10 wonderkids που φλερτάρουν με το 'παραλίγο'

Το Contra.gr παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις παικτών που τη σεζόν που έρχεται πρέπει να επιβεβαίωσουν τις προσδοκίες που απορρέουν από το ταλέντο τους. Θα τα καταφέρουν;

FC Barcelona's Riqui Puig, right, duels for the ball against Boca Juniors' Sebastian Villa during the Joan Gamper trophy friendly soccer match between FC Barcelona and Boca Juniors at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Aug. 15, 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
Ο Ρίκι Πούιγ της Μπαρτσελόνα πασάρει υπό το βλέμμα του Σεμπαστιάν Βίλα της Μπόκα Τζούνιορς, στη διάρκεια του τουρνουά 'Joan Gamper' στο 'Camp Nou' της Βαρκελώνης - 15/08/2018 (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Η έννοια του wonderkid ίσως και να μοιάζει σήμερα παρωχημένη, καθώς παίκτες όπως οι Κιλιάν Εμπαπέ, Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο, Ματάις Ντε Λιχτ, Φρένκι Ντε Γιονγκ, Λούκα Γιόβιτς, Ζοάο Φέλιξ, Κρίστιαν Πούλισιτς, Χουσέμ Αουάρ, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ και κάμποσοι ακόμη, από πολύ μικρή -ποδοσφαιρικά- ηλικία πρωταγωνιστούν στο υχηλότερο επίπεδο, είναι κομβικοί για τις ομάδες τους και στοιχίζουν πολλά μηδενικά. Παρ΄όλα αυτά, η παραγωγική διαδικασία μοιάζει ανεξάντλητη σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Το Contra.gr παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις παικτών που δειλά δειλά κουβαλούν την ταμπέλα του wonderkid και η σεζόν που έρχεται ίσως αποδειχθεί κομβική για την επιβεβαίωση ή μη των προσδοκιών που υπάρχουν για το ταλέντο τους.

Ρίκι Πούιγ

Μπαρτσελόνα / Ισπανός / 13.08.1999

Λογίζεται ως το κορυφαίο ταλέντο της Μασία αυτή τη στιγμή και οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει μια σπουδαία καριέρα, πολλές. Ο Ρίκι Πούιγ την περσινή σεζόν έγραψε τις 3 πρώτες επίσημες συμμετοχές του (2 στην La Liga και 1 στο Copa del Rey) στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, αλλά και την παρθενική του ασίστ. Αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος. Η σεζόν που έρχεται μπορεί να είναι καθοριστική για το μέλλον του.

Ουμάρ Σολέτ

Λυών / Γάλλος / 07.02.2000

Προϊόν της Ακαδημίας της Λαβάλ, υπέγραψε στη Λυών το 2018 και μοιάζει να δίνει συνέχεια στη συνήθεια των Γάλλων να βγάζουν στόπερ υψηλής κλάσης τα τελευταία χρόνια. Το όνομα του έρχεται μετά από αυτά των Τοντιμπό, Ουπαμεκανό και Σαρ, κάτι που σημαίνει πως οι Γάλλοι είναι καλυμμένοι στην θέση του στόπερ για καμιά... 20ετία. Ο Ουμάρ Σολέτ είναι εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, διαθέτει υψηλό ποδοσφαιρικό IQ και αναμένεται να κάνει θραύση τα επόμενα χρόνια.

Τσεΐκ Ντουκουρέ

Λανς / Μάλι / 08.01.2000

Παίκτης της Λανς στην Ligue 2, ο διεθνής με το Μάλι αμυντικός μέσος είναι ήδη παίκτης - κλειδί για την ομάδα του. Εξαιρετικά αποτελεσματικός με τη μπάλα στα πόδια, πασάρει με ακρίβεια και έχει την ικανότητα να διασπάει τις γραμμές του αντιπάλου. Είναι χαρακτηριστικό πως ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με ποσοστό επιτυχίας στις ντρίμπλες που άγγιζε το 90%, ενώ οι εύστοχες μεταβιβάσεις του ήταν στο 82%. "Έχει λαμπρό μέλλον", δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο προπονητής του, Φιλίπ Μοντανιέ.

Μπερκέ Εζέρ

Φενέρμπαχτσε / Τουρκία / 25.05.2000

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η ανάγκη να έχουν οι γκολκίπερ την ικανότητα να παίζουν σωστά με τα πόδια. Ο υψηλόσωμος (191 εκ.), διεθνής με την U19 της Τουρκίας, Μπερκέ Εζέρ διαθέτει ήδη αυτή την δεξιότητα, που σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα του κάτω από την εστία τον αναγάγει σε έναν τερματοφύλακα με προοπτική μεγάλης καριέρας. Οι ειδικοί τον συγκρίνουν με τον Βραζιλιάνο Έντερσον της Μάβτσεστερ Σίτι και ήδη η Τσέλσι τον έχει υπό παρακολούθηση. Τη σεζόν που έρχεται θα αγωνιστεί στη Βέστερλο ως δανεικός από την Φενέρμπαχτσε. Μέχρι τα 16 του αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της Αλτινορντού.

Πέδρο ντε λα Βέγκα

Λανούς / Αργεντίνος / 07.02.2011

Συχνά τα wonderkids μας έρχονται από την Λατινική Αμερική. Στην Αργεντινή ένας από αυτούς είναι ο Πέδρο ντε λα Βέγκα της Λανούς. Έχει ξεκινήσει από τα τμήματα υποδομής της ομάδας, αγωνίζεται ως εξτρέμ και το γεγονό πως διαθέτει ισπανικό διαβατήριο κάνει την περίπτωση του ιδιαίτερα ελκυστική για τα ευρωπαϊκά κλαμπς (τον τσεκάρει η Ίντερ). Είναι εξαιρετικός ντριμπλέρ και παίκτης που δημιουργεί για τους γύρω του. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα έγινε πριν καν παίξει για τις ρεζέρβες και ήταν τόσο καλό, που την επομένη αποθεώθηκε στο... σχολείο. Έχει συμπληρώσει ήδη 15 συμμετοχές με την U20 της Αργεντινής.

Ραφαέλ Παπαγκάιο

Παλμέιρας / Βραζιλιάνος / 04.12.1999

Ομάδα που πολύ συχνά αναδεικνύει ταλέντα είναι η Παλμέιρας. Στη βιτρίνα της σήμερα φιγουράρει και ο Ραφαέλ Παπαγκάιο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός που το 2018 σημείωσε 32 γκολ σε 32 αναμετρήσεις της ομάδας Νέων, την οποία και οδήγησε στον τίτλο. Στη συνέχεια έγραψε 6 συμμετοχές και 1 γκολ στην πρώτη ομάδα, πριν δοθεί δανεικός στην Ατλέτικο Μινέιρο για να πάρει περισσότερο χρόνο. Βρίσκεται ήδη σε λίστες συλλόγων της Ευρώπης.

Τζόναθαν Ντέιβιντ

Γάνδη / Καναδός / 14.01.2000

Ο Καναδός Αλφόνσο Ντέιβις με τη μεταγραφή του στην Μπάγερν Μονάχου έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ένας άλλος Καναδός (με αμερικάνικο διαβατήριο), ο Τζόναθαν Ντέιβιντ της Γάνδης, διαθέτει μεγαλύτερο ταλέντο. Παίκτης που πήγε στο βελγικό πρωτάθλημα από την Οτάβα, όπου αγωνιζόταν ως το Γενάρη του 2018. Την περσινή σεζόν, πρώτη του ουσιαστικά στην Ευρώπη, ο 19χρονος επιθετικός μέσος είχε 14 γκολ και 5 ασίστ σε 2288 αγωνιστικά λεπτά (43 συμ.). Φέτος ξεκίνησε με δύο ασίστ στο 6-3 της Γάνδης επί της Βιτορούλ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Με την εθνική ομάδα του Καναδά έχει 8 συμμετοχές και... 10 γκολ.

Τιάγκο Αλμάδα

Βελέζ Σάρσφιλντ / Αργεντίνος / 26.04.2001

Ίσως να είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο της λίστας. Στα 18 του χρόνια έχει σχεδόν ένα γκολ ή ασίστ μέσο όρο ανά 90 λεπτά. "Έχει ακόρεστη πείνα για το ποδόσφαιρο", η χαρακτηριστική ατάκα του προπονητή του, Γκαμπριέλ Χάιντσε. Τεχνικά άρτιος, έχει το εύκολο γκολ και απειλεί εκτός περιοχής με τρομακτική ευχέρεια. Η προοπτική του Τιάγκο Αλμάδα έχει δίπλα τις λέξεις 'world class' και με την κατάλληλη καθοδήγηση μοιάζει απίθανο να μην εξελιχθεί σε έναν από τους μεγάλους σταρ του μέλλοντος. Ξεπήδησε από την Ακαδημία της Βελέζ, έχει 16 συμμετοχές με 3 γκολ και 2 ασίστ στην πρώτη ομάδα, ενώ μετρά 7 εμφανίσεις και 1 γκολ με την U20 της Αργεντινής. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την περίπτωση του παίκτη, που αγωνίζεται ως επιθετικός μέσος.

Λουάν Καντίντο

Λειψία / Βραζιλιάνος / 02.02.2001

Ο δεύτερος παίκτης με θητεία στην Παλμέιρας που φιγουράρει στη λίστα. Ο Λουάν Καντίντο κουβαλάει την ταμπέλα του 'επόμενου Μαρσέλο' και είναι πράγματι ένας από τους παίκτες με την μεγαλύτερη προοπτική στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Με 10 γκολ σε 30 ματς της Παλμέιρας U20, παίζοντας ως αριστερός μπακ, είχε σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία της κατάκτησης του τίτλου το 2018. Ήταν βασικός και στο πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής U20 με την φανέλα της Βραζιλίας. Τον Ιούλιο η Λειψία έδωσε 8 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό της. Χωρίς ο παίκτης προηγουμένως να έχει κάνει έστω μια επίσημη εμφάνιση με την πρώτη ομάδα της Παλμέιρας... Για τον Καντίντο είχε ενδιαφερθεί και η Μπαρτσελόνα.

Άλαν Οκέλο

Καμπάλα Σίτι / Ουγκάντα / 04.07.2000

Για τους πιο ενθουσιώδεις είναι ο 'Μέσι της Ουγκάντα'. Φιγουράρει ως ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της Αφρικής και από τα 18 του χρόνια είναι σημείο αναφοράς για την ομάδα της Καμπάλα Σίτι. Αποτελεί έναν εφιάλτη για τους αμυντικούς, καθώς διαθέτει φονικό ένστικτο μπροστά από την εστία και ένα εξαιρετικό αριστερό πόδι. Παίζει είτε ως δεύτερος επιθετικός, είτε ως επιθετικός μέσος και παρακολουθείται στενά από τον Άγιαξ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK