιος (28)

Ο Νικ Κύργιος ξαπλώνει στο κορτ μετά από τη νίκη του επί του Ντανίιλ Μεντβέντεβ στον τελικό του Citi Open 2019, Ουάσιγκτον, Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Ο Νικ Κύργιος ξαπλώνει στο κορτ μετά από τη νίκη του επί του Ντανίιλ Μεντβέντεβ στον τελικό του Citi Open 2019, Ουάσιγκτον, Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/PATRICK SEMANSKY

Η πολύ κακή χρονιά του τον έχει φέρει στο νούμερο 30 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά το ταλέντο του είναι μοναδικό. Από όσους παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο είναι ο μοναδικός φυσικά δυνατός σέρβερ, που μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει μπορεί να έχει 20 άσους στο τσεπάκι. Το μπάκχαντ με τα δύο χέρια είναι ιοβόλο και πολύ δυνατό, διαθέτει όλα τα χτυπήματα στο ρεπερτόριό του, μπορεί να πάρει την μπάλα από χαμηλά και έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αν τον ρωτήσεις ποιος είναι ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο, θα είναι πολύ δύσκολο να μη σου πει τον εαυτό του.

Μειονεκτήματα: Δεν έχει φτάσει ακόμη σε ημιτελικά Major και φυσικά το μυαλό του. Ο ατίθασος Αυστραλός (με ελληνικές και μαλαισιανές ρίζες) αποκλείεται να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι, αν δεν αλλάξει όλους τους λαμπτήρες του εγκεφάλου του. Ύστερα από ένα χτύπημα πάνω στον Ναδάλ στο παιχνίδι τους στο Γουίμπλεντον, παραδέχθηκε ότι ήθελε να τον πληγώσει και το είπε χωρίς να δείχνει μετάνοια. Ο Κύργιος αυτήν τη στιγμή ψάχνει κάτι που θα του δώσει έμπνευση. Είναι τόσο καλός, που αποκλείεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να μην βγάλει κάποτε τον καλό εαυτό του. Η ΑΤΡ δεν μπορεί να ρισκάρει μια εποχή χωρίς Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς και με τον Αυστραλό περιθωριοποιημένο. Τότε θα είναι ο νούμερο 1 αντίπαλος του Τσιτσιπά, τον οποίο, μάλιστα, νίκησε στην Ουάσινγκτον, στον μοναδικό φετινό τίτλο του. Μάλιστα, στον τελικό έπαιξε με τον αμέσως επόμενο πιο επικίνδυνο 'μνηστήρα'.

Δείκτης επικινδυνότητας: 9,6

Ντανιίλ Μεντβέντεφ (27)

Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ με το τρόπαιο του Σανγκάη Όπεν, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019
Ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ με το τρόπαιο του Σανγκάη Όπεν, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/ANDY WONG

Οι ΑΤΡ Finals τον βρήκαν εξαιρετικά κουρασμένο και θέλει χρόνο... αποθεραπείας το σοκ από την ήττα του από τον Ναδάλ, σε ένα ματς που προηγούνταν 5-1 στο 3ο σετ. Ουδείς νίκησε το 2019 περισσότερα ματς από τον Ρώσο (59). Το παιχνίδι του λογίζεται ως βαρετό και αυτό μπορεί να 'σκοτώσει' τον πνευματικά ανέτοιμο αντίπαλό του. Αυτό θα είναι και το όπλο του βγαίνοντας στο τουρ τον επόμενο χρόνο. Στο Αυστραλιανό Όπεν τον έχω δεύτερο φαβορί, μετά τον Τζόκοβιτς. Τον περασμένο Γενάρη έχασε από τον Σέρβο με 1-3 σετ στον 4ο γύρο, αλλά δεν ήταν εύκολο. Ο Τσιτσιπάς, μέχρι το Λονδίνο, είχε βρει τον μπελά του από τον Μεντβέντεφ, που μετρούσε 5 νίκες σε ισάριθμα ματς. Από το καλοκαίρι και την ήττα του από τον Ντόμινικ Τιμ στο Γουίμπλεντον έβαλε την εξαντλητική προπόνηση στη ζωή του και έχει δουλέψει γι' αυτόν. Από όλους τους νεαρούς τενίστες αυτήν τη στιγμή στο τουρ, είναι ο μόνος που έχει φτάσει σε τελικό Major, στο US Open τον Σεπτέμβρη και αυτός που πήγε το ματς με τον Ναδάλ ως το τέλος, πριν χάσει σε 4 ώρες και 49 λεπτά στο 5ο σετ. Είναι επίσης πολύ ψηλός (1,98μ.), αλλά με θαυμαστή ισορροπία και δίχως εμφανή κουσούρια στο παιχνίδι του.

Μειονεκτήματα: Ίσως χρειάζεται να διορθώσει λίγο το running backhand του και να αποκτήσει ένα πιο αποτελεσματικό δεύτερο σερβίς. Επίσης, όπως με τον Κύργιο, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι έχει αποκτήσει το φίλτρο, ώστε να ανακτά τον έλεγχο των πράξεών του, άλλωστε τότε που πέταξε νομίσματα σε διαιτητή ή που υπαινίχθηκε φιλία με αντίπαλό του δεν είναι μακρινό παρελθόν.

Δείκτης επικινδυνότητας: 9,5

Φίλιξ Όζε Άλιασιμ (23)

Ο Φίλιξ Όζε Άλιασιμ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Στέφανο Τσιτσιπά για το Shanghai Masters 2019 στο 'Qizhong Forest Sports City Tennis Center', Σανγκάη, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019
Ο Φίλιξ Όζε Άλιασιμ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Στέφανο Τσιτσιπά για το Shanghai Masters 2019 στο 'Qizhong Forest Sports City Tennis Center', Σανγκάη, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/ANDY WONG

Από τώρα φαίνεται πως όταν μεγαλώσει θα είναι ο πιο δυνατός αθλητής στο τουρ. Είναι ευέλικτος, γρήγορος και δυνατός ισόποσα και όταν μάθει πού να ρίχνει τα χτυπήματά του θα είναι κίνδυνος θάνατος. Αυτήν τη στιγμή, ο Καναδός μιγάς δεν έχει την πείρα άλλων αθλητών, ούτως ή άλλως βρίσκεται ακόμα στη μετεφηβεία, επιπλέον μπορεί να δοκιμάζει πράγματα, ωστόσο πρόκειται να βελτιωθεί σε βαθμό τέτοιο που πετυχαίνουν οι ταλαντούχοι παίκτες του ΝΒΑ. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι ο Άντονι Ντέιβις στο Κεντάκι με τον τύπο που παίζει τώρα στους Λέικερς. Η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο στο τουρ. Έχει ήδη έναν 3ο γύρο, στο φετινό Γουίμπλεντον κι αυτό πριν καν κλείσει τα 19. Στο Ρολάν Γκαρός και το Αυστραλιανό Όπεν έχει προκριθεί στο 2ο γύρο. Ο Οζέρ Αλιασίμ δεν θα είναι έκπληξη να γίνει διεκδικητής από το 2021.

Μειονεκτήματα: Ο Καναδάς δεν έχει σπουδαία παράδοση σε τενίστες, ωστόσο το Μόντε Κάρλο, όπου διαμένει ο 19χρονος, είναι κέντρο. Κάποιες φορές χρησιμοποιεί μπάκχαντ με το ένα χέρι και όχι με τα δύο και επειδή είναι εξαιρετικά αθλητικός ίσως να ολισθαίνει στην τακτική, όταν το παιχνίδι βρίσκεται στις ειδικές συνθήκες.

Δείκτης επικινδυνότητας: 9,2

Ντόμινικ Τιμ (30)

Ο Ντόμινικ Τιμ και ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά την απονομή τροπαίων του China Open 2019, Πεκίνο, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019
Ο Ντόμινικ Τιμ και ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά την απονομή τροπαίων του China Open 2019, Πεκίνο, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Έφτασε στους δύο τελευταίους τελικούς του Ρολάν Γκαρός, αποκλείοντας τον Τζόκοβιτς τον περασμένο Ιούνη, όπου έχασε από τον Ναδάλ. Δεν είναι ασταθής τενίστας, ενώ εκπονεί το πλάνο του όσο το δυνατόν καλύτερα. Το μπάκχαντ με το ένα χέρι δεν είναι το καλύτερο στο τουρ, αλλά δύσκολα κάνει σημαντικά αβίαστα λάθη με αυτό. Ο Αυστριακός έχει δείξει ισχυρό χαρακτήρα, αν και όχι στο πρόσφατο Laver Cup και είναι ένας τενίστας που γενικότερα διαβάζει το παιχνίδι, αφού σέβεται τον αντίπαλό του.

Μειονεκτήματα: Ακόμη δεν έχει στο σκληρό κορτ και στο Γουίμπλεντον την ίδια άνεση με το χώμα. Μόλις πέρυσι πέρασε 4ο γύρο για πρώτη φορά σε Major που δεν γίνεται στο Παρίσι, για να φτάσει στον προημιτελικό του US Open. Το φθινόπωρό του δεν ήταν κακό, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει να νιώσει ασφαλής σε σκληρό κορτ. Σε σχέση με τους τενίστες από πάνω του, υστερεί σε αθλητικά προσόντα σε σημείο που θα είναι δύσκολο να τα καλύψει με την εξυπνάδα του παιχνιδιού του, αφού ουδείς εκ των άνωθεν δεν υστερεί σημαντικά σε αυτό το κομμάτι.

Δείκτης επικινδυνότητας: 8,9

Αλεξάντερ Ζβέρεφ (26)

Ο Ντόμινικ Τιμ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ στα ημιτελικά του ATP World Tour Finals 2019 στην 'O2 Arena', Λονδίνο, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019
Ο Ντόμινικ Τιμ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ στα ημιτελικά του ATP World Tour Finals 2019 στην 'O2 Arena', Λονδίνο, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Θεωρήθηκε ο επόμενος πρωταθλητής διαρκείας και έχει περάσει μόλις... ένας χρόνος από τότε. Ο Ζβέρεφ έχει αναμφισβήτητα προσόντα και παρά την -από όλες τις πλευρές- κακή σεζόν του, βρέθηκε στους ΑΤΡ Finals, όπου έφτασε στον ημιτελικό και αποκλείστηκε από τον Τιμ. Πέρυσι ήταν εκείνος που πήρε το τρόπαιο. Είναι ψηλός (1,98μ.), ταχύς, δύσκολα βρίσκεται εκτός θέσης, το φόρχαντ του είναι ασφαλές, το μπάκχαντ με τα δύο χέρια είναι δυνατό και μπορεί με ευχέρεια να παίξει κάθε είδους slice. Δεν του λείπει τίποτα και όλα τα κάνει ισοϋψώς ποιοτικά.

Μειονεκτήματα: Ο Γερμανός δεν έχει φτάσει σε προημιτελικό Major που δεν είναι το Ρολάν Γκαρός, κάτι που έγινε το 2018 και το 2019. Εδώ και σχεδόν μία τριετία ακούγεται το όνομά του και παρ' όλο που στα ΑΤΡ1000 έχει πάρει ορισμένες εντυπωσιακές νίκες, από το 2017, όταν και ήταν το νούμερο 4 στην παγκόσμια κατάταξη, έχουν παρέλθει δύο σεζόν κατά τις οποίες δεν συμβάδισε με τις προσδοκίες του κόσμου. Το επίφοβο στην περίπτωσή του είναι ότι δεν φαίνεται πως έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, ενώ και ο χαρακτήρας του άλλες φορές εμφανίζεται ισχυρός και άλλες καταρρέει. Το δεύτερο, στα 4 Major κατά κόρον.

Δείκτης επικινδυνότητας: 8,6

Ντένις Σαποβάλοφ (24)

Ο Ντένις Σαποβάλοφ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς για τον τελικό του Paris Masters 2019, Παρίσι, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Ο Ντένις Σαποβάλοφ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς για τον τελικό του Paris Masters 2019, Παρίσι, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/KAMIL ZIHNIOGLU

Δεν έχει προς το παρόν μεγάλη διάκριση σε Major, αλλά είναι αριστερόχειρας με δυνατό σημείο του ένα εντυπωσιακό μπάκχαντ με το ένα χέρι. Το παιχνίδι του ρέει, αφού τα χτυπήματα του Καναδού είναι όμορφα και το φετινό φθινόπωρο, όταν κατάφερε να φτάσει στο νούμερο 15 της παγκόσμιας κατάταξης, θα είναι τεράστια ώθηση για την αυτοπεποίθησή του. Για να φτάσει στον τελικό του ΑΤΡ1000 στο Παρίσι, απέκλεισε τον Ζιλ Σιμόν, τον Φάμπιο Φονίνι, τον Ζβέρεφ και τον Μονφίς. Στο 250άρι της Στοκχόλμης, στις 20 Οκτωβρίου, πήρε τον πρώτο τίτλο του με αντίπαλο τον Σέρβο Φιλίπ Κραΐνοβιτς.

Μειονεκτήματα: Μυϊκά ο Καναδός υστερεί, ενώ πρέπει να μάθει να επιστρέφει στη θέση του έπειτα από ένα χτύπημα που ανοίγει το κορτ. Το παιχνίδι του είναι όμορφο, αλλά ασταθές.

Δείκτης επικινδυνότητας: 8,4

Αντρέι Ρούμπλεφ (26)

Ο Αντρέι Ρούμπλεφ πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Αντριάν Μαναρινό στον τελικό του Kremlin Cup 2019, Μόσχα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019
Ο Αντρέι Ρούμπλεφ πανηγυρίζει τη νίκη του επί του Αντριάν Μαναρινό στον τελικό του Kremlin Cup 2019, Μόσχα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Είχε χάσει πέρυσι από τον Τσιτσιπά, στον ημιτελικό του Next Gen της ΑΤΡ στο Μιλάνο, αλλά στο US Open έκανε κάτι σπουδαίο για να φτάσει στον 4ο γύρο της διοργάνωσης, αφού νίκησε τόσο τον Έλληνα όσο και τον Κύργιο στον 3ο γύρο, πριν αποκλειστεί από τον Ματέο Μπερετίνι στους '16'. Στο ίδιο Major, δύο χρόνια πριν, είχε φτάσει στα προημιτελικά. Είναι... ροκάς, αφού αγαπάει τους Metallica και τους AC/DC και αυτό βγάζει στο παιχνίδι του. Ωστόσο, έχει παροιμιώδες πείσμα και υπομονή, η ενασχόλησή του με την πυγμαχία τον καθιστά πιο δυνατό από ό,τι δείχνει, δεν είναι εύκολο να εκφοβιστεί από τον αντίπαλό του και να αποπροσανατολιστεί. Αντιθέτως, αυτό γυρίζει πάνω σε όποιον προσπαθεί να το κάνει.

Μειονεκτήματα: Όπως ως τώρα φαίνεται, ο Ρώσος έχει ταβάνι στην απόδοσή του και δεν διαθέτει την απόκλιση των υπόλοιπων τενιστών σε ό,τι αφορά τη μελλοντική βελτίωσή του. Είναι καλός αμυντικός, αλλά όχι πολύ καλός, κάτι που θα του χρειαστεί στις δύσκολες στιγμές ενός ματς.

Δείκτης επικινδυνότητας: 8,1

Ματέο Μπερετίνι (27)

Ο Ματέο Μπερετίνι σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Ντόμινικ Τιμ για τους ομίλους του ATP World Tour Finals 2019 στην 'O2 Arena', Λονδίνο, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
Ο Ματέο Μπερετίνι σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Ντόμινικ Τιμ για τους ομίλους του ATP World Tour Finals 2019 στην 'O2 Arena', Λονδίνο, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/ALBERTO PEZZALI

Ο Ιταλός έφτασε φέτος στον πρώτο ημιτελικό της καριέρας του, στο US Open, όπου ο Ναδάλ τον κονιορτοποίησε με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, έδειξε την προσωπικότητά του στον εκπληκτικό προημιτελικό με τον Μονφίς, ένα από τα ματς της χρονιάς. Είναι πολύ δυνατός και το φόρχαντ του είναι δυναμίτης, χωρίς να υπάρχει έλλειψη στο μπάκχαντ με τα δύο χέρια. Η καλή χρονιά του συνοψίστηκε με την παρουσία του στους ΑΤΡ Finals, ενώ λίγες εβδομάδες πριν είχε φτάσει στον ημιτελικό του ΑΤΡ1000 στη Σαγκάη.

Μειονεκτήματα: Για το τουρ είναι αργός και ως τυπικός Ιταλός, προπονείται στη Ρώμη με Ιταλό προπονητή, χάνοντας, ουσιαστικά, τις εξελίξεις για το σπορ. Φυσικά και θα βρίσκεται στα μεγάλα τουρνουά, το θέμα είναι, όμως, πώς αυτό θα μεταφραστεί. Αν θα φτάσει στα τελευταία στάδια ή η φετινή χρονιά θα είναι βεγγαλικό.

Δείκτης επικινδυνότητας: 8

Άλεξ ντε Μινόρ (24)

Ο Άλεξ ντε Μινόρ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Γιανίκ Σίνερ για τον τελικό του ATP Next Gen 2019, Μιλάνο, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019
Ο Άλεξ ντε Μινόρ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Γιανίκ Σίνερ για τον τελικό του ATP Next Gen 2019, Μιλάνο, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο πιο γρήγορος παίκτης στο τουρ και από τους πιο εντυπωσιακούς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προλάβει οποιαδήποτε μπαλιά και μπορεί να βγάζει απνευστί ράλι 20 χτυπημάτων, δίχως να χωλαίνει. Ο Αυστραλός έχει ρεκόρ τον 4ο γύρο του φετινού US Open, αποκλείοντας, μάλιστα, τον Κέι Νισικόρι, μια σταθερή βάση.

Μειονεκτήματα: Του είναι δύσκολο να δημιουργήσει, οπότε ουδείς ξέρει αν θα μπορέσει να είναι αλύγιστος μπροστά στην ευθύνη. Η ταχύτητά του τον σώζει από διάφορες κακοτοπιές και τα χτυπήματά του, χωρίς να είναι άσχημα ή αδύναμα, είναι ακατέργαστα, σε βαθμό που να αναρωτιέσαι πότε θα σταθεροποιηθούν. Αρκετά συχνά βρίσκεται σε λάθος θέση, αλλά τον σώζουν τα πόδια του.

Δείκτης επικινδυνότητας: 7,8

News 24/7

24MEDIA NETWORK