WTA Championships: Ο τίτλος στη Μορεσμό

Μετά από τρεις ώρες αγώνα η Αμελί Μορεσμό νίκησε με 2-1 σετ την Μέρι Πιρς και κατέκτησε το WTA Championships του Λος Αντζελες

WTA Championships: Ο τίτλος στη Μορεσμό
Ο πρώτος γαλλικός εμφύλιος τελικός στην ιστορία του WTA Championships εξελίχθηκε σε μία από τις συγκλονιστικότερες αναμετρήσεις της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Η Αμελί Μορεσμό κατέκτησε τον 19ο και σημαντικότερο τίτλο της καριέρας της επικρατώντας με 2-1 σετ της Μέρι Πιρς μετά από αγώνα διάρκειας που ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

Στο πρώτο σετ τα πρώτα break ήρθαν εκατέρωθεν, στο τρίτο και τέταρτο γκέιμ με τις δύο τενίστριες να πηγαίνουν ισόπαλες στο 5-5. Σε εκείνο το σημείο η Πιρς έσπασε για δεύτερη φορά το σερβίς της Μορεσμό, κράτησε το δικό της και πήρε το πρώτο σετ με 7-5 σε 61 λεπτά.

Η Αμελί Μορεσμό μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο σετ και βρέθηκε να προηγείται με 4-1. Η Πιρς ισοφάρισε σε 4-4 και τελικά το σετ κρίθηκε, μετά από μία ώρα και 15 λεπτά, στη διαδικασία του τάι μπρέικ με 7-3 υπέρ της Μορεσμό.

Εξίσου αμφίρροπη εξέλιξη είχε και το τρίτο και καθοριστικότερο σετ. Οι δύο Γαλλίδες έκαναν από ένα break και έφτασαν στο ισόπαλο, 4-4. Η Μορεσμό έκανε εκεί, ίσως, το σημαντικότερο break της καριέρας της και σέρβιρε για το ματς. Στο δέκατο γκέιμ η Πιρς έφτασε να προηγείται 40-0 αλλά αποδείχθηκε ιδανική αυτόχειρας αφού με πέντε δικά της λάθη έδωσε την ευκαιρία στη Μορεσμό να κατακτήσει το σετ και συνεπώς τον τίτλο, τον πρώτο για Γαλλίδα τενίστρια στα 35 χρόνια ιστορίας της διοργάνωσης.

Με τη νίκη αυτή η Μορεσμό έκανε το 5-4 στις αναμετρήσεις της με την Πιρς και η ολοκλήρωση της σεζόν την βρίσκει από το νούμερο 4, στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης. Οσον αφορά την 30χρονη αντίπαλό της, τερμάτισε στο νούμερο 5 του κόσμου, κάτι που έχει συμβεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, αλλά πρώτη τα έξι τελευταία χρόνια.

H ποιότητα του τελικού αντικατοπτρίζεται και στους αριθμούς των στατιστικών. Συγκεκριμένα, αμφότερες είχαν περισσότερους winners σε σχέση με τα αβίαστα λάθη. Οι άσσοι δεν έλειψαν σε καμία από τις δύο (Μορεσμό 8, Πιρς 4) ενώ πολλές φορές επέλεξαν να ανέβουν κοντά στο φιλέ (Μορεσμό 23 στις 36 επιτυχημένες προσεγγίσεις στο φιλέ, Πιρς 24 στις 34). Ο τελικός απολογισμός πόντων ήταν 124-122 υπέρ της νικήτριας σε έναν αγώνα διάρκειας τριών ωρών και 7 λεπτών.

Οι δηλώσεις των δύο φιναλίστ

Αμελί Μορεσμό: «Αναμφίβολα, αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας μου. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες και συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές. Είμαι τόσο υπερήφανη για ό,τι έκανα απόψε ειδικά αν αναλογιστούμε την εξέλιξη του αγώνα. Περίμενα πολύ καιρό αυτή τη στιγμή».

Μέρι Πιρς: «Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα αλλά δεν ήταν γραφτό να συμβεί. Η Μορεσμό είχε, προφανώς, ισχυρότερο κίνητρο για τη νίκη. Φαινόταν από την αρχή ότι το ήθελε περισσότερο. Σίγουρα έπαιξε καλύτερα σε σχέση με τον αγώνα των προκριματικών όπου την νίκησα. Πιστεύω πως γνώρισε ότι για να με νικήσει έπρεπε να είναι πιο επιθετική κι αυτό έκανε».

News 24/7

24MEDIA NETWORK