Ζαμπίδης: "Έχω προτάσεις για τις εκλογές"

Συνέντευξη ενόψει του μεγάλου αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο στη Super Kombat των 71 κιλών παραχώρησε Μιχάλης Ζαμπίδης.

Ζαμπίδης: "Έχω προτάσεις για τις εκλογές"

Η μεγάλη πρόκληση για τον 34χρονο Ελληνα kick boxer, των 153 νικών και των 86 νοκ άουτ, είναι να εξουδετερώσει τον Τούρκο Χαρούν Κίνα στο Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου στις 17 Ιανουαρίου διατηρώντας τον τίτλο του. Λίγες ημέρες πριν ανέβει o ζωντανός "θρύλος" του ελληνικού, αλλά και του παγκοσμίου kick boxing στο ρινγκ, μίλησε για όλους και για όλα στην "espresso weekend".

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

- Είσαι έτοιμος για το μεγάλο ραντεβού της 17ης Ιανουαρίου;

Είμαι πανέτοιμος να ξεκινήσει η χρονιά με μια μάχη πολύ δυνατή και, ελπίζω, νικηφόρα, ώστε να κρατήσουμε τον παγκόσμιο τίτλο στην Ελλάδα. Έχω κάνει δυνατή προετοιμασία, βρίσκομαι σε πολύ καλή κατάσταση και ανυπομονώ για αυτό τον σπουδαίο αγώνα. Η αλλαγή του χρόνου με βρήκε ουσιαστικά μέσα στο γυμναστήριο. Είχα νωρίς προπόνηση την πρώτη μέρα του 2015. Γιορτές δεν χάρηκα... Άκουσα ότι ήταν Χριστούγεννα (γέλια). Κάθε αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό γιορτάζει μόνο όταν δεν έχει αθλητικές υποχρεώσεις και προετοιμασία. Όταν έχει, τα ξεχνάει όλα και τα απολαμβάνει μετά τη λήξη του αγώνα.

-Ο Χαρούν Κίνα προκαλεί με τις δηλώσεις του, όπως και ο προπονητής του. Θεωρείς ότι είναι κίνηση τακτικής από τους Τούρκους ή ότι είναι υπερόπτες;

Έχουμε συνηθίσει τους Τούρκους να είναι υπερόπτες και προκλητικοί. Από κει και πέρα, ο κάθε άνθρωπος-αθλητής εκφράζει τον φόβο του με διαφορετικό τρόπο. Άλλο μιλάει πολύ και προκαλεί, και άλλος, πάλι, δουλεύει σκληρά και κάνει προπόνηση. Ο συγκεκριμένος αθλητής δείχνει αγχωμένος, και ίσως έτσι να εκφράζει το άγχος του, θέλοντας παράλληλα να μου διαταράξει και την ψυχολογία μου.

- Θες να του περάσεις κάποιο μήνυμα;

Το μήνυμά μου του το έστειλα μέσω της επίσημης σελίδας μου στο facebook, μ' ένα βίντεο με τις νίκες 9 νίκες μου υπέρ της Ελλάδας σε 9 μάχες επί των Τούρκων αθλητών. Για να έχει πιο... ήρεμες νύχτες μέχρι τη 17η Ιανουαρίου. Το «Α» και το «Ω» όταν μπαίνουμε στο ρινγκ και χτυπάει το καμπανάκι, αξίζει να επισημάνω, είναι η ψυχολογία. Αν σου σπάσει κάποιος την ψυχολογία, τότε θα έχεις μεγάλο πρόβλημα.

- Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν Τούρκο αθλητή, προετοιμάζεσαι διαφορετικά απ' ό,τι συνήθως;

Αγωνιστικά όχι, ψυχικά όμως ναι, μιας και το εθνικό φρόνημα είναι υψηλό. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει στο τέλος τέτοιων παιχνιδιών να φεύγουν οι Ελληνες με το κεφάλι ψηλά κι έτσι όπως τους αρμόζει, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διαχειριστώ όσο καλύτερα γίνεται το συναισθηματικό φόρτωμα και να το επενδύσω σε θετικό έργο και αδρεναλίνη.

- Ποιες είναι οι σκέψεις σου λίγες ώρες πριν βγεις στο ρινγκ και, γενικότερα, η ημέρα σου όταν έχεις έναν σπουδαίο αγώνα;

Είναι περίεργη μέρα αυτή του αγώνα. Μπορεί να προετοιμάζεσαι τρεις μήνες και, όταν, τελικά, έρθει η ημέρα αυτή, να πάει κάτι στραβά τελευταία στιγμή,όπως π.χ. ένα κρύωμα η ένας τραυματισμός.

Η ψυχολογία είναι ιδιαίτερη, διότι το απόγευμα ξέρεις ότι θα εκτεθείς σε πάρα πολύ κόσμο και θα αγωνιστείς μπροστά στους δικούς σου ανθρώπους για τον παγκόσμιο τίτλο ή για το main event της βραδιάς, μέχρι τελικής πτώσεως. Προσωπικά, δεν αφήνω τίποτα αρνητικό να εισβάλει μέσα στην καρδιά μου και στο μυαλό μου, και, από κει και πέρα, αφήνω τον χρόνο να κυλήσει μέχρι να φτάσει η ώρα για να βγω στο ρινγκ και να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ψυχή και σώμα.

- Σε γεμίζει άγχος το γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας θέλουν πάρα πολύ τη νίκη ή σου δίνει περισσότερη ώθηση;

Και τα δύο. Ανάλογα το κίνητρο, αποδυναμώνεται η θυσία. Έχω πολύ ισχυρό κίνητρο να κερδίσω, όμως θέλει και μεγάλη διαχείριση, γιατί το ρινγκ δεν σηκώνει λάθη. Όπως και οι καιροί που ζούμε είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, και είναι σημαντικές οι νίκες.

- Γνωρίζοντας καλά πώς να αμύνεσαι αλλά και πώς να αποφεύγεις τα χτυπήματα, τι θα συμβούλευες τον ελληνικό λαό, που περνά δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια;

Η καλύτερη άμυνα είναι η πρόβλεψη, οπότε θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε μία καλή πρόβλεψη για το μέλλον έτσι ώστε να ανασυνταχθούμε στα καινούργια δεδομένα. Σιγά σιγά θα περάσουμε και από αυτή την παγίδα που πέσαμε και θα ξαναέρθει η ισορροπία και τα ωραία φωτεινά χαμόγελα και πάλι. Μην ξεχνάμε πως μετά από μια καταιγίδα έρχεται ένα όμορφο, ουράνιο τόξο.

- Το μήνυμά σου για τον κόσμο που θα κατακλύσει το Κλειστό Γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου;

Εύχομαι να συντονιστούμε όλοι οι Ελληνες, να δώσουν το «παρών» στο γήπεδο προκειμένου να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί. Πρέπει να κάνουμε το 10-0 επί των Τούρκων για να κρατήσουμε έτσι τον παγκόσμιο τίτλο στην πατρίδα μας, που είναι σημαντικός. Από κει και πέρα, είναι τιμή για κάποιον να αγωνίζεται για τα ελληνικά χρώματα, για όλους τους Ελληνες. Και το λέω και το εννοώ...

- Εκτός ρινγκ πως είναι ο Μιχάλης Ζαμπίδης;

Ο «Iron Mike» είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Μιχάλη, καθώς σχεδόν όλη μου τη ζωή ασχολούμαι επαγγελματικά με τις πολεμικές τέχνες. Θα έλεγα ότι ζει περισσότερο σαν «Iron Mike» απ' ό,τι σαν Μιχάλης Ζαμπίδης. Γενικότερα, όμως, θέλω μια ήρεμη καθημερινότητα, μακριά από εντάσεις.

- Τον ελεύθερο χρόνο σου πώς τον περνάς;

Μ' αρέσει πάρα πολύ η επικοινωνία με τους φίλους μου, να πάω να δω ταινίες στο σινεμά, να ταξιδέψω γενικότερα ψυχοσωματικά. Όλα αυτά με... μέτρο, γιατί ο «Iron Mike» είναι πολύ απαιτητικός.

- Αλλα σπορ, όπως ποδόσφαιρο, παρακολουθείς;

Όχι ιδιαίτερα. Το άθλημα που υπηρετώ διεξάγεται σ' ένα πολύ μικρό... «γήπεδο» και οι ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται είναι πολύ γρήγορες και τα «γκολ» πολύ συχνά, με υψηλό θέαμα. Οπότε το να βλέπω ποδόσφαιρο σε ένα τεράστιο «ρινγκ» δεν το βρίσκω ενδιαφέρον. Μ' αρέσουν πολύ τα γρήγορα αθλήματα.

- 'Εχει τολμήσει κανείς φίλος σου να σε τσαντίσει;

Με τους φίλους μου γενικότερα έχω καλή σχέση. Καλή επικοινωνία. Έχουμρ διάφορες απόψεις που δεν συνάδουν, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαστε καλά. Δεν με τσαντίζουν.

- Σε φοβούνται γενικότερα;

Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα φιλικός μαζί μου. Με χαιρετάνε στον δρόμο, μικροί και μεγάλοι, μιλώντας μου οικεία, με το μικρό μου όνομα. Είναι ιδιαίτερη τιμή και ηθική ικανοποίηση να αναγνωρίζουν τις θυσίες μου. Πριν κάποια χρόνια γνώριζανεστο εξωτερικό τι έκανα, και στην Ελλάδα δεν ήξερε κανείς τίποτα, κι αυτό ήταν μια ανώμαλη προσγείωση κάθε φορά που επέστρεφα στη χώρα μου από κάποιον αγώνα στο εξωτερικό.

- Έχεις δουλέψει ποτέ... νύχτα;

Τα παλιά χρόνια μού είχαν ζητήσει να δουλέψω, όμως χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί δεν έχω αφιερώσει ούτε μία ώρα στη νύχτα και σε ό,τι παρακλάδια σχετίζονται με αυτήν, θετικά ή αρνητικά. Φυσικά, δεν κρίνω αρνητικά τη δουλειά, και ειδικά στις εποχές αυτές που ζούμε. Δεν έμπλεξα ποτέ όμως με κάτι το οποίο θα ήταν κακό στους υψηλούς στόχους του πρωταθλητισμού,που είχα βάλει από μικρό παιδί, βγάζοντας τα χρήματά μου πάντα στο... φως της ημέρας.

- Σου έχουν προτείνει να εμπλακείς στην πολιτική;

Έχω προτάσεις, τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως δεν με ενδιαφέρει, και ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι πάρα πολύ μπερδεμένα και όχι ξεκάθαρα.

- Εάν αύριο εκλεγόσουν πρωθυπουργός, ποιο είναι το πράγμα που θα έκανες;

Θα... αγχωνόμουν (γέλια). Από κει και πέρα, θα επένδυα στα συστήματα υγείας, τα οποία δεν είναι πολύ καλά στη χώρα μας. Μετά, θα επικεντρωνόμουν στην παιδεία, καθώς τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά, και, τρίτον, θα φρόντιζα τους ηλικιωμένους. Όλους αυτούς δηλαδή που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να μας μεγαλώσουν και να μπορούμε να βρούμε εμείς την Ελλάδα του σήμερα, και τώρα έχουν ανάγκη από τη δική μας υποστήριξη και φροντίδα. Άρα υγεία, παιδεία και ηλικιωμένοι.

- Το κράτος σε έχει βοηθήσει στην πορεία σου;

Δεν είχα καμία βοήθεια από την -εκάστοτε- κυβέρνηση. Μερικές φορές, όταν χρειάστηκα κάποια πράγματα, με ταλαιπώρησαν. Δυστυχώς. Πριν χρόνια, ωστόσο, οραματίστηκα, τόλμησα να ονειρευτώ, να κοιτάξω ψηλά, με το κεφάλι χαμηλά. Έφτιαξα τη δική μου... κυβέρνηση, και πάμε -δόξα τω Θεώ- καλά. Η ισχύς εν τη ενώσει.

«Το Iron Challenge είναι ευκαιρία για εκτόνωση»

Στο Iron Challenge θα συμμετάσχουν ακόμη 40 σημαντικοί Ελληνες αθλητές, σε μοναδικές αναμετρήσεις που θα πλαισιώσουν τη μονομαχία του Μιχάλη Ζαμπίδη.

« Αυτή η διοργάνωση είναι μια γιορτή του κίκμποξ. Mια επαγγελματική βραδιά που, δυστυχώς, σπάνια έχει την τύχη η χώρα μας να βλέπει. Αγωνίζονται οι καλύτεροι Ελληνες κικμπόξερ μεταξύ τους» ανέφερε σχετικά ο Μιχάλης Ζαμπίδης, προσθέτοντας πως « αυτή η βραδιά δεν είναι για λίγους αλλά για όλους. Να έρθουν,να νιώσουν ψυχική ανάταση και να εκτονωθούν».

Εξάλλου, οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 10 ευρώ, ενώ διατίθενται εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και πολύτεκνους από 8 ευρώ, και όσοι θέλουν μπορούν να τα προμηθευτούν από το viva.gr, τα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload Stores, τα βιβλιοπωλεία Ιανός και Παπασωτηρίου, τα γυμναστήρια Zambidis Club, και Planet Fitness & More, καθώς κι από τα X-TREME Stores.

News 24/7

24MEDIA NETWORK