WTA: Η γιορτή... αρχίζει

Το "Staples Center" του Λος Αντζελες είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του (ξημερώματα Τετάρτης 09/11) για να υποδεχτεί τις οκτώ, κατά τεκμήριο, κορυφαίες τενίστριες της σεζόν που φτάνει στο τέλος της.

WTA: Η γιορτή... αρχίζει
Το "Staples Center" του Λος Αντζελες είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του (ξημερώματα Τετάρτης 09/11) για να υποδεχτεί τις οκτώ, κατά τεκμήριο, κορυφαίες τενίστριες της σεζόν που φτάνει στο τέλος της. H πόλη των Αγγέλων φιλοξενεί το WTA Championships των 3 εκατομμυρίων δολλαρίων, το οποίο είναι η αμέσως σημαντικότερη συνάντηση μετά τα τέσσερα Grand Slam κάθε χρονιάς. Εξάλλου, σε αυτό θα κριθεί ποια τενίστρια θα κλείσει το 2005 όντας στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Μια ματιά στα ονόματα των 8 φιναλίστ, είναι αρκετή για να καταλάβουμε ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι συναρπαστική στο χώρο του τένις. Ξεχωρίζουν αναμφίβολα, η κάτοχος αυτή τη στιγμή, της πρώτης θέσης στον κόσμο, Λίντσεϊ Ντάβενπορτ, της κατόχου του Αμερικανικού Οπεν, Κιμ Κλάιστερς αλλά και της νικήτριας του περυσινού WTA Championships, Μαρία Σαράποβα.

Η Ντάβενπορτ και η Κλάιστερς φαντάζουν ως τα μεγάλα φαβορί, βάσει της συνολικής τους απόδοσης, κυρίως, στο δεύτερο μισό της σεζόν. Οποια από τις δύο φτάσει ποιο μακριά στο Λος Αντζελες, θα πάρει και την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια κατάταξη.
Οι δύο τους μοιράζονται τις ισάριθμες πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα των τίτλων στο 2005 (η Κλάιστερς έχει 9 η Ντάβενπορτ 6) ενώ το ίδιο ισχύει τόσο στις νίκες (η Κλάιστερς μετρά 66 και η Ντάβενπορτ 58) όσο και στο ποσοστό νικών-ηττών (90,4% για την Κλάιστερς και 87,9% για την Ντάβενπορτ).
Μεταξύ τους συναντήθηκαν τρεις φορές και όλοι οι αγώνες κρίθηκαν στα τρία σετ. Η Αμερικανίδα επικράτησε στους δύο, έναντι μίας νίκης της Βελγίδας.

Το σύστημα διεξαγωγής:

Πράσινος όμιλος

Nτάβενπορτ
Σαράποβα
Σνίντερ
Πέτροβα


Μαύρος όμιλος

Κλάιστερς
Μορεσμό
Πιρς
Ντεμεντίεβα.


** Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου προκρίνονται στα ημιτελικά

Αυτή που δείχνει πιο έτοιμη από τις υπόλοιπες έξι να σπάσει τον...διπολισμό στο τουρνουά είναι η Μαρία Σαράποβα. Η νεαρή Ρωσίδα, έχοντας πλέον, στα πόδια της την εμπειρία των μεγάλων αγώνων θα ήθελε πολύ να φτάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κατάκτηση του τίτλου.

Η Σαράποβα είναι η μοναδική τενίστρια, εκτός από τη Ντάβενπορτ, που έφτασε φέτος στο Νο1 στον κόσμο κι έκατσε εκεί επτά εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου.
Παράλληλα, είναι η μοναδική που έφτασε στην ημιτελική φάση των τριών εκ των τεσσάρων τουρνουά, Grand Slam χωρίς όμως να μπορέσει να προσθέσει κάποιον τίτλο στο περυσινό Wimbledon.

Ισως την πιο δυναμική εκπροσώπηση στην ιστορία της θα έχει στο τουρνουά η Γαλλία, χάρη στις Αμελί Μορεσμό και Μέρι Πιρς. Η Μορεσμό κατάφερε μέσα στη σεζόν να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά σε 13 τουρνουά, κατακτώντας τρεις τίτλους και χάνοντας τρεις τελικούς.

Οσον αφορά την Πιρς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι διανύει δεύτερη νεότητα. Οχι ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε ηλικία (30 ετών) αλλά οι εμφανίσεις της απέδειξαν ότι είναι σαν το καλό κρασί. Επαιξε σε δύο τελικούς Grand Slam (στο Roland Garros και το US Open) και κατέκτησε δύο τίτλους σε τουρνουά του επιπέδου Tier I.

Tην οκτάδα συμπληρώνουν η Ελβετίδα Πάτι Σνίντερ και οι Ρωσίδες, Νάντια Πέτροβα και Ελενα Ντεμεντίεβα. Η τελευταία, σφράγισε το εισιτήριό της μόλις στο τελευταίο τουρνουά, αυτό της Φιλαδέλφεια, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση στην «Porsche Race» και βρέθηκε στο Λος Αντζελες αντικαθιστώντας την Βελγίδα Ζιστίν Ενάν Αρντέν (Νο 6) η οποία ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον μηρό.

Ανάμεσα στις μεγάλες απούσες, συγκαταλάγονται φυσικά τόσο η κάτοχος του Wimbledon, Βένους Ουίλιαμς όσο και η αδερφή της Σερένα (νικήτρια στο Αυστραλιανό όπεν) οι οποίες κατετάγησαν στη 10η και 11η θέση αντίστοιχα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK